Noorderlicht spotten in IJsland

Acht maanden per jaar is dit sprekende natuurfenomeen hier te zien

Het noorderlicht, of de Aurora Borealis, is een natuurfenomeen die ongekend is. Het is niet te vergelijken met welk ander natuurfenomeen dan ook. Oké op het zuiderlicht na. Wat het noorderlicht misschien nog mooier maakt is dat het niet altijd op dezelfde plek te zien is en van verschillende factoren afhankelijk is. Bewolking kan bijvoorbeeld een boosdoener zijn. Het is dus jagen op het noorderlicht en helaas niet op een vast punt genieten.

Wat is het noorderlicht?

First things first, wat is het noorderlicht nou precies? Het noorderlicht zijn (meestal maar niet altijd) groene lichten die kunnen worden gezien in gebieden dichtbij het poolgebied; IJsland, Scandinavië, Alaska en de noordelijke delen van Canada. Het licht ontstaat doordat kleine geladen deeltjes door de dampkring komen en een reactie ontlokken, dit zien wij terug in een gekleurd licht dat lijkt te bewegen door de lucht. Vaak is de kleur groen maar soms ook blauw, paars, licht rood of een combinatie van deze kleuren.

Wanneer is het noorderlicht te zien in IJsland?

Het officiële Aurora seizoen in IJsland is van oktober tot maart, maar eigenlijk komt het fenomeen het hele jaar door voor. Het is dan alleen niet zichtbaar. Het noorderlicht komt pas echt goed tot zijn recht als het pik en pik donker is. In de zomermaanden is dit nauwelijks het geval. In IJsland hoeft het niet hartje winter te zijn om het noorderlicht te spotten. Met goede weersomstandigheden, heldere nacht, is het ook in de herfst en lente te zien. Bewolking belemmert het zicht, dit maakt het in de winter (door hevige sneeuwval) soms juist erg lastig om het noorderlicht in IJsland te zien. Er wordt gezegd dat juist koude nachten ideaal zijn, niet zozeer voor het noorderlicht maar voor een heldere lucht.

Gebruik de tools die beschikbaar zijn

Zo nu je weet waar je op moet letten om het noorderlicht überhaupt te zien hebben we nog een tip. Vanuit de luie stoel kan je de voorspellingen van de komende vijf dagen waarnemen op de website van het Icelandic Met Office. Naast dat er wordt aangegeven wanneer de zon ondergaat en opkomt geeft de interactieve kaart de te verwachte bewolking weer. Want nogmaals we willen dus geen bewolking wanneer we het noorderlicht gaan spotten. De site geeft ook een score van nul tot negen op de kans dat het noorderlicht verschijnt.
Onthoud dat het een natuurverschijnsel is en nooit hetzelfde. Zo kan het licht ook heel zwak zijn. Bepaal via de website voor jou het ideale moment en de locatie en vergeet je niet warm aan te kleden. Onderstaande video geeft tips bij het gebruik van de website.

IMO website gebruiken


Onze noorderlicht ervaring


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *