Noorderlicht spotten in IJsland

Acht maanden per jaar is dit sprekende natuurfenomeen hier te zien

Het noorderlicht, of de Aurora Borealis, is een ongekend natuurfenomeen. Het valt niet te vergelijken met welk ander natuurfenomeen dan ook, afgezien van het zuiderlicht dan. Wat het noorderlicht misschien nog mooier maakt, is dat het niet altijd op dezelfde plek te zien is en afhankelijk is van verschillende factoren. Bewolking kan bijvoorbeeld roet in het eten gooien. Het is dus een kwestie van het noorderlicht najagen en helaas niet op een vast punt ervan genieten.

Wat is het noorderlicht?

First things first, wat is het noorderlicht precies? Het noorderlicht zijn (meestal maar niet altijd) groene lichten die te zien zijn in gebieden dicht bij de poolgebieden, zoals IJsland, Scandinavië, Alaska en de noordelijke delen van Canada. Het licht ontstaat doordat kleine geladen deeltjes door de dampkring gaan en een reactie teweegbrengen, wat resulteert in gekleurd licht dat door de lucht lijkt te bewegen. Vaak is de kleur groen, maar soms ook blauw, paars, lichtrood of een combinatie van deze kleuren.

Wanneer is het noorderlicht te zien in IJsland?

Het officiële Aurora-seizoen in IJsland loopt van oktober tot maart, maar in feite komt het fenomeen het hele jaar voor, alleen is het dan niet zichtbaar. Het noorderlicht komt pas echt goed tot zijn recht wanneer het compleet donker is. In de zomermaanden is dit nauwelijks het geval. In IJsland hoef je niet per se midden in de winter te zijn om het noorderlicht te spotten; met goede weersomstandigheden, een heldere nacht, is het ook in de herfst en lente zichtbaar. Bewolking belemmert het zicht; dit maakt het in de winter soms juist lastig om het noorderlicht in IJsland te zien door sneeuwval. Er wordt gezegd dat juist koude nachten ideaal zijn, niet zozeer voor het noorderlicht, maar voor een heldere lucht.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Eerste Noorderlicht ervaring in IJsland
    anemptytextlline
  • Noorderlicht spotten in IJsland
    anemptytextlline
  • Noorderlicht oostfjorden van IJsland
    anemptytextlline
  • Noorderlicht IJsland
    anemptytextlline
  • Episch noorderlicht Seyðisfjörður IJsland
    anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Gebruik de tools die beschikbaar zijn

Nu je weet waar je op moet letten om het noorderlicht te zien, hebben we nog een tip. Vanuit je luie stoel kun je de voorspellingen van de komende vijf dagen bekijken op de website van het Icelandic Met Office. Naast de aangegeven tijden van zonsopgang en -ondergang toont de interactieve kaart de verwachte bewolking. We willen immers geen bewolking als we het noorderlicht willen spotten. De site geeft ook een score van nul tot negen voor de kans op verschijning van het noorderlicht. Onthoud dat het een natuurverschijnsel is en nooit hetzelfde. Zo kan het licht ook heel zwak zijn. Bepaal via de website het ideale moment en de locatie voor jou en vergeet niet om je warm aan te kleden. Onderstaande video geeft tips voor het gebruik van de website.

Noorderlicht fotograferen

Het noorderlicht wil je natuurlijk op de foto zetten. Soms is het noorderlicht met het blote oog bijna niet te zien maar krijg je het wel heel mooi op de foto. Echter is het wel handig om wat instellingen van je camera aan te passen voor een goed resultaat.

  1. Gebruik een stevig statief: Bij het fotograferen van het noorderlicht is een stabiele basis cruciaal. Gebruik daarom een stevig statief om bewegingsonscherpte te voorkomen, vooral omdat je vaak langere belichtingstijden nodig hebt.
  2. Gebruik een snelle lens: Kies een lens met een grote diafragma-opening (laag f-getal, zoals f/2.8 of lager) om zoveel mogelijk licht binnen te laten. Dit helpt je om helderdere en gedetailleerdere noorderlichtopnamen te maken.
  3. Stel handmatig scherp: Automatische scherpstelling kan moeilijk zijn bij weinig licht. Stel daarom handmatig scherp op een heldere ster of een verlicht object in de verte.
  4. Hoog ISO-getal: Overweeg het verhogen van je ISO-waarde om meer licht op te vangen. Houd er echter rekening mee dat te hoge ISO-waarden tot ruis kunnen leiden, dus probeer een balans te vinden tussen belichting en beeldkwaliteit.
  5. Langere sluitertijd: Aangezien het noorderlicht vaak beweegt, is het nuttig om langere sluitertijden te gebruiken (bijvoorbeeld 10-20 seconden). Experimenteer met verschillende sluitertijden om de beste resultaten te krijgen.
  6. Schiet in RAW-formaat: Fotografeer in het RAW-formaat om meer flexibiliteit te hebben tijdens de nabewerking. Dit geeft je de mogelijkheid om de witbalans en belichting achteraf aan te passen zonder verlies van beeldkwaliteit.
  7. Kijk naar de luchttemperatuur: Batterijen raken sneller leeg in koude omstandigheden. Neem daarom extra opgeladen batterijen mee en bewaar ze dicht bij je lichaam om ze warm te houden.
  8. Locatie en compositie: Kies een locatie met weinig lichtvervuiling en een interessante voorgrond. Experimenteer met verschillende composities om unieke foto's te maken.
  9. Gebruik een afstandsbediening: Vermijd trillingen door een afstandsbediening te gebruiken voor het activeren van de sluiter. Als je geen afstandsbediening hebt, gebruik dan de zelfontspanner om trillingen te minimaliseren.
  10. Wees geduldig en geniet ervan: Het noorderlicht is onvoorspelbaar, dus wees geduldig. Neem de tijd om van het fenomeen te genieten en experimenteer met verschillende instellingen om de beste resultaten te behalen.

Onze noorderlicht ervaring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland
Reizen In Copyright © 2014-2024
cross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram