Historische steden in Oost-Sicilië

Mooie stadscentra ingebouwd door lelijke nieuwbouw

Geschreven door: Dasja

Na te zijn aangekomen met de ferry in Sicilië‚ zijn we in het donker al tot onder Toarmina gereden. Hoewel het er op de foto's leuk uitziet besluiten we het voor nu nog even niet aan te doen. We gaan eerst Siracusa, Noto en Ragusa Ibla verkennen. Maar de leukste verrassing vonden we het kleine vissersdorpje Brucoli, onaangetast door groei en niet omringd door hoogbouw uit de laatste 50 jaar. Want dat is toch wel het grootste nadeel van de oude historische steden op Sicilië, ze zijn allemaal ingebouwd door lelijke (relatieve) nieuwbouw.

Brucoli; zoals een Siciliaans dorpje hoort te zijn

Gelegen op een klein schiereiland net boven Siracusa ligt Brucoli, onaangetast door nieuwbouw en in alle rust die je op Sicilië verwacht. Met meer geluk dan wijsheid komen we hier terecht, even kijken en misschien een overnachting wordt uiteindelijk twee nachten en met tegenzin verlaten we vervolgens Brucoli.

Tegen goed advies in zijn we op zaterdag gaan rijden richting Brucoli. Hel. Elke Siciliaan lijkt tot leven te zijn gekomen en rijdt rond in zijn auto. Eenmaal bij Brucoli aangekomen merken we hier ook wat het weekeind doet met Sicilianen. Meerdere campers staan op de rotsen. De stoeltjes staan gezellig buiten rondom een barbecue. Ook wij vinden ons plekje, met een heerlijk uitzicht over de in de rotsen uitgeslepen haven. Dit is het leven. Op zondag worden we wakker door de kerkklokken en het gelach van oude vrouwtjes die de was ophangen. Brucoli begint te leven, een deel van de mensen gaat naar de kerk, terwijl de rest geniet van een koffietje of verse producten koopt bij één van de straatverkopers.

Siracusa, stad op een eiland net voor de kust

Siracusa is het typische voorbeeld van een mooi historisch centrum, omgeven door lelijke nieuwbouw. Nu heeft Siracusa het voordeel dat het oude stadscentrum gebouwd is op een eiland net voor de kust, die via meerdere bruggen bereikbaar is gemaakt vanaf het 'vasteland'. Het uitzicht wordt er dus niet direct door belemmerd. Een tijd lang was Siracusa de grootste en belangrijkste stad in de Griekse oudheid en het was de hoofdstad van Sicilië.

Het historische centrum wordt gesierd door een mooie bouwstijl, maar nog leuker zijn de kleine straatjes waar gebouwen zo dicht op elkaar staan dat het zonlicht de straten nauwelijks nog raakt. Met een paar uur lopen we rond, zien de kathedraal, het kasteel en de stadsmuren die opgetrokken zijn langs de zee. Daarna is het eigenlijk wel weer leuk geweest en laten we de stad die rondom Siracusa is gebouwd achter ons.

Tekst gaat hieronder verder!
 • DCIM105GOPROG0304146.
  anemptytextlline
 • Hiken in Italië
  anemptytextlline
 • Rotswanden Pozza di Fassa
  anemptytextlline
 • Wildkamperen San Vito Lo Capo
  anemptytextlline
 • In Italië de Vallei der Tempels
  anemptytextlline
 • Pozza di Fassa Dolomieten
  anemptytextlline
 • UNESCO-hoogtepunt Trulli huisjes
  anemptytextlline
 • DCIM105GOPROG0384311.
  anemptytextlline
 • Vallei der Tempels op Sicilië
  anemptytextlline
 • Colosseum in Rome
  anemptytextlline