Ingeschreven blijven staan, briefadres of emigreren?

Wat is de beste situatie tijdens een rondreis voor bepaalde of onbepaalde tijd

Home » Voorbereiding » Ingeschreven blijven staan, briefadres of emigreren?

Het is een lastig vraagstuk onder reizigers die voor langere tijd of zelfs voor onbepaalde tijd Nederland achter zich laten. Elke situatie is anders en we zijn op dit gebied zeker geen experts. Maar we nemen je graag mee in onze gedachtegang en de reden waarom wij tijdens onze voorbereiding hebben gekozen voor een briefadres in Nederland. In tegenstelling tot het advies van de gemeente; emigreren.

De voordelen van Nederlands staatsburgerschap t.o.v. emigreren

Emigreren (of je uitschrijven in Nederland) is iets wat je, volgens ons, pas moet doen als je zeker weet dat je niet meer terug naar Nederland komt, of die intentie hebt. We stonden gek te kijken toen de gemeente vrolijk zei dat we met onze situatie het beste konden gaan emigreren. Naar welk land dan? Was onze eerste vraag lachend. Het eerste land waar je naartoe gaat. Het serieuze antwoord. Maar dan zitten we daar toch met dezelfde situatie, daar zijn we misschien maar een paar dagen hooguit weken. Dat was inderdaad zo maar hoe zij moesten omgaan met de situatie wisten ze ook echt niet. We hebben dringend aangegeven dat dit niet de gewenste situatie is en uiteindelijk hebben ze dat zelf ook ingezien.

Het is in Nederland lang zo slecht nog niet geregeld en er zijn dus voordelen om het Nederlandse staatsburgerschap aan te houden. Zo bouw je bijvoorbeeld AOW op voor elk jaar dat je staat ingeschreven en wordt de zorgverzekering betaalbaar gehouden. Het zijn een paar voorbeelden waardoor het voor ons loont om in Nederland ingeschreven te blijven staan.

Opmerking: Omdat wij een in Nederland geregistreerde V.O.F. hebben, is het handiger om ook hier te staan ingeschreven. Geen moeilijke constructies om de belasting te ontwijken, de nadelen van gewoon belasting betalen wegen er (nog) niet tegen op.

 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Relaxen in Hveragerdi hot water stream
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Surfen viana do castelo
  anemptytextlline
 • DCIM105GOPROG0304146.
  anemptytextlline
 • De laatste overgebleven boog op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • Onder de indruk bij Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • High five pik!
  anemptytextlline
 • Met onze eigen tent overnachten in de Sahara
  anemptytextlline
 • reizen met dasja
  Dasja aan het onderhandelen
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

De voordelen van een briefadres t.o.v. woonadres

Is de conclusie dat je in Nederland blijft ingeschreven dan zijn er twee opties om uit te kiezen, een woon- of briefadres. Voor onze situatie is een briefadres de interessantste keuze aangezien er dan geen gemeentelijke belastingen betaald hoeven teΠworden. Op een briefadres woon je namelijk niet, het is alleen een adres waar de post aankomt (en wordt geopend) zodat de instanties met je in contact kunnen komen. Ook al is het via iemand anders. De regelgeving omtrent een briefadres is voor elke gemeente anders. In sommige gevallen mag je maar een beperkt aantal maanden (acht) gebruik maken van deze constructie. Dit omdat ze bang zijn voor fraude. Andere gemeentes kennen geen limiet.De andere optie, een woonadres, is logisch als je een huis blijft aanhouden en dus toch ingeschreven moet blijven staan. Het nadeel hiervan is dat de gemeente er van uitgaat dat je er ook woont en je dus belastingen moet betalen. In de meeste gevallen is dit nog steeds interessanter dan emigreren. Hou er ook hier rekening mee dat er iemand is die jouw post openmaakt en zo nodig doorstuurt.

Opmerking: Kies je voor een briefadres maak dan duidelijke afspraken. In de meeste gevallen moeten deze door beide partijen worden ondertekend. Zorg ervoor dat je de persoon volledig kan vertrouwen want hij of zij krijgt al je post in te zien en is verantwoordelijk dat het jou op enige manier bereikt.
Lars
Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

2 Reacties

 1. Avatar

  Hoi Lars en Dasja, Vandaag zijn wij op jullie site terecht gekomen, superleuk om jullie reis te lezen en te zien. Wij hebben in augustus 2017 alles opgezegd en achter gelaten. Wij zijn benieuwd in welke gemeente jullie je briefadres hebben aangevraagd? In Breda en omstreken kan dat namelijk niet. Wij zijn zelf af en toe nog zoekende hoe we alles het beste kunnen aanpakken om zolang mogelijk te kunnen reizen. In ieder geval blij jullie site te hebben gevonden en ga het is op mijn gemak allemaal lezen. Wij hopen van jullie te horen 🙂 Liefs Tom & Maartje

  Antwoord
  • Avatar

   Ha Tom en Maartje, tof om te horen 🙂 Helaas heeft onze gemeente de regelgeving van het briefadres afgelopen zomer omgegooid. We zijn dan ook weer terug gegaan naar “gewoon” ingeschreven te staan omdat we ons bedrijfje nog graag in Nederland gevestigd houden. Het blijft een lastig vraagstuk helaas wat nou het slimste is om te doen.. Want uitschrijven betekend problemen met o.a. verzekeringen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis

Wij Reizen In op Instagram