Ingeschreven blijven staan, briefadres of emigreren?

Wat is de beste situatie tijdens een rondreis voor bepaalde of onbepaalde tijd

Geschreven door: Lars

Het is een lastig vraagstuk onder reizigers die voor langere tijd of zelfs voor onbepaalde tijd Nederland achter zich laten. Elke situatie is anders en we zijn op dit gebied zeker geen experts. Maar we nemen je graag mee in onze gedachtegang en de reden waarom wij tijdens onze voorbereiding hebben gekozen voor een briefadres in Nederland. In tegenstelling tot het advies van de gemeente; emigreren. Helaas is de regelgeving aangepast en is het inmiddels zo dat het via een briefadres niet meer werkt. We wonen dus gewoon weer in Nederland.

De voordelen van Nederlands staatsburgerschap t.o.v. emigreren

Emigreren (of je uitschrijven in Nederland) is iets wat je, volgens ons, pas moet doen als je zeker weet dat je niet meer terug naar Nederland komt, of die intentie hebt. We stonden gek te kijken toen de gemeente vrolijk zei dat we met onze situatie het beste konden gaan emigreren. "Naar welk land dan?" Was onze eerste vraag lachend. "Het eerste land waar je naartoe gaat". Het serieuze antwoord. "Maar dan zitten we daar toch met dezelfde situatie, daar zijn we misschien maar een paar dagen hooguit weken". Dat was inderdaad zo, maar hoe zij moesten omgaan met de situatie wisten ze ook echt niet. We hebben dringend aangegeven dat dit niet de gewenste situatie is en uiteindelijk zagen ze dat zelf toen ook in.

Het is in Nederland lang zo slecht nog niet geregeld en er zijn dus voordelen om het Nederlandse staatsburgerschap aan te houden. Zo bouw je bijvoorbeeld AOW op voor elk jaar dat je staat ingeschreven en wordt de zorgverzekering betaalbaar gehouden. Het zijn een paar voorbeelden waardoor het voor ons loont om in Nederland ingeschreven te blijven staan.

Opmerking: Omdat wij een in Nederland geregistreerde V.O.F. hebben, is het voor onze situatie handiger om ook hier in Nederland ingeschreven te blijven. Geen moeilijke constructies om de belasting te ontwijken, de nadelen van gewoon belasting betalen wegen er (nog) niet tegen op.

Lees hieronder verder!
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Met onze eigen tent overnachten in de Sahara
  anemptytextlline
 • Onder de indruk bij Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • reizen met dasja
  Dasja aan het onderhandelen
  anemptytextlline
 • De laatste overgebleven boog op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Surfen viana do castelo
  anemptytextlline
 • High five pik!
  anemptytextlline