Ingeschreven blijven staan, briefadres of emigreren?

Wat is de beste situatie tijdens een rondreis voor bepaalde of onbepaalde tijd

Geschreven door: Lars

Het is een lastig vraagstuk onder reizigers die voor langere tijd of zelfs voor onbepaalde tijd Nederland achter zich laten. Elke situatie is anders en we zijn op dit gebied zeker geen experts. Maar we nemen je graag mee in onze gedachtegang en de reden waarom wij tijdens onze voorbereiding hebben gekozen voor een briefadres in Nederland. In tegenstelling tot het advies van de gemeente; emigreren. Helaas is de regelgeving aangepast en is het inmiddels zo dat het via een briefadres niet meer werkt. We wonen dus gewoon weer in Nederland.

De voordelen van Nederlands staatsburgerschap t.o.v. emigreren

Emigreren (of je uitschrijven in Nederland) is iets wat je, volgens ons, pas moet doen als je zeker weet dat je niet meer terug naar Nederland komt, of die intentie hebt. We stonden gek te kijken toen de gemeente vrolijk zei dat we met onze situatie het beste konden gaan emigreren. "Naar welk land dan?" Was onze eerste vraag lachend. "Het eerste land waar je naartoe gaat". Het serieuze antwoord. "Maar dan zitten we daar toch met dezelfde situatie, daar zijn we misschien maar een paar dagen hooguit weken". Dat was inderdaad zo, maar hoe zij moesten omgaan met de situatie wisten ze ook echt niet. We hebben dringend aangegeven dat dit niet de gewenste situatie is en uiteindelijk zagen ze dat zelf toen ook in.

Het is in Nederland lang zo slecht nog niet geregeld en er zijn dus voordelen om het Nederlandse staatsburgerschap aan te houden. Zo bouw je bijvoorbeeld AOW op voor elk jaar dat je staat ingeschreven en wordt de zorgverzekering betaalbaar gehouden. Het zijn een paar voorbeelden waardoor het voor ons loont om in Nederland ingeschreven te blijven staan.

Opmerking: Omdat wij een in Nederland geregistreerde V.O.F. hebben, is het voor onze situatie handiger om ook hier in Nederland ingeschreven te blijven. Geen moeilijke constructies om de belasting te ontwijken, de nadelen van gewoon belasting betalen wegen er (nog) niet tegen op.

Lees hieronder verder!
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Onder de indruk bij Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • reizen met dasja
  Dasja aan het onderhandelen
  anemptytextlline
 • High five pik!
  anemptytextlline
 • Met onze eigen tent overnachten in de Sahara
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • Relaxen in Hveragerdi hot water stream
  anemptytextlline
 • DCIM105GOPROG0304146.
  anemptytextlline
 • De laatste overgebleven boog op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Surfen viana do castelo
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Een briefadres of woonadres?

Is de conclusie dat je in Nederland blijft ingeschreven dan zijn er twee opties om uit te kiezen, een woon- of briefadres. Voor onze situatie was in eerste instantie een briefadres de interessantste keuze. Omdat je dan geen gemeentelijke belastingen hoeft te betalen. Op een briefadres woon je namelijk niet, het is alleen een adres waar de post aankomt (en wordt geopend), zodat de instanties met je in contact kunnen komen. Ook al is het via iemand anders. Wel belangrijk dus dat je de persoon vertrouwt bij wie je, je een inschrijft met een briefadres.

Let op: De regelgeving over een briefadres is voor elke gemeente anders. In sommige gevallen mag je maar een beperkt aantal maanden (acht) gebruik maken van deze constructie. Dit omdat ze bang zijn voor fraude. Check dan goed voor welke periode, bij de betreffende gemeente, je een briefadres mag gebruiken.

Opmerking: Kies je voor een briefadres maak dan duidelijke afspraken. In de meeste gevallen moeten deze door beide partijen worden ondertekend. Zorg ervoor dat je de persoon volledig kan vertrouwen want hij of zij krijgt al je post in te zien en is verantwoordelijk dat het jou op enige manier bereikt.

De andere optie, een woonadres, is logisch als je een huis blijft aanhouden en dus toch ingeschreven moet blijven staan. Het nadeel hiervan is dat de gemeente er van uitgaat dat je er ook woont en je dus belastingen moet betalen. In de meeste gevallen is dit nog steeds interessanter dan emigreren. Hou er ook hier rekening mee dat er iemand is die je post openmaakt en zo nodig doorstuurt.
Niet iedereen kan en reizen en een huis aanhouden, dat snappen we ook. Vraag dan eens in je omgeving of je bij iemand mag intrekken (op papier).

De algemene regelgeving in Nederland is dat wanneer je langer dan acht maanden in het buitenland verblijft je, je moet uitschrijven uit het BPR. Dit betekent dus dat wanneer je niet wilt emigreren, of stateloos wilt zijn, je vier maanden per jaar in Nederland aanwezig moet zijn. Dit hoeft niet aaneengesloten te zijn, maar mag ook verspreidt worden over het jaar. De Rijksoverheid heeft hier meer informatie over.

Door bovenstaande regelgeving is het belangrijk om er zeker van te zijn dat wanneer je bij iemand die je kent, gaat wonen je daar ook vier maanden zou kunnen bivakkeren. Daarnaast is het ook goed om op de hoogte te zijn van de gemeentelijke belastingen. Is het woonadres een één gezinshuishouden en wordt dit groter door je inschrijving? Dan gaan deze belastingen ook omhoog. Duidelijke afspraken maken dus met de persoon die interesse heeft om je te helpen.

Verzekeringen

Doordat wij wonen in Nederland is het voor ons geen probleem om verzekeringen binnen Nederland af te sluiten. Ook betalen we gewoon wegenbelasting in Nederland voor de camper. Dat klinkt misschien gek omdat we er maar weinig zijn. Maar als je dit stopt, is je auto of camper geschorst. Op het moment dat je dan in het buitenland een ongeluk krijgt, dan kan de verzekeraar moeilijk doen. Want je auto of camper is namelijk geschorst dus hoor je niet op de weg te zijn. Dat risico willen wij niet lopen. Dus aftikken. Onderweg zijn we genoeg mede-reizigers tegengekomen die zich wel hebben uitgeschreven en stateloos zijn. Het heeft flink wat voeten in de aarde en is niet altijd even makkelijk. Je moet echt goed zoeken om een goede verzekering te kunnen afsluiten. We kregen wel de tip dat de Ikea op de Spaanse eilanden uitkomst biedt voor een goedkope wereldwijde zorgverzekering.

Benieuwd welke situatie voor jou handig is en hoe jij je verzekeringen toch op orde kan hebben? Onze partner JoHo heeft zich gespecialiseerd in deze vraagstukken. Zo vind je veel informatie in de BuitenlandZaken Service, maar helpen ze je ook bij het vinden van de ideale verzekering. Ook als je niet ingeschreven staat of geen Nederlandse zorgverzekering hebt. Onder voorwaarde zijn deze zelfs af te sluiten als je je al in het buitenland bevindt. Meer informatie over de Special ISIS reisverzekering vind je bij JoHo of onze reisverzekering pagina.

11 comments on “Ingeschreven blijven staan, briefadres of emigreren?”

 1. Goedemorgen !
  dank voor alle uitleg.
  Je schrijft bovenaan in je stukje:

  "Helaas is de regelgeving aangepast en is het inmiddels zo dat het via een briefadres niet meer werkt."

  Kun je vertellen op welke manier de regels zijn veranderd en wat maakt, dat het briefadres niet meer werkt?

  dank, marcel

  1. Hi Marcel,
   Binnen onze gemeente is een briefadres alleen nog maar beschikbaar voor een periode van zes maanden, dit was vroeger niet zo.
   De regels omtrent een briefadres verschillen per gemeente dus het is altijd het uitzoeken waard wat de regelgeving is in de gemeente waar je je zou willen inschrijven met een briefadres.

 2. Goeie dag.
  Ik ben een Nederlander wonende buiten Nederland. Maar wil terug keren. Maar ik heb geen woon adres of verblijfplaats. Zijn er misschien instanties waar ik Verlopig kan blijven of waar ik opgevangen kan worden?

  1. bij het leger des heils gaan wonen, met dat post adres kan je een uitkering, bijstand, aanvragen.
   is wel heftig samen met dakloze junks, maar is te doen....
   €2,50 per dag kost dit...

 3. Hallo Lars en Dasja,
  Ik ben een Nederlander van 66 jaar, en ben in 2015 geëmigreerd samen met mijn bedrijf naar België.
  Ben inmiddels getrouwd met mijn Russische vrouw, die geïntegreerd is in België.
  In juli mogen we beslissen of we staatsburger willen worden.

  Dat willen we niet, wij kunnen ook terug naar Nederland, mijn vaderland.

  We willen over 2 jaar permanent in Rusland gaan wonen en stoppen met mijn bedrijf, Elk jaar wil ik terug naar Nederland, ik wil daarvoor een Camper aanschaffen om te kunnen reizen voor 3 maanden.
  Graag zou ik ook een postadres hebben,
  Wat kunnen jullie mij adviseren ?

  Ik hoor graag van jullie.

  1. De regels voor een postadres lijken steeds meer aan banden gelegd te worden. Ze verschillen al per gemeente, waardoor je eigenlijk al geluk moet hebben met wat er mogelijk is. Als je pech hebt dan kan het postadres soms maar voor een periode van zes maanden aangevraagd worden. Ik zou dus adviseren om eerst informatie in te winnen bij de gemeente(s) waar je mogelijk een postadres zou kunnen/willen aanvragen. Er van uitgaande dat je dan in Nederland ingeschreven blijft staan is het de overweging waard om je "gewoon" in te schrijven, wil je dan aan alle eisen voldoen zou je elk jaar voor vier in plaats van drie maanden naar Nederland moeten komen. Hopelijk heb je iets aan deze info, succes met de voorbereiding om de mooie plannen!

 4. Hi! Doet de Canadese immigratie dienst op het vliegveld moeilijk over een briefadres? Kunnen ze dit nagaan als ik het opgeef als normaal woonadres?

 5. Hoi Lars en Dasja, Vandaag zijn wij op jullie site terecht gekomen, superleuk om jullie reis te lezen en te zien. Wij hebben in augustus 2017 alles opgezegd en achter gelaten. Wij zijn benieuwd in welke gemeente jullie je briefadres hebben aangevraagd? In Breda en omstreken kan dat namelijk niet. Wij zijn zelf af en toe nog zoekende hoe we alles het beste kunnen aanpakken om zolang mogelijk te kunnen reizen. In ieder geval blij jullie site te hebben gevonden en ga het is op mijn gemak allemaal lezen. Wij hopen van jullie te horen 🙂 Liefs Tom & Maartje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram