Huishoudaccu laden via dynamo (motor)

De huishoudaccu bijladen tijdens het rijden kan op de volgende manieren

Home » Camper bouwen » Huishoudaccu laden via dynamo (motor)

door | 0 Reacties

Hoewel het technisch gezien mogelijk is om de huishoudaccu(‘s) direct te koppelen met de startaccu(‘s), mits ze voldoen aan de voorwaarde om accu’s parallel of in serie te schakelen, is dat niet wenselijk. Het direct koppelen van de accubanken kan ervoor zorgen dat ze elkaar leegtrekken en je opeens niet meer kunt starten. Daarom is het advies om een scheidingsrelais of diodebrug (ook laadstroomverdeler genoemd) te plaatsen. Deze koppelt de accubanken wel met elkaar, maar gaat enkel “open” tijdens het laden. Zodra er niet meer bijgeladen wordt gaat de koppeling er weer af, waardoor de accu’s elkaar niet leeg kunnen trekken.

Hoe werkt bijladen tijdens het rijden?

Wat een scheidingsrelais of diodebrug eigenlijk doet is het splitsen van de aangeboden stroom vanuit de dynamo van de motor naar meerdere uitgangen. Hierdoor blijven de accubanken van elkaar gescheiden en kan er geen stroom tussen de start- en huishoudaccu(‘s) heen en weer lopen. Hiervoor is het uiteraard wel belangrijk dat beide accubanken werken met dezelfde spanning (12 volt of 24 volt). Het wel of niet bijladen op de motor is dan ook een belangrijke afweging bij het kiezen voor een 12 volt of 24 volt circuit in de camper.

 • zelf zonnepaneel camper plaatsen
  Zonnepaneel verlijmd op het dak
  anemptytextlline
 • Elektra kabels lopen onder de vloer
  anemptytextlline
 • mppt laadregelaar en hoofdzekering camper
  MPPT zonnepaneel laadregelaar
  anemptytextlline
 • Keuken idee zelfbouwcamper
  Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • camper elektra tips
  Elektra voorbereiding
  anemptytextlline
 • Gaan en staan waar je zelf wilt
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • Het begin is overweldigend
  anemptytextlline
 • camper elektra tips tricks
  Alles staat klaar voor de accus
  anemptytextlline
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Het kost wat tijd, maar dan is het wel netjes
  anemptytextlline
 • Dikke kabel onder de wagen om accubanken te koppelen
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Let op: heb je een nieuwere motor (Euro 5 of hoger) dan werken de meeste scheidingsrelais en diodebruggen niet. Dit heeft te maken met de slimme werking van de dynamo in dit type motoren. Deze slimme dynamo geeft enkel de hoeveelheid stroom af dat er nodig is. Zo wordt er brandstof bespaard. Laadboosters zijn in dit geval een oplossing, helaas zijn deze wel veel duurder.

Diodebrug

Bij een diodebrug zijn er twee korte poten voorzien van een terugslagklep. Je kan het zien als een Y-stuk. De laadstroom van de dynamo wordt via dit Y-stuk over de twee accubanken verdeeld zonder dat deze met elkaar in verbinding staan. Het nadeel van een diodebrug is dat er een spanningsverlies plaatsvindt, zelfs als deze wordt omschreven als ‘verliesarm’. Gemiddeld is er een spanningsverlies van 0,7 volt.

Scheidingsrelais

Een scheidingsrelais of accuscheider is vaak een automatisch gestuurd relais dat zich ‘opent’ boven een bepaalde spanning. Deze spanning geeft namelijk aan dat de accu’s worden bijgeladen en dat de accubanken gekoppeld kunnen worden. Als het relais open is, zijn de accu’s parallel geschakeld waardoor ze elkaar opladen. Valt de spanning weer onder de waarde dan worden ze losgekoppeld. Bij een scheidingsrelais is het spanningsverlies nagenoeg nul. Het grote voordeel van een scheidingsrelais is dat ze ook de andere kant op kunnen werken. Zo kan de dynamo de huishoudaccu(‘s) bijladen en het zonnepaneel of de acculader op de huishoudaccu(‘s) ook de startaccu bijladen. Op deze manier weet je zeker dat je praktisch nooit met een lege startaccu komt te staan.

“De startaccu’s en huishoudaccu’s hebben we middels een Cyrix relais van Victron gekoppeld. Dit is een slim relais die beide kanten op werkt. Wanneer we rijden zet de Cyrix de stroom door naar de huishoudaccu’s als de startaccu’s vol zijn, als we stilstaan dan gaat het relais open als het zonnepaneel de huishoudaccu’s vol heeft geladen om ook de startaccu’s bij te laden.”

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Dasja droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals