Huishoudaccu laden via dynamo

De huishoudaccu bijladen tijdens het rijden kan op de volgende manieren

Geschreven door: Dasja

Hoewel het technisch gezien mogelijk is om de huishoudaccu(‘s) direct te koppelen met de startaccu(‘s), mits ze voldoen aan de voorwaarde om accu’s parallel of in serie te schakelen, is dat niet wenselijk. Het direct koppelen van de accubanken kan ervoor zorgen dat ze elkaar leegtrekken en je opeens niet meer kunt starten. Daarom is het advies om een scheidingsrelais of diodebrug (ook laadstroomverdeler genoemd) te plaatsen. Deze koppelt de accubanken wel met elkaar, maar gaat enkel “open” tijdens het laden. Zodra er niet meer bijgeladen wordt gaat de koppeling er weer af, waardoor de accu’s elkaar niet leeg kunnen trekken.

Hoe werkt bijladen tijdens het rijden?

Wat een scheidingsrelais of diodebrug eigenlijk doet is het splitsen van de aangeboden stroom vanuit de dynamo van de motor naar meerdere uitgangen. Hierdoor blijven de accubanken van elkaar gescheiden en kan er geen stroom tussen de start- en huishoudaccu(‘s) heen en weer lopen. Hiervoor is het uiteraard wel belangrijk dat beide accubanken werken met dezelfde spanning (12 volt of 24 volt). Het wel of niet bijladen op de motor is dan ook een belangrijke afweging bij het kiezen voor een 12 volt of 24 volt circuit in de camper.

Lees hieronder verder!
 • Dikke kabel onder de wagen om accubanken te koppelen
  anemptytextlline
 • camper elektra tips tricks
  Alles staat klaar voor de accus
  anemptytextlline
 • Het begin is overweldigend
  anemptytextlline
 • Elektra kabels lopen onder de vloer
  anemptytextlline
 • zelf zonnepaneel camper plaatsen
  Zonnepaneel verlijmd op het dak
  anemptytextlline
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • MPPT zonnepaneel laadregelaar
  anemptytextlline
 • camper elektra tips
  Elektra voorbereiding
  anemptytextlline
 • Gaan en staan waar je zelf wilt
  anemptytextlline
 • Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • Het kost wat tijd, maar dan is het wel netjes
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Bekijk het eBook; Je eigen camper inbouwen!
Ym9layBjYW1wZXIgYm91d2Vu

Let op: heb je een nieuwere motor (Euro 5 of hoger) dan werken de meeste scheidingsrelais en diodebruggen niet. Dit heeft te maken met de slimme werking van de dynamo in dit type motoren. Deze slimme dynamo geeft enkel de hoeveelheid stroom af dat er nodig is. Zo wordt er brandstof bespaard. Laadboosters zijn in dit geval een oplossing, helaas zijn deze wel veel duurder.

Diodebrug

Bij een diodebrug zijn er twee korte poten voorzien van een terugslagklep. Je kan het zien als een Y-stuk. De laadstroom van de dynamo wordt via dit Y-stuk over de twee accubanken verdeeld zonder dat deze met elkaar in verbinding staan. Het nadeel van een diodebrug is dat er een spanningsverlies plaatsvindt, zelfs als deze wordt omschreven als ‘verliesarm’. Gemiddeld is er een spanningsverlies van 0,7 volt.

Scheidingsrelais

Een scheidingsrelais of accuscheider is vaak een automatisch gestuurd relais dat zich ‘opent’ boven een bepaalde spanning. Deze spanning geeft namelijk aan dat de accu’s worden bijgeladen en dat de accubanken gekoppeld kunnen worden. Als het relais open is, zijn de accu’s parallel geschakeld waardoor ze elkaar opladen. Valt de spanning weer onder de waarde dan worden ze losgekoppeld. Bij een scheidingsrelais is het spanningsverlies nagenoeg nul. Het grote voordeel van een scheidingsrelais is dat ze ook de andere kant op kunnen werken. Zo kan de dynamo de huishoudaccu(‘s) bijladen en het zonnepaneel of de acculader op de huishoudaccu(‘s) ook de startaccu bijladen. Op deze manier weet je zeker dat je praktisch nooit met een lege startaccu komt te staan.

“De startaccu’s en huishoudaccu’s hebben we middels een Cyrix relais van Victron gekoppeld. Dit is een slim relais die beide kanten op werkt. Wanneer we rijden zet de Cyrix de stroom door naar de huishoudaccu’s als de startaccu’s vol zijn, als we stilstaan dan gaat het relais open als het zonnepaneel de huishoudaccu’s vol heeft geladen om ook de startaccu’s bij te laden.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram