Montserrat en Zona Volcánica

Twee toffe spots om te bezoeken

Geschreven door: Lars

De pech met de camper is opgelost, tijd voor nieuwe avonturen en wel te beginnen bij Montserrat. Op nog geen 50 kilometer van Barcelona ligt deze oase van rust, is het niet dat Montserrat wordt overspoeld door toeristen. De berg waarop het klooster ligt is uniek in zijn aangezicht, helaas mist juist dat aanzicht wanneer je bij het klooster in de buurt bent. Het vulkanische gebied van Spanje, Zona Volcánica de la Garrotxa, is op een aantal schoolklasjes na extreem rustig.

De attractie Montserrat

Een klooster op een berg, een museum dat vol hangt met werken van bekende kunstenaars en een stairways to heaven. Met die informatie rijden we richting Montserrat. In de verte doemt de bergketen waar het klooster is gebouwd op. Wauw, deze bergketen is anders en moeilijk in woorden uit te drukken. De beste omschrijving is dat de berg ongekend veel pieken heeft die dicht op elkaar staan. Hij misstaat niet in de Lord of the Rings of Game of Thrones.

Er zijn verschillende manieren om de top te bereiken. Met eigen vervoer rijdend via een slingerweggetje omhoog of maak gebruik van de kabelbaan of tram. De parkeerkosten op de top vallen mee (€6,50 per dag) maar we gaan het lot niet tarten dus besluiten we de tram te nemen (€9,10 p.p. retour). Dit om de simpele reden dat we die parkeerplaats als eerste tegenkomen. Gemakzucht dus. De kabelbaan (€10 retour) schijnt leuk te zijn, maar spectaculair zag hij er niet uit. Het is trouwens ook mogelijk om naar boven en/of beneden te lopen, maar die tijd hebben we helaas niet.

Montserrat flink toeristisch

Boven aangekomen schrikken we van de grote groep mensen, het is niet eens weekeind! Een toeristische attractie is het zeker, van schoolgroepen tot Spaanse bejaarden en alles daar tussenin. Montserrat is hot. Ons eerste doel is de stairways to heaven. Verwacht werd een lange wandeling, tot de top van één van de hoogste pieken waar de trap verder gaat. Maar helaas, op 30 meter van waar alle tourbussen staan is de stairways to heaven te vinden. Bovenaan een trap, dat wel. Maar lang niet de hoogste piek, ook is de trap afgezet met lelijke hoge hekken, een domper. We besluiten de omgeving te verkennen en het museum te laten voor wat het is. Het weer is te mooi om binnen tijd te verdoen die ook in de zon doorgebracht kan worden. Lopend gaan we langs enkele hoogtepunten voordat we het genoeg vinden. Montserrat is mooi, maar het aanzicht op Montserrat en de bergketen is mooier.

Lees hieronder verder!
 • Monasterio de Piedra noord-Spanje
  anemptytextlline
 • Romeinse invloeden in Medinaceli
  anemptytextlline
 • Plaza Mayor, Madrid
  anemptytextlline
 • Mirador de Orellán
  anemptytextlline
 • Kenmerkende bergen van Montserrat
  anemptytextlline
 • Ochtendwandeling Mirador de Orellán
  anemptytextlline
 • Schuurtjes op palen in Spaanse fjorden
  anemptytextlline
 • Paleis in het La Alhambra Granada
  anemptytextlline
 • Natuurpark Bardenas Reales
  anemptytextlline
 • Waterrat Cordoba
  anemptytextlline
 • Vallei Cola de Caballo Spanje
  anemptytextlline
 • Woestijn noord-Spanje
  anemptytextlline

Wij Reizen In Spanje

Spanje staat vooral bekend om zijn klimaat en kustlijn. Maar Spanje is veel meer dan dat. Het uitgestrekte binnenland, de bergketens maar ook het heerlijke eten. We reden ruim vier maanden door het Spaanse land. Onze ervaringen en hoogtepunten vind je hier terug. Ga ook van de gebaande paden en leer een nieuw gezicht van Spanje kennen.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Zona Volcánica, natuur komt altijd terug

Na een nacht in Vic rijden we door tot Olot, de stad die praktisch in het midden van het Zona Volcánica de la Garrotxa park ligt. Hier is ook het grootste informatiecentrum waar we informatie over de langste wandeling door het park vinden. Route 1, twaalf kilometer loopt langs verschillende vulkanen. Het park kent in totaal 40 vulkanen, die al duizenden jaren niet meer actief zijn (de laatste uitbarsting was 11.000 jaar geleden). Ondertussen zijn de vulkanen compleet begroeid, wat garant staat voor een uniek gezicht.

Een paar kilometer buiten Olot parkeren we de camper bij één van de twee startpunten van de wandelroute. Beginnend in een bos gegroeid op een lavastroom lopen we dieper het park in. Ondanks dat het zo logisch is dat alles hier zo goed groeit (door de mineralen in de lava) blijft het een raar gezicht. Zo veel groen op steen dat alles deed verbranden. Het duurt niet lang voor de eerste vulkaan de hoek om komt zetten, een kleine beklimming voert ons naar een dorpje met uitzicht over de omgeving. Vanaf hier is het niet ver meer naar de eerste inkijk in een krater. De christenen zouden de christenen niet zijn als er geen kapel ingebouwd was. Gelukkig is de kapel niet de attractie geworden, maar is de krater van de vulkaan dit nog steeds.

Tip: Wel het Zona Volcánica de la Garrotxa bezoeken maar geen zin om twaalf kilometer te lopen? Vanaf beide parkeerplaatsen gaan kortere wandelingen (max. 30 min) naar alle beschreven hoogtepunten.

Leerzame vulkaan

Vanaf de krater gaat er een steil pad naar de tweede parkeerplaats, vanaf daar lopen we naar waarschijnlijk de educatieve trots van het park; een opengesneden vulkaan. Het klinkt gek, maar de eerste vergelijking is toch die met een taart waar een punt uitgesneden is. Hierdoor wordt er op een unieke manier inzicht gegeven in de binnenkant van een vulkaan en hoe deze in lagen is gegroeid. Niet gek dat er klassen Spaanse kinderen aan de voet van de vulkaan aandachtig zitten te luisteren naar verhalen over het ontstaan van vulkanen. Met uitzichten op nog enkele vulkanen in de verte lopen we terug richting de camper. Hier wachten we tot het donker wordt, sterren en vulkanen klinkt als een ideale combo maar helaas is het geen heldere nacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram