Internet tijdens je camperreis

De manieren om verbonden te blijven met het wereldwijde web

Geschreven door: Dasja

De mogelijkheden om tijdens je camperreis of -vakantie een goede en stabiele internetverbinding te hebben zijn de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Zo is het standaard (Nederlandse) telefoonabonnement tegenwoordig al een prima optie om online te blijven. Maar uiteraard werken ook de oude trucs nog steeds. Campings, restaurants, fastfoodketens en zelfs de Decathlon bieden bijna allemaal gratis Wifi aan. Maar ga je voor een langere periode op reis en wil je onderweg werken of wil je een internetverbinding die net zo mobiel is als je camper dan loop je al snel tegen beperkingen van deze opties aan. Een Europees internetabonnement, een lokale simkaart of zelfs Starlink bieden dan de uitkomst. We bespreken hier alle mogelijkheden voor internet in de camper of caravan.

Internet via een Nederlands abonnement (3G/4G/5G)

De meest voor de hand liggende oplossing voor internet in de camper of caravan is door gebruik te maken van het abonnement of de abonnementen die al aanwezig zijn. Zeker als je voor kortere periodes weggaat is dit een prima oplossing. Ook om te werken. Sinds 15 juni 2017 zijn roamingkosten afgeschaft in de hele Europese Unie (EU). In veel gevallen betekent dit echter dat je een X aantal GB’s per maand mag verbruiken buiten Nederland. Dit aantal wordt hoger afhankelijk van je databundel in Nederland. Zo krijg je vaak rond de 50 GB data in de EU met een Unlimited data abonnement. Heb je geen Unlimited data abonnement dan is dit vaak maar een paar GB per maand. Als je vanuit de camper wilt werken (en meer moet doen dan mailtjes beantwoorden) of bij wilt blijven met de laatste series en films kan een paar GB al snel te weinig zijn. Hoewel het mogelijk is om extra databundels bij te blijven kopen zijn er in de meeste (Europese) bestemmingen goedkopere opties te vinden.

Let op: Sommige (Nederlandse) providers hanteren een fair use policy van vier maanden. Dit houdt in dat je per MB moet gaan betalen zodra je vier maanden uit Nederland bent. Bij terugkomst begint de teller weer opnieuw. In dit soort gevallen heb je na vier maanden dus niets meer aan je Nederlandse abonnement of je moet bereid zijn om extra te betalen voor het verbruik per MB.

Internet via een internationale of lokale provider (3G/4G/5G)

Ga je langer dan vier maanden met de camper naar het buitenland en hanteert jouw provider een fair use policy of heb je maar een beperkt aantal gigabytes buiten Nederland? Dan is het slim om gebruik te maken van een speciale simkaart voor Europa (welke ook gewoon in Nederland of België te koop zijn) of door gebruik te maken van lokale data kaarten. Vooral dit laatste klinkt als een hoop gedoe maar is zeker als je langer in één land blijft een interessante optie. In de meeste gevallen zijn lokale simkaarten namelijk goedkoper dan de extra EU-internetbundels van je eigen provider. Maar ook lijkt het internet sneller te zijn via een lokale simkaart dan via een buitenlandse simkaart. Het enige nadeel van een extra simkaart is dat je vaak een extra apparaat nodig hebt, aangezien je nog steeds een Nederlandse simkaart hebt om te bellen en gebeld te worden. Je kunt een (oude) telefoon gebruiken als hotspot, of gaan voor een MiFi router. We lichten beide opties voor je toe.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Dasja en Ninja op de painted rocks
  anemptytextlline
 • Prima plekje om vrij te kamperen
  anemptytextlline
 • DCIM102MEDIADJI_0023.JPG
  anemptytextlline
 • wij reizen in lars, dasja ninja
  anemptytextlline
 • oost ijsland hoogtepunten
  Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
  anemptytextlline
 • Lars en Ninja in Italië
  anemptytextlline
 • Zonsondergang Praia da Marinha
  Lars de denker