Drie dagen op de West-Fjorden

Veel kilometers over gravel, maar wat een uitzichten en rust

Geschreven door: Lars

De West-Fjorden worden door veel mensen overgeslagen en dat is zonde want fjorden blijven iets unieks. Zo ook de Fjorden van West-IJsland. Dit gebied wordt gekenmerkt door bergen die plotseling ophouden te bestaan en ruimte geven aan de oceaan. De oceaan heeft stukken van het land opgeëist en die lijkt er nu vrede mee te hebben gesloten, zo rustig dat de twee in elkaar overgaan. Maar de West-Fjorden zijn meer dan een schitterend schouwspel tussen land en oceaan. Je vindt hier heerlijke hotpools, imposante watervallen en stranden vol met drijfhout en als je geluk hebt zelfs walvisbotten. En dat alles in serene rust.

West-Fjorden bezoeken is gravel rijden

In de winter wordt een groot deel van de West-Fjorden onbereikbaar, wegen worden door de weersomstandigheden afgesloten. In de zomer is alles open maar dat betekent niet dat het direct goede wegen zijn. Een groot deel van de West-Fjorden is alleen te bereiken over gravelwegen. Tijdens onze drie dagen op de West-Fjorden rijden we tussen de 150 en 200 kilometer over dit soort wegen. Met als hoogtepunt een deel berg op met een stijgingspercentage van 16%. Wij durven met de camper niet te hard over het gravel te knallen, soms duiken er opeens stroken op waar meer gaten in zitten dan in gatenkaas. Het geluid wat dan volgt is nogal irritant. Daarom kiezen we voor de rustige aanpak, bijkomend voordeel is dat er meer tijd is om te genieten van de waanzinnige uitzichten.

Hot pools met uitzichten

De West-Fjorden kent verschillende heerlijke hot pools, wij bezoeken er twee die bekend staan om hun uitzicht over de oceaan. De eerste, Hellulaug bij Flokalundur, lijkt het meeste op een natuurlijk bad. Maar het is toch echt door mensenhanden gebouwd. Dat vergeet je gelukkig snel als je er in zit. Een slang voert warm water aan vanaf de bron en het is vooral het uitzicht wat deze hot pool zo geweldig maakt. Je kijkt uit over de fjord en alles wat zich daarin afspeelt.

De andere hot pool zit voor ons aan het einde van het West-Fjord avontuur. Het dorp Drangsnes heeft voor de kerk, op de rotsen die de kust sieren twee hot pools en een koud dompelbad gebouwd. Compleet met een gratis douche die gebruikt moet worden voor er van het warme water en de uitzichten genoten mag worden. Beter kan het echt niet worden. Twee verschillende temperaturen, koud dompelen tussendoor en maar turen naar de oceaan en Noord-IJsland. O wacht het wordt wel beter, plots duiken er enkele zeehonden op. Dit is goud.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Rauðasandur Westfjorden IJsland
  anemptytextlline
 • Bovenste gedeelte van de Dynjandi waterval in IJsland
  anemptytextlline
 • ijsland klimaat
  IJslandse bewolking in de Westfjorden
  anemptytextlline
 • Dynjandi waterval IJsland
  anemptytextlline
 • west ijsland hoogtepunten
  Random kustlijn in de Westfjorden van IJsland
  anemptytextlline
 • Scheepswrak in de Westfjorden van IJsland
  anemptytextlline
 • De kust bij Drangsnes IJsland
  anemptytextlline
 • Typische IJslandse schapen
  anemptytextlline