Drie dagen op de West-Fjorden

Veel kilometers over gravel, maar wat een uitzichten en rust

Geschreven door: Lars

De West-Fjorden worden door veel mensen overgeslagen en dat is zonde want fjorden blijven iets unieks. Zo ook de Fjorden van West-IJsland. Dit gebied wordt gekenmerkt door bergen die plotseling ophouden te bestaan en ruimte geven aan de oceaan. De oceaan heeft stukken van het land opgeëist en die lijkt er nu vrede mee te hebben gesloten, zo rustig dat de twee in elkaar overgaan. Maar de West-Fjorden zijn meer dan een schitterend schouwspel tussen land en oceaan. Je vindt hier heerlijke hotpools, imposante watervallen en stranden vol met drijfhout en als je geluk hebt zelfs walvisbotten. En dat alles in serene rust.

West-Fjorden bezoeken is gravel rijden

In de winter wordt een groot deel van de West-Fjorden onbereikbaar, wegen worden door de weersomstandigheden afgesloten. In de zomer is alles open maar dat betekent niet dat het direct goede wegen zijn. Een groot deel van de West-Fjorden is alleen te bereiken over gravelwegen. Tijdens onze drie dagen op de West-Fjorden rijden we tussen de 150 en 200 kilometer over dit soort wegen. Met als hoogtepunt een deel berg op met een stijgingspercentage van 16%. Wij durven met de camper niet te hard over het gravel te knallen, soms duiken er opeens stroken op waar meer gaten in zitten dan in gatenkaas. Het geluid wat dan volgt is nogal irritant. Daarom kiezen we voor de rustige aanpak, bijkomend voordeel is dat er meer tijd is om te genieten van de waanzinnige uitzichten.

Hot pools met uitzichten

De West-Fjorden kent verschillende heerlijke hot pools, wij bezoeken er twee die bekend staan om hun uitzicht over de oceaan. De eerste, Hellulaug bij Flokalundur, lijkt het meeste op een natuurlijk bad. Maar het is toch echt door mensenhanden gebouwd. Dat vergeet je gelukkig snel als je er in zit. Een slang voert warm water aan vanaf de bron en het is vooral het uitzicht wat deze hot pool zo geweldig maakt. Je kijkt uit over de fjord en alles wat zich daarin afspeelt.

De andere hot pool zit voor ons aan het einde van het West-Fjord avontuur. Het dorp Drangsnes heeft voor de kerk, op de rotsen die de kust sieren twee hot pools en een koud dompelbad gebouwd. Compleet met een gratis douche die gebruikt moet worden voor er van het warme water en de uitzichten genoten mag worden. Beter kan het echt niet worden. Twee verschillende temperaturen, koud dompelen tussendoor en maar turen naar de oceaan en Noord-IJsland. O wacht het wordt wel beter, plots duiken er enkele zeehonden op. Dit is goud.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Rauðasandur Westfjorden IJsland
  anemptytextlline
 • Bovenste gedeelte van de Dynjandi waterval in IJsland
  anemptytextlline
 • ijsland klimaat
  IJslandse bewolking in de Westfjorden
  anemptytextlline
 • Dynjandi waterval IJsland
  anemptytextlline
 • west ijsland hoogtepunten
  Random kustlijn in de Westfjorden van IJsland
  anemptytextlline
 • Scheepswrak in de Westfjorden van IJsland
  anemptytextlline
 • De kust bij Drangsnes IJsland
  anemptytextlline
 • Typische IJslandse schapen
  anemptytextlline
 • Uitdagende weg naar Rauðasandur (rode strand)
  anemptytextlline
 • In de Westfjorden ligt de Dynjandi waterval
  anemptytextlline
 • Westfjorden IJsland
  anemptytextlline
 • Watervallen langs de wegen in IJsland
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Het rode strand: Raudasandur

Op dezelfde fjord waar het meest westelijke deel van Europa te vinden is, ligt ook het enige roodachtige strand van IJsland verstopt. Raudasandur ligt op ongeveer 20 kilometer van de 62. De gravelweg neemt steeds iets meer af in kwaliteit maar is uiteindelijk prima te rijden, ook met onze camper. Als je de berg over bent doemt in de verte het eerste rode strand al op, iets afgedaald blijken er twee rode stranden te zijn. Op goed geluk rijden wij naar de rechtse tot de weg ophoudt. Er gaat een wandelpad dat zal dan vast lijden tot het rode strand. Maar helaas, Raudasandur blijft van ons verwijderd door een strook water van 20 meter. Als ook het wandelpad wordt afgesloten door water zit er niets anders op dan het strand via het water te bereiken. Echt rood is het niet, maar een mooi aanzicht is het zeker. Het rode zand licht bezaait met verschillende kleuren schelpen. Later leren we dat het rode strand links veel makkelijker te bereiken is, maar ach hier waren we de enige!

Tip: De vogelrots, Látrabjarg, is van wat we gehoord hebben zeker de moeite waard om te bezoeken. We hadden echter geen trek in bijna 100 kilometer extra gravelweg en hebben deze kliffen dus bewaard voor een volgend bezoek aan IJsland.

Het watervalpark Dynjandi

Eén van de hoogtepunten op de West-Fjorden is toch zeker wel de waterval Dynjandi. Met een val van ruim 100 meter is dit de waterval die je gezien moet hebben. Het meest vette van allemaal is nog dat dit niet de enige waterval is. Nadat het water zijn weg heeft gevonden over de Dynjandi moet het nog zeker vier watervallen over. En de ene is nog fotogenieker dan de ander. Maar hier houdt het feestje nog niet op, er mag voor de verandering gekampeerd worden bij Dynjandi dat is dus wat wij meteen besluiten te doen. Heerlijk zo een uitzicht, aan beide kanten en wat een lekker geluid om bij in slaap te vallen.

Drijfhout en walvisbotten zoeken bij Drangsnes

De fjord waarop Drangsnes gelegen is, heeft uitzicht op Noord-IJsland en daarmee de open oceaan. Hierdoor is het de ideale plek om te zoeken naar drijfhout en walvisbotten. Op de zwarte- en stenenstranden ligt genoeg drijfhout. Dat is snel gevonden, voor walvisbotten heb je veel meer geluk nodig. En helaas hebben wij dat geluk niet op de dag dat we op onze fietsen de stranden afgaan. Gelukkig is het vandaag goed weer dus we zijn blij om de hele dag buiten zijn. Helaas worden we de dag erop verplicht om binnen te blijven, met windkracht acht lijkt het ons niet zo slim om de weg op te gaan. Het kan gek lopen hier in IJsland.

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en