Noord-Portugal ontdekken

Een roadtrip door het hoge noorden van Portugal

Geschreven door: Dasja

Dat Noord-Portugal vol zit met unieke landschappen en adembenemende natuur wisten we stiekem al. Rondom Viana do Castelo hebben we namelijk een aantal verborgen watervallen gevonden en de kustlijn is ook niet bepaald lelijk te noemen. Reden genoeg om Noord-Portugal verder te ontdekken. Het eerste deel van deze ontdekkingstocht was het Peneda-Gerês National Park wat zo episch was dat het zijn eigen blog post kreeg. Maar Noord-Portugal, in dit geval het hoge noorden dat haast direct aan Spanje grenst, misstaat ook zeker niet.

Afkoelen in één van de velen rivieren, meren of stroompjes

In de zomer, wanneer het kwik in het binnenland van Portugal zonder problemen naar de 35-40 Celsius oploopt, is afkoelen soms bittere noodzaak. Nou kan dit prima in de grote rivieren (de Lima, Rio Tinto of de Douro) die het noorden van Portugal doorkruisen. Nog leuker zijn de meren die soms speciaal aangelegd lijken te zijn voor een lekker middagje luieren afgewisseld met een frisse duik. Enkele heerlijke meren vind je rondom Chaves, in het Montesinho National Park of bij Macedo de Cavaleiros. Maar elke keer als je het bordje 'Barragem' ziet, weet je dat een frisse duik nooit ver weg is. De ultieme manier van afkoelen? Dat is in een fris bergstroompje met een waterval in de buurt. Eén van de mooiste was voor ons Cascadas do Pincho, maar ook het Peneda-Gerês National Park zit bomvol schitterende watervallen. Let wel op, bij sommige watervallen kan het aardig druk worden.

Tekst gaat hieronder verder!
 • beste reistijd portugal
  Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • reisroute noord portugal
  Santuário de Santa Luzia
  anemptytextlline
 • Afife bij zonsondergang <3
  anemptytextlline
 • Traditioneel mais drogen in Lindoso
  anemptytextlline
 • De ankers van Praia do Barril
  anemptytextlline
 • De daken van Evora
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Wildkamperen langs de kust
  anemptytextlline
 • Vuurtoren van Sagres
  anemptytextlline
 • Mooier dan dit wordt het niet
  anemptytextlline
 • Opeens een kapel vol schelpen
  anemptytextlline
 • Een van de vele stuwmeren in het Estrela NP
  anemptytextlline

Start jouw Portugal rondreis!

Start jouw Portugal rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 12 maanden toeren door dit aangename Zuid-Europese land. We hebben alles over Portugal overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Portugese cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Portugal.

Bekijk het eBook; Reizen In Portugal

Genieten van stilte en rust in de natuur

Nu je weet waar je kunt afkoelen, kan Noord-Portugal met een gerust hart in de zomer worden verkend. Want stilte en rust in de natuur is waar het hier omdraait. Dat doet het overigens ook buiten de zomer, maar let op want in de winter kan het hier aardig koud worden. Het is haast een wereld van uitersten. De N103 neemt je mee vanaf het Peneda-Gerês National Park tot aan het Montesinho National Park. Dit park kent uitdagende wandelingen maar ook vanuit de auto, als onderdeel van een roadtrip, zul je genieten van de inkijk in pittoresk Portugal. Want hier is alles nog zoals dat vroeger ook was. Lieve kleine weggetjes kronkelen zich door de natuur met het ene uitzicht nog mooier dan het andere. De sfeer die het platteland ademt, lijkt te zijn overgeslagen op de grotere stad net onder het park, Bragança. De grote trekpleister is het middeleeuwse kasteel dat uitzonderlijk goed bewaard is gebleven. Tijdens het jaarlijkse festival lijk je zonder problemen terug de tijd in te gaan. Mocht je nog niet genoeg natuur hebben gehad dan zijn er nog het Douro National Park en het park rondom het meer van Azibo. Keuze genoeg dus.

De grote steden van Noord-Portugal

Mocht je niet alleen willen opgaan in de natuur dan zijn er voldoende grote steden waar je de Portugese urban vibes kan voelen. Porto is nooit ver weg en is zeer de moeite waard. Maar er zijn meer steden te bewonderen. Eén die ons hart heeft veroverd is Viana do Castello. Mede door de ligging, uitbundige festivals in de zomer en goede surfspots. Maar ook Braga is tof. De sfeer is nog net iets gemoedelijker dan die van Porto, een aanrader is de gratis wandeltour. Guimarães staat te boek als een van de meest romantische steden van Portugal en dat is vaak reden genoeg om deze stad te bezoeken.

Ben jij al op ontdekkingstocht geweest in Noord-Portugal en staat jouw favoriete spot hier niet tussen? Laat het aan ons weten in de comments. Altijd goed om leuke, mooie of interessante plekken met elkaar te delen.

Geschreven door:
Dasja
droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Bekijk het eBook