Zien en doen op Gran Canaria

Zeven tips voor actieve bezienswaardigheden op Gran Canaria

Geschreven door: Dasja

Gran Canaria is het hele jaar door een heerlijke zonbestemming. Het woestijnachtige klimaat zorgt ervoor dat de gemiddelde jaartemperatuur een aangename 20°C is. Niet gek dat Gran Ganaria vakanties het hele jaar door te boeken zijn. Zomers zijn warm en droog met een gemiddelde temperatuur van 25°C maar de winter is met een gemiddelde van 18°C ook geen straf te noemen. De kans op regen is in die periode wel iets groter, maar absoluut niet te vergelijken met Nederland. Het eiland heeft een interessante geschiedenis en enkele schitterende natuurlijke bezienswaardigheden. We bespreken zeven activiteiten om te zien en doen op Gran Canaria.

#1 Beklim Roque Nublo, de mooiste natuurlijke rotsformatie ter wereld?

We beginnen met het absolute hoogtepunt uit dit lijstje. De Roque Nublo behoort met zijn 1.813 meter tot de hoogste bergen van Gran Canaria (de hoogste bergen, Morro de la Agijereada 1.956 m & Pico de las Nieves 1.950 m, liggen op nog geen 10 km rijden). In dit beschermde natuurgebied is de vulkanische oorsprong van het eiland goed terug te zien. Het is namelijk de Roque Nublo (wolkenrots in het Spaans) welke is gevormd door een uitbarsting miljoenen jaren geleden. Het lijkt op een enorme rots, een goede 67 meter hoog, die op een berg is geplaatst. De Roque Nublo is te voet met 30 minuten te bereiken vanaf de parkeerplaats. Er zijn meer uitgebreide wandelingen welke je verder de omgeving laten ontdekken. In de zomer is het een ware attractie en kan het hier druk zijn.

#2 Bezoek Teror, volgens sommige het mooiste dorp van Gran Canaria

Teror is niet alleen onder toeristen een populaire bestemming, voor de bewoners van Gran Canaria is het een bedevaartsoord vanwege de Basiliek van de Virgen del Pino. Een beschermheilige van de Canarische Eilanden. Je ontkomt dan ook niet aan een bezoek aan Virgen del Pino als je dit dorp bezoekt. Maar Teror is meer dan alleen de Basiliek. Het historische centrum met de Alameda (wandelboulevard) geeft een uniek inkijkje in de architectuur van het eiland en als dat nog niet genoeg is dan zijn er een tal van (religieuze) bouwwerken welke je zullen verbazen. Van het klooster (Monasterio del Cister) tot de kerk Sagrado Corazón de Jesús of de kapel de la Peña. Teror voert daarom geregeld de lijstjes van mooiste dorpen op Gran Canaria aan. Maar ook voor de natuur zit je in de omgeving van Teror goed, ontdek de natuurlijke bronnen in de omgeving (Fuente Agria, ofwel de bittere bron, is de populairste) of ga wandelen in een van de beschermde natuurgebieden in de omgeving zoals Pino Santo of het natuurpark van Doramas.

Tip: Tijdens de week markt koop je hier de mooiste ambachtelijke producten. Van rieten manden tot houtsnijwerk, keramiek, geweven stoffen en borduurwerk.

#3 Geniet van vissersdorp Puerto de Las Nieves

Bij het lezen van vissersdrop zal bij de liefhebbers van vis- en schaaldieren het hart al sneller gaan kloppen. En met goede reden, Puerto de Las Nieves staat namelijk te boek als dé plek voor de lekkerste vis en schaaldieren van Gran Canaria. En dat terwijl het dorp nog niet gebukt gaat onder het massatoerisme. Gelegen in het noordwesten van het eiland is dit een prima plekje om even wat rust op te zoeken. Het heeft wel zijn keerzijde, je moet er namelijk 1 tot 2,5 uur (via het binnenland) voor rijden. En gelukkig heeft niet iedereen er dat voor over, het zijn vooral locals die Puerto de Las Nieves bezoeken om te genieten van de lokale delicatesse. En als je er dan toch bent, maak er gelijk een dag van want tip #4 ligt om de hoek.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Klooster Montserrat Spanje
  anemptytextlline
 • Mirador de Orellán
  anemptytextlline
 • Avondlucht bij Mirador de Orellán
  anemptytextlline
 • Cola de Caballo
  anemptytextlline
 • Zij-ingang Mezquita kathedraal Cordoba
  anemptytextlline
 • Bekendste berg van Bardenas Reales
  anemptytextlline
 • Aguilas privé strand
  anemptytextlline
 • Paleis Madrid Spanje
  anemptytextlline
 • De stier van Spanje
  anemptytextlline
 • Cordoba Mezquita kathedraal
  anemptytextlline
 • Romeinse brug met Mezquita kathedraal
  anemptytextlline
 • Watervallen van Monasterio de Piedra
  anemptytextlline

Wij Reizen In Spanje

Spanje staat vooral bekend om zijn warme klimaat en kustlijn maar Spanje is veel meer dan dat. Het uitgestrekte binnenland, de bergketens, maar ook het heerlijke eten. En dan heb je de eilanden nog. We reden ruim zes maanden door het Spaanse vasteland en brachten vier maanden door op de Canarische Eilanden. Onze ervaringen en hoogtepunten vind je hier terug. Ga ook van de gebaande paden af en leer een nieuw gezicht van Spanje kennen.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

#4 Ontdek de diversiteit van Agaete

Agaete zelf is een liefelijk dorp waarvan de La Concepción kerk het middelpunt is. Ook hier heb je de authentieke huizen, en vooral de balkonnetjes, die typisch zijn voor de Canarische Eilanden. Maar de regio is meer dan leuke dorpskernen. Zo is de Agaete Vallei schitterend, ofwel omdat er lokale koffie en wijn wordt gemaakt maar ook de historie induiken is hier een genot door een bezoek te brengen aan Maipés Archaeological Site. Vergeet niet te genieten van de uitzichten, helemaal na een regenbui is het hier mooi en verschijnen er diverse watervallen. Ja, de steile hellingen en rotswanden met nauwe ravijnen hier vervelen niet snel.

Tip: 4 augustus is er een populair festival in Agaete, het La Rama de Agaete. Vanaf de kerk is er een soort van optocht met grote wandelende hoofden (papagüevo's) en muziek. Mensen dansen door de stad en schudden met takken van dennen of eucalyptus. Als een soort processie lopen ze naar de kerk aan het strand van Las Nieves.

#5 Geniet van het uitzicht bij de Pico de Bandana krater

Met een diepte van 200 meter en een diameter van bijna één kilometer is de Bandana krater de grootste van Gran Canaria. Het hoogste punt, de Pico de Bandama op 569 m hoogte, biedt een fraai uitzicht en overzicht op de hele krater en omgeving. Zo heb je vanaf hier uitzicht over Las Palmas en de zeldzame wijnvelden van Gran Canaria. Er gaat een wandeling naar de bodem van de krater, waarmee je in ongeveer een uur afdaalt. Onderweg krijg je inzicht in de verschillende lagen lava en de vulkanische oorsprong van Gran Canaria.

#6 Trek de natuur in bij het Caldera de Los Marteles natuurreservaat

Bijna in het hart van Gran Canaria vind je het natuurreservaat Caldera de Los Marteles. Een heerlijke plek voor een mooie wandeling of te genieten van de verschillende uitzichtpunten. Een aanrader is de wandeling dwars door het reservaat (7,5km). Ook hier word je getrakteerd op de schoonheid van het eiland. Maar ook de lokale delicatessen ontbreken hier niet, de geroemde kazen van Valsequillo komen hier namelijk vandaan.

#7 Krijg het woestijn gevoel bij Dunas du Maspalonas

In het zuiden van Gran Canaria waan je je even in Marokko, het lijkt de Sahara woestijn wel. De zandduinen verschuiven zich over een gebied van 404 hectare dus je raakt hier net zo makkelijk je oriëntatie gevoel kwijt. Doordat de zee nooit heel ver weg is, zorgt dit voor een mooie overgang van strand naar zandduinen. Ook het palmbomenbos en de lagune met brak water maken het plaatje compleet. Het is aan te raden om eerst het informatiecentrum met het uitzichtpunt te bezoeken. Vanuit hier kan je bezoek aan de Dunas du Maspalonas niet misgaan. Dit is namelijk ook het startpunt van een goed aangegeven wandeling door het gebied.

Geschreven door:
Dasja
droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *