Zelf een nacht doorbrengen in de Sahara-woestijn

Wat is er mooier dan slapen in de woestijn?

Geschreven door: Dasja

De woestijn met zijn onaardse sterrennacht blijft iets magisch hebben en mag niet ontbreken bij jouw rondreis door Marokko. Er zijn twee locaties in Marokko waar de Sahara binnen handbereik is; Merzouga en M'Hamid. Hoewel de Erg Chebbi duinen bij Merzouga toegankelijker zijn hebben wij gekozen voor de Erg Chigaga duinen, 60 kilometer over onverharde wegen van M'Hamid. De reden was simpel, we wilden dat onze eerste woestijn ervaring zo authentiek mogelijk zou zijn. De toegankelijkheid van de Erg Chebbi heeft er voor gezorgd dat dit onder toeristen de plek is om de Sahara te zien. Drukte dus.

Let op: Er zijn geen pinautomaten in M'Hamid, pin van tevoren genoeg geld in Zagora. Ook is het slim om hier je tank nog even vol te gooien (zowel water als brandstof).

M'Hamid en zijn omgeving

Op ongeveer vijf uur rijden van Ouarzazate ligt M'hamid verscholen langs de rand van een palmoase. Het is letterlijk het laatste dorpje aan het einde van de N9. Een goed begaanbare weg langs een schitterend landschap, dat door een stuk van de woestijn voert en je aan de rand van de woestijn afzet. Het is niet zo dat M‰'Hamid totaal niet is ingericht op toerisme, er zijn voldoende campings, hotels en restaurants in dit dorp te vinden.

Aan het einde van de N9 gaan alleen onverharde paden kriskras in de richting van de woestijn. Karavanen met kamelen lopen af en aan afgewisseld met de moderne 4x4 voertuigen. De Erg Chigaga is nog een goede 60 kilometer verderop maar dit is de laatste plek met vaste bewoning.

Misschien lijkt het alsof M'Hamid alleen draait om de woestijn verderop, maar er is ook rondom het dorp genoeg te zien. De markt op maandag ligt bijvoorbeeld verrassend vol met de lekkerste verse groenten en ook de traditionele bakker in het dorp is een bezoek waard. Veel verser dan recht uit de oven wordt het niet. Wees niet bang om het dorp iets uit te lopen. Rechts van de rivier vind je kleinere zandduinen maar ook het palmbos zit vol verrassingen. Neem de brug over de Draa rivier, sla rechtsaf en volg de weg om de bocht. Je komt langs heel veel palmbomen, een nog bewoonde kasba's en uiteindelijk bij het dorpje Oulad Youssef. Hier lees je er meer over.

De hitte: Vergis je niet in de hitte van de woestijn. Met een briesje lijkt het mee te vallen. Maar zodra de wind gaat liggen is het heet. Actief zijn in de vroege ochtend en aan het eind van de dag.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Kamelen in wilde rucolavelden
  anemptytextlline
 • Met laag water heb je het beste zicht op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Wilde cactussen in Zuid-Marokko
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • De erewacht bij Mausolé Mohamed V
  anemptytextlline
 • Het strand van Rabat
  anemptytextlline
 • Wakker worden langs een stuwmeer aan de N8