Budget opstellen

Welke kosten komen kijken bij een rondreis?

Eén van de belangrijkste punten in de voorbereiding is het opstellen van een budget en/of begroting. Door die realistisch op te stellen krijg je inzicht in welke (extra) uitgaven gemaakt kunnen worden en voor hoelang je kunt rondreizen. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Meer weten over het bepalen van een reisbudget? Wij geven je een inkijk in onze huidige begroting en hoe we die hebben ingedeeld. Via Excel houden we tijdens het reizen ons budget bij, je kunt het zien als een soort kasboek. Natuurlijk kun je dit ook op papier bijhouden, net wat jij fijn vindt.

Maak een eigen begroting

Vaste kosten

Dit zijn de makkelijkste kosten om te bepalen want ze keren elke maand terug. Ook al reis je de hele wereld over, er blijven kosten die elke maand betaald moeten worden. Dit zijn de vaste kosten die wij maken:

Zorgverzekering €160,-
Reisverzekering €10,-
Wegenbelasting €68,-
Camperverzekering €50,-
Telefoonkosten €26,-
Boodschappen (eten) €200,-
Bankrekening pakketkosten €8,-

 

Goed om te weten: De bovenstaande kosten zijn op basis van twee personen.

De vaste kosten komen uit op €522,- per maand. Dit is nog voordat we ook maar een kilometer hebben gereden. Voordeel: omdat we nog in Nederland staan ingeschreven, ontvangen we zorgtoeslag waardoor de kosten van de zorgverzekering nagenoeg komen te vervallen.

Variabele kosten

De variabele kosten zijn eigenlijk één grote gok, maar zonder deze gok kan je nooit  tot een goede afweging komen van wat je maandelijks mag uitgeven (dat bepaal je zelf). Door deze kosten realistisch op te stellen en je hier ook aan te houden heb je altijd inzichtelijk hoe lang je nog kan rondreizen. Hierbij de variabele kosten zoals wij die hebben opgesteld:

Brandstof €570,-
Overnachtingen €100,-
Activiteiten / tol €150,-
Overige €100,-
Internet €50,-

De variabele kosten waar wij rekening mee houden (en tegelijkertijd de beperking die wij onszelf dus opleggen) komen uit op €970,- per maand. Ook hiervoor geldt dat deze kosten voor ons beide zijn.
Het is in de praktijk niet zo dat elke maand deze precies kosten worden gemaakt. De ene maand geef je meer uit dan de andere maand. Het zijn dus gemiddelde variabele kosten.

Buffer

Herkenbaar in veel huishoudens zijn de extra buffers. Stel dat de wasmachine stuk gaat of de auto komt stil te staan. Zo hebben wij ook een aantal buffers ingebouwd. Het kan zomaar zijn dat we stil komen te staan met de camper en we flinke reparatiekosten moeten betalen. Bedenk waar jij buffers voor nodig kan hebben. Die van ons zien er zo uit:

Extra kosten camper €1000,-
Extra kosten Ninja (hond) €500,-
Persoonlijke buffer Lars €1500,-
Persoonlijke buffer Dasja €1500,-

Go en no go moment bepalen

In totaal hebben wij een begroting van €1.492,- per maand (hier worden de buffers buiten beschouwing gelaten). Dit wisten we al ver voor ons vertrek. Als doelstelling hadden wij dat we tenminste één jaar rondreizen konden dekken. Pas toen we dit terug zagen in de Excel sheet zijn we concreet gaan plannen. Dit was het go moment. Eerder reizen had geen zin. Nu scheelt het misschien dat wij onderweg online blijven werken, maar alsnog wilden we zeker zijn dat we voor een jaar budget hadden. Bepaal voor jezelf ook een go en dus ook no go moment en hou je eraan. Zo weet je zeker dat je tijdens de reis niets hoeft in te leveren, dingen moet missen of zelfs eerder terug moet keren.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *