Wat moet je allemaal regelen voordat je voor langere tijd op reis gaat?

Met een gerust hart op avontuur

Geschreven door: Charlotte

Je hebt besloten voor langere tijd op reis te gaan. Voor een paar maanden, of zelfs een halfjaar of een jaar. Misschien heb je alle vrijheid en weet je nog niet hoelang de reis gaat duren. Zelf ben ik drie keer voor langere tijd naar het buitenland vertrokken, waarvan ik twee keer ongeveer een jaar wegbleef. En ondanks dat ik best een prima planner ben, kwam er toch telkens meer bij kijken dat ik van tevoren dacht. In dit blog vind je een overzicht van de belangrijkste dingen die je geregeld moet hebben voor je vertrek, met een checklist op het eind als samenvatting.

Reisvoorbereiding

Het leukste deel van al het regelwerk is natuurlijk het voorbereiden van de reis zelf. Zelfs als je op de bonnefooi vertrekt en nog geen vast reisplan hebt, zal je bepaalde dingen moeten regelen. Dit hangt allereerst af van je type vervoer. Ga je met het openbaar vervoer reizen? Dan is het verstandig om op tijd te gaan kijken naar vlieg- of treintickets. Zelf boekte ik zo’n vier maanden van tevoren mijn vliegtickets, maar check ook zeker deze vliegticket hacks. Ga je Europa of de rest van de wereld verkennen in een busje? Dan ben je natuurlijk een groot deel van de voorbereiding bezig met het kopen en (ver)bouwen van je voertuig.

Ga je ver weg of zou het zo maar eens kunnen dat je nog in de tropen terecht komt? Maak een afspraak bij de GGD of een travelclinic zodat je de juiste inentingen krijgt. Soms is het ook nodig om malariapillen of een goede klamboe mee te nemen. Zorg er daarnaast voor dat je op tijd de juiste visa aanvraagt. Voor sommige landen (zoals Rusland, China en Australië) kan het wel een maand duren voordat je je visum binnen hebt, en moet je een hoop papierwerk regelen. Sluit een goede reisverzekering af zodat je overal ter wereld gecoverd bent. Schaf de juiste kleding en equipment (zoals goede wandelschoenen en een fijne backpack) aan. Bepaal aan de hand van je reisplannen het benodigde reisbudget.

Thuis goed achterlaten

Het liefst vertrek je misschien zo snel mogelijk, maar voor een fijne terugkomst kan het een hoop schelen als je je zaakjes in Nederland goed hebt achtergelaten. Zeg op tijd je baan op of vraag een sabbatical aan, of licht je klanten in als je eigen baas bent. Onze ervaring is dat mensen altijd heel enthousiast reageerden op onze reisplannen; daardoor hoeven deze gesprekken helemaal niet vervelend te zijn.

Tekst gaat hieronder verder!
  • australie klimaat en beste reis tijd
    Droogte in de Australische outback
    anemptytextlline
  • Sydney CBD
    anemptytextlline
  • Picknicken in Melbourne
    anemptytextlline
  • De Wallaman Falls in Queensland
    anemptytextlline
  • Opeens lopen er emoes op de weg
    anemptytextlline
  • Kamperen bij de boer in de wei
    anemptytextlline
  • Het boerenleven in Australië
    anemptytextlline
  • Road trains in Australië
    anemptytextlline
  • Reisroutes Australie
    Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
    anemptytextlline
  • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
    anemptytextlline
  • Australie reisroutes
    Typische campspot nationaal park
    anemptytextlline
  • Eagle Bay vineyard in West-Australië
    anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Zeg tijdig je huur op of verhuur je koop- of huurhuis aan anderen. Misschien kan je hier zelfs nog een beetje aan verdienen, zodat je weer wat meer reisbudget hebt. Weet je zeker dat je meer dan acht maanden wegblijft uit Nederland? Dan moet je je officieel uitschrijven bij de gemeente. Het nadeel hiervan is dat je zorgtoeslag kan wegvallen, het voordeel is dat je soms ook niet meer verplicht bent een Nederlandse zorgverzekering te hebben. Je hebt speciale reisverzekeringen voor mensen die langdurig op reis zijn en niet meer staan ingeschreven in Nederland. Meer informatie hierover vind je bij je gemeente en bij reisverzekeraars.

Geld besparen

Bespaar alvast een hele hoop geld door op tijd te beginnen met het opzeggen van je abonnementen. Wij merkten dat het een stuk gemakkelijker is om abonnementen op te zeggen wanneer je aangeeft dat je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt, of zelfs emigreert. Zelfs abonnementen die eigenlijk nog doorliepen, konden we zo voor de einddatum al laten beëindigen. Houd er rekening mee dat je voor sommige zaken een Nederlands telefoonnummer nodig hebt, bijvoorbeeld om in te loggen bij DigiD. Zelf kwam ik hierachter toen ik allang aan de andere kant van de wereld zat en mijn Nederlandse telefoonabonnement al maanden eerder had opgezegd.. Dit soort dingen kan je vaak oplossen met een app; dit thuis alvast regelen scheelt je een hoop stress.

Checklist

  • Boek, indien nodig, trein- of vliegtickets, of koop en (ver)bouw je busje of auto
  • Zorg dat je de juist inentingen hebt voor je naar tropische oorden verkast
  • Vraag op tijd de benodigde visa aan
  • Sluit een goede reisverzekering af
  • Schaf de juiste kleding en equipment aan
  • Bepaal je reisbudget
  • Zeg op tijd je baan op, vraag een sabbatical aan of licht je klanten in
  • Zeg tijdig je huur op, of verhuur je huis onder
  • Controleer of je je moet uitschrijven bij de gemeente
  • Zeg onnodige abonnementen op.
Geschreven door:
Charlotte
is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram