Wat moet je allemaal regelen voordat je voor langere tijd op reis gaat?

Met een gerust hart op avontuur

Geschreven door: Charlotte

Je hebt besloten voor langere tijd op reis te gaan. Voor een paar maanden, of zelfs een halfjaar of een jaar. Misschien heb je alle vrijheid en weet je nog niet hoelang de reis gaat duren. Zelf ben ik drie keer voor langere tijd naar het buitenland vertrokken, waarvan ik twee keer ongeveer een jaar wegbleef. En ondanks dat ik best een prima planner ben, kwam er toch telkens meer bij kijken dat ik van tevoren dacht. In dit blog vind je een overzicht van de belangrijkste dingen die je geregeld moet hebben voor je vertrek, met een checklist op het eind als samenvatting.

Reisvoorbereiding

Het leukste deel van al het regelwerk is natuurlijk het voorbereiden van de reis zelf. Zelfs als je op de bonnefooi vertrekt en nog geen vast reisplan hebt, zal je bepaalde dingen moeten regelen. Dit hangt allereerst af van je type vervoer. Ga je met het openbaar vervoer reizen? Dan is het verstandig om op tijd te gaan kijken naar vlieg- of treintickets. Zelf boekte ik zo’n vier maanden van tevoren mijn vliegtickets, maar check ook zeker deze vliegticket hacks. Ga je Europa of de rest van de wereld verkennen in een busje? Dan ben je natuurlijk een groot deel van de voorbereiding bezig met het kopen en (ver)bouwen van je voertuig.

Ga je ver weg of zou het zo maar eens kunnen dat je nog in de tropen terecht komt? Maak een afspraak bij de GGD of een travelclinic zodat je de juiste inentingen krijgt. Soms is het ook nodig om malariapillen of een goede klamboe mee te nemen. Zorg er daarnaast voor dat je op tijd de juiste visa aanvraagt. Voor sommige landen (zoals Rusland, China en Australië) kan het wel een maand duren voordat je je visum binnen hebt, en moet je een hoop papierwerk regelen. Sluit een goede reisverzekering af zodat je overal ter wereld gecoverd bent. Schaf de juiste kleding en equipment (zoals goede wandelschoenen en een fijne backpack) aan. Bepaal aan de hand van je reisplannen het benodigde reisbudget.

Thuis goed achterlaten

Het liefst vertrek je misschien zo snel mogelijk, maar voor een fijne terugkomst kan het een hoop schelen als je je zaakjes in Nederland goed hebt achtergelaten. Zeg op tijd je baan op of vraag een sabbatical aan, of licht je klanten in als je eigen baas bent. Onze ervaring is dat mensen altijd heel enthousiast reageerden op onze reisplannen; daardoor hoeven deze gesprekken helemaal niet vervelend te zijn.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Het boerenleven in Australië
  anemptytextlline
 • Opeens lopen er emoes op de weg
  anemptytextlline
 • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
  anemptytextlline
 • Picknicken in Melbourne
  anemptytextlline
 • Reisroutes Australie
  Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Eagle Bay vineyard in West-Australië
  anemptytextlline
 • Road trains in Australië
  anemptytextlline
 • Australie reisroutes
  Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline
 • australie klimaat en beste reis tijd
  Droogte in de Australische outback
  anemptytextlline