Verschillende type zelfbouw campers

Wat voor camper ga jij bouwen, een backpacker busje of luxe camper?

Geschreven door: Lars

Het reizen in een camper geeft ongelofelijk veel vrijheid. Je maakt dagelijks nieuwe plannen en hoeft met praktisch niemand rekening te houden. Je hebt altijd je eigen appartementje op wielen mee of je nu besluit de bergen in te gaan of juist lekker aan het strand te staan. Je bepaalt alles zelf, geen vast gelegde route of vooraf gereserveerde campings. Gaan en staan waar jij op dat moment wil gaan en staan. Niet gek dat campers booming zijn onder jong en oud, door heel Europa. #Vanlife heeft sociale media overgenomen. Hoewel het reizen of zelfs het leven in een camper zeker niet altijd zo mooi en makkelijk is, biedt het wel dé mogelijkheid om te genieten van vrijheid en avontuur. Met de luxe van altijd je eigen vertrouwde huisje op wielen bij je te hebben. Maar de ene camper is de andere niet..

Vier verschillende vormen van camperbouw

Er zit een groot verschil in type campers. Zeker als je zelf een camper gaat bouwen. Wil je hem bijvoorbeeld snel af hebben, ga je bouwen met een beperkt budget of is het vooral belangrijk dat je er voor een lange tijd mee op reis kunt. En welk klimaat uiterste moet hij aankunnen?
We onderscheiden voor het gemak vier verschillende vormen van een camperbouw. Allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Maar ook het bouwproces verschilt. Simpelweg omdat het ene type veel complexer gebouwd wordt dan het andere type. De tabel hieronder geeft snel inzicht in de verschillen tussen de camper types, al staat het je natuurlijk helemaal vrij om zelf een nieuw type te ontwikkelen 😉

Backpacker Basic Economy Luxe
Stahoogte * *
Isoleren * *
Aanleg elektra *
Aanleg watersysteem
Aanleg gassysteem
Comfort inbouw / binnenruimte *
Zonnepaneel plaatsen *
Verwarming / boiler *
Toilet *
Natte cel *

*optioneel toe te voegen.

Tip: Heb je nog geen idee welk type camper het best bij je past? Huur dan eerst eens een camper. Zo krijg je feeling met wat voor jou wel of juist niet werkt. Maar misschien nog belangrijker, hoe het leven of reizen in een camper bevalt. Niets is zo jammer als maanden klussen om er vervolgens achter te komen dat het type camper niet bij je past, of dat reizen met de camper niets voor jou is. Via Goboony of PaulCamper huur je een (zelfbouw of fabrieks-) camper van een particulier. De ideale manier om te testen dus. De huurkosten verdien je vervolgens zelf terug door jouw toekomstige camper bij zowel Goboony als PaulCamper te huur aan te bieden als je de camper zelf niet gebruikt.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Hond in zelfbouwcamper
  Ninja's hok testen
  anemptytextlline
 • 4x4 camper bouwen
  Tussenwand geplaatst
  anemptytextlline
 • Het spannendste van de bouw - gaten zagen
  anemptytextlline
 • Eindresultaat van de bouw
  anemptytextlline
 • Zelf een camper bouwen
  Aan het werk
  anemptytextlline