Verschillende type zelfbouw campers

Wat voor camper ga jij bouwen, een backpacker busje of luxe camper?

Home » Camper bouwen » Verschillende type zelfbouw campers

door | 0 Reacties

Het reizen in een camper geeft ongelofelijk veel vrijheid. Je maakt dagelijks nieuwe plannen en hoeft met praktisch niemand rekening te houden. Je hebt altijd je eigen appartementje op wielen mee of je nu besluit de bergen in te gaan of juist lekker aan het strand te staan. Je bepaalt alles zelf, geen vast gelegde route of vooraf gereserveerde campings. Gaan en staan waar jij op dat moment wil gaan en staan. Niet gek dat campers booming zijn onder jong en oud, door heel Europa. #Vanlife heeft sociale media overgenomen. Hoewel het reizen of zelfs het leven in een camper zeker niet altijd zo mooi en makkelijk is, biedt het wel dé mogelijkheid om te genieten van vrijheid en avontuur. Met de luxe van altijd je eigen vertrouwde huisje op wielen bij je te hebben. Maar de ene camper is de andere niet..

Vier verschillende vormen van camperbouw

Er zit een groot verschil in type campers. Zeker als je zelf een camper gaat bouwen. Wil je hem bijvoorbeeld snel af hebben, ga je bouwen met een beperkt budget of is het vooral belangrijk dat je er voor een lange tijd mee op reis kunt. En welk klimaat uiterste moet hij aankunnen?
We onderscheiden voor het gemak vier verschillende vormen van een camperbouw. Allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Maar ook het bouwproces verschilt. Simpelweg omdat het ene type veel complexer gebouwd wordt dan het andere type. De tabel hieronder geeft snel inzicht in de verschillen tussen de camper types, al staat het je natuurlijk helemaal vrij om zelf een nieuw type te ontwikkelen 😉

  Backpacker Basic Economy Luxe
Stahoogte * *
Isoleren * *
Aanleg elektra *
Aanleg watersysteem  
Aanleg gassysteem  
Comfort inbouw / binnenruimte   *
Zonnepaneel plaatsen   *
Verwarming / boiler     *
Toilet   *
Natte cel     *

*optioneel toe te voegen.

 • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
  anemptytextlline
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Opbergruimte zelfbouwcamper
  Opbergruimte onder het bed
  anemptytextlline
 • Inbouw 4x4 camper
  Overzicht vanuit cabine
  anemptytextlline
 • Bovenaanzicht
  anemptytextlline
 • Zelf een camper bouwen
  Aan het werk
  anemptytextlline
 • De wc staat al klaar
  anemptytextlline
 • Keuken idee zelfbouwcamper
  Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • Met hond in camper
  Ninja's place
  anemptytextlline
 • Mercedes camper
  Super uitzicht door het voorraam
  anemptytextlline
 • Camper bouwen bed
  De opzet van het bed
  anemptytextlline
 • Hoeveel ruimte neemt het in
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • NatureHead compost toilet
  Badkamer met douche
  anemptytextlline
 • Keuken in camper
  Keuken met afwerking
  anemptytextlline
 • Hond in zelfbouwcamper
  Ninja's hok testen
  anemptytextlline
 • Badkamer in camper bouwen
  Epoxy wanden in badkamer
  anemptytextlline
 • Raamwerk camper bouwen
  Frame voor tussenwand
  anemptytextlline
 • Brutus wordt onder handen genomen
  anemptytextlline
 • 4x4 camper bouwen
  Tussenwand geplaatst
  anemptytextlline
 • Vario camper
  Het verhoogde dak
  anemptytextlline
 • Lars maakt panelen op maat
  anemptytextlline
 • 4x4 camper inbouw
  Marcus Brutus is af
  anemptytextlline
 • Camper isoleren
  Brutus als Spaceship
  anemptytextlline
 • Het dak is beloopbaar
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus met werkuitrusting
  anemptytextlline
 • Keuken idee camper
  Keukenplankjes
  anemptytextlline
 • Elektriciteit in camper
  Bedieningspaneel
  anemptytextlline
 • 4x4 brandweer camper
  Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
  anemptytextlline
 • Bed in camper
  Bed is 140 cm breed en 198 cm lang
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Backpacker camper

Een backpacker camper neigt meer naar kamperen dan camperen. Water gaat in jerrycans in plaats van watertanks aangesloten op een kraan en afvoer. Het is vooral veel buiten leven en binnen slapen. Maar dat betekent niet dat je er maar voor een kortere periode mee weg kunt. Ook hiermee maak je met gemak lange reizen. Als de voorzieningen en temperaturen onderweg maar naar behoren zijn. De backpacker camper is low-budget en back to basic. Ideaal als je alleen of met zijn tweeën reist. Vrij staan kan maar denk dan wel aan een manier om naar het toilet te gaan. Je zult misschien iets vaker de luxe van een camping opzoeken en de koude maanden willen ontwijken. Voor langere reizen in een backpacker camper moet er wel een kleine bushcrafter in je zitten.

Basic camper

Een basic camper heeft meer luxe met een huishoudaccu, keukenblokje met werkende kraan en een gasstel welke werkt met een gasfles. Denk aan de typische Volkswagen busjes die compact zijn ingebouwd en de basiselementen van een camper hebben. Stahoogte is optioneel te creëren door een hefdak of met geluk via een hoog genoeg (of verhoogd) dak. Ook hiervoor geldt dat je er lang mee op reis kunt. Maar tijdens slechte dagen kan je het gevoel hebben dat je zit opgesloten in een blikje. Een basic camper is prima voor 1-2 personen en voor (jonge) kinderen is vaak ook nog wel een plekje te vinden. Vrij staan kan zeker maar je bent misschien nog weleens afhankelijk van campings. Ook met een basic camper is het voornamelijk de zon volgen, gelukkig is daar niets mis mee.

Economy camper

De economy camper heeft het bijna allemaal. Hier ga je met een gerust hart maanden mee op pad. Naar uiteenlopende bestemmingen. Maar uiteraard is een economy camper ook prima geschikt voor vakanties en weekendjes weg. Zeker als je geen die-hard kampeerder bent en wel wat luxe wilt tijdens jouw ontdekkingstochten. Een economy camper heeft vaak meer binnenruimte waar het prima vertoeven is als de dagen korter worden.

Luxe camper

De luxe camper heeft het echt allemaal. Soms omdat het broodnodig is maar vaak omdat het gewoon lekker is om extra luxe mee te nemen. Zeker als je voor lange tijd gaat reizen. Met een luxe camper ben je minder (of niet) afhankelijk van het weer. Je hebt een lekkere binneruimte waar je makkelijk een paar dagen verblijft als het echt moet. Dankzij het toilet en natte cel hoef je zelfs bijna niet meer naar campings.

Het verschil in tijd en geld

Het verschil in luxe heeft natuurlijk ook zijn prijs. Zowel in aanschaf van materialen en apparatuur, maar zeker ook wat tijd betreft. Daarom geven we een tijdsindicatie per type camper. Denk namelijk zeker niet dat je het zo even uit je mouw schudt. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die jaren bezig zijn tot de camper echt af is. Helemaal als je slechts de avonduren en weekenden beschikbaar hebt om te bouwen. Zelf dachten wij met een maand of vier klaar te zijn. Het werden er acht. Reken dus gerust het dubbele van je eerste verwachting en stel je geen onmogelijke deadlines. Of ga akkoord met een versimpelde versie.

Type bouw

Tijds- & kostenindicatie

Toelichting

Backpacker camper

1 week – 1 maand

Gem. €500,- tot €2.000,-

Snel het avontuur tegemoet, de basis van een backpacker camper heb je rap staan. Tijd win je door bijvoorbeeld niet te isoleren of een simpel (of geen) stroomcircuit op te zetten.

Basic camper

1 maand – 4 maand

Gem. €2.000,- tot €5.000,-

Al iets meer comfort bouw je in de basic camper. Daarom komt hier ook een stuk meer tijd bij kijken.

Economy camper

3 maand – 7 maand

Gem. €5.000,- tot €15.000,-

De economy camper is een uitgebreide inbouw waar je een lange tijd mee op reis kunt gaan. Vandaar dat de bouw meerdere maanden in beslag gaat nemen. Tijd kun je winnen door bijvoorbeeld geen binnen douche in te bouwen.

Luxe camper

7+ maand

Gem. €15.000,- tot €40.000,-

Van a tot z alles bouw je in. Misschien kun je het tempo versnellen als je hier en daar een professional inschakelt. Maar ook professionals hebben wachttijden…

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals