Verschillende type zelfbouw campers

Wat voor camper ga jij bouwen, een backpacker busje of luxe camper?

Geschreven door: Lars

Het reizen in een camper geeft ongelofelijk veel vrijheid. Je maakt dagelijks nieuwe plannen en hoeft met praktisch niemand rekening te houden. Je hebt altijd je eigen appartementje op wielen mee of je nu besluit de bergen in te gaan of juist lekker aan het strand te staan. Je bepaalt alles zelf, geen vast gelegde route of vooraf gereserveerde campings. Gaan en staan waar jij op dat moment wil gaan en staan. Niet gek dat campers booming zijn onder jong en oud, door heel Europa. #Vanlife heeft sociale media overgenomen. Hoewel het reizen of zelfs het leven in een camper zeker niet altijd zo mooi en makkelijk is, biedt het wel dé mogelijkheid om te genieten van vrijheid en avontuur. Met de luxe van altijd je eigen vertrouwde huisje op wielen bij je te hebben. Maar de ene camper is de andere niet..

Vier verschillende vormen van camperbouw

Er zit een groot verschil in type campers. Zeker als je zelf een camper gaat bouwen. Wil je hem bijvoorbeeld snel af hebben, ga je bouwen met een beperkt budget of is het vooral belangrijk dat je er voor een lange tijd mee op reis kunt. En welk klimaat uiterste moet hij aankunnen?
We onderscheiden voor het gemak vier verschillende vormen van een camperbouw. Allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Maar ook het bouwproces verschilt. Simpelweg omdat het ene type veel complexer gebouwd wordt dan het andere type. De tabel hieronder geeft snel inzicht in de verschillen tussen de camper types, al staat het je natuurlijk helemaal vrij om zelf een nieuw type te ontwikkelen 😉

Backpacker Basic Economy Luxe
Stahoogte * *
Isoleren * *
Aanleg elektra *
Aanleg watersysteem
Aanleg gassysteem
Comfort inbouw / binnenruimte *
Zonnepaneel plaatsen *
Verwarming / boiler *
Toilet *
Natte cel *

*optioneel toe te voegen.

Tip: Heb je nog geen idee welk type camper het best bij je past? Huur dan eerst eens een camper. Zo krijg je feeling met wat voor jou wel of juist niet werkt. Maar misschien nog belangrijker, hoe het leven of reizen in een camper bevalt. Niets is zo jammer als maanden klussen om er vervolgens achter te komen dat het type camper niet bij je past, of dat reizen met de camper niets voor jou is. Via Camptoo huur je een (zelfbouw of fabrieks-) camper van een particulier. De ideale manier om te testen dus. De huurkosten verdien je vervolgens zelf terug door jouw toekomstige camper te huur aan te bieden als je de camper zelf niet gebruikt.

Lees hieronder verder!
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Elektriciteit in camper
  Bedieningspaneel
  anemptytextlline
 • Ninja's place
  anemptytextlline
 • 4x4 brandweer camper
  Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
  anemptytextlline
 • Overzicht vanuit cabine
  anemptytextlline
 • Keukenplankjes
  anemptytextlline
 • Lars maakt panelen op maat
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • Hond in zelfbouwcamper
  Ninja's hok testen
  anemptytextlline
 • Hoeveel ruimte neemt het in
  anemptytextlline
 • De wc staat al klaar
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus met werkuitrusting
  anemptytextlline
 • Brutus wordt onder handen genomen
  anemptytextlline
 • Opbergruimte zelfbouwcamper
  Opbergruimte onder het bed
  anemptytextlline
 • Raamwerk camper bouwen
  Frame voor tussenwand
  anemptytextlline
 • Super uitzicht door het voorraam
  anemptytextlline
 • Camper isoleren
  Brutus als Spaceship
  anemptytextlline
 • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus is af
  anemptytextlline
 • Vario camper
  Het verhoogde dak
  anemptytextlline
 • Badkamer in camper bouwen
  Epoxy wanden in badkamer
  anemptytextlline
 • Camper bouwen bed
  De opzet van het bed
  anemptytextlline
 • NatureHead compost toilet
  Badkamer met douche
  anemptytextlline
 • Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • Zelf een camper bouwen
  Aan het werk
  anemptytextlline
 • Keuken met afwerking
  anemptytextlline
 • Bed is 140 cm breed en 198 cm lang
  anemptytextlline
 • 4x4 camper bouwen
  Tussenwand geplaatst
  anemptytextlline
 • Het dak is beloopbaar
  anemptytextlline
 • Bovenaanzicht
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Bekijk het eBook; Je eigen camper inbouwen!
Ym9layBjYW1wZXIgYm91d2Vu

Backpacker camper

Een backpacker camper neigt meer naar kamperen dan camperen. Water gaat in jerrycans in plaats van watertanks aangesloten op een kraan en afvoer. Het is vooral veel buiten leven en binnen slapen. Maar dat betekent niet dat je er maar voor een kortere periode mee weg kunt. Ook hiermee maak je met gemak lange reizen. Als de voorzieningen en temperaturen onderweg maar naar behoren zijn. De backpacker camper is low-budget en back to basic. Ideaal als je alleen of met zijn tweeën reist. Vrij staan kan maar denk dan wel aan een manier om naar het toilet te gaan. Je zult misschien iets vaker de luxe van een camping opzoeken en de koude maanden willen ontwijken. Voor langere reizen in een backpacker camper moet er wel een kleine bushcrafter in je zitten.

Basic camper

Een basic camper heeft meer luxe met een huishoudaccu, keukenblokje met werkende kraan en een gasstel welke werkt met een gasfles. Denk aan de typische Volkswagen busjes die compact zijn ingebouwd en de basiselementen van een camper hebben. Stahoogte is optioneel te creëren door een hefdak of met geluk via een hoog genoeg (of verhoogd) dak. Ook hiervoor geldt dat je er lang mee op reis kunt. Maar tijdens slechte dagen kan je het gevoel hebben dat je zit opgesloten in een blikje. Een basic camper is prima voor 1-2 personen en voor (jonge) kinderen is vaak ook nog wel een plekje te vinden. Vrij staan kan zeker maar je bent misschien nog weleens afhankelijk van campings. Ook met een basic camper is het voornamelijk de zon volgen, gelukkig is daar niets mis mee.

Economy camper

De economy camper heeft het bijna allemaal. Hier ga je met een gerust hart maanden mee op pad. Naar uiteenlopende bestemmingen. Maar uiteraard is een economy camper ook prima geschikt voor vakanties en weekendjes weg. Zeker als je geen die-hard kampeerder bent en wel wat luxe wilt tijdens jouw ontdekkingstochten. Een economy camper heeft vaak meer binnenruimte waar het prima vertoeven is als de dagen korter worden.

Luxe camper

De luxe camper heeft het echt allemaal. Soms omdat het broodnodig is maar vaak omdat het gewoon lekker is om extra luxe mee te nemen. Zeker als je voor lange tijd gaat reizen. Met een luxe camper ben je minder (of niet) afhankelijk van het weer. Je hebt een lekkere binneruimte waar je makkelijk een paar dagen verblijft als het echt moet. Dankzij het toilet en natte cel hoef je zelfs bijna niet meer naar campings.

Het verschil in tijd en geld

Het verschil in luxe heeft natuurlijk ook zijn prijs. Zowel in aanschaf van materialen en apparatuur, maar zeker ook wat tijd betreft. Daarom geven we een tijdsindicatie per type camper. Denk namelijk zeker niet dat je het zo even uit je mouw schudt. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die jaren bezig zijn tot de camper echt af is. Helemaal als je slechts de avonduren en weekenden beschikbaar hebt om te bouwen. Zelf dachten wij met een maand of vier klaar te zijn. Het werden er acht. Reken dus gerust het dubbele van je eerste verwachting en stel je geen onmogelijke deadlines. Of ga akkoord met een versimpelde versie.

Backpacker camper

Indicatie tijd: 1 week – 1 maand
Indicatie kosten: Gem. €500,- tot €2.000,-
Snel het avontuur tegemoet, de basis van een backpacker camper heb je rap staan. Tijd win je door bijvoorbeeld niet te isoleren of een simpel (of geen) stroomcircuit op te zetten.

Basic camper

Indicatie tijd: 1 maand – 4 maand
Indicatie kosten: Gem. €2.000,- tot €5.000,-
Al iets meer comfort bouw je in de basic camper. Daarom komt hier ook een stuk meer tijd bij kijken.

Economy camper

Indicatie tijd: 3 maand – 7 maand
Indicatie kosten: Gem. €5.000,- tot €15.000,-
De economy camper is een uitgebreide inbouw waar je een lange tijd mee op reis kunt gaan. Vandaar dat de bouw meerdere maanden in beslag gaat nemen. Tijd kun je winnen door bijvoorbeeld geen binnen douche in te bouwen.

Luxe camper

Indicatie tijd: 7+ maand
Indicatie kosten: Gem. €15.000,- tot €40.000,-
Van a tot z alles bouw je in. Misschien kun je het tempo versnellen als je hier en daar een professional inschakelt. Maar ook professionals hebben wachttijden…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram