Bunkers in Albanië

Ontdek de communistische geschiedenis van Albanië

Home » Europa » Albanië » Bunkers in Albanië

In de jaren ’70 en ’80 heeft de voormalige Albanese leider, Enver Hoxha, in heel Albanië bunkers laten bouwen. De recente communistische geschiedenis van Albanië is letterlijk elke kilometer te zien. De kleine bunkers zien er lelijk uit, maar geven het land een uniek gezicht en gevoel. Komt het zien!

De bunkers van Albanië

In Albanië staan ongeveer 700.000 bunkers, in elke regio zijn er duizenden te vinden. Je ziet ze letterlijk overal, in steden, op bergen en aan het strand. De bunkers zijn hierdoor één van de bezienswaardigheden die Albanië te bieden heeft. Een bunker staat nooit alleen, ze zijn namelijk met tunnels met elkaar verbonden. De meeste bunkers zijn klein, er is plek voor ongeveer twee soldaten. Op belangrijke strategische plekken zijn ook grote bunkers te vinden, deze zijn gigantisch groot met allerlei kamers en lange gangen. In het mooie landschap van Albanië is de communistische geschiedenis dus erg zichtbaar door de vele bunkers. Het kost enorm veel geld om de bunkers te slopen, hierdoor staan bijna alle bunkers nog overeind. Een deel van de bunkers is vernield of beschadigd na de val van het communisme. Sommige bunkers zijn geüpgraded door ze mooie kleuren te geven of er bijvoorbeeld een schuurtje van te maken. Dit is het enige positieve aan de bunkers, voor de rest is het een erg treurig verhaal.

 • mooiste reisroutes door albanie
  Kom Albanië ontdekken
  anemptytextlline
 • Butrint Albanie
  Butrint een bezoek waard
  anemptytextlline
 • cultuur en communisme in albanie
  Communisme, het verleden van Albanie
  anemptytextlline
 • Binnenland Albanie
  Binnenland van Albanië
  anemptytextlline
 • camper naar albanie
  Met de camper door Albanië
  anemptytextlline
 • widkamperen in albanie
  Wildkamperen met heerlijke uizichten
  anemptytextlline
 • Tour Albanie
  Bunker in de stad
  anemptytextlline
 • noordelijke alpen albanie
  De Alpen in Noord Albanië
  anemptytextlline
 • Geschiedenis Albanie
  Albanese geschiedenis
  anemptytextlline
 • Unieke regios van albanie
  Gouden uitzichten
  anemptytextlline
 • Kust Albanie
  Kust regio
  anemptytextlline
 • Riviera van albanie
  De Albanese Riviera
  anemptytextlline
 • kosten albanie
  Boodschappen doen in Albanië
  anemptytextlline
 • binnenland van albanie
  Restant van een bunker
  anemptytextlline

Een pijnlijke geschiedenis

Terwijl het hele land in armoede verkeerde besloot de voormalig leider Enver Hoxha, om in de jaren ’70 en ‘80 duizenden bunkers te laten bouwen. Het ging echt slecht met Albanië en haar bevolking. Mensen mochten het land niet uit, kritiek op de regering werd keihard afgestraft, er was te weinig te eten en bovendien was er amper infrastructuur in het land en waren de huizen armoedig. De bouw van de bunkers heeft aan tientallen mensen het leven gekost, het was hard werken onder barre omstandigheden. Hoxha was echter zo paranoïde dat de bouw van duizenden bunkers een logische stap leek. Het was allemaal voor niets, de bunkers zijn nooit gebruikt. Gelukkig maar?

Bezoek een bunker

Als je in Albanië bent kom je sowieso ergens een kleine bunker tegen. Deze kleine bunkers zijn makkelijk te bezoeken. Op onze reis door Albanië hebben wij op een aantal plekken grote bunkers bezocht. De eerste bunker die wij bezochten was een museum, namelijk Bunk’Art in Tirana. Dit museum brengt de communistische tijd tot leven en een bezoek aan dit museum is onmisbaar tijdens jouw bezoek aan Albanië. In Gjirokastër in het binnenland zijn een aantal lange donkere tunnels van een oude bunker te bezoeken. Deze tunnels, onder een kasteel, zijn mysterieus om te bezoeken. Ten slotte hebben we op de Llogara pas een verlaten bunker verkend. Dit was echt een hele leuke ervaring! Probeer bij een bezoek aan een bunker stil te staan bij de pijnlijke geschiedenis van het land. Gelukkig laat Albanië deze geschiedenis ver achter zich en kijken ze vooruit. Wat een prachtig land om juist nu te bezoeken!

Anniek
Anniek heeft als grootste hobby nieuwe plekken ontdekken. Nieuwsgierig ronddwalen, vrij zijn en leven met de natuur. Op een langzaam tempo trekt ze als sociaal geograaf de hele wereld over, soms onderzoekend, soms backpackend en soms in een geel busje. In Nederland bouwt ze aan haar eigen Tiny house. Door klein te leven heeft ze genoeg tijd, geld en vrijheid over om op zoek te gaan naar nieuwe plekken en avonturen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis