Camper boilers of geisers (voor warm water)

We helpen je kiezen tussen gas, diesel of elektrische camper boilers

Geschreven door: Dasja

Warm water in de camper is een luxe, eerlijk is eerlijk. Maar als je een douche gaat inbouwen dan is het toch wel erg fijn om ook warm te kunnen douchen. Er zijn uiteenlopende opties mogelijk om warm water te verkrijgen in je zelfbouw camper. Eigenlijk zijn het dezelfde opties die bij het koken en verwarmen ook terugkomen; boilers op gas, diesel of elektriciteit. Kies je voor gas dan heb je nog een extra keuze, dan is het ook mogelijk om in plaats van een boiler een geiser plaatsen.

Let op: voor alle boilers geldt dat ze tot een beperkte waterdruk aansluitbaar zijn. Controleer deze druk voordat je een waterpomp aanschaft. Een te hoge druk kan ervoor zorgen dat de boiler (of geiser) gaat lekken.

Gas boiler/geiser - prijs van €150 tot €2.500

  • Voordelen: veel gebruikt, groot aanbod, geiser: verwarmt water direct.
  • Nadelen: verbruikt relatief veel gas, moet worden voorzien van een uitlaat, boiler: verwarmt hele inhoud.

Diesel boiler - prijs van €2.000 tot €3.000

  • Voordelen: diesel is overal verkrijgbaar, verwarmen meestal snel, kunnen buiten geplaatst worden.
  • Nadelen: vaak duurder dan gas, moet worden voorzien van een uitlaat, relatief hoog stroomverbruik, geluid.

Elektrische boiler - prijs van €150 tot €460

  • Voordelen: geen uitlaat nodig, extra goede isolatie, meer plaatsingsopties.
  • Nadelen: lange opwarmtijd, grote elektra set-up nodig. 

Verschillende type boilers vergelijken? Vergelijk niet enkel op prijs maar kijk ook naar het stroomverbruik, consumptie van brandstof en naar de opwarmtijd. Zeker elektrische boilers hebben langer de tijd nodig om op temperatuur te komen.

Warm water via gasboilers

De meest standaard optie om water te verwarmen is via gas. Hierdoor is er een breed aanbod boilers en geisers te vinden. Het grote verschil tussen een geiser en boiler is de manier waarop ze verwarmen, en hoe ze geplaatst moeten worden.
Boilers zijn voorzien van een waterreservoir, wisselend tussen de 5 en 15 liter. Dit hele reservoir wordt verwarmd en is vervolgens klaar voor gebruik. De meeste boilers beschikken over twee tot drie temperatuurstanden tussen de 30 °C en 70 °C. Het grote nadeel is dat de hele inhoud op temperatuur gebracht moet worden, voor enkel een afwas is 10 liter wat veel. Een groot voordeel, boilers zijn meestal goed geïsoleerd en het water blijft daardoor lang warm. Het inbouwen van een gasboiler is wel iets lastiger dan een elektrische boiler aangezien je onder andere een uitlaat moet inbouwen voor de verbrandingsgassen. Deze verbrandingsgassen moeten worden afgevoerd naar de zij- of bovenkant van de camper.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Hond in zelfbouwcamper
    Ninja's hok testen
    anemptytextlline
  • Het spannendste van de bouw - gaten zagen
    anemptytextlline
  • Camper bouwen bed
    De opzet van het bed
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Brutus als Spaceship
    anemptytextlline
  • Planken voor kruiden en plantjes
    anemptytextlline
  • Bovenaanzicht
    anemptytextlline
  • Ruim bed van 140 bij 198 cm
    anemptytextlline
  • Lars maakt panelen op maat
    anemptytextlline
  • De wc staat al klaar
    anemptytextlline
  • Opbergruimte zelfbouwcamper
    Opbergruimte onder het bed
    anemptytextlline
  • Marcus Brutus met werkuitrusting
    anemptytextlline
  • Elektriciteit in camper
    Bedieningspaneel
    anemptytextlline
  • Camper accus en elktra
    Elektriciteitskast
    anemptytextlline
  • Vario camper
    Het verhoogde dak
    anemptytextlline
  • Blij met het einde van de bouw
    anemptytextlline
  • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
    anemptytextlline
  • Brutus wordt onder handen genomen
    anemptytextlline
  • 4x4 brandweer camper
    Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
    anemptytextlline
  • Eindresultaat van de bouw
    anemptytextlline
  • Het dak is beloopbaar
    anemptytextlline
  • accucapaciteit berekenen camper
    Deze rolluiken werken nog
    anemptytextlline
  • 4x4 camper bouwen
    Tussenwand geplaatst
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Het frame met vloerisolatie
    anemptytextlline
  • Keukenkastje hangt op zijn plek
    anemptytextlline
  • Hoeveel ruimte neemt het in
    anemptytextlline
  • zelf zonnepaneel camper plaatsen
    Zonnepaneel verlijmd op het dak
    anemptytextlline
  • NatureHead compost toilet
    Badkamer met douche
    anemptytextlline
  • Zelf een camper bouwen
    Aan het werk
    anemptytextlline
  • Raamwerk camper bouwen
    Frame voor tussenwand
    anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Bekijk het (e)boek

Tip: denk goed na over de locatie van de boiler. Veel boilers zijn voorzien van een automatische vorstbeveiliging. Omdat er standaard een aantal liter water in de boiler zit, zou dit bij te lage temperaturen kunnen bevriezen en daarmee de boiler beschadigen. De vorstbeveiliging springt open als het water in de leiding te koud wordt (0-4 °C) en laat daarmee de boiler leeglopen. Hiervoor dien je een afvoerslangetje door de vloer naar buiten te installeren. Daarnaast moet de vorstbeveiliger goed bereikbaar zijn want deze moet je zelf weer dichtzetten nadat hij is opengesprongen.
Heb je een oudere boiler gevonden zonder vorstbeveiliging zorg er dan voor dat je een aftapventiel plaatst naast de boiler om hem handmatig leeg te laten lopen (als het vriest of als je de camper winterklaar maakt).

Geiser in camper bouwen

Een geiser verwarmt koud water direct als het er doorheen stroomt. Hierdoor verwarmen ze nooit te veel water. Geisers moeten vaak tegen een wand geplaatst worden en gebruiken een open vlam. Controleer daarom altijd of de geiser die je op het oog hebt ook in een binnenruimte geplaatst mag worden, sommige mogen enkel buiten of in open ruimtes gebruikt worden. Dit soort geisers zijn bijvoorbeeld ideaal voor een buitendouche tussen de achterdeuren van een buscamper.

Warm water via een diesel boiler

De opties om water te verwarmen via diesel zijn beperkt tot boilers. Er wordt dus een waterreservoir verwarmt tot een aan te gegeven temperatuur. Het grote voordeel is dat diesel boilers vaak buiten de camper geplaatst kunnen worden, bijvoorbeeld aan de onderkant, zo bespaar je ruimte en heb je geen verbranding binnen.

Controleer ook bij diesel boilers altijd het stroomverbruik, dit ligt vaak hoger dan bij gasboilers. Hierdoor kan het voorkomen dat je of extra moet investeren in de elektrische set-up, of dat je minderlang off-grid kunt staan dan gedacht.

Warm water via een boiler op elektriciteit

Ook het opwarmen van water middels elektriciteit werkt alleen via boilers. Let hierbij op de inhoud van de boiler en de aangegeven opwarmtijd. Elektrische boilers staan er namelijk om bekend dat het langer dan een uur kan duren voordat het water op temperatuur is. Nu is dat niet het einde van de wereld, maar hou rekening met het stroomverbruik. Zo kan het zijn dat je hiervoor aan de stroom moet staan of een grote investering in je elektra set-up moet doen.

Het grote voordeel van elektrische boilers is dat ze geen afvoer nodig hebben voor verbrandingsgassen. Zo hoef je dus geen extra gaten in de carrosserie te maken en kan je de boiler praktisch overal plaatsen.

“Wij hebben na lang wikken en wegen gekozen voor de Truma Combi 4 (boiler & verwarming) op gas, hiermee kunnen we zowel Brutus verwarmen als tien liter warm water maken. We gebruiken de boiler functie eigenlijk alleen voor de douche, aangezien een fluitketel op het fornuis sneller warm is en we geen tien liter nodig hebben voor de afwas.”

Geschreven door:
Dasja
droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €25,- heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)boek

🛠️ Alles voor je zelfbouw project? Check onze camperbouw shop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram