Camper huishoudaccu tips

Zo vergroot je de levensduur van je camper accu(‘s) met of zonder zonnepaneel

Geschreven door: Dasja

We komen onderweg veel camperaars, vanlifers en levensgenieters tegen. In de meest creatieve omgebouwde busjes, imposante 4x4 trucks of juist in een fabriekscamper. Het maakt niet uit wat voor een camper of bus je rijdt, iedereen heeft stroom nodig. En de stroom in een camper wordt geleverd door een accu of meerdere accu’s. Toen wij vertrokken in 2015 wisten we binnen zes maanden onze (nieuwe) AGM-huishoudaccu kapot te maken. We hadden geen idee hoe om te gaan met het stroomverbruik in onze camper om zo de huishoudaccu’s gezond te houden. Inmiddels zijn we heel wat jaartjes verder en hebben we de nodige ervaringen opgedaan. We geven je daarom enkele tips zodat jij je camper huishoudaccu gezond houdt en niet ver voor de normale levensduur van een accu naar een vervanger op zoek moet gaan.

Hang je camper minimaal één keer per maand aan de walstroom

Heb jij zonnepanelen op jouw camper? Mooi! Helaas betekent dit niet dat je nooit meer aan de stroompaal hoeft te staan. De eerste tip is er een die mensen niet altijd willen horen, maar om de levensduur van je accu(s) optimaal te houden is het belangrijk om de accu(s) af en toe met een ‘echte’ acculader op te laden en rust te geven. Dit is vooral relevant in de wintermaanden, in de zomer trekt een zonnepaneel het vaak tot de volledige 100% (mits de capaciteit voldoende is), maar in het najaar en de winter geeft die 100% een vertekend beeld. De accumonitor (display) kan aangeven dat je volledig bent bijgeladen terwijl dit in werkelijkheid niet helemaal klopt. De laatste 10% tot 20% van een accu is lastig vol te krijgen hiervoor moet een groot verschil zijn in voltage. In de wintermaanden wordt dat verschil niet of niet lang genoeg behaald door het zonnepaneel. De accumonitor lijkt dan te kijken naar de hoeveelheid ampère die is onttrokken en zodra deze is bijgeladen geeft hij aan dat de accu’s weer op 100% staan, in werkelijkheid is dat dan nog niet zo.

Een voorbeeld: Hoewel we met een 300 watt (24 V) zonnepaneel voldoende moeten kunnen opbrengen merken we in de winter in Portugal dat het toch anders is. Zelfs met volle zon. Ook al geeft de accumonitor aan dat de accu’s op 100% zitten merken we zelf een verschil. Als we hebben gereden of aan de stroompaal hebben gestaan staat het voltage op 25,8 volt (vergelijkbaar met 12,9 volt in een 12 volt circuit). Dan zitten de huishoudaccu’s echt ram vol. Na een paar dagen stilstaan (met zon) geeft de accumonitor 100% aan terwijl het voltage op 25 volt staat (vergelijkbaar met 12,5 volt). Nog steeds goed, maar het voltage laat zien dat de accu’s niet helemaal 100% zijn volgeladen.

Geen zonnepanelen in jouw camper elektra set-up?

Dan is het verstandig om regelmatiger aan een stroompaal te gaan staan. Door de voltage van je accu te monitoren weet je of het noodzakelijk is om een stroompunt op te zoeken. Ook als je veel rijdt en de dynamo laadt de huishoudaccu van je camper bij, wil dat nog niet zeggen dat de huishoudaccu na het rijden helemaal vol is geladen. Factoren zoals de sterkte van de dynamo, de afstand die je rijdt, hoe vol of leeg je start- en huishoudaccu’s zijn en wat je tijdens het rijden nog meer allemaal oplaadt, hebben invloed op hoe snel je huishoudaccu via de dynamo wordt bijgeladen. Hier gaan we zo dieper op in.   

Tip, leer voltages lezen: door te kijken naar de spanning (het voltage) van de accu(s) krijg je een accurater beeld of de accu bijgeladen moet worden, gezond is in ruststand of juist vol aan het bijladen is. Onderstaand tabel kun je als vuistregel aanhouden bij een AGM-accu. Merk je dat de accu na volledig bijladen binnen een nacht van 12.7 volt zakt naar 12.10 volt of lager (zonder directe aanleiding) dan gaat er iets niet lekker en kan de accu de spanning niet meer goed vasthouden. Dit kan betekenen dat de accu kapot is of raakt.

camper accu voltages
Tekst gaat hieronder verder!
  • Camper zonnepaneel
    300 W zonnepaneel
    anemptytextlline
  • Camper aan de stroompaal
    anemptytextlline
  • Gehele elektra set-up
    anemptytextlline
  • zelfbouw camper vs fabriekscamper
    Kamperen in Portugal
    anemptytextlline
  • Indeling van Brutus
    anemptytextlline
  • Led lampjes verbruiken weinig stroom