Camper huishoudaccu tips

Zo vergroot je de levensduur van je camper accu(‘s) met of zonder zonnepaneel

Geschreven door: Dasja

We komen onderweg veel camperaars, vanlifers en levensgenieters tegen. In de meest creatieve omgebouwde busjes, imposante 4x4 trucks of juist in een fabriekscamper. Het maakt niet uit wat voor een camper of bus je rijdt, iedereen heeft stroom nodig. En de stroom in een camper wordt geleverd door een accu of meerdere accu’s. Toen wij vertrokken in 2015 wisten we binnen zes maanden onze (nieuwe) AGM-huishoudaccu kapot te maken. We hadden geen idee hoe om te gaan met het stroomverbruik in onze camper om zo de huishoudaccu’s gezond te houden. Inmiddels zijn we heel wat jaartjes verder en hebben we de nodige ervaringen opgedaan. We geven je daarom enkele tips zodat jij je camper huishoudaccu gezond houdt en niet ver voor de normale levensduur van een accu naar een vervanger op zoek moet gaan.

Hang je camper minimaal één keer per maand aan de walstroom

Heb jij zonnepanelen op jouw camper? Mooi! Helaas betekent dit niet dat je nooit meer aan de stroompaal hoeft te staan. De eerste tip is er een die mensen niet altijd willen horen, maar om de levensduur van je accu(s) optimaal te houden is het belangrijk om de accu(s) af en toe met een ‘echte’ acculader op te laden en rust te geven. Dit is vooral relevant in de wintermaanden, in de zomer trekt een zonnepaneel het vaak tot de volledige 100% (mits de capaciteit voldoende is), maar in het najaar en de winter geeft die 100% een vertekend beeld. De accumonitor (display) kan aangeven dat je volledig bent bijgeladen terwijl dit in werkelijkheid niet helemaal klopt. De laatste 10% tot 20% van een accu is lastig vol te krijgen hiervoor moet een groot verschil zijn in voltage. In de wintermaanden wordt dat verschil niet of niet lang genoeg behaald door het zonnepaneel. De accumonitor lijkt dan te kijken naar de hoeveelheid ampère die is onttrokken en zodra deze is bijgeladen geeft hij aan dat de accu’s weer op 100% staan, in werkelijkheid is dat dan nog niet zo.

Een voorbeeld: Hoewel we met een 300 watt (24 V) zonnepaneel voldoende moeten kunnen opbrengen merken we in de winter in Portugal dat het toch anders is. Zelfs met volle zon. Ook al geeft de accumonitor aan dat de accu’s op 100% zitten merken we zelf een verschil. Als we hebben gereden of aan de stroompaal hebben gestaan staat het voltage op 25,8 volt (vergelijkbaar met 12,9 volt in een 12 volt circuit). Dan zitten de huishoudaccu’s echt ram vol. Na een paar dagen stilstaan (met zon) geeft de accumonitor 100% aan terwijl het voltage op 25 volt staat (vergelijkbaar met 12,5 volt). Nog steeds goed, maar het voltage laat zien dat de accu’s niet helemaal 100% zijn volgeladen.

Geen zonnepanelen in jouw camper elektra set-up?

Dan is het verstandig om regelmatiger aan een stroompaal te gaan staan. Door de voltage van je accu te monitoren weet je of het noodzakelijk is om een stroompunt op te zoeken. Ook als je veel rijdt en de dynamo laadt de huishoudaccu van je camper bij, wil dat nog niet zeggen dat de huishoudaccu na het rijden helemaal vol is geladen. Factoren zoals de sterkte van de dynamo, de afstand die je rijdt, hoe vol of leeg je start- en huishoudaccu’s zijn en wat je tijdens het rijden nog meer allemaal oplaadt, hebben invloed op hoe snel je huishoudaccu via de dynamo wordt bijgeladen. Hier gaan we zo dieper op in.   

Tip, leer voltages lezen: door te kijken naar de spanning (het voltage) van de accu(s) krijg je een accurater beeld of de accu bijgeladen moet worden, gezond is in ruststand of juist vol aan het bijladen is. Onderstaand tabel kun je als vuistregel aanhouden bij een AGM-accu. Merk je dat de accu na volledig bijladen binnen een nacht van 12.7 volt zakt naar 12.10 volt of lager (zonder directe aanleiding) dan gaat er iets niet lekker en kan de accu de spanning niet meer goed vasthouden. Dit kan betekenen dat de accu kapot is of raakt.

camper accu voltages
Tekst gaat hieronder verder!
  • Camper zonnepaneel
    300 W zonnepaneel
    anemptytextlline
  • Camper aan de stroompaal
    anemptytextlline
  • Gehele elektra set-up
    anemptytextlline
  • zelfbouw camper vs fabriekscamper
    Kamperen in Portugal
    anemptytextlline
  • Indeling van Brutus
    anemptytextlline
  • Led lampjes verbruiken weinig stroom
    anemptytextlline
  • Offroaden
    anemptytextlline
  • Online werken is stroom verbruiken
    anemptytextlline
  • Onze huishoudaccu's
    anemptytextlline
  • Wilkdamperen op Lanzarote
    anemptytextlline
  • Accumonitor voltages lezen
    anemptytextlline
  • Zonnepaneel levert ons stroom
    anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Laad eerst de huishoudaccu bij, begin daarna stroom te verbruiken

Sommige mensen met zonnepanelen denken af en toe dat ze oneindig veel stroom hebben. Hoewel dat tot op zekere hoogte klopt, is het niet zo dat je altijd en overal alle stroomverbruikers kan gebruiken. Het is voor een huishoudaccu namelijk beter om eerst helemaal opgeladen te worden, om daarna pas weer (deels) ontladen te worden. Daarom is ons advies, zeker als je zonnepanelen hebt, om te wachten tot de accu(s) weer helemaal zijn volgeladen en daarna pas apparaten op te laden of te gebruiken. Zo ben je er zeker van dat de huishoudaccu tenminste even 100% (of in de buurt van 100%) is opgeladen. Door niet direct stroom te verbruiken is het spanningsverschil tussen het zonnepaneel en de accu ook groter waardoor de accu het beste wordt bijgeladen. Zodra je ziet dat de accu vol is kun je de rest van de dag nog steeds stroom verbruiken via de zon. Geef de accu(s) dus altijd de beste kans om zo volledig mogelijk bij te laden.

Controleer de dynamo capaciteit als deze is gekoppeld

Zodra de huishoudaccu ook wordt bijgeladen via de dynamo van de motor wil dit niet zeggen dat na een klein rondje rijden alle accu’s weer volledig vol zijn. Dit is namelijk afhankelijk van de capaciteit van de dynamo.

Een voorbeeld: onze oude Fiat Ducato fabriekscamper had een 12 volt dynamo van 10 ampère. Onze huidige 4x4 camper Brutus, een Mercedes 814 DA, heeft een 24 volt dynamo van 50 ampère. Nu denk je wellicht leuk, inderdaad een verschil maar wat merk ik daarvan? Het is eigenlijk vrij simpel, zoals je eerder hebt gelezen moet het stroomverbruik terug worden aangevuld in de accu. Heb je dus 10 ampère verbruikt dan zou je in de Fiat Ducato de motor één uur moeten laten draaien om dit bij te laden. Dit klinkt zo slecht nog niet, maar als er dan ook nog eens verbruikers aanstaan dan wordt het daadwerkelijke ampère dat wordt bijgeladen soms schrikbarend klein. Een telefoon laden kost bijvoorbeeld al 1 ampère, navigatie ook, een koelkast kan al 2 ampère trekken maar een absorptie koelkast vaak nog meer. Als je dan ook nog met de verlichting aan rijdt houd je van de 10 ampère maar weinig over om de huishoudaccu mee bij te laden. Controleer daarom de capaciteit van de dynamo zodat je weet wat je eraan hebt voor het bijladen van de accubanken.

Komt er slecht weer aan, pas je verbruik aan

Tegenwoordig kunnen we op veel verschillende manieren het weer in de gaten houden. Apps genoeg die precies vertellen of we zon, bewolking of regen krijgen. Maar zelfs zonder deze apps zie je snel genoeg wat het weer op de dag zelf gaat doen. Als je merkt dat er één of juist meerdere dagen van slechte opbrengst van het zonnepaneel aan zitten te komen, pas dan je gedrag aan. Gebruik bijvoorbeeld de (auto)radio niet meer, laad niet noodzakelijke dingen niet meer op (of doe dit juist van tevoren) en wees zuinig in je stroomverbruik. Vooral met een kleinere accucapaciteit is dit noodzakelijk. Door slim om te gaan met het stroomverbruik vergroot je de kans dat je de volgende dag de accu’s weer sneller hebt opgeladen met het zonnepaneel of via de dynamo. Blijft het de komende dagen nog slecht weer dan kan je de essentiële verbruikers langer gebruiken zonder de accu’s tot een kritiekpunt te ontladen.

Dit waren onze belangrijkste tips voor het gezond houden van een camper huishoudaccu. Doe er je voordeel mee zodat jouw huishoudaccu lekker lang mee kan gaan. Heb je nog aanvullingen of handige tricks? Laat het ons weten door hieronder een comment achter te laten.

 

Geschreven door:
Dasja
droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram