Mobiel bellen en internetten in Marokko

Bereikbaar zijn en goedkoop bellen naar Nederland

Er wordt veel gezegd over internet en telefonie in Marokko. Zo zou je bijvoorbeeld niet kunnen bellen via Whatsapp of Skype. Ook wij waren wat huiverig toen we de eerste keer naar Marokko gingen, maar gelukkig bleek dit alles niet waar. Je kan zonder problemen bellen via mobiel internet van de lokale providers. En het mooiste van alles, het is nog goedkoper dan de meeste Europese landen. Omdat er ‘gewoon’ via Skype en Whatsapp gebeld kon worden hebben wij alleen mobiele data gebruikt, maar er zijn natuurlijk meer opties!

Mobiele data in Marokko

Marokko heeft een relatief goed 3G en 4G netwerk door het hele land. Het is een open deur maar rondom de steden is er eerder 4G te vinden en op de meer afgelegen plekken kom je niet verder dan 2G. Over het algemeen genomen kun je via mobiele data altijd het internet op, en het mooiste is nog dat het goedkoper is dan in de meeste Europese landen. Een klein nadeel is hierdoor wel dat het veel gebruikt wordt en het netwerk in drukkere gebieden overbelast raakt. Zo zakt de snelheid rondom steden bijvoorbeeld aan het eind van de middag in. Wij betaalden €10,- (100 dirham) voor 10 GB data, dat één maand geldig was. En ben je door je data heen dan kan je in bijna alle winkels extra prepaid tegoed kopen.

Andere optie: Ben je relatief kort in Marokko dan is de vraag of het aanschaffen van een Marokkaanse simkaart de moeite waard is. Steeds meer restaurants en zeker hotels hebben Wi-Fi beschikbaar voor klanten. Daarnaast vind je in de grotere steden vaak ook internetcafés waar je voor drie tot zes dirham een uur achter de computer kruipt.

Welke provider kiezen in Marokko?

Marokko kent verschillende providers, de drie grootste zijn; Maroc Telecom, Orange en Inwi. Verblijf je in en rondom de grotere steden dan zal er niet veel verschil zitten tussen deze providers. Ga je rondreizen en zoek je ook de meer afgelegen gebieden op dan ga je wel degelijk verschil merken. Uit onze ervaring heeft Maroc Telecom de beste dekking. Bijkomend voordeel is dat Maroc Telecom ook veel meer verkooppunten heeft, en het kopen van prepaid tegoed op veel meer plaatsen mogelijk is. Om deze reden raden wij Maroc Telecom aan en zullen we verder alleen ingaan op Maroc Telecom.

Zo waardeer je prepaid tegoed op: Net als in Nederland koop je internet (of internationale telefonie) op basis van een prepaid simkaart. Een Maroc Telecom simkaart kost €3,- (30 dirham) en waardeer je op middels opwaardeerkaarten. Deze zijn bijna overal te koop voor bedragen tussen de 5 en 200 dirham. Let op: Betaal nooit meer dan er op de kaart staat!
Kras de code open en stuur deze in een Sms naar nummer 555. Nu komt het belangrijkste, voor data sluit je af met *3 en voor internationaal bellen met *4.

Bellen naar Nederland vanuit Marokko

We hebben de mogelijkheid van het bellen vanuit Marokko naar Nederland al even kort aangehaald. Ook dit kan namelijk goedkoper met een Marokkaanse provider (Maroc Telecom in ons voorbeeld). Bellen (of internetten) via je eigen Nederlandse provider is namelijk geen pretje: €1,25 per minuut voor bellen, €0,75 p.m. voor gebeld worden, €0,50 voor Sms’en en €2,50 per MB(!). Wil je niet bellen via Whatsapp of Skype dan is er een goedkopere optie. Maroc Telecom heeft een speciale opwaardeercode voor internationaal bellen waarmee je dusdanig goedkoper uit bent dan om je eigen Nederlandse provider te gebruiken. Voor €2,- (20 dirham) bel je al een uur naar Nederland.

Comments

 1. Joost
  april 25th

  Hallo
  Wij zijn benieuwd hoe Julie stroom voor je laptop krijgt
  En na 3 dagen is het water op en moet je lozen
  Houdt dat in dat je ongeveer 2 keer per week naar de camping moet
  Mijn laptop werkt op 19 v met 120 w
  Er bestaan bij mijn weten geen omvormers van 12 v boordaccu naar 19 v laptop
  Hoe doen jullie beiden vragen dit.?
  Bij voorbaat dank groet Joost en anita

  • Lars
   april 25th

   Ha Joost en Anita,
   Wij gebruiken een 12v lader voor onze laptops (Apple Macbook’s), deze zijn via het internet voor redelijk wat uitvoeringen (ook andere merken) te verkrijgen. We zijn niet zo fan van omvormers, zeker niet voor laptops. Meer daarover is hier te lezen.
   Wat water en lozen betreft doen we altijd zo zuinig mogelijk, maar je ontkomt er inderdaad niet aan dat je minimaal één keer in de week even een camping op moet rijden in Marokko.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *