Mobiel bellen en internetten in Marokko

Bereikbaar zijn en goedkoop bellen naar Nederland

Er wordt veel gezegd over internet en telefonie in Marokko. Zo zou je bijvoorbeeld niet kunnen bellen via Whatsapp of Skype. Ook wij waren wat huiverig toen we de eerste keer naar Marokko gingen, maar gelukkig bleek dit alles niet waar. Je kunt zonder problemen bellen via mobiel internet van de lokale providers. En het mooiste van alles, het is redelijk betaalbaar. Omdat er "gewoon" via Skype en Whatsapp gebeld kon worden hebben wij alleen mobiele data gebruikt, maar er zijn natuurlijk meer opties!

Mobiele data in Marokko

Marokko heeft een relatief goed 3G en 4G netwerk door het hele land. Het is een open deur maar rondom de steden is er eerder 4G te vinden en op de meer afgelegen plekken kom je niet verder dan 2G. Over het algemeen genomen kun je via mobiele data altijd het internet op. Een klein nadeel is hierdoor wel dat het veel gebruikt wordt en het netwerk in drukkere gebieden overbelast raakt. Zo zakt de snelheid rondom steden bijvoorbeeld aan het eind van de middag in. We betaalden €10,- (100 dirham) voor 10 GB data, dat één maand geldig was. En ben je door je data heen dan kun je in bijna alle winkels extra prepaid tegoed kopen.

Andere optie: Ben je relatief kort in Marokko dan is de vraag of het aanschaffen van een Marokkaanse simkaart de moeite waard is. Steeds meer restaurants en zeker hotels hebben Wi-Fi beschikbaar voor klanten. Daarnaast vind je in de grotere steden vaak ook internetcafés waar je voor drie tot zes dirham een uur achter de computer kruipt.

Lees hieronder verder!
 • De haven van Essouaira
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Het perfecte Sahara plaatje
  anemptytextlline
 • Vrolijke straatjes in Asilah
  anemptytextlline
 • reizen met dasja
  Dasja aan het onderhandelen
  anemptytextlline
 • De eindbestemming van de pelgrimtocht naar Moulay Bousselham
  anemptytextlline
 • De stadspoort van Meknes
  anemptytextlline
 • Shoppen in Fez
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline
 • The Bay in Imsouane
  anemptytextlline

Start jouw Marokko rondreis!

Start jouw Marokko rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 7 maanden toeren door dit gastvrije Noord-Afrikaanse land. We hebben alles over Marokko overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Marokkaanse cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Marokko. Met of zonder camper.

Bekijk het eBook; Reizen In Marokko
ZUJvb2sgUmVpemVuIGluIE1hcm9ra28gcmVpc2dpZHM=

Welke provider kiezen in Marokko?

Marokko kent verschillende providers, de drie grootste zijn; Maroc Telecom, Orange en Inwi. Verblijf je in en rondom de grotere steden dan zal er niet veel verschil zitten tussen deze providers. Ga je rondreizen en zoek je ook de meer afgelegen gebieden op dan ga je wel degelijk verschil merken. Uit onze ervaring heeft Maroc Telecom de beste dekking. Bijkomend voordeel is dat Maroc Telecom ook veel meer verkooppunten heeft, en het kopen van prepaid tegoed op veel meer plaatsen mogelijk is. Om deze reden raden wij Maroc Telecom aan en zullen we verder alleen ingaan op Maroc Telecom.

Zo waardeer je prepaid tegoed op: Net als in Nederland koop je internet (of internationale telefonie) op basis van een prepaid simkaart. Een Maroc Telecom simkaart kost €3,- (30 dirham) en waardeer je op middels opwaardeerkaarten. Deze zijn bijna overal te koop voor bedragen tussen de 5 en 200 dirham. Let op: Betaal nooit meer dan er op de kaart staat!

Kras de code open en stuur deze in een Sms naar nummer 555. Nu komt het belangrijkste, voor data sluit je af met *3 en voor internationaal bellen met *4.

Bellen naar Nederland vanuit Marokko

We hebben de mogelijkheid van het bellen vanuit Marokko naar Nederland al even kort aangehaald. Ook dit kan namelijk goedkoper met een Marokkaanse provider (Maroc Telecom in ons voorbeeld). Bellen (of internetten) via je eigen Nederlandse provider is namelijk geen pretje: €1,25 per minuut voor bellen, €0,75 p.m. voor gebeld worden, €0,50 voor Sms'en en €2,50 per MB(!). Wil je niet bellen via Whatsapp of Skype dan is er een goedkopere optie. Maroc Telecom heeft een speciale opwaardeercode voor internationaal bellen waarmee je dusdanig goedkoper uit bent dan om je eigen Nederlandse provider te gebruiken. Voor €2,- (20 dirham) bel je al een uur naar Nederland.

22 comments on “Mobiel bellen en internetten in Marokko”

 1. Dankjewel voor de duidelijke uitleg. Ik ben op dit moment onderweg naar Afrika en reis via Marokko door de westelijke Sahara provincies, ik kan alleen niet goed vinden of Maroc Telecom daar ook dekking heeft, aangezien het wel onder bestuur van Marokko valt.. Weten jullie dit toevallig?

  1. Hai, graag gedaan! Maroc Telecom zit in heel Marokko. Wij zijn zelf niet helemaal zuidelijk geweest. Maar we weten dat er in Dakhla gewoon bereik is en zelfs een Maroc Telecom winkel zit. We weten helaas niet hoe het zit als je nog zuidelijker gaat. Mooie reis aan het maken dus? Enjoy!

 2. Hoi Lars, Dasja en Ninja, bedankt voor de nuttige info over het reizen in Marokko. Erg handig. Wat ik wel mis is bijvoorbeeld informatie over wassen van kleding. wij gaan een rondreis maken van hotel naar hotel. Hebben jullie ervaring met het wassen van kleding? alvast dank voor jullie reactie.

  p.s. wel erg gaaf om in een oude brandweerauto op pad te zijn 😀

 3. Goedemiddag,

  Ik heb even een korte vraag aangezien ik dit nergens kan vinden..
  Is het mogelijk om zo'n kaartje te kopen op het vliegveld?

  Alvast bedankt voor de reactie!

  Met vriendelijke groet,
  Kiki

  1. Hi Kiki,

   Goeie vraag! Ik durf daar geen concreet antwoord op te geven omdat wij niet alle vliegvelden hebben gezien ;). voor zo ver wij weten kan je enkel een Maroc Telecom Simkaart kopen bij een officiële Maroc Telecom winkel. Aangezien ze ook een kopie van je paspoort maken, en de kaart dus op naam komt te staan. Mocht er een Maroc Telecom winkel op het vliegveld aanwezig zijn dan kan het dus, anders vind je ze in de meeste grote winkel centra, een Centre Commercial. Een overzicht van alle winkels vind je hier.

   Soms hebben (vaak andere) providers een actie dat ze gratis Simkaarten uitdelen op vliegvelden of in de haven. Misschien heb je geluk 😉 Let wel dat deze dekking vaak minder goed is in vergelijking met Marc Telecom. Fijne reis in Marokko alvast!

 4. Hallo,
  Koop je best in marokko zelf dan een simkaart en opwaardkaarten? Zo ja, in welke winkels zijn die te verkrijgen?
  Of kan je ze evengoed in thuisland op voorhand al bestellen? (Al vind ik niet onmiddellijk waar tenzij ik 40€ ofzo betaal :-))

  1. Hoi Quiddie,

   Ons advies is om een simkaart in Marokko zelf aan te schaffen. Dit is namelijk veel goedkoper (ongeveer €3,- voor een simkaart). Je kunt bij elke Maroc Telecom winkel een simkaart kopen. Zorg wel dat je een identiteitsbewijs meeneemt want de simkaart komt op naam te staan. Wanneer je de simkaart hebt aangeschaft kun je bijna overal opwaardeerkaarten kopen. Zoals bijvoorbeeld in de kleine winkeltjes op straat waar ze een klein Maroc Telecom bord aan de muur hebben hangen. Let wel op een simkaart kun je echt alleen in een daadwerkelijke Maroc Telecom winkel kopen die zijn in de grotere plaatsen gevestigd. Succes en enjoy Marokko!

    1. Over opwaarderen: jullie zeggen afsluiten met resp. 3 of 4. Als je beide wil doen, heb je dan twee opwaardeerkaarten nodig? Als je dus wilt bellen en internetten

     1. Hi Ton,
      Klopt, je kunt een opwaardeerkaart maar voor één ding gebruiken. Of voor bellen of voor data. Dus wil je beide opwaarderen dan heb je twee tegoedkaarten nodig.

 5. Goede morgen Lars,

  ik ga voor 5 dagen naar Marrakech, de bedoeling is om via messenger ,whats-up onderling te communiceren.
  we lopen nml. de halve marathon en zijn een internationaal gezelschap van 26 hardloopsters 🙂
  Kunt u mij soms raad geven in de hoeveelheid data ik ongeveer zou nodig hebben aub.
  Vriendelijke groet Christine

   1. Hoi Yassin,

    Onze Nederlandse simkaarten werkten ook goed in Marokko. Let wel op je kosten, die vliegen omhoog aangezien Marokko niet binnen Europa valt...

 6. Hallo ik ben nu in Marokko en vraag me af, ik heb dus een kaartje van Maroc in mij telefoon laten zetten in een winkeltje en voor 100 gekocht maar hoe weet ik hoeveel ik al verbruikt heb , moet er niet aan denken dat als ik onderweg zit ik ineens niet meer kan navigeren.....ik zou graag kunnen zien hoeveel ik nog heb.

  Bedankt trouwens voor het delen van jouw kennis .

  1. Ha Peter,
   Goede vraag! Die hebben we zelf ook even moeten uitzoeken. Wij zien het data verbruik altijd op onze hotspot, en kunnen zo altijd voorkomen dat we zonder data komen te zitten. Maar als je een sms verstuurd naar het nummer 580 (het maakt niet uit wat er in staat) dan hoor je in een reactie je openstaande data terug te krijgen.
   Als zekerheid kun je natuurlijk ook een back-up kaartje van 10DH kopen, mocht je dan zonder komen te zitten heb je altijd iets om op te toppen en heb je weer even genoeg data om een nieuw op-top kaartje te vinden 😉

   Fijne reis nog door Marokko!

  2. Raad je an om maps.me te downloaden! Deze werkt op de satelliet en je hoeft alleen de kaart te downloaden van Marokko en dan kan je vrijwel overal komen zonder internet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nog meer over Marokko?

Check ons eBook Reizen in Marokko. Voor maar €15,- heb je het eBook Reizen in Marokko al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Marokko.

Bekijk het eBook
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram