Mobiel bellen en internetten in Marokko

Bereikbaar zijn en goedkoop bellen naar Nederland

Home » Afrika » Reizen in Marokko » Praktische informatie Marokko » Mobiel bellen en internetten in Marokko

Er wordt veel gezegd over internet en telefonie in Marokko. Zo zou je bijvoorbeeld niet kunnen bellen via Whatsapp of Skype. Ook wij waren wat huiverig toen we de eerste keer naar Marokko gingen, maar gelukkig bleek dit alles niet waar. Je kunt zonder problemen bellen via mobiel internet van de lokale providers. En het mooiste van alles, het is nog goedkoper dan de meeste Europese landen. Omdat er “gewoon” via Skype en Whatsapp gebeld kon worden hebben wij alleen mobiele data gebruikt, maar er zijn natuurlijk meer opties!

Mobiele data in Marokko

Marokko heeft een relatief goed 3G en 4G netwerk door het hele land. Het is een open deur maar rondom de steden is er eerder 4G te vinden en op de meer afgelegen plekken kom je niet verder dan 2G. Over het algemeen genomen kun je via mobiele data altijd het internet op, en het mooiste is nog dat het goedkoper is dan in de meeste Europese landen. Een klein nadeel is hierdoor wel dat het veel gebruikt wordt en het netwerk in drukkere gebieden overbelast raakt. Zo zakt de snelheid rondom steden bijvoorbeeld aan het eind van de middag in. We betaalden €10,- (100 dirham) voor 10 GB data, dat één maand geldig was. En ben je door je data heen dan kun je in bijna alle winkels extra prepaid tegoed kopen.

Andere optie: Ben je relatief kort in Marokko dan is de vraag of het aanschaffen van een Marokkaanse simkaart de moeite waard is. Steeds meer restaurants en zeker hotels hebben Wi-Fi beschikbaar voor klanten. Daarnaast vind je in de grotere steden vaak ook internetcafés waar je voor drie tot zes dirham een uur achter de computer kruipt.

 • De haven van Essouaira
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Het perfecte Sahara plaatje
  anemptytextlline
 • Vrolijke straatjes in Asilah
  anemptytextlline
 • reizen met dasja
  Dasja aan het onderhandelen
  anemptytextlline
 • De eindbestemming van de pelgrimtocht naar Moulay Bousselham
  anemptytextlline
 • De stadspoort van Meknes
  anemptytextlline
 • Shoppen in Fez
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline
 • The Bay in Imsouane
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Ontdek al onze tips & tricks om een ontspannen rondreis door Marokko te maken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Welke provider kiezen in Marokko?

Marokko kent verschillende providers, de drie grootste zijn; Maroc Telecom, Orange en Inwi. Verblijf je in en rondom de grotere steden dan zal er niet veel verschil zitten tussen deze providers. Ga je rondreizen en zoek je ook de meer afgelegen gebieden op dan ga je wel degelijk verschil merken. Uit onze ervaring heeft Maroc Telecom de beste dekking. Bijkomend voordeel is dat Maroc Telecom ook veel meer verkooppunten heeft, en het kopen van prepaid tegoed op veel meer plaatsen mogelijk is. Om deze reden raden wij Maroc Telecom aan en zullen we verder alleen ingaan op Maroc Telecom.

Zo waardeer je prepaid tegoed op: Net als in Nederland koop je internet (of internationale telefonie) op basis van een prepaid simkaart. Een Maroc Telecom simkaart kost €3,- (30 dirham) en waardeer je op middels opwaardeerkaarten. Deze zijn bijna overal te koop voor bedragen tussen de 5 en 200 dirham. Let op: Betaal nooit meer dan er op de kaart staat! Kras de code open en stuur deze in een Sms naar nummer 555. Nu komt het belangrijkste, voor data sluit je af met *3 en voor internationaal bellen met *4.

Bellen naar Nederland vanuit Marokko

We hebben de mogelijkheid van het bellen vanuit Marokko naar Nederland al even kort aangehaald. Ook dit kan namelijk goedkoper met een Marokkaanse provider (Maroc Telecom in ons voorbeeld). Bellen (of internetten) via je eigen Nederlandse provider is namelijk geen pretje: €1,25 per minuut voor bellen, €0,75 p.m. voor gebeld worden, €0,50 voor Sms’en en €2,50 per MB(!). Wil je niet bellen via Whatsapp of Skype dan is er een goedkopere optie. Maroc Telecom heeft een speciale opwaardeercode voor internationaal bellen waarmee je dusdanig goedkoper uit bent dan om je eigen Nederlandse provider te gebruiken. Voor €2,- (20 dirham) bel je al een uur naar Nederland.

Zelf reizen in Marokko?

Ben je enthousiast geworden over Marokko en sta je klaar om dit land zelf te ontdekken? De onderstaande reisorganisaties bieden diverse toffe vakanties en rondreizen aan. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct. Start jouw Reisvirus!

20 Reacties

 1. Avatar

  Dankjewel voor de duidelijke uitleg. Ik ben op dit moment onderweg naar Afrika en reis via Marokko door de westelijke Sahara provincies, ik kan alleen niet goed vinden of Maroc Telecom daar ook dekking heeft, aangezien het wel onder bestuur van Marokko valt.. Weten jullie dit toevallig?

  Antwoord
  • Dasja

   Hai, graag gedaan! Maroc Telecom zit in heel Marokko. Wij zijn zelf niet helemaal zuidelijk geweest. Maar we weten dat er in Dakhla gewoon bereik is en zelfs een Maroc Telecom winkel zit. We weten helaas niet hoe het zit als je nog zuidelijker gaat. Mooie reis aan het maken dus? Enjoy!

   Antwoord
 2. Avatar

  Hoi Lars, Dasja en Ninja, bedankt voor de nuttige info over het reizen in Marokko. Erg handig. Wat ik wel mis is bijvoorbeeld informatie over wassen van kleding. wij gaan een rondreis maken van hotel naar hotel. Hebben jullie ervaring met het wassen van kleding? alvast dank voor jullie reactie.

  p.s. wel erg gaaf om in een oude brandweerauto op pad te zijn 😀

  Antwoord
  • Dasja

   Hoi Dennis,

   Tof dat jullie naar Marokko op vakantie gaan. En een rondreis zal niet gaan vervelen. Wat betreft wassen in hotels daar hebben wij geen ervaring mee. Als we de was moesten doen dan zochten we een camping met wasmachine op. Daar konden we tegen betaling de wasmachine gebruiken. Ik verwacht eigenlijk dat in de wat grotere hotels er zeker was service is. Dus vraag het daar gewoon na, komt vast goed!

   Antwoord
 3. Avatar

  Goedemiddag,

  Ik heb even een korte vraag aangezien ik dit nergens kan vinden..
  Is het mogelijk om zo’n kaartje te kopen op het vliegveld?

  Alvast bedankt voor de reactie!

  Met vriendelijke groet,
  Kiki

  Antwoord
  • Lars

   Hi Kiki,

   Goeie vraag! Ik durf daar geen concreet antwoord op te geven omdat wij niet alle vliegvelden hebben gezien ;). voor zo ver wij weten kan je enkel een Maroc Telecom Simkaart kopen bij een officiële Maroc Telecom winkel. Aangezien ze ook een kopie van je paspoort maken, en de kaart dus op naam komt te staan. Mocht er een Maroc Telecom winkel op het vliegveld aanwezig zijn dan kan het dus, anders vind je ze in de meeste grote winkel centra, een Centre Commercial. Een overzicht van alle winkels vind je hier.

   Soms hebben (vaak andere) providers een actie dat ze gratis Simkaarten uitdelen op vliegvelden of in de haven. Misschien heb je geluk 😉 Let wel dat deze dekking vaak minder goed is in vergelijking met Marc Telecom. Fijne reis in Marokko alvast!

   Antwoord
 4. Avatar

  Hallo,
  Koop je best in marokko zelf dan een simkaart en opwaardkaarten? Zo ja, in welke winkels zijn die te verkrijgen?
  Of kan je ze evengoed in thuisland op voorhand al bestellen? (Al vind ik niet onmiddellijk waar tenzij ik 40€ ofzo betaal :-))

  Antwoord
  • Dasja

   Hoi Quiddie,

   Ons advies is om een simkaart in Marokko zelf aan te schaffen. Dit is namelijk veel goedkoper (ongeveer €3,- voor een simkaart). Je kunt bij elke Maroc Telecom winkel een simkaart kopen. Zorg wel dat je een identiteitsbewijs meeneemt want de simkaart komt op naam te staan. Wanneer je de simkaart hebt aangeschaft kun je bijna overal opwaardeerkaarten kopen. Zoals bijvoorbeeld in de kleine winkeltjes op straat waar ze een klein Maroc Telecom bord aan de muur hebben hangen. Let wel op een simkaart kun je echt alleen in een daadwerkelijke Maroc Telecom winkel kopen die zijn in de grotere plaatsen gevestigd. Succes en enjoy Marokko!

   Antwoord
   • Avatar

    Dankjewel voor het duidelijke antwoord!

    Antwoord
    • Avatar

     Over opwaarderen: jullie zeggen afsluiten met resp. 3 of 4. Als je beide wil doen, heb je dan twee opwaardeerkaarten nodig? Als je dus wilt bellen en internetten

     Antwoord
     • Dasja

      Hi Ton,
      Klopt, je kunt een opwaardeerkaart maar voor één ding gebruiken. Of voor bellen of voor data. Dus wil je beide opwaarderen dan heb je twee tegoedkaarten nodig.

 5. Avatar

  Goede morgen Lars,

  ik ga voor 5 dagen naar Marrakech, de bedoeling is om via messenger ,whats-up onderling te communiceren.
  we lopen nml. de halve marathon en zijn een internationaal gezelschap van 26 hardloopsters 🙂
  Kunt u mij soms raad geven in de hoeveelheid data ik ongeveer zou nodig hebben aub.
  Vriendelijke groet Christine

  Antwoord
  • Dasja

   Oe dat is een technische vraag, volgens mij verbruiken Whatsapp en Messenger helemaal niet zo veel als je ze slim gebruikt (dus foto’s en video’s niet download). Hier wordt het wat duidelijker uitgelegd. Een tekst bericht kost maar 1 á 2 kb. Dus zo gek veel heb je niet nodig. Het voordeel is dat de “op top” kaartjes bijna overal te koop zijn. Je kunt dus gewoon voorzichtig beginnen met 1GB (zo een kaartje kost 10MAD, ongeveer €1,-) en mocht deze op zijn heb je hem zo weer aangevuld. Maar met 1GB kunnen er dus 500.000 tot 1.000.000 tekstberichten verstuurd worden. Heel veel succes met de halve marathon en veel plezier in Marrakech!

   Antwoord
  • Avatar

   Ik wil graag weten of TL mobile simkaart werkt of niet in marokko

   Antwoord
   • Dasja

    Hoi Yassin,

    Onze Nederlandse simkaarten werkten ook goed in Marokko. Let wel op je kosten, die vliegen omhoog aangezien Marokko niet binnen Europa valt…

    Antwoord
 6. Avatar

  Hallo ik ben nu in Marokko en vraag me af, ik heb dus een kaartje van Maroc in mij telefoon laten zetten in een winkeltje en voor 100 gekocht maar hoe weet ik hoeveel ik al verbruikt heb , moet er niet aan denken dat als ik onderweg zit ik ineens niet meer kan navigeren…..ik zou graag kunnen zien hoeveel ik nog heb.

  Bedankt trouwens voor het delen van jouw kennis .

  Antwoord
  • Lars

   Ha Peter,
   Goede vraag! Die hebben we zelf ook even moeten uitzoeken. Wij zien het data verbruik altijd op onze hotspot, en kunnen zo altijd voorkomen dat we zonder data komen te zitten. Maar als je een sms verstuurd naar het nummer 580 (het maakt niet uit wat er in staat) dan hoor je in een reactie je openstaande data terug te krijgen.
   Als zekerheid kun je natuurlijk ook een back-up kaartje van 10DH kopen, mocht je dan zonder komen te zitten heb je altijd iets om op te toppen en heb je weer even genoeg data om een nieuw op-top kaartje te vinden 😉

   Fijne reis nog door Marokko!

   Antwoord
   • Avatar

    #580# geeft bij mij wel het beltegoed maar ik krijg geen melding van mijn data bundel

    Antwoord
  • Avatar

   Raad je an om maps.me te downloaden! Deze werkt op de satelliet en je hoeft alleen de kaart te downloaden van Marokko en dan kan je vrijwel overal komen zonder internet.

   Antwoord
   • Dasja

    Dankjewel voor de tip Johanna 🙂

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *