Eerlijk is eerlijk, in het begin hadden we niet echt een idee van wat we van Polen konden verwachten. We kregen wisselende verhalen te horen en de ervaringen van door Polen heen rijden, van vijftien jaar geleden op weg naar de wintersport, hielpen daar ook niet echt bij. Maar het huidige Polen met een lentezonnetje heeft ons verrast. En ook al zijn er nog steeds delen die terug doen denken aan 15 jaar geleden, is Polen in ontwikkeling en bied het alles wat je in een mooie campertrip zoekt. Afwisselende landschappen, mooie natuur, prima faciliteiten en relatief goedkope prijzen. Zowel voor brandstof als eten en uiteten. Kortom; Polen is een avontuurlijke camperbestemming voor degene die geen hete zomers zoeken of Spanje, Portugal of Frankrijk al hebben uitgespeeld. Dit zijn onze tips en punten om rekening mee te houden als je met de camper naar Polen gaat.
Het grote voordeel van een camper hoeven we waarschijnlijk niet meer uit te leggen: lekker altijd je eigen appartementje op wielen mee en altijd slapen in je eigen bed. En natuurlijk wakker worden op de mooiste plekken in de natuur of juist midden in de stad. Er zijn meer dan genoeg (gratis) plaatsen waar gekampeerd mag worden. Aan meertjes, rivieren of in de bossen. Vaak met picknicktafels, vuurplaatsen en wc’s maar daar zo meer over.
Polen is veel meer dan mooie plekjes om (gratis) te overnachten. Zo is het land nog weids opgezet met veel natuur en wildlife. Van een diversiteit aan (migrerende) vogels zoals de vlaamsegaai, kraanvogel en ooievaar tot groot wild zoals herten (niet vaker zagen we er zo veel tijdens wandelingen), wilde zwijnen en elanden. En dan horen in de bossen ook nog veel wolven en beren voor te komen. Met een oppervlakte van 322.575 km² is Polen bijna net zo groot als Duitsland. Het heeft super diverse landschappen en natuur, voor ieder wat wils. Van berggebieden (hoogste berg: Rysy, 2.503m) in het zuiden tot een heerlijke kustlijn met duingebieden aan de Baltische zee. Met 23 nationale parken is het een unieke bestemming voor natuurliefhebbers. Maar ook de steden wil je ontdekken in Polen.
Polen heeft een rijke traditie. Hoewel het vaak bezet is geweest (met de bezetting van de Sovjet-Unie als negatieve invloed op de architectuur en uitstraling) heeft het nog veel oude stadsdelen. En daar is gelukkig voldoende van bewaard gebleven, van gotische en renaissancestijl tot Poolse barok, rococostijl of neoklassieke architectuur. Kortom echt mooie stadscentra waar je foto’s kunt blijven maken.
Blij verrast door Gdańsk: onze eerste trip met de camper door Polen heeft zich gericht op Noord-Polen. De uitstraling van enkele kleine vissersdorpjes als Puck en Hel lieten al zien dat Polen veel meer is dan saaie grijze gebouwen. Maar toen we in Gdańsk aankwamen waren we blij verrast. Wat een heerlijke oude stad, met zo veel unieke gebouwen kleuren en uitstraling. Hier kan je prima op citytrip gaan en na een weekend het gevoel hebben dat je nog meer wilt zien en proeven.
Er zijn dus genoeg bezienswaardigheden die Polen de moeite waard maken met de camper. Maar hoe zit het dan met camperfaciliteiten en overnachtingsmogelijkheden? Simpel gezegd zijn die er voldoende. Wildkamperen of vrijstaan met de camper is officieel verboden, maar lijkt te worden getolereerd in sommige gebieden. Er is dus niet echt een pijl op te trekken en dit zul je per locatie moeten aanvoelen. Het seizoen heeft hier uiteraard ook mee te maken. Maar toch, de officiële regelgeving is dat je een boete riskeert van €120,- als je zo maar ergens staan om te overnachten (zelfs parkeerplaatsen aan bijvoorbeeld het strand of in het bos). Gelukkig is er een net zo mooi alternatief.
Let op: ook overnachten langs de openbare weg (inclusief parkeerterreinen langs de snelwegen) in caravan of (kampeer)auto is niet toegestaan.
Veel bezienswaardigheden hebben een parkeerplaats waar tegen een kleine vergoeding overnacht mag worden. Of hebben zelfs een “campinggedeelte” ingericht. Zo overnachten wij een nacht tussen de oude bunkers van Hitlers Wolfsschanze. Maar ook zijn er tal van gratis campings ingericht. Hier sta je kosteloos met de basisvoorzieningen. Al is het lozen van grijswater en een chemisch toilet vaak niet mogelijk. Dit zijn in veel gevallen heerlijke plekjes aan een meer, langs een rivier of in de bossen. Kamperen op privéterrein is wel toegestaan maar uiteraard alleen met toestemming van de eigenaar.
Tip: voorzieningen als het lozen van grijswater en het chemisch toilet vind je geregeld bij tankstations. Vooral Park4Night heeft veel van deze plekken in kaart gebracht.
Uiteraard is er ook een groot aanbod campings en ook (betaalde) camperplaatsen winnen aan populariteit. Zeker rondom de bezienswaardigheden komen er steeds meer mogelijkheden om met de camper te overnachten. Een vrij compleet overzicht vind je bij de Poolse Camping & Caravaning federatie.