Onze hoogtepunten in Noord-Polen

Natuur en cultuur afgewisseld met sfeervolle steden

Geschreven door: Dasja

Nadat we een traditioneel Pools Pasen hebben gevierd beginnen de reiskriebels op te laaien. We zijn in een nieuw land en willen nieuwe dingen zien. Na een aantal dagen met onze vrienden opgetrokken te hebben, en genoten te hebben van de luxe in hun huis, pakken we onze spullen weer in en starten de trip naar het noorden. Het doel om eind juni zo noord mogelijk te zitten in Lapland, om daar de langste dag mee te maken, geeft een klein beetje tijdsdruk. Dus het motto slow go gaat deze reis niet op. We kiezen dan ook een aantal hoogtepunten uit die we willen zien, skippen er een paar die wel op ons lijstje staan en vliegen door Noord-Polen heen.

Omgeving Puck de Poolse Riviera

Het van oudsher vissersdorpje Puck is direct aan de Baltische zee gelegen. Nee, geen oceaan, zoals ik wel eens verkeerd benoem, het is een zee. Met iets meer dan 15.000 inwoners is het geen hele grote plaats. Centraal gelegen is de haven en langs de waterkant zijn in het seizoen verschillende activiteiten te vinden zoals door de boomtoppen lopen via hangbruggen. Ook is er een camping (open in het hoogseizoen) midden in het stadje aan de waterkant. Stel je daar overigens niet te veel van voor, het is een grasveld met een toiletblok en water. Echt groot is de stad niet, je loopt dan ook vrij rap door het centrum heen waar uiteraard een kerk te vinden is, een centraal plein en een permanente markt.

Vooral de omgeving van Puck is het onderzoeken waard. Doordat een landtong van ongeveer 30 km zich uitstrekt de zee in is Puck aan een baai gelegen. Hierdoor is dit een populaire plek voor watersporten zoals, kitesurfen, windsurfen, suppen, kajakken, waterskiën en zeilen.

Trek je nog iets verder naar het westen dan is het Nationaal park Słowiński de moeite waard om te bezoeken. Dit park staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Er zijn verschillende meren te vinden maar waar het hier echt om draait zijn de zandduinen. Voor eventjes loop je in de woestijn van Polen.

De landtong naar Hel

Zoals hierboven al even benoemd de landtong van ongeveer 30 km strekt zich in de Baltische Zee uit. Noord van Puck zie je op de kaart dit streepje land snel liggen en je kunt hier natuurlijk op. Op het uiterste puntje van de landtong vind je het plaatsje Hel. Waar we een kijkje zijn gaan nemen. Vanaf het dorp Władysławowo rij je de landtong op. Vanaf hier wordt de weg een eenbaansweg en dit maakt het in het hoogseizoen niet altijd even leuk. Uren in de file staan is niet gek. Je kunt er dan beter voor kiezen om de fiets te pakken.

Er zijn verschillende vissersdorpjes te vinden waar lange tijd weinig mensen kwamen. Een interessante geschiedenis kent dit streepje land want een groot deel was militair gebied. Hierdoor mocht het gewone volk niet zomaar dit gebied in. Had je familie of kennissen wonen in Hel dan had je officieel toestemming nodig om dit gebied in te gaan. Lange tijd was dit heerlijke stuk natuur vooral toegankelijk voor belangrijke personen zoals ministers etc.

Dit is nu verleden tijd en de landtong is een populaire toeristische trekpleister geworden. Je vindt hier veel campings direct aan het water. Ideaal voor wind- en kitesurfers, je stapt zo op je plank vanaf de kampeerplek. Rondom het dorpje Hel is het uiterste puntje van de landtong een drukbezochte plek en zeker leuk om te bezoeken. Je wandelt hier makkelijk een aantal uur door de bossen, duinen en over het strand.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Het grootste baksteen kasteel van Europa (Mariënburg)
    anemptytextlline
  • Autentiek huis tijdens de paaswandeling
    anemptytextlline
  • Slot Mariënburg
    anemptytextlline
  • Hel
    anemptytextlline
  • camper naar polen
    Lekker plekje langs de rivier
    anemptytextlline
  • Wolfsschanze bunker
    anemptytextlline
  • Wielka Zbrojownia in Gdansk
    anemptytextlline
  • Genieten van de natuur
    anemptytextlline
  • Gdansk heeft een kleurrijk centrum
    anemptytextlline
  • Wat een fijne stad is Gdansk
    anemptytextlline
  • De pittoreske straatjes van Gdansk
    anemptytextlline
  • Plein van Puck
    anemptytextlline
  • Paaswandeling over het strand
    anemptytextlline
  • Bunker Wolfsschanze
    anemptytextlline
  • Mariënburg in Malbork
    anemptytextlline
  • Verschillende bouwstijlen in Gdansk
    anemptytextlline
  • Met Ninja op ontdekking door Gdansk
    anemptytextlline
  • Imposant rode bakstenen kasteel
    anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Gdańsk kleurrijke stad

Wat een verrassing is een bezoek aan Gdańsk. Deze stad is niet megagroot en er hangt een relaxte vibe. Je hoeft hier geen dagen te verblijven maar dit kan uiteraard wel zonder je te vervelen. Wij hebben in een middag de stad verkent en ons ogen uitgekeken, wat een kleurrijke gebouwen. Misschien heeft het ook wel iets weg van de statige herenhuizen die we kennen in Amsterdam, alleen hier zijn ze felgeel, rood of blauw. Dit geeft een vrolijk straatbeeld.

In de Old Town zijn de meeste hoogtepunten van Gdańsk dicht bij elkaar te vinden. Het Wyspa Spichrzów eiland voelt hip aan. Er worden hier volop nieuwe gebouwen opgetrokken. Het leuke is dat ze hier hebben geprobeerd om de oude bouwstijl in een modern jasje te steken. Loop hier langs de waterkant en je kan het uitzicht op de Stary żuraw portowy niet missen. Dit is de grootste houten hijskraan van Europa die vroeger ingezet werd om ladingen te lossen. Tegenwoordig is hier een scheepvaartmuseum te vinden. Steek je het water over neem dan een kijkje bij de St. Mary's Gate waar het mooiste straatje van Gdańsk achterligt. In de ochtend is het rustig, in de middag komen er kraampjes te staan met sieraden en andere producten. Loop dit straatje door en je komt bij de Mariakerk uit. Cirkel vanaf hier links om en loop naar Ulica Długa w Gdańsku de oude handelsroute. Hier zijn de Gouden Poort, Town Hall, stadsplein Długi Targ en de Groene Poort te vinden. Dwaal vooral lekker rond in Gdańsk je kijkt je ogen uit.

Tip: wil je jouw camper of auto veilig parkeren? Wij hebben Brutus op een betaalde parkeerplaats achtergelaten naast de Akademia Muzyczna (6 zloty per uur). Vanaf hier loop je zo naar de oude stad. Het is zelfs mogelijk om op deze parkeerplaats te overnachten in je camper.

Slot Mariënburg

Op ongeveer 60 km zuidoost van Gdańsk ligt het dorpje Malbork waar Slot Mariënburg het stralende middelpunt is. Gelegen aan de rivier Nogat kan je het niet missen, het is namelijk de grootste bakstenen burcht van Europa. Wij waren wat laat in de middag gearriveerd waardoor er geen tijd meer was om het museum in Slot Mariënburg te bezoeken, jammer. Want zodra je dit slot van buiten ziet dan wil je naar binnen en ontdekken wat het museum te vertellen heeft.

Tip: het museum bezoeken? Bereid je iets beter voor dan wij… Bekijk hier de openingstijden en reserveer tickets.

In de 13e eeuw werd dit slot het hoofdkwartier van de Duitse Orde, de belangrijkste geestelijke ridderorde in middeleeuws Europa. Slot Mariënburg leek onverwoestbaar, vijanden werden buitengehouden en de ridders ontvingen hier staatshoofden uit heel Europa. Eeuwenlang was dit een belangrijke vesting, tot de Tweede Wereldoorlog. Toen werd dit het decor voor NSDAP-manifestaties. Al snel werd Slot Mariënburg door de geallieerden tot een belangrijk symbolisch doelwit bestempeld. In 1945 voegden de Sovjettroepen daad bij woord, in hun opmars naar Berlijn werd een groot deel van de burcht in as gelegd.

Nadat Malbork na de oorlog definitief aan Polen werd overgedragen was het voor het nieuwe landsbestuur een dilemma wat ze met het slot aan moesten. Het Duitse erfgoed afbreken of toch herstellen? Uiteindelijk werd besloten om Slot Mariënburg te herstellen en sinds 1997 staat dit pareltje ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Wolfsschanze, Hitler’s geheimen hoofdkwartier

Ken je dat gevoel van hier moet ik heen? Dat had ik toen ik las over de Wolfsschanze. Gelegen midden in het Mazurische merengebied, vlakbij Kętrzyn, is de Woflsschanze een duistere plek. Op het terrein zijn tussen 1940 en 1942 zo’n 80 gebouwen neergezet waarvan 50 bunkers. Het terrein is in een bosrijke omgeving te vinden, werd goed gecamoufleerd en was omgeven met mijnenvelden en versperringen.
De Wolfsschanze kan je zien als het geheime hoofdkwartier. Hier verbleven ongeveer tweeduizend mensen en er was een vliegveld, treinstation en een eigen energiecentrale. In de centrale sector bevonden zich de kwartieren van de belangrijkste vertegenwoordigers van de regering, een bioscoop, casino en het officierenverblijf. Doordat bij het verlaten van het hoofdkwartier in 1945 alles is opgeblazen (door hen zelf) zijn er nu alleen ruïnes te zien.

Het gecompliceerde veiligheidssysteem van de Wolfsschanze heeft ervoor gezorgd dat het de inlichtingendiensten van de Sovjets en de Geallieerden nooit gelukt is om het hoofdkwartier te vinden. Zelfs de bevolking die in de buurt woonden konden niet vermoeden wat verscholen was in deze bossen. Dit is ook de plek waar de bekendste mislukte aanslag is gepleegd op Adolf Hitler, operatie Walküre beter bekend als Valkyrie. Claus von Stauffenberg bracht een explosie mee op 20 juli 1944. Echter doodde de explosie Hitler niet (wel een aantal anderen), hij raakte slechts licht gewond.

Tip: op het terrein is het mogelijk om met de camper of tent te overnachten. Je betaalt twee keer de toegang (ongeveer €17,50 per dag voor twee personen), dat zijn de overnachtingskosten. Zodra het park sluit kun je nog tussen de ruïnes wandelen en zonder andere bezoekers dit geeft een extra gekke vibe. Ook zijn er toiletten en douches aanwezig.

Białowieża National Park, bizons spotten

Als afsluiter het oerbos Białowieża. Helaas hebben wij dit park route technisch links laten liggen maar we willen hem jou zeker niet onthouden. Want dit oerbos is het thuis van bizons, wolven, lynxen, edelherten, bevers en wasbeerhonden. Vanaf het gelijknamige dorp starten diverse goed gemarkeerde wandelroutes. Ook staat dit oerbos op de UNESCO werelderfgoedlijst opgenomen. Genoeg redenen dus om hier op avontuur te gaan. Laat ons vooral weten hoe het was 😉

Geschreven door:
Dasja
droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

Toffe accessoires voor je camper? Check onze campershop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
cross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram