Nadat we een traditioneel Pools Pasen hebben gevierd beginnen de reiskriebels op te laaien. We zijn in een nieuw land en willen nieuwe dingen zien. Na een aantal dagen met onze vrienden opgetrokken te hebben, en genoten te hebben van de luxe in hun huis, pakken we onze spullen weer in en starten de trip naar het noorden. Het doel om eind juni zo noord mogelijk te zitten in Lapland, om daar de langste dag mee te maken, geeft een klein beetje tijdsdruk. Dus het motto slow go gaat deze reis niet op. We kiezen dan ook een aantal hoogtepunten uit die we willen zien, skippen er een paar die wel op ons lijstje staan en vliegen door Noord-Polen heen.
Het van oudsher vissersdorpje Puck is direct aan de Baltische zee gelegen. Nee, geen oceaan, zoals ik wel eens verkeerd benoem, het is een zee. Met iets meer dan 15.000 inwoners is het geen hele grote plaats. Centraal gelegen is de haven en langs de waterkant zijn in het seizoen verschillende activiteiten te vinden zoals door de boomtoppen lopen via hangbruggen. Ook is er een camping (open in het hoogseizoen) midden in het stadje aan de waterkant. Stel je daar overigens niet te veel van voor, het is een grasveld met een toiletblok en water. Echt groot is de stad niet, je loopt dan ook vrij rap door het centrum heen waar uiteraard een kerk te vinden is, een centraal plein en een permanente markt.
Vooral de omgeving van Puck is het onderzoeken waard. Doordat een landtong van ongeveer 30 km zich uitstrekt de zee in is Puck aan een baai gelegen. Hierdoor is dit een populaire plek voor watersporten zoals, kitesurfen, windsurfen, suppen, kajakken, waterskiën en zeilen.
Trek je nog iets verder naar het westen dan is het Nationaal park Słowiński de moeite waard om te bezoeken. Dit park staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Er zijn verschillende meren te vinden maar waar het hier echt om draait zijn de zandduinen. Voor eventjes loop je in de woestijn van Polen.
Zoals hierboven al even benoemd de landtong van ongeveer 30 km strekt zich in de Baltische Zee uit. Noord van Puck zie je op de kaart dit streepje land snel liggen en je kunt hier natuurlijk op. Op het uiterste puntje van de landtong vind je het plaatsje Hel. Waar we een kijkje zijn gaan nemen. Vanaf het dorp Władysławowo rij je de landtong op. Vanaf hier wordt de weg een eenbaansweg en dit maakt het in het hoogseizoen niet altijd even leuk. Uren in de file staan is niet gek. Je kunt er dan beter voor kiezen om de fiets te pakken.
Er zijn verschillende vissersdorpjes te vinden waar lange tijd weinig mensen kwamen. Een interessante geschiedenis kent dit streepje land want een groot deel was militair gebied. Hierdoor mocht het gewone volk niet zomaar dit gebied in. Had je familie of kennissen wonen in Hel dan had je officieel toestemming nodig om dit gebied in te gaan. Lange tijd was dit heerlijke stuk natuur vooral toegankelijk voor belangrijke personen zoals ministers etc.
Dit is nu verleden tijd en de landtong is een populaire toeristische trekpleister geworden. Je vindt hier veel campings direct aan het water. Ideaal voor wind- en kitesurfers, je stapt zo op je plank vanaf de kampeerplek. Rondom het dorpje Hel is het uiterste puntje van de landtong een drukbezochte plek en zeker leuk om te bezoeken. Je wandelt hier makkelijk een aantal uur door de bossen, duinen en over het strand.