Kosten IJsland reis

Inzicht in de kosten van een IJsland rondreis

IJsland wordt vaak als erg duur bestempeld en het is zeker niet goedkoop. Maar als je gewend bent om een beetje op je geld te letten hoef je niet eerst de loterij te winnen voordat je naar IJsland kan. Het ligt eigenlijk helemaal aan jezelf wat reizen in IJsland kost. Hier proberen we je een beter inzicht te geven in de kosten die komen kijken bij een IJsland reis of vakantie. Uiteraard zijn deze voor iedereen anders, vooral excursies en overnachtingen in hotels en hostels zijn duur. Maar we willen je zo een beter beeld geven, kan je nu al naar IJsland of moet je nog even door sparen? Wij hebben vijf weken door IJsland gereisd met een budget van €2.250,-. Dit was zonder de ferry overtocht maar inclusief activiteiten, de Laugavegur trail en twee dagen autohuur. Overnachten deden wij uiteraard in onze eigen camper, en met de kampeerkaart.

Kosten voorbereiding reis

De eerste kosten die gemaakt moeten worden zijn die om in IJsland te komen. Dit is net even anders dan andere Europese bestemmingen. Wij namen onze camper mee en gingen met de ferry naar IJsland. Hiervoor betaalden we €2.250,- retour. De prijs is afhankelijk van de lengte en hoogte van je auto of camper. Voor een auto betaal je minimaal €1.000,- (voor twee personen) en een camper overschepen kost minimaal €1.200,- (voor twee personen). Een completer overzicht voor de kosten van de ferry overtocht vind je hier. Een leuk bijkomend voordeel van de ferry is de mogelijkheid voor een tussenstop op de Faeröer eilanden.

Een stuk goedkoper is het om te vliegen naar IJsland. WOW air is de IJslandse prijsvechter en als je geluk hebt vlieg je vanaf Amsterdam of Brussel voor nog geen €200,- op en neer naar Reykjavik. Het kan zelfs voor €60,- als je lang genoeg blijft zoeken en flexibel bent wat data betreft.

Dan komen de eventuele kosten van een huurauto of -camper om de hoek kijken;

Prijzen zijn (uiteraard) sterk afhankelijk van type en huurperiode. Een ander alternatief is om gebruik te maken van de busdiensten, maar over het algemeen zijn bussen erg duur in IJsland. Afhankelijk van de route maar een rit van 4 uur kost al snel €80,-.

Reisverzekering

Het kan slim zijn om een reisverzekering af te sluiten, de kosten hiervoor liggen tussen de €3,- en €15,- per maand voor een tijdelijke of doorlopende reisverzekering. Is IJsland onderdeel van een langere reis dan is een lang op reisverzekering een aanrader. Deze kosten liggen tussen de €15,- en €40,- per maand, afhankelijk van de reisduur en verzekeringsopties. In sommige gevallen is een annuleringsverzekering aan te raden, gemiddeld worden die afgesloten voor €30,- tot €45,- (eenmalig bedrag). Lees je verder in over mogelijke reisverzekeringen of check direct het aanbod van JoHo.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Herfst in IJsland
  anemptytextlline
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Ontelbare vulkanen bij Mývatn IJsland
  anemptytextlline
 • Episch noorderlicht Seyðisfjörður IJsland
  anemptytextlline
 • Oost-IJsland langs de ring road
  anemptytextlline