Met de ferry naar Marokko

Alles wat je moet weten om met je eigen auto of camper de oversteek te maken

Met een eigen auto of camper naar Marokko is vrij simpel, je koopt een ticket en de volgende dag rij je de ferry op. Natuurlijk is het ook mogelijk om online een ticket te kopen, en in sommige periodes kan dat verstandig zijn. Maar er gaan zo veel ferry’s dat er altijd wel een plekje vrij is. Zeker op de ferry’s die vertrekken vanaf Algeciras naar Tanger Med. Er zijn uiteraard ook andere opstapplaatsen, zo kan je vanuit Italië, Frankrijk en andere Spaanse steden naar Marokko oversteken. De prijzen verschillen sterk, alsook het aantal overtochten en de tijd die de ferry nodig heeft om Marokko te bereiken. Aangezien de meeste mensen de ferry naar Marokko vanuit Zuid-Spanje pakken, en ook wij dit gedaan hebben, zullen we ons hier op richten. Daarnaast geven we een kort overzicht van de andere mogelijke opstappunten.

De ferry van Algeciras naar Tanger Med

De snelste route gaat door de straat van Gibraltar, je ziet Marokko al liggen zodra je de kust bereikt rondom Algeciras. En met een uurtje sta je op het Afrikaanse continent. Met een auto of camper is de ferry tussen Algeciras en Tanger Med de meest voor de hand liggende. Je komt buiten de stad Tanger aan en vanaf hier zit je direct op een snelweg en start het Marokko avontuur direct. Op deze route varen ook de meeste ferry’s naar Marokko, ongeveer tien per dag.
Andere opties zijn om vanaf Tarifa of Gibraltar te vertrekken naar Tanger Med, Tanger of Ceuta. Let in het geval van Ceuta op want dit is een Spaanse enclave en technisch gezien ben je dan nog steeds in Spanje.

Zonder auto de ferry pakken: Het is een mogelijkheid om zonder auto of camper de ferry te pakken naar Marokko. Voor ongeveer €30,- ga je al mee, let dan wel goed op de bestemming van de ferry, in dit geval is Tanger Med niet de meest handige omdat er niet zoveel is buiten de snelweg.

Wij hebben gebruik gemaakt van de diensten van Carlos, welke net als vele tussenpersonen rondom de havens ferrytickets verkoopt en alles afhandelt. Voor €180,- kochten we een openretour. De datum van de overtocht naar Marokko staat vast, maar terug naar Spanje is open.

Het papierwerk en de hosselaars

Er is aardig wat papierwerk dat afgehandeld moet worden voor je Marokko binnen mag komen, zeker als je de oversteek maakt met een eigen camper of auto. Wij maakten de oversteek met FRS waar een douanier aan boord zit om je visum vast af te geven tijdens de overtocht. Dit kan veel tijd schelen. Voor het visum dient een wit formulier te worden ingevuld met daarop o.a. reden van bezoek, bestemming en uiteraard je persoonlijke gegevens. Onze reden was holiday en de bestemming touring Morocco. Als dit naar wens is ingevuld krijg je een stempel van je visum en een unieke code (CIN) in je paspoort. Zorg ervoor dat deze goed leesbaar is. Een geel formulier dient weer te worden ingevuld als je Marokko verlaat.

Tip: Het gele formulier hebben wij bij Carlos gelijk meegekregen. Bewaar deze tijdens je reis om Marokko weer te verlaten.

Naast het witte en gele formulier is er nog meer papierwerk wanneer je met de auto of camper reist. En deze witte auto formulieren zijn van levensbelang! Je krijgt drie papiertjes waarop de gegevens van je auto staan gekoppeld aan de eigenaar, deze worden allemaal getekend en gestempeld bij de controle als je aankomt in Marokko. Eén wordt direct ingenomen, een andere wordt weer ingenomen bij het vertrek uit Marokko en de laatste is voor jou. Deze papiertjes zijn het bewijs dat je een auto of camper Marokko invoert en ook weer uitvoert. Verlies je dit bewijs dan dien je een boete te betalen t.w.v. de nieuwprijs van het voertuig. Geen grapje dus!

Kijk niet raar op als er in de haven opeens iemand naar je toekomt die zegt dat je hem moet betalen, een verzekering moet afsluiten bij hem of dat je voor wat geld voorrang krijgt op de andere wachtende. Deze hosselaars proberen niets meer dan zelf rijk te worden. Je hebt ze helemaal niet nodig en stuur ze daarom met een gerust hart weg.

De andere ferry’s van Spanje naar Marokko

Uiteraard zijn er ook andere opstapplaatsen om met de ferry naar Marokko te varen. Vanaf deze steden is het ook mogelijk om de overtocht naar een andere haven in Marokko te maken. Hieronder vind je een overzicht inclusief de duur in uren.

Van Naar Duur 
Barcelona Tanger Med 32 uur
Barcelona Nador 24 uur
Málaga Melilla 7 uur
Almeria Melilla 7 uur
Almeria Nador 6 uur

Hou er rekening mee dat vanaf deze plaatsen ferry’s minder vaak varen, soms maar één keer per week. In deze gevallen is het dus aan te raden om (iets) van tevoren een ticket te kopen zodat je zeker weet dat je mee kunt.

Vanuit andere havens naar Marokko

Het is zelfs mogelijk om vanuit Frankrijk en Italië de ferry naar Marokko te pakken. De overtocht duurt dan wel een stuk langer waarbij een nacht op het schip wordt doorgebracht. Deze overtochten zijn een stuk prijziger dan tussen Algeciras en Tanger. De vraag is dan ook wat goedkoper (en handiger) is; rijden naar Zuid-Spanje of eerder de ferry pakken. Hieronder wederom een overzicht van de ferry’s naar Marokko vanuit Frankrijk en Italië.

Van Naar Duur 
Sète (FR) Tanger Med 36 uur
Sète (FR) Nador 34 uur
Genoa (IT) Tanger Med 49 uur

Ook op deze routes is het zo dat de ferry’s maar een aantal keer per week afvaart. De kosten voor een ticket zijn vaak ook maar voor een enkele overtocht.

Comments

 1. Mia
  september 10th

  Hallo. Wij willen via Algeciras naar tanger maar de gehuurde auto in Spanje laten en in Marokko en auto huren. Dan heb ik begrepen dat je niet naar tanger med moet varen omdat dat alleen maar snelwegen heeft. Waar dan wel??
  Ik hoor graag je tips.

  • Lars
   september 21st

   Slim, je kan je huurauto inderdaad niet mee de ferry opnemen. Tanger Med ligt inderdaad buiten de stad en ik kan me niet herinneren dat daar opties tot het huren van een auto waren. Daar zal je in Tanger zelf meer kans op hebben. Er is ook een ferry verbinding direct met Tanger. Je komt dan midden in de stad aan.

 2. nikki
  augustus 19th

  Hallo Lars, over welk jaar praten we dat jullie er zijn geweest? Wij gaan straks in november 2018. En denken ook dat je een inventariesatielijst moet invullen nl.

  • Lars
   augustus 19th

   Ha Nikki, wij hebben de oversteek afgelopen winter voor het laatst gemaakt. Toen was er nog geen sprake van een inventarisatielijst. Hebben ook nooit echt een controle gehad eerlijk gezegd. Ik heb het idee dat die vooral gedaan worden als je auto/aanhangen/camper tot de nok toe volgepropt zit met spullen die overduidelijk niet alleen voor jou zijn. Maar ga je gewoon op reis dan zou ik me nergens druk om maken. Mocht je hem wel nodig hebben dan zal degene waar je het ticket koopt je daar zeker op wijzen. Alvast een mooie reis!

 3. Hallo travellers,
  Ik heb gelezen, dat je ook een inventarislijst nodig hebt en een paspoort dat bij verlaten Marokko nog 6 maanden geldig is. Indien er geen Carlo aan boord is waar haal je dan de benodigde documenten?
  Thx gr. Joke

  • Lars
   oktober 16th

   Ha Joke,
   Wij hebben vorig jaar niets mee gekregen van een inventarisatielijst, niemand heeft gezegd dat hij nodig zou zijn en er is door de douane ook niet naar gevraagd.
   Ik kan me inderdaad wel goed voorstellen dat je paspoort nog een tijd geldig moet zijn, maar het lijkt me dat dit eerder voor de EU is dan voor Marokko zelf. Maar inderdaad goed in de gaten houden!
   Carlos zat niet aan boord, rondom Algeciras zitten veel tussenpersonen welke ferrytickets verkopen. Carlos is er één van met een goede reputatie onder camperaars. Bij hem krijg je alle informatie/documenten die je nodig hebt. Van hem hebben we vorig jaar geen inventarisatielijst gekregen maar we zullen het dit jaar eens dubbel checken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *