Met de ferry naar Marokko

Alles wat je moet weten om met je eigen auto of camper de oversteek te maken

Met een eigen auto of camper naar Marokko is vrij simpel, je koopt een ticket en de volgende dag rij je de ferry op. Natuurlijk is het ook mogelijk om online een ticket te kopen. Er vertrekken zo vaak ferry's dat er bijna altijd wel een plek vrij is. Zeker op de ferry's die vertrekken vanaf Algeciras naar Tanger Med. Er zijn uiteraard ook andere opstapplaatsen, zo kun je vanuit Italië, Frankrijk en andere Spaanse steden naar Marokko oversteken. De prijzen verschillen sterk, net als het aantal overtochten en de tijd die de ferry nodig heeft om Marokko te bereiken. Omdat de meeste mensen de ferry naar Marokko vanuit Zuid-Spanje pakken, en ook wij dit gedaan hebben, zullen we ons hier op richten. Daarnaast geven we een kort overzicht van de andere mogelijke opstappunten.

De ferry van Algeciras naar Tanger Med

De snelste route gaat door de Straat van Gibraltar, je ziet Marokko al liggen zodra je de kust bereikt rondom Algeciras. En met een uurtje sta je op het Afrikaanse continent. Met een auto of camper is de ferry tussen Algeciras en Tanger Med de meest voor de hand liggende. Je komt buiten de stad Tanger aan en vanaf hier zit je direct op een snelweg en start het Marokko avontuur direct. Op deze route varen ook de meeste ferry's naar Marokko, ongeveer tien per dag.

Andere opties zijn om vanaf Tarifa of Gibraltar te vertrekken naar Tanger Med, Tanger of Ceuta. Let in het geval van Ceuta op want dit is een Spaanse enclave en technisch gezien ben je dan nog steeds in Spanje.

Zonder auto de ferry pakken: Het is een mogelijkheid om zonder auto of camper de ferry te pakken naar Marokko. Voor ongeveer €30,- ga je al mee, let dan wel goed op de bestemming van de ferry. Zonder vervoer is Tanger Med niet de meest handige bestemming, omdat er niet zoveel is buiten de snelweg.

Wij hebben gebruik gemaakt van de diensten van Carlos, welke net als vele tussenpersonen rondom de havens ferry tickets verkoopt en alles afhandelt. Voor €200,- kochten we een open retour. De datum van de overtocht naar Marokko staat vast, maar terug naar Spanje is open. Online kun je uiteraard ook snel en makkelijk de tickets voor de ferry aanschaffen.

Het papierwerk en de hosselaars

Er is aardig wat papierwerk dat afgehandeld moet worden voor je Marokko binnen mag komen, zeker als je de oversteek maakt met een eigen camper of auto. Wij maakten de oversteek met FRS waar een douanier aan boord zit om je visum vast af te geven tijdens de overtocht. Dit kan veel tijd schelen. Voor het visum dient een wit formulier te worden ingevuld met daarop o.a. reden van bezoek, bestemming en uiteraard je persoonlijke gegevens. Onze reden was holiday en de bestemming touring Morocco. Als dit naar wens is ingevuld krijg je een stempel van je visum en een unieke nummer (CIN) in je paspoort. Zorg ervoor dat deze goed leesbaar is. Een geel formulier dient weer te worden ingevuld als je Marokko verlaat.

Tip: Het gele formulier hebben wij bij Carlos gelijk meegekregen. Bewaar deze tijdens je reis om Marokko weer te verlaten.

Lees hieronder verder!
 • Formulieren voor Marokko
  anemptytextlline
 • Uitzicht over Marrakech vanaf het El Badi Palace
  anemptytextlline
 • ferry naar marokko
  De ferry naar Marokko vanaf Algeciras
  anemptytextlline
 • Ook hier wordt de was gedaan
  anemptytextlline
 • De uitgestrekte vlaktes van de Midden-Atlas
  anemptytextlline
 • Lars en Ninja genieten van de Ouzoud waterval
  anemptytextlline
 • Surf walhala Imsouane
  anemptytextlline
 • Zo veel lekkers
  anemptytextlline
 • Later willen wij ook zo een deur
  anemptytextlline
 • Leerlooierij in het centru van Fez
  anemptytextlline
 • Wel oppassen voor kamelen
  anemptytextlline
 • Oude baas in de palmvalei
  anemptytextlline
 • Prima plekje om vrij te kamperen
  anemptytextlline
 • Close-up van de laatste boog op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Ait Ben Haddou van afstand
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Ontdek al onze tips & tricks om een ontspannen rondreis door Marokko te maken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Naast het witte en gele formulier is er nog meer papierwerk wanneer je met de auto of camper reist. En deze witte auto formulieren zijn van levensbelang! Je krijgt drie papiertjes waarop de gegevens van je auto staan gekoppeld aan de eigenaar, deze worden allemaal getekend en gestempeld bij de controle als je aankomt in Marokko. Eén wordt direct ingenomen, een andere wordt weer ingenomen bij het vertrek uit Marokko en de laatste is voor jou. Deze papiertjes zijn het bewijs dat je een auto of camper Marokko invoert en ook weer uitvoert. Verlies je dit bewijs dan dien je een boete te betalen t.w.v. de nieuwprijs van het voertuig. Geen grapje dus!

Kijk niet raar op als er in de haven opeens iemand naar je toekomt die zegt dat je hem moet betalen, een verzekering moet afsluiten bij hem of dat je voor wat geld voorrang krijgt op de andere wachtende. Deze hosselaars proberen niets meer dan zelf rijk te worden. Je hebt ze helemaal niet nodig en stuur ze daarom met een gerust hart weg.

De andere ferry's van Spanje naar Marokko

Uiteraard zijn er ook andere opstapplaatsen om met de ferry naar Marokko te varen. Vanaf deze steden is het ook mogelijk om de overtocht naar een andere haven in Marokko te maken. Hieronder vind je een overzicht inclusief de duur in uren.

Van Naar Duur
Barcelona Tanger Med 32 uur
Barcelona Nador 24 uur
Málaga Melilla 7 uur
Almeria Melilla 7 uur
Almeria Nador 6 uur

Hou er rekening mee dat vanaf deze plaatsen ferry's minder vaak varen, soms maar één keer per week. In deze gevallen is het dus aan te raden om vooraf online een ticket te kopen zodat je zeker weet dat je mee kunt.

Vanuit andere havens naar Marokko

Het is zelfs mogelijk om vanuit Frankrijk en Italië de ferry naar Marokko te pakken. De overtocht duurt dan wel een stuk langer waarbij een nacht op het schip wordt doorgebracht. Deze overtochten zijn een stuk prijziger dan tussen Algeciras en Tanger. De vraag is dan ook wat goedkoper (en handiger) is; rijden naar Zuid-Spanje of eerder de ferry pakken. Hieronder wederom een overzicht van de ferry's naar Marokko vanuit Frankrijk en Italië.

Van Naar Duur
Sète (FR) Tanger Med 36 uur
Sète (FR) Nador 34 uur
Genoa (IT) Tanger Med 49 uur

Ook op deze routes is het zo dat de ferry's maar een aantal keer per week afvaart. De kosten voor een ticket zijn vaak ook maar voor een enkele overtocht.

2 comments on “Met de ferry naar Marokko”

 1. Kan ik nu door Corona gewoon met mij auto op vakantie gaan met mijn auto via tarifa zijn de poorten van Spanje naar marokko weer open voordat ik boekt

  1. Gewoon zal het niet zijn, wat wij hebben begrepen is dat Marokko alleen voor specifieke groepen opengaat (mensen met Marokkaans paspoort of vakantiehuis in Marokko). De noodtoestand duurt nog tot 10 augustus. Ferry verkeer lijkt er enkel vanaf/naar Frankrijk (Sète) en Italië (Genua) te zijn. Het meest actuele nieuws vind je op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar de Facebookpagina van de Nederlandse ambassade in Marokko is meer up-to-date. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Marokko?

Enthousiast over Marokko en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Marokko reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Marokko
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram