Kosten Marokko reis

Inzicht in de kosten van een rondreis door Marokko

Ga je, voor langere periode, door Marokko reizen dan is het handig om inzicht te hebben in de kosten van een Marokko reis. Hier geven we je een overzicht van de kosten die je mag verwachten in Marokko, let wel het gaat hier om kosten die je maakt als je zelfstandig reist. Of dat op de backpacker manier is of met wat meer luxe of in je eigen camper, dat is aan jou. In alle gevallen is het goed om een budget op te stellen, en deze kosten komen daarin terug. Normaal reizen we met een maandbudget van €1400,- per maand. In Marokko hadden we maar €800,- per maand nodig.

Tip: Houdt bij het opstellen van je begroting rekening met onvoorziene kosten als parkeerwachters, slimme verkopers, hosselaars en in sommige gevallen zelfs de politie. Reken voor het gemak €5,- per dag.

Kosten voorbereiding reis

Nog voordat je in Marokko aankomt moet je al kosten maken. Logisch maar de eerste kosten zijn die van het transport naar Marokko. Voor veel mensen is vliegen de goedkoopste optie, je vliegt namelijk al op en neer vanaf €140,-. Maar hou rekening met seizoenen, in de meeste gevallen zal een retourticket uitkomen rond de €300,-. Een andere optie is om, net zoals wij, met eigen vervoer te gaan. Je gaat dan met de ferry naar Marokko. Voor €180,- kochten we een open retourticket voor onze camper. Zonder auto of camper is de oversteek nog maar €30,-.

Neem je geen eigen vervoer mee naar Marokko dan is de volgende vraag of je vervoer wilt huren. Wij raden aan om een auto (of camper) te huren, vooral omdat je daardoor veel meer bezienswaardigheden van Marokko kan zien.

 • Auto huren: €15,- tot €100,- per dag
 • Camper huren: €100,- tot €200,- per dag

Prijzen zijn (uiteraard) sterk afhankelijk van het type auto en de huurperiode. Een ander alternatief is om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Let op, je bent minder flexibel en hou rekening met lange reistijden.

Reisverzekering

Het kan slim zijn om een reisverzekering af te sluiten, de kosten hiervoor liggen tussen de €3,- en €15,- per maand voor een tijdelijke of doorlopende reisverzekering. Is Marokko onderdeel van een langere reis dan is een lang op reisverzekering een aanrader. Deze kosten liggen tussen de €15,- en €40,- per maand, afhankelijk van de reisduur en verzekeringsopties. In sommige gevallen is een annuleringsverzekering aan te raden, gemiddeld worden die afgesloten voor €30,- tot €45,- (eenmalig bedrag).

VRAAG DIRECT EEN VRIJBLIJVEND PERSOONLIJK VERZEKERINGSADVIES AAN

Kosten verblijf

De kosten om in Marokko te komen zijn voor iedereen ongeveer gelijk, eenmaal in Marokko zullen de uitgaven voor overnachtingen per persoon verschillen. Om een beeld te geven van de prijzen die in Marokko worden gehanteerd een overzicht van de gemiddelden.

 • Luxe hotels en Riads: €50,- tot €150,- per nacht
 • Hotels en Riads: €15,- tot €50,- per nacht
 • Hostels: €5,- tot €15,- per nacht
 • Campings: €5,- tot €10,- per nacht

Het goedkoopste alternatief is om te gaan kamperen. Vooral langs de kust zijn voldoende campings te vinden en is het klimaat in de winter aangenaam. Let wel op, de campings in Marokko zijn anders dan we in Europa gewend zijn. Ze zijn lang niet allemaal schoon of onderhouden.

Let op: Wildkamperen kan in Marokko. Helaas wordt het in de meer toeristische gebieden steeds lastiger. Het is niet zoals in Europa en wordt vooral als gevaarlijk bestempeld. Ga er dus niet vanuit dat je overal gratis overnacht met je tentje of camper.

Eten, drinken & extra’s

De leukste en lekkerste kosten in Marokko zijn het eten! En het mooiste is nog dat juist dat goedkoop is in Marokko. Of je het nu zelf haalt op de markt of dat je je laat verwennen bij één van de vele restaurants en eetkraampjes. De kosten voor uit eten liggen tussen de €5,- en €30,- afhankelijk van je keuze. En dan is de €5,- voor een normaal traditioneel gerecht bij een normaal restaurant. Een biertje erbij? €2,- tot €5,- maar dan moet je geluk hebben dat het restaurant alcohol mag verkopen. Zeker buiten de toeristische gebieden is dat lastig. (Munt)thee daarentegen is overal voor nog geen €0,20 te verkrijgen. Zelf boodschappen doen is ook in Marokko goedkoper, zeker op de markt, voor €2,- tot €5,- zet je al een gezonde maaltijd op tafel. Meer over eerlijke prijzen en hoe je omgaat met Marokkaanse verkopers lees je hier.

Dan zijn er nog de kosten van activiteiten in Marokko, een overzicht;

 • Surfles: €10,- tot €15,- voor 2 uur
 • Museumbezoek: €2,- tot €5,-
 • Hamambezoek: €2,- tot €20,-
 • Saharah tour/overnachting: €90,-
 • Quadtocht: ongeveer €20,-
 • Kameeltocht: ongeveer €20,-
 • Paardrijden: ongeveer €20,-

Let op: Je komt steeds meer activiteiten voor toeristen tegen, een kameeltocht over het strand bijvoorbeeld. Kijk goed of dit ook is wat je wilt, of dat je liever een serieuzere tocht maakt door de woestijn bijvoorbeeld. Voor activiteiten mag trouwens ook ‘gewoon’ onderhandeld worden.

Ons budget

In de drie maanden die wij in Marokko hebben gereisd hebben we gemiddeld €800,- per maand uitgegeven. Nu is het wel zo dat we minder kilometers hebben afgelegd omdat we langer in één regio zijn verbleven (om te werken en te surfen). Onze uitgaven waren per maand gemiddeld:

 • Eten: €216,-
 • Overnachtingen: €156,-
 • Brandstof: €166,-
 • Activiteiten en tol: €27,-
 • Overige: €235,-

De overige kosten lijken hoog, hieronder vallen o.a. de kosten van de ferry, van twee nieuwe banden, souvenirs, hebbedingen en internetkosten.

Comments

 1. Fleur
  februari 17th

  Hallo! Hebben jullie toevallig nog tips voor waar een camper te huren om Marokko in te rijden vanuit Portugal of Spanje. We hebben al contact met zigzagcampers. Bedankt alvast voor de reactie!

  • Lars
   februari 17th

   Ha Fleur,
   Bij ons weten is zigzag de enige partij die campers verhuurt in Marokko. Vrienden van ons hebben een paar maanden geleden toevallig bij ze gehuurd. Goed geregeld allemaal. Volgens ons is het niet mogelijk om met een gehuurde camper vanuit Europa de oversteek te maken. De eerste reden is dat veel verhuurders het niet toestaan maar ook het ‘proces’ staat het volgens ons niet toe. Er wordt namelijk een document opgesteld aan de hand van paspoort en kenteken bewijs. Als we het goed hebben kan je daarom niet met iemand anders zijn camper de oversteek maken. We pakken zelf over een paar dagen de ferry weer, zullen eens kijken of we iemand vinden die ons er meer over kan vertellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *