Onze IJsland voorbereiding

Dit is hoe wij ons hebben voorbereid op vijf weken rondreizen in IJsland

Geschreven door: Lars

Ons nomaden bestaan bracht ons tijdelijk terug in Nederland, het was het ideale moment om ons goed voor te bereiden op een rondreis van vijf weken door IJsland. Met onze eigen camper. Normaal laten we het meeste op ons afkomen, maar met maar vijf weken op IJsland was dat onmogelijk. We zouden simpelweg te veel missen. Dit is dan ook één van de weinige keren dat onze voorbereiding vooraf zo grondig was. Om jou ook te helpen je voor te bereiden op IJsland vind je hier wat we allemaal hebben gedaan nog voordat we ook maar één voet op IJslandse bodem hebben gezet. Het begint met de ‰'logische‰' hardware; van kleding tot voedsel maar ook wat we van tevoren allemaal al geregeld hebben.

Hardware voor als je naar IJsland gaat

Het klimaat op IJsland is dusdanig anders dan het vasteland van Europa dat onze kledingkast nodig aangevuld moest worden. Maar ook onze voorraadkast is flink aangevuld om zo goedkoop mogelijk te reizen in IJsland.

Goede wind- en waterdichte kleding

Hoewel IJsland er op foto‰'s soms uitziet als een stuk land dat altijd onder een pak sneeuw of ijs ligt is dat niet het geval. Het is vooral de wind en regen waartegen je jezelf moet beschermen. Wij zijn zo ver gegaan dat we alles wat we dachten nodig te hebben vooraf hebben aangeschaft. Van regenbroeken tot water- en winddichte jassen en nieuwe wandelschoenen. Alles om niet voor verrassingen te komen staan. De fietsen zijn omgewisseld voor mountainbikes van vriendelijke donateurs (nogmaals dank daarvoor!) en we zijn klaar voor ons IJsland avontuur.

Update: Tijdens onze vijf weken zijn we elk type weer tegen gekomen, van sneeuw tot regen en hevige wind. Alle water- en winddichte kleding hebben we ook echt nodig gehad en was verre van een overbodige luxe.

Tip: De old school regenbroek is de beste methode om droog te blijven, onze waterdichte hikebroeken lieten na twee uur toch echt water door. Met de old school regenbroek over onze hikebroek aan was het goed te doen.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Lars kijkt uit over Mývatn
    anemptytextlline
  • Het meer Mývatn in IJsland
    anemptytextlline
  • Goðafoss waterval op zijn mooist
    anemptytextlline
  • Bijzondere plek Hverarönd IJsland
    anemptytextlline
  • Game of Thrones grot in IJsland
    anemptytextlline
  • Uitzicht vanaf de ring road IJsland
    anemptytextlline
  • Vulkanische kleuren in IJsland
    anemptytextlline
  • Selfoss waterval te lopen vanaf Dettifoss
    anemptytextlline
  • Uitzichten die nooit vervelen
    anemptytextlline
  • Hverarönd IJsland
    anemptytextlline
  • IJslands landschap
    anemptytextlline
  • Dettifoss op zijn mooist
    anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Voldoende voorraad

Dit is misschien niet voor iedereen mogelijk, maar mocht je de mogelijkheid hebben dan is het aan te raden om voedsel in te slaan om de kosten binnen de perken te houden. Eten is in IJsland namelijk duur, het komt allemaal per boot, en je bent dus bijna altijd goedkoper uit als je inkopen doet in Nederland of Duitsland. Let wel op met wat je mee mag nemen, er is een beperking op alcoholische dranken en rauw vlees is ook niet toegestaan. Bij onze tips & tricks lees je meer over de regelgeving.

In ons geval: de oversteek met de ferry

Een ander voor ons belangrijk punt is dat we met de camper op de ferry naar IJsland gaan. Hiervoor was het belangrijk om uiteraard eerst te weten wanneer we naar IJsland willen gaan. Al snel komen we uit op September als de ideale periode voor ons. Het hoogseizoen is dan net afgelopen, de dagen zijn nog relatief lang (helemaal vergeleken met de IJslandse winters) en elke dag verbeterd de kans om het noorderlicht te zien. Een snelle berekening leerde dat het voor ons voordeliger is om de camper mee te nemen op de ferry (in tegenstelling tot er één te huren in IJsland).

Voor honden (of katten) bezitters is IJsland minder interessant. Als je graag samen met ze reist dan. Ninja zou namelijk vier weken in quarantaine moeten, en eenmaal daaruit mag hij nog steeds niet overal mee naartoe. We hebben dan ook besloten Ninja niet mee te nemen, maar hem veilig en vertrouwd in Nederland achter te laten. Om daarna weer vol energie aan zijn tweede deel van de reis te beginnen.

Wat we vooraf hebben geregeld (om te gaan doen)

Ons voordeel van met de ferry naar IJsland gaan is dat we een tussenstop op de Faeröer Eilanden hebben. We gaan dus eerst een week over deze eilanden crossen voordat we daarna voor vijf weken naar IJsland gaan. Voor de Faeröer Eilanden hebben we niet veel voorbereidingen getroffen, voor IJsland hebben we wel al enkele activiteiten vast liggen.

Zo hebben we de hutten gereserveerd voor de vierdaagse wandeltocht de Laugavegur trail. Omdat dit een populaire tocht is die we niet willen missen hebben we dit alvast online geregeld. Om alles compleet te maken hebben we ook direct onze bustickets gekocht om aan het begin van de route te komen. En er ook zeker van te zijn dat we aan het einde van de tocht weer terug gebracht worden naar de camper.
Veel meer hebben we nog niet geregeld, onze reisroute zal grotendeels de ring road volgen om af en toe af te wijken naar o.a. de Westfjorden. Meer over hoe wij IJsland gaan verkennen lees je hier.

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram