Glooiende heuvels van Zuid-Portugal

Vervallen industrie en rustige boerenlandschappen

Geschreven door: Dasja

Na een geslaagd Oud & Nieuw in Lissabon wordt het bezoek gedropt op het vliegveld. Weer op onszelf aangewezen is het lastig om een beslissing te maken, wat gaan we doen? En waar willen we heen? Het idee om naar Marokko te gaan speelt nog steeds dus rijden we opnieuw richting de Algarve. Maar de route verloopt toch een beetje anders..

Terug in de Algarve

Nog wat brak van Oud & Nieuw, of misschien wel de hele week, vliegt de tijd voorbij. Zonder het door te hebben staan we na een paar uur weer in de Algarve. Helaas toont de Algarve een ander gezicht, het is guur. Elke dag vallen er regenbuien en de wind is hard. Enkele dagen zijn zo slecht dat de camper niet wordt verlaten. Het is even wennen, maar met 100 dagen onderweg is het logisch dat er een keer slechte dagen tussen zitten. Gelukkig maken de wind en regen plaats voor de zon. De temperatuur schiet omhoog en ineens lopen we weer vrolijk buiten in een korte broek. Nu de zon zich weer laat zien, verruilen we de kust voor het koudere binnenland.

De Algarve, meer dan kust

Hoewel je over de Algarve veel hoort over de kustlijn, die inderdaad sick is, kent het binnenland ook de nodige hoogtepunten. Op de gok kiezen we een weg om het binnenland in te rijden, de N2. De goede keuze blijkt al snel, de N2 wordt op dezelfde bruine borden aangegeven als de highlights en monumenten van Portugal. We denken dat dit de oude verbindingsweg is met Lissabon dat is leuk maar de weg is ook zonder die eindbestemming gruwelijk. De perfecte roadtrip weg. Vol met uitzichten, heuvels, scherpe en minder scherpe bochten. En het mooiste van alles, lekker rustig. Top Gear kan zich hier flink uitleven.

De eerste stop is in Ameixial, een rustig dorpje waar niet veel lijkt te gebeuren. Op een paar kinderen na zijn het vooral de typische oude Portugese baasjes die op straat te vinden zijn. En juist buiten het dorp staan de oude vrouwtjes op het land te werken. De rollen lijken omgedraaid, maar aan het plezier op hun gezichten te zien vinden ze het zo erg nog niet.

Lees hieronder verder!
 • beste reistijd portugal
  Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • reisroute noord portugal
  Santuário de Santa Luzia
  anemptytextlline
 • Afife bij zonsondergang <3
  anemptytextlline
 • Traditioneel mais drogen in Lindoso
  anemptytextlline
 • De ankers van Praia do Barril
  anemptytextlline
 • De daken van Evora
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Wildkamperen langs de kust
  anemptytextlline
 • Vuurtoren van Sagres
  anemptytextlline
 • Mooier dan dit wordt het niet
  anemptytextlline
 • Opeens een kapel vol schelpen
  anemptytextlline
 • Een van de vele stuwmeren in het Estrela NP
  anemptytextlline

Start jouw Portugal rondreis!

Start jouw Portugal rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 12 maanden toeren door dit aangename Zuid-Europese land. We hebben alles over Portugal overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Portugese cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Portugal.

Bekijk het eBook; Reizen In Portugal
UG9ydHVnYWwgcmVpcyBlYm9vaw==

Het landschap verandert in Alentejo

Het binnenland van de Algarve is vrij heuvelachtig, wij Nederlanders noemen het waarschijnlijk zelfs bergen. Hoe verder we de provincie Alentejo in rijden hoe meer het landschap verandert. De heuvels worden uitgestrekt en maken plaats voor vlaktes. Begroeiing trekt steeds verder weg tot hier en daar een struik of een boom. Met de zon achter ons is het schitterend rijden. Op de kaart staan meerdere meren en we besluiten er naar één toe te gaan. Als een winnend lot uit de loterij is het pittoreske dorpje Mina de Sao Domingos gekozen. Puur toeval. De naam deed geen belletje rinkelen maar nadat de camper aan het meer geparkeerd is en de omgeving verkend is, wordt het duidelijk. Het is een oud mijndorp. Vanaf de Romeinse tijd werd hier ijzer en koper uit de grond gehaald. En de Engelsen zijn daar nog lang mee doorgegaan (tot 1960). Nu is de mijn, maar vooral de gebouwen er omheen, in verval geraakt. Onwerkelijk en mooi tegelijkertijd.

Wandelen bij Mina Sao de Domingos

Vanaf Mina Sao de Domingos vertrekken twee wandelingen van beide 14 kilometer. Op verschillende dagen lopen we de twee routes. De eerste, Volta do Montado (PR 4 MTL) voert door boerenlandschappen om het meer heen. Hoewel een deel over onverharde wegen loopt, zijn de uitzichten te vet om ons daar druk over te maken. Halverwege de route staat een vervallen complex met citroen- en sinaasappelbomen vol met vruchten. Dit trekt direct de aandacht. Na de rugtas te hebben gevuld verkennen we het gebouw. In de keuken staan nog stoelen tafels en enkele mokken. Dan wordt de opmerkelijkste ontdekking gedaan, het skelet van een schaap ligt aan het voeteneind van een bed. Hoe, geen idee.

De andere route, Rota de Minério (PR 10 MTL) neemt ons mee door het oude mijngebied. Het eerste gedeelte van de route is vet en staat vol met oude vervallen gebouwen. Totaal anders dan een wandelroute met schitterende natuur, die heeft de mens hier aan de kant gezet. En dat is best indrukwekkend om te zien. Helaas weet de route niet lang te boeien, het laatste gedeelte terug is saai. Over onverharde wegen lopen we terug naar de camper.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram