Pasen in Polen

Śmigus-dyngus en mega veel lekker eten

Geschreven door: Dasja

In het tweede jaar van onze reis kwamen we een Pools gezin tegen. Het klikte direct super goed. Zes weken trokken we samen door Italië, van Sicilië tot de Cinque Terre dorpjes. Het jaar daarop huurden onze Poolse vrienden een camper in Marokko om ons op te zoeken. Hoewel het contact de laatste jaren wat was verwaterd zat een bezoek aan Polen de hele tijd in ons achterhoofd. Nu is het er eindelijk van gekomen! Net voor Pasen vertrokken we vanuit Nederland. Al snel werd ons vriendelijk toch dringend verzocht haast te maken en er met Pasen te zijn. Hoewel het een kilometervreter wordt, is Pasen in Polen iets wat we best een keer mee willen maken. En we kunnen kort zijn, het was het waard! Dus mocht je ooit in een vergelijkbare positie zijn, of van watergevechten houden (hier zo meer over), kunnen we niet anders dan het aanraden om Pasen in Polen te vieren.

Hoe wordt Pasen gevierd in Polen?

Pasen is een groot en belangrijk feest in Polen, vergelijkbaar met Kerst. Praktisch iedereen is vrij en geniet van het samenzijn met familie en vrienden. Ook neemt Pasen het straatbeeld over, van vele paasdecoraties in winkels, stads- en dorpscentra tot bij de mensen thuis. Niet gek aangezien 90% tot 97% van de bevolking rooms-katholiek is, de helft gaat zelfs nog elke zondag naar de kerk. En met Pasen nog net wat meer. Hier zit dan ook de eerste traditie in verwerkt; het zegenen van het traditionele paasontbijt. In een mandje met wit linnen (święconka) worden brood, ei, worst, water, cake, peper & zout, mierikswortel en soms lam (van suiker) of vlees door kinderen meegenomen naar de kerk om daar te worden gezegend door de pastoor. Bij thuiskomst is dit het eerste wat wordt gegeten, na het uitspreken van gelukwensen voor de aanwezigen.

Wij maken dit gebruik ook mee. Het witte mandje is door de dochter van onze vrienden meegenomen naar de kerk waar de inhoud gezegend is. Op eerste paasdag start het ontbijt dan ook met het pakken van een stukje(s) eten uit het mandje en worden de gelukwensen uitgesproken.

Daarna start het traditionele Poolse paasontbijt: Zurek (soep), witte worst, ham, eieren en mierikswortel. Al staan de tafels volgens ons tegenwoordig ook vol met ander lekkers. Tijdens onze ervaring wel in ieder geval, maar de traditionele onderdelen zijn nog steeds aanwezig. Er is sowieso een kleine verandering gekomen in de manier waarop Polen Pasen viert. Zo zijn eieren schilderen en het zoeken naar chocolade eieren de laatste tijd populair geworden. Naar alle waarschijnlijkheid is dit meegenomen vanuit andere Europese landen.

Let op: winkels en praktisch alle restaurants (op enkele uitzonderingen na) zijn gesloten.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Enkel wat souvenirwinkels zijn open
    anemptytextlline
  • Śmigus-dyngus is een groot watergevecht
    anemptytextlline
  • pasen in polen
    Deel 1 van het paasontbijt
    anemptytextlline
  • Paaswandeling over het strand
    anemptytextlline
  • Voorbereid op Smigus-dyngus
    anemptytextlline
  • Autentiek huis tijdens de paaswandeling
    anemptytextlline