Met een hond in de camper reizen

Maakt een hond het reizen met een camper leuker?

Toen we Nederland voor het nieuwe avontuur verlieten was dit nog zonder het gezelschap van een trouwe viervoeter. We waren zelfs een beetje sceptisch of het wel praktisch zou zijn om een hond te hebben op die paar vierkante meter in de camper. Zou het onze reisplannen niet in de weg gaan zitten? Na lang wikken en wegen zijn we toch overstag gegaan. Na ongeveer vier maanden onderweg met de camper hebben we een hond geadopteerd in Portugal. Ninja reist nu met ons mee in de camper over de wereld! Hoe het is om met een hond samen rond te reizen? We verklappen je alvast één ding, het is de beste beslissing geweest die we tot nu toe gemaakt hebben.

Met een hond reizen in een camper

Laten we maar gelijk beginnen met onze mening, met een hond reizen in een camper is heel chill. Om verschillende redenen. Het geeft een extra dimensie aan de reis, hoewel we de reis altijd met zijn tweeën deelden is het gezelschap van drie toch net iets gezelliger.

Het grappige is dat vooral de praktische dingen ervoor zorgen dat we nog meer aan het genieten zijn van onze reis. Ninja zorgt voor veel meer structuur, we laten hem (en onszelf) minimaal vier keer per dag uit. Elke ronde proberen we anders te lopen waardoor we plekken vaak veel beter leren kennen. Zonder Ninja was er nooit echt een reden om op zo’n grondige ontdekkingstocht te gaan. Maar ook de strandwandelingen en hikes door de bossen en bergen worden een stuk leuker als je ze samen met de hond loopt.
Wat we van tevoren niet hadden verwacht is het contact dat een hond met zich meebrengt. Of het nu een praatje is met andere hondeneigenaren of simpelweg mensen die even de aandacht van Ninja vragen. Sinds we met Ninja reizen maken we meer contact, het heeft zelfs nieuwe klanten opgeleverd.

Een hond zorgt voor de kleine dingen die bijdrage aan een onvergetelijke reis. Elke dag liggen we minimaal een paar keer dubbel om de dingen die Ninja doet, of om de reacties van andere mensen. Wij kunnen niet meer zonder, en zijn ervan overtuigd dat een hond in de camper je nog meer laat genieten van je rondreis. Uiteraard is een voorliefde voor honden wel zo op zijn plaats 😉

 • Sicilië, Italië
 • weg naar Gorges Ait Mansour, Marokko
 • Tafraoute Ninja
 • Kust Punta Chiappa Italië
 • Marokko Ninja
 • Schildpad en Ninja
 • Sidi Kaouki zonsondergang
 • Ninja play time

De voor- en nadelen van reizen met een hond

Omdat rijtjes soms helemaal handig zijn gooien we er hier ook twee rijtjes in; de voor- en nadelen van het reizen met een hond.

Voordelen van reizen met een hond

 • Brengt structuur aan in de reis
 • Zorgt voor meer contact (met locals)
 • Je ziet veel meer van de omgeving
 • Extra beveiliging in de camper
 • Gezelligheid
 • Flinke dosis humor
 • Uitdagingen, in de vorm van de hond opvoeden
 • Altijd wat om over of tegen te praten

Nadelen van reizen met een hond

 • Beperkt vrijheid als je iets zonder de hond wilt doen (de hond kan maar X uren alleen blijven)
 • Impulsieve plannen gaan soms niet op
 • Elke dag vroeg opstaan
 • Brengt veel viezigheid mee in de camper
 • Extra (reis)kosten, denk niet alleen aan voer maar ook aan inentingen, ontwormpillen, gezondheidsverklaringen etc.

Voor ons wegen de nadelen niet zo zwaar en wij zijn dan ook stellig, het reizen met een hond in de camper maakt onze reis leuker. Ninja brengt zoveel blijdschap, gezelligheid en positieve energie met zich mee waar wij elke dag van genieten. Dus de offers die we moeten maken, minder lang de stad in of eerder uit het museum vertrekken nemen we voor lief.

Waar je aan moet denken als je gaat reizen met je hond

Reizen met een hond brengt nog wel een aantal punten met zich mee waar je rekening mee moet houden. Zorg bijvoorbeeld voor een up-to-date hondenpaspoort, laat tijdig alle inentingen zetten en hou het goed bij. Voor sommige landen zijn zelfs extra handelingen nodig, bijvoorbeeld het ontwormen binnen vijf dagen voordat je het land binnenkomt. Al deze informatie vind je op deze website. Ook kan het zo zijn dat er een bloedtest nodig is waarmee je aantoont dat de hond positief reageert op de rabiës inenting.

Vergeet ook geen rekening te houden met het hondenvoer. Niet elk land verkoopt hetzelfde voer. En switchen van het voer binnen een dag daar kan niet elke hond tegen. Slim inkopen dus en de hond geleidelijk over laten gaan op het nieuwe voer.

Heb jij rondgereisd of wil jij gaan rondreizen met een hond? Per camper, auto, fiets…? Bevalt het goed of juist helemaal niet? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen en lezen het graag terug in de comments.


«

Comments

 1. Patricia
  februari 24th

  leuk om over jullie en Ninja te lezen, we hopen maar dat al onze lieverds zo goed terecht komen, hle fijne tijd met z.n 3en . Houd ons op de hoogte dat is altijd leuk als we weten hoe het gaat allemaal. Dikke zoen voor allemaal

 2. Hallo Dasja, Geweldig dat jullie Ninja (Victor) geadopteerd hebben. Ik werk ook in het Canil van Portimao, maar ben 2 maanden op vakantie. Victor was mijn lieveling. Heel wat afgeknuffeld met hem. Eindelijk heeft hij een liefdevol thuis gevonden en vooral ruimte. Ik moest een traantje wegpinken…. toen ik het hoorde. Ik wens jullie veel plezier met hem en bedankt.

  • Dasja
   februari 8th

   Hi Mandy,

   Wat leuk om een berichtje van je te lezen. Wij snappen goed dat Ninja je lieveling was.. 😉 En het is een echt knuffelbeest, heerlijk!
   Je hoeft hem niet helemaal te missen, via de site en Facebook page gaan genoeg avonturen met Ninja langskomen.

   Check ook nog even je mail! Groetjes en een fijne vakantie.

 3. Nanouk
  februari 7th

  Het vroege opstaan hihi net zoals wij iedere ochtend vroeg opstaan omdat onze dreumes wakker is. Mooi dat jullie een hondje hebben geadopteerd! We zagen soms zulke zielige beestjes rondscharrelen 🙁 Succes met opvoeden!

  • Dasja
   februari 8th

   Haha ja toch vergelijkbaar he een hond en dreumes… Wat opvoeden betreft blijft geduld denk ik ook in beide gevallen het kernwoord. Mail is ontvangen, leuk om weer wat van je te lezen!

 4. Wij hebben ooit een hond uit Italië meegenomen ,”geadopteerd ” nooit spijt van gehad!! Een blije hond! Jullie veel plezier met jullie nieuwe aanwinst!!! Ninja wordt vast en zeker een tophond! !

  • Dasja
   februari 8th

   Henriëtte, dank je voor het bericht. Goed om te horen dat jullie ervaring met een hond adopteren uit het buitenland zo goed is bevallen. We zijn er van overtuigd dat hij een top hond gaat worden maar nog beter hij is het eigenlijk al!

 5. Wat leuk zeg….een echte waak hond.
  Hoop dat jullie er veel plezier mee hebben.

  XX irene

  • Dasja
   februari 4th

   Ja Ninja kan al aardig waken 😉 Tot nu toe brengt hij al veel plezier, dus dat gaat helemaal goed komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *