Met een hond in de camper

Ninja onze nieuwe reiskameraad

Portugal is een echt hondenland. Nou ja, in zoverre een echt hondenland dat er veel straathonden zijn. En de Portugezen vaak op een andere manier een hond houden als huisdier dan wij in Nederland gewend zijn. Het fenomeen een hond adopteren uit Portugal is in Nederland niet ongewoon. En ook wij hebben de stap gezet om ons reisgezelschap uit te breiden met een hond. Sinds donderdag 28 januari 2016 woont Ninja (de hond) in ons rijdende huisje. Het is een twee jaar oude mix tussen een Belgische en Duitse herder en een prachtbeest (al zeggen we het zelf). Verliefd worden is niet zo moeilijk, met zijn bruine heldere ogen ben je na één blik verkocht. Het trainen en opvoeden is nu begonnen en daar zijn we nog wel een tijdje zoet mee. Maar Ninja doet het super en voelt zich al aardig thuis.

Ons adoptieproces

Een hond adopteren is, erop terugkijkend, zo gedaan. Het voorafgaande proces voor ons heeft langer geduurd. Zo’n twee maanden spelen we met het idee om een hond te adopteren. In eerste instantie drukken we dit idee snel de kop in. De toekomstplannen zijn niet duidelijk en een hond adopteren is niet voor twee jaar. Na veel praten met elkaar, vrienden, familie en hondenbezitters werd het gevoel toch steeds sterker. Wij zien een hond als een toevoeging aan de reis en daarnaast een mooi alarmsysteem rond de camper.

De Google zoektocht is begonnen en in Portugal zijn er (helaas) genoeg hondenasiels (canil municipal) waar veel kandidaten te vinden zijn. Via via werden we gewezen op de hondenkennel Friends of Canil de Portimao. Na wat e-mailcontact was de eerste real-life kennismaking met de hondenkennel op donderdagochtend 21 januari. Elke donderdagochtend komen er vrijwilligers de honden uit de kennel uitlaten. Twee Nederlandse vrijwilligsters, Patricia en Karin, zorgen voor de gang van zaken binnen de kennel en handelen alle adopties af. Na het uitlaten en de koffie zijn we met Patricia nog een ronde door de kennel gegaan. Het eerste gevoel bij Ninja (toen nog Victor) was dat hij misschien wat groot is. En dus niet helemaal de goede kandidaat. Met genoeg stof tot nadenken zijn we vertrokken.

Na een paar dagen blijft het gevoel sterker worden dat Ninja onze hond is. Hij heeft veel energie is lekker enthousiast en vormt voor ons een uitdaging. Hoe meer we erover praten hoe duidelijker het wordt. Na contact te hebben gehad met Patricia is de afspraak gemaakt om weer op donderdagochtend langs te komen.

De donderdagochtend is aangebroken, vandaag maken we de beslissing of de klik met Ninja wederzijds is. Voordat we hem uitlaten is eerst Wesley aan de beurt. Een vierjarige hond die ook op onze shortlist staat. Maar de wauw-factor blijft afwezig. Na Wesley weer teruggebracht te hebben, maken we kennis met Ninja buiten zijn hok en gaan we een uur met hem op pad. De wauw is er en hij reageert gelukkig ook goed op ons. We nodigen hem zelfs al even uit in de camper waar hij rondsnuffelt en lekker gaat zitten. Een mooier signaal kan er haast niet zijn, dit is onze hond!

Officiële zaken

Nadat de keuze gemaakt is volgt het afhandelen van de officiële zaken. Zo wordt Ninja gechipt, ingeënt en krijgen we een internationaal hondenpaspoort mee. Daarnaast moet Ninja worden gecastreerd en daarvoor wordt een afspraak gemaakt bij de dierenarts voor maandag 1 februari. Ook tekenen we bij de adoptie een overeenkomst om goed voor het dier te zorgen en hem in zijn behoeften te voorzien. De kosten voor de inentingen, castratie en chip zijn voor de nieuwe eigenaar (wij dus).

Inmiddels is Ninja gecastreerd en een paar dagen bij ons. We zijn een strakke training met hem gestart en zien hem elke dag vooruit gaan. Het is even wennen aan het vroege opstaan maar de vrolijkheid die Ninja al heeft bezorgd, maakt alles goed!

Meer over het adopteren van een hond in Portugal lees je hier.


«

Comments

 1. Patricia
  februari 24th

  leuk om over jullie en Ninja te lezen, we hopen maar dat al onze lieverds zo goed terecht komen, hle fijne tijd met z.n 3en . Houd ons op de hoogte dat is altijd leuk als we weten hoe het gaat allemaal. Dikke zoen voor allemaal

 2. Hallo Dasja, Geweldig dat jullie Ninja (Victor) geadopteerd hebben. Ik werk ook in het Canil van Portimao, maar ben 2 maanden op vakantie. Victor was mijn lieveling. Heel wat afgeknuffeld met hem. Eindelijk heeft hij een liefdevol thuis gevonden en vooral ruimte. Ik moest een traantje wegpinken…. toen ik het hoorde. Ik wens jullie veel plezier met hem en bedankt.

  • Dasja
   februari 8th

   Hi Mandy,

   Wat leuk om een berichtje van je te lezen. Wij snappen goed dat Ninja je lieveling was.. 😉 En het is een echt knuffelbeest, heerlijk!
   Je hoeft hem niet helemaal te missen, via de site en Facebook page gaan genoeg avonturen met Ninja langskomen.

   Check ook nog even je mail! Groetjes en een fijne vakantie.

 3. Nanouk
  februari 7th

  Het vroege opstaan hihi net zoals wij iedere ochtend vroeg opstaan omdat onze dreumes wakker is. Mooi dat jullie een hondje hebben geadopteerd! We zagen soms zulke zielige beestjes rondscharrelen 🙁 Succes met opvoeden!

  • Dasja
   februari 8th

   Haha ja toch vergelijkbaar he een hond en dreumes… Wat opvoeden betreft blijft geduld denk ik ook in beide gevallen het kernwoord. Mail is ontvangen, leuk om weer wat van je te lezen!

 4. Wij hebben ooit een hond uit Italië meegenomen ,”geadopteerd ” nooit spijt van gehad!! Een blije hond! Jullie veel plezier met jullie nieuwe aanwinst!!! Ninja wordt vast en zeker een tophond! !

  • Dasja
   februari 8th

   Henriëtte, dank je voor het bericht. Goed om te horen dat jullie ervaring met een hond adopteren uit het buitenland zo goed is bevallen. We zijn er van overtuigd dat hij een top hond gaat worden maar nog beter hij is het eigenlijk al!

 5. Wat leuk zeg….een echte waak hond.
  Hoop dat jullie er veel plezier mee hebben.

  XX irene

  • Dasja
   februari 4th

   Ja Ninja kan al aardig waken 😉 Tot nu toe brengt hij al veel plezier, dus dat gaat helemaal goed komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *