Met de camper naar Marokko

Marokko het ideale camperland voor avonturiers in de winter

Europa is mooi, maar soms is het nog toffer om van de gebaande paden af te wijken en iets compleets nieuws te ervaren. Precies dat is wat je vindt in Marokko, helemaal als je er met de (eigen) camper naartoe gaat. De Europese landen kennen veel gelijkenissen met elkaar wat cultuur betreft. Hoe ver de landen ook uit elkaar liggen. De Marokkaanse cultuur is compleet anders, hoewel Marokko toch dicht tegen Europa aanligt voelt het als een hele andere wereld. Eén met andere normen en waarde. En dat terwijl je er helemaal niet zo gek ver voor hoeft te reizen. Met de ferry ben je er namelijk zo. Ontdek meer over hoe het is om met een camper door Marokko te reizen, en waarom je dit echt een keer moet doen.

Dekt jouw camper verzekering Marokko?

Wanneer je je aan het oriënteren bent om met de camper naar Marokko te gaan vergeet dan niet om je verzekering na te kijken. Valt Marokko wel onder de dekking van jouw camper verzekering? Niet elke verzekering dekt standaard landen buiten Europa zoals Marokko. Onze verzekering pakt Marokko wel mee, het enige nadeel is dat de Europese pechhulp niet opgaat voor Marokko.

Tip: Het nakijken is zo gedaan, pak de groene kaart erbij en daar staat precies op vermeld welke landen onder de dekking van jouw verzekering vallen.

Belangrijk: Lees zeker de informatie van de pagina ferry overtocht. Hier vertellen we je alles over de belangrijke papieren die je voor je camper ontvangt bij de douane en het visum.

Camperplaatsen zijn anders in Marokko

In Europa is het fenomeen ‘camperplaats’ vrij algemeen bekend. Vele dorpen en zelfs supermarkten bieden de plaatsen gratis of tegen een klein bedrag aan. In Marokko is dat iets anders. Marokko is nog niet bezig met het reizen voor camperaars zo comfortabel mogelijk te maken. Faciliteiten vind je dan ook bijna alleen op campings. Ook als je niet op de camping staat is het tegen een kleine vergoeding mogelijk om van de faciliteiten gebruik te maken. Wat overnachten betreft zijn er wel meerdere plekken die als camperplaats omschreven worden. Vaak zijn het door de gemeente goedgekeurde parkeerplaatsen die worden beheerd. Voor een paar euro is het mogelijk op de parkeerplaats te overnachten. Het zijn bijna altijd gewone parkeerplaatsen, maar wel op mooie of praktische liggingen.

Let op: Wanneer je water wilt tanken check dan eerst de kwaliteit. Niet elk water dat uit de leiding stroomt is even schoon en soms zit er echt een vies luchtje aan. Het heeft ons twee weken gekost om die lucht weer uit de watertank te krijgen…

Tip: Tijdens onze reizen in Marokko hebben we regelmatig mensen hun chemische toiletcassettes en vuilwatertanks zien legen op plekken in de natuur. Dit leidde bijvoorbeeld tot een grote stinkende pool met puin en toiletcassette inhoud. De stank dat hiervan afkwam was niet best. Niet alleen wordt de natuur vervuilt, in dit specifieke geval lag op nog geen vijf minuten afstand een camping met faciliteiten. Wees je dus bewust van je omgeving en laat geen troep achter. Doe een klein beetje extra moeite en maak gebruik van de faciliteiten van campings om je toilet en vuilwater te dumpen.

Lees hieronder verder!
 • De haven van Essouaira
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Het perfecte Sahara plaatje
  anemptytextlline
 • Vrolijke straatjes in Asilah
  anemptytextlline