Met de camper naar Marokko

Marokko het ideale camperland voor avonturiers in de winter

Europa is mooi, maar soms is het nog toffer om van de gebaande paden af te wijken en iets compleets nieuws te ervaren. Precies dat is wat je vindt in Marokko, helemaal als je er met de (eigen) camper naartoe gaat. De Europese landen kennen veel gelijkenissen met elkaar wat cultuur betreft. Hoe ver de landen ook uit elkaar liggen. De Marokkaanse cultuur is compleet anders, hoewel Marokko toch dicht tegen Europa aanligt voelt het als een hele andere wereld. Eén met andere normen en waarde. En dat terwijl je er helemaal niet zo gek ver voor hoeft te reizen. Met de ferry ben je er namelijk zo. Ontdek meer over hoe het is om met een camper door Marokko te reizen, en waarom je dit echt een keer moet doen.

Dekt jouw camper verzekering Marokko?

Wanneer je je aan het oriënteren bent om met de camper naar Marokko te gaan vergeet dan niet om je verzekering na te kijken. Valt Marokko wel onder de dekking van jouw camper verzekering? Niet elke verzekering dekt standaard landen buiten Europa zoals Marokko. Onze verzekering pakt Marokko wel mee, het enige nadeel is dat de Europese pechhulp niet opgaat voor Marokko.

Tip: Het nakijken is zo gedaan, pak de groene kaart erbij en daar staat precies op vermeld welke landen onder de dekking van jouw verzekering vallen.

Belangrijk: Lees zeker de informatie van de pagina ferry overtocht. Hier vertellen we je alles over de belangrijke papieren die je voor je camper ontvangt bij de douane en het visum. Liever jouw ferryticket alvast boeken of eerst meer informatie opvragen? Dat kan super makkelijk online via Overtocht.nl. Een Nederlandse tussenpartij met een goede klantenservice. Wel zo makkelijk; je kunt gewoon in het Nederlands communiceren. Bekijk de Marokko ferry overtochten en boek online!

Camperplaatsen zijn anders in Marokko

In Europa is het fenomeen ‘camperplaats’ vrij algemeen bekend. Vele dorpen en zelfs supermarkten bieden de plaatsen gratis of tegen een klein bedrag aan. In Marokko is dat iets anders. Marokko is nog niet bezig met het reizen voor camperaars zo comfortabel mogelijk te maken. Faciliteiten vind je dan ook bijna alleen op campings. Ook als je niet op de camping staat is het tegen een kleine vergoeding mogelijk om van de faciliteiten gebruik te maken. Wat overnachten betreft zijn er wel meerdere plekken die als camperplaats omschreven worden. Vaak zijn het door de gemeente goedgekeurde parkeerplaatsen die worden beheerd. Voor een paar euro is het mogelijk op de parkeerplaats te overnachten. Het zijn bijna altijd gewone parkeerplaatsen, maar wel op mooie of praktische liggingen.

Let op: Wanneer je water wilt tanken check dan eerst de kwaliteit. Niet elk water dat uit de leiding stroomt is even schoon en soms zit er echt een vies luchtje aan. Het heeft ons twee weken gekost om die lucht weer uit de watertank te krijgen…

Tip: Tijdens onze reizen in Marokko hebben we regelmatig mensen hun chemische toiletcassettes en vuilwatertanks zien legen op plekken in de natuur. Dit leidde bijvoorbeeld tot een grote stinkende pool met puin en toiletcassette inhoud. De stank dat hiervan afkwam was niet best. Niet alleen wordt de natuur vervuilt, in dit specifieke geval lag op nog geen vijf minuten afstand een camping met faciliteiten. Wees je dus bewust van je omgeving en laat geen troep achter. Doe een klein beetje extra moeite en maak gebruik van de faciliteiten van campings om je toilet en vuilwater te dumpen.

Tekst gaat hieronder verder!
 • De haven van Essouaira
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Het perfecte Sahara plaatje
  anemptytextlline
 • Vrolijke straatjes in Asilah
  anemptytextlline
 • reizen met dasja
  Dasja aan het onderhandelen
  anemptytextlline
 • De eindbestemming van de pelgrimtocht naar Moulay Bousselham
  anemptytextlline
 • De stadspoort van Meknes
  anemptytextlline
 • Shoppen in Fez
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline
 • The Bay in Imsouane
  anemptytextlline

Start jouw Marokko rondreis!

Start jouw Marokko rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 7 maanden toeren door dit gastvrije Noord-Afrikaanse land. We hebben alles over Marokko overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Marokkaanse cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Marokko. Met of zonder camper.

Bekijk het eBook; Reizen In Marokko

Campings of toch wildkamperen?

Ook het wildkamperen is net iets anders in Marokko, het wordt door de lokale bevolking gezien als gevaarlijk. Terwijl wij ons er juist veiliger voelden dan in Europa. Mede door deze angst is het lastiger om te wildkamperen. Vooral in het noorden, langs de kust en rondom steden. Een combinatie tussen vrij staan en campings is daarom het meest voor de hand liggende. Een groot voordeel is dat de campings in Marokko maar een schijntje kosten van wat de campings in Europa vragen. De prijs voor een dure camping ligt rond de €10,- per nacht, voor een goedkope camping betaal je ongeveer €5,- per nacht. De kwaliteit is zeker niet te vergelijken met Europa maar het is prima te doen zolang je geen smetvrees hebt.

Tip: De meeste campings (en camperplaatsen) maken geen gebruik van CEE-stekkers. Een Frans verloopstuk, of een lange normale (Franse) stekker, is dan ook geen overbodige luxe. Let wel extra op tijdens regen. Niet alle stroom is geaard. Wat een schok of erger kan veroorzaken.

Met een camper rijden in Marokko

Autorijden in Marokko is een avontuur, voor het rijden met een camper geldt hetzelfde. Hoewel het grote deel van de wegen goed is, kom je tijdens een beetje rondreis ook minder goede delen tegen. Gravel of onverharde wegen zijn haast niet weg te denken. Dus zie de camper als een gebruiksvoorwerp en heb vertrouwen in zijn vermogen om dit alles aan te kunnen. Het mooie aan rijden met een camper door Marokko is dat je opvalt, nu lijkt dat niet positief maar dat is het gelukkig wel! We hebben zoveel leuke reacties gekregen, van zwaaiende mensen langs de weg tot mensen die even een praatje komen maken terwijl we voor een stoplicht stilstaan. De camper is een ideale ijsbreker en brengt je in contact met de lokale bevolking.

Waarom je naar Marokko moet met de camper

Sinds we in Marokko zijn geweest proberen we iedereen met een camper te overtuigen om ook de oversteek te maken. Waarom precies kunnen we niet benoemen, het is een samenloop van vele omstandigheden. Hier onze poging om jou middels een paar zinnen te overtuigen Marokko nog dikker op je lijstje te zetten;

 • Het grootste voordeel is dat het bij uitstek de beste winterbestemming is. Je hebt nagenoeg een heel land om te verkennen in aangename temperaturen. Waar je in Portugal en Spanje wordt beperkt tot de zuidkust kan je in Marokko duizenden kilometers rijden met de zon op je gezicht.
 • Het verschil in cultuur is onwijs gaaf om te ervaren. Even weg uit het Europese leven en verder terug naar de basis.
 • De vriendelijkste mensen die je je kan voorstellen. In geen ander land zijn we zo vaak welkom geheten door random locals. In Marokko gebeurde het regelmatig, ze vinden het oprecht leuk dat je de tijd neemt hun land te leren kennen.
 • De natuur is schitterend en nodigt uit tot lekker buitenleven. Van surfen tot hiken of fietsen. Alles is mogelijk in Marokko.
 • Bijzonder lekker (en goedkoop) eten.

Uiteraard hebben wij ook negatieve verhalen gehoord over Marokko. En ontkom je niet aan de verkopers. Toch hebben wij tot nu toe geen nare dingen meegemaakt en staat Marokko in onze favoriete landen top 3. Zit je erover na te denken om met de camper naar Marokko te gaan maar zijn er nog vragen of twijfels die door je hoofd zingen? Laat het ons weten, we vertellen je graag meer over onze ervaringen.

6 comments on “Met de camper naar Marokko”

 1. Super gaaf om te lezen! Wij zijn ook aan het nadenken waar we willen overwinteren. Ons lijkt marokko fijner dan het drukke Spanje of Portugal. Fijn dat het punt wildkamperen genoemd werd. Wij doen dit tijdens onze reis het liefst omdat we zelfvoorzienend zijn. Hebben jullie je altijd veilig gevoeld en kon je de watertank ook op andere plaatsen dan op campings vullen? Bedankt voor dit artikel!