Met de camper naar Marokko

Marokko het ideale camperland voor avonturiers in de winter

Home » Afrika » Reizen in Marokko » Praktische informatie Marokko » Met de camper naar Marokko

Europa is mooi, maar soms is het goed om van de gebaande paden af te wijken en iets compleets nieuws te ervaren. Precies dat is wat je vindt in Marokko, helemaal als je er met de (eigen) camper naar toe gaat. De Europese landen kennen veel gelijkenissen met elkaar wat cultuur betreft. Hoe ver de landen ook uit elkaar liggen. De Marokkaanse cultuur is compleet anders. Hoewel Marokko zo dicht tegen Europa aanligt voelt het als een hele andere wereld. Eén met andere normen en waarde. En dat terwijl je er helemaal niet zo gek ver voor hoeft te reizen. Met de ferry ben je er namelijk zo. Ontdek meer over hoe het is om met een camper door Marokko te reizen, en waarom je dit echt een keer moet doen.

Camperplaatsen zijn anders in Marokko

In Europa is het fenomeen "camperplaats" vrij algemeen bekend. Vele dorpen en zelfs supermarkten bieden de plaatsen gratis aan. In Marokko is dat iets anders. Marokko is nog niet bezig met het zo comfortabel mogelijk maken voor camperaars, faciliteiten vind je dan ook bijna alleen op campings. Ook als je niet op de camping staat is het tegen een kleine vergoeding mogelijk om van de faciliteiten gebruik te maken. Wat overnachten betreft zijn er wel meerdere plekken die als camperplaats omschreven worden. Vaak zijn het door de gemeente goedgekeurde parkeerplaatsen die worden beheerd. Voor een paar euro is het mogelijk op de parkeerplaats te overnachten. Het zijn bijna altijd gewone parkeerplaatsen, maar wel op mooie of praktische liggingen.

Campings of toch wildkamperen?

Ook het wildkamperen in Marokko is net iets anders in Marokko, het wordt door de lokale bevolking gezien als gevaarlijk. Terwijl wij ons er juist veiliger voelden dan in Europa. Mede door deze angst is het lastiger om te wildkamperen. Vooral in het noorden, langs de kust en rondom steden. Een combinatie tussen vrij staan en campings is daarom het meest voor de hand liggende. Een groot voordeel is dat de campings in Marokko maar een schijntje kosten van wat de campings in Europa vragen. De prijs voor een dure camping ligt rond de €10,- per nacht, voor een goedkope camping betaal je ongeveer €5,- per nacht. De kwaliteit is zeker niet te vergelijken met Europa maar het is prima te doen zolang je geen smetvrees hebt.

Tip: De meeste campings (en camperplaatsen) maken geen gebruik van CEE-stekkers. Een Frans verloopstuk, of een lange normale (Franse) stekker, is dan ook geen overbodige luxe. Let wel extra op tijdens regen. Niet alle stroom is geaard. Wat een schok of erger kan veroorzaken.

 • De haven van Essouaira
  anemptytextlline
 • De kleine straatjes van Fez
  anemptytextlline
 • Het perfecte Sahara plaatje
  anemptytextlline
 • Vrolijke straatjes in Asilah
  anemptytextlline
 • reizen met dasja
  Dasja aan het onderhandelen
  anemptytextlline
 • De eindbestemming van de pelgrimtocht naar Moulay Bousselham
  anemptytextlline
 • De stadspoort van Meknes
  anemptytextlline
 • Shoppen in Fez
  anemptytextlline
 • Oukaimeden geeft het berg gevoel dichtbij Marrakech
  anemptytextlline
 • The Bay in Imsouane
  anemptytextlline

Wij Reizen In Marokko

Marokko kan de eerste keer best spannend zijn. Maar de super vriendelijke en gastvrije Marokkanen heten je van harte welkom. Ruim zeven maanden trekken we door Marokko, zonder problemen. Ontdek al onze tips & tricks om een ontspannen rondreis door Marokko te maken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Met een camper rijden in Marokko

Autorijden in Marokko is een avontuur, voor het rijden met een camper geldt hetzelfde. Hoewel het grote deel van de wegen goed is, kom je tijdens een beetje rondreis ook minder goede delen tegen. Gravel of onverharde wegen zijn haast niet weg te denken. Dus zie de camper als een gebruiksvoorwerp en heb vertrouwen in zijn vermogen om dit alles aan te kunnen. Het mooie aan rijden met een camper door Marokko is dat je opvalt, nu lijkt dat niet positief maar dat is het gelukkig wel! We hebben zoveel leuke reacties gekregen, van zwaaiende mensen langs de weg tot mensen die even een praatje komen maken terwijl we voor een stoplicht stilstaan. De camper is een ideale ijsbreker en brengt je in contact met het echte Marokko.

Waarom je naar Marokko moet met de camper

Sinds we in Marokko zijn geweest proberen we iedereen met een camper te overtuigen om ook de oversteek te maken. Waarom precies kunnen we niet benoemen, het is een samenloop van vele omstandigheden. Hier onze poging om jou middels een paar zinnen te overtuigen Marokko nog dikker op je lijstje te zetten;

 • Het grootste voordeel is dat het bij uitstek de beste winterbestemming is. Je hebt nagenoeg een heel land om te verkennen in aangename temperaturen. Waar je in Portugal en Spanje wordt beperkt tot de zuidkust kan je in Marokko duizenden kilometers rijden met de zon op je gezicht.
 • Het verschil in cultuur is onwijs gaaf om te ervaren. Even weg uit het Europese leven en verder terug naar de basis.
 • De vriendelijkste mensen die je je kan voorstellen. In geen ander land zijn we zo vaak welkom geheten door random locals. In Marokko gebeurde het regelmatig, ze vinden het oprecht leuk dat je de tijd neemt hun land te leren kennen.
 • De natuur is schitterend en nodigt uit tot lekker buitenleven. Van surfen tot hiken of fietsen. Alles is mogelijk in Marokko.
 • Bijzonder lekker (en goedkoop) eten.

Uiteraard hebben wij ook negatieve verhalen gehoord over Marokko. En ontkom je niet aan de verkopers. Toch hebben wij tot nu toe geen nare dingen meegemaakt en staat Marokko in onze favoriete landen top 3. Zit je erover na te denken om met de camper naar Marokko te gaan maar zijn er nog vragen of twijfels die door je hoofd zingen? Laat het ons weten, we vertellen je graag meer over onze ervaringen.

Zelf reizen in Marokko?

Ben je enthousiast geworden over Marokko en sta je klaar om dit land zelf te ontdekken? De onderstaande reisorganisaties bieden diverse toffe vakanties en rondreizen aan. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct. Start jouw Reisvirus!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *