Hond of kat mee naar Marokko

Met een goede voorbereiding kan je trouwe viervoeter gewoon mee

Het kost enige voorbereiding, maar in tegenstelling tot wat sommige dierenartsen zeggen is het goed te doen om je hond of kat mee naar Marokko te nemen. Je moet alleen de juiste dingen goed geregeld hebben. Is dat niet het geval dan loop je het risico dat je hond of kat bij terugkomst in Europa tien(!!!) weken in quarantaine moet, door jou betaald. Of zelfs wordt ingeslapen. Nu is de controle niet heel streng, maar je zou er maar net uitgepikt worden. Wij hebben het volgende geregeld voordat we met Ninja de oversteek naar Marokko maakten.

Tip: wil je jouw ferryticket alvast boeken of eerst meer informatie opvragen? Dat kan super makkelijk online via Overtocht.nl. Een Nederlandse tussenpartij met een goede klantenservice. Wel zo makkelijk; je kunt gewoon in het Nederlands communiceren. Bekijk de Marokko ferry overtochten en boek online!

Paspoort met alle inentingen

Logisch, maar toch belangrijk, een (EU) paspoort waarin alles netjes is bijgehouden. Van inentingen, tot ontwormingpillen en anti-teken en muggenbehandeling. Zorg ervoor dat dit ook allemaal is afgestempeld en ondertekend door de dierenarts. In sommige landen zijn ze daar namelijk minder consistent in (wij hadden dit bijvoorbeeld in Portugal).

De belangrijkste inenting is die tegen rabiës, deze mag absoluut niet verlopen zijn als je terugkomt in Spanje (of Frankrijk of Italië). Het makkelijkste is om er voor te zorgen dat alle inentingen geldig zijn tot na je terugkeer in Europa. Ontwormingpillen zijn uiteraard makkelijk zelf te geven in Marokko, maar deze worden dan niet afgetekend door een dierenarts. Wij hebben Ninja daarom vlak voor vertrek ontwormt en dit laten aftekenen door een Spaanse dierenarts. Naast dat het paspoort op orde moet zijn is het ook een eis dat de hond of kat gechipped is.

Tip: De website Pettravel heeft alle eisen voor reizen met huisdieren per land op een rijtje gezet. We hebben voor Marokko deze richtlijnen aangehouden met aanvullingen van de dierenarts.

Bloedtest op effect rabiës inenting

Misschien nog belangrijker dan de inenting tegen rabiës is de bloedtest die aantoont dat deze inenting ook daadwerkelijk werkt. Het is een investering, maar gelukkig blijft het bewijs het hele leven van je hond of kat geldig. Zolang je op tijd blijft inenten tegen rabiës. Dit bewijs is wederom vooral belangrijk als je Europa, en zeker Spanje, terug in komt. Spanje heeft namelijk een aantal jaar geleden nog een rabiës uitbraak gehad en wil dit niet nog een keer. Door middel van deze bloedtest toon jij aan dat jouw hond of kat geen rabiës kan oplopen (als hij is ingeënt). We hebben meerdere horrorverhalen gehoord van mensen die dit niet op orde hadden en daardoor of heen en weer zijn overgestoken tot een Douanier ze wel doorliet of dat de hond in quarantaine werd geplaatst. Dat wil je absoluut niet meemaken, dus laat de bloedtest doen.

Tip: Wij hebben de bloedtest in Nederland laten doen. Het monster wordt naar Duitsland gestuurd waar het getest wordt. De uitslag kan drie maanden op zich laten wachten. Doe dit dus ruim van tevoren.

Tekst gaat hieronder verder!
  • hondenpaspoort verplicht marokko
    Een hondenpaspoort is verplicht
    anemptytextlline
  • marokko rabies test hond of kat
    Voorbeeld van een Rabies bloedtest
    anemptytextlline
  • gezondsheidsverklaring hond kat naar marokko
    Gezondheidsverklaring van Spaanse dierenarts
    anemptytextlline
  • groen formulier hond of kat marokko
    Het bewuste groene formulier
    anemptytextlline
  • hond of kat mee naar marokko document
    De papierwinkel om Ninja mee te nemen naar Marokko
    anemptytextlline
  • camper naar marokko
    Ninja los op het strand
    anemptytextlline
  • Dasja en Ninja met de ondergaande zon
    anemptytextlline
  • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
    anemptytextlline
  • Wie wil er nou niet met Ninja op de foto
    anemptytextlline
  • Ninja in Oukaimeden met uitzicht over Marrakech
    anemptytextlline

Start jouw Marokko rondreis!

Start jouw Marokko rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 7 maanden toeren door dit gastvrije Noord-Afrikaanse land. We hebben alles over Marokko overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Marokkaanse cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Marokko. Met of zonder camper.

Bekijk het eBook

Gezondheidsverklaring (Spaanse) dierenarts

Als het belangrijkste geregeld is, dan moet je een paar dagen voor vertrek naar Marokko een gezondheidsverklaring van een dierenarts krijgen. In de meeste gevallen is dit dus in Spanje. Het is een simpele check, maar het papier is in die zin waardevol dat je kunt aantonen dat je hond of kat gezond is en niet voor mogelijke problemen kan zorgen. Een gezondheidsverklaring kost in Spanje ongeveer €30,- per dier.

Tip: Wanneer de gezondheidsverklaring is ondertekent door de dierenarts moet je binnen een week Marokko betreden. Wij hebben veel gehad aan Clinica Veterinaria Campo de Gibraltar. De dierenarts (Eva) is zeer behulpzaam en spreekt goed Engels. Ook is ze op de hoogte van de nieuwste regelgevingen.

Groen formulier: Europese regelgeving

Het groene formulier dat aan de gezondheidsverklaring vast zit is het bewijs dat je kan overleggen bij de douane. Raak deze dus niet kwijt!

Importverklaring voor Marokko (nieuwe regelgeving van Marokko)

Via de dierenarts kregen wij te horen over een nieuwe regelgeving, Marokko heeft een eigen formulier dat bij de PIF kan worden verkregen. De PIF is gevestigd in de haven van Algeciras (dit is de locatie). Dit is de afdeling dat toezicht houdt op alle dieren die Spanje binnenkomen vanuit Marokko. Voor 200% zekerheid zijn we een dag voor vertrek naar de PIF gereden. De dierenartsen hier wisten waar we het overhadden en na 1,5 uur (lekker op zijn Spaans) stonden we buiten met nog een groen certificaat. Tijdens het aanmaken van dit document zijn alle papieren van Ninja driedubbel gecheckt en is er een dossier van hem aangemaakt. Op deze manier kunnen ze bij terugkomst alles gelijk inzien.

In de praktijk

Uiteindelijk blijkt dat het allemaal niet zo spannend is. Ninja is zonder problemen Marokko binnengekomen. Niemand heeft naar hem gevraagd, in zijn paspoort gekeken of het nieuwe Marokkaanse formulier opgeëist. Ook terug Spanje in is er geen douanier die naar Ninja heeft gekeken. En dit is precies wat we onderweg vaker horen. Zonder problemen de grens over. Maar word je er net uitgepikt en je hebt de papieren van je hond of kat niet op orde, dan is dat voor niemand leuk. Ons advies, extra tijd (en geld) stoppen in het regelen van alle nodige papieren zodat je 200% zeker bent van een goede terugkeer in Europa.

9 comments on “Hond of kat mee naar Marokko”

  1. Hi, wij willen met onze katten naar Marokko op vakantie echter ivm die bloed test en health certificaat gedoe dit jaar maar van afgezien. Echter ik had de hoofd veterinair in tanger gesproken en die had het over een ander health document... "Importation de chiens et chats" die je kan vinden op de ONSSA website. Dit maakte t voor ons nog complexer want welke dierenarts hier spreekt Frans of vertrouwt mijn vertaling om dit document te ondertekenen? Dat document waar jouw link naar refereert is anders en Engels...

    1. Hey, jammer dat jullie dit jaar niet gaan! Is dit niet het groene formulier wat bij ons ook tussen de afbeeldingen staat? Dit is de 'nieuwe' importverklaring die vanuit Marokko noodzakelijk is, wij hebben deze op het havenkantoor van de PIF verkregen (en twee talig, Spaans & Frans). Niet veel spannender dan de rest van de verplichte formuliertjes. Hopelijk kunnen jullie binnenkort toch, met de katten, van Marokko genieten!

  2. Beste,

    Ik vroeg mij af hoe oud een pup moet zijn voordat hij met mij mee mag afreizen per vliegtuig naar Marokko. Ik lees zoveel verschillende dingen online.... Ik ontvang graag alle info en tips...die zijn erg welkom.

    MvG
    Jade

    1. Hoi Jade,

      Wij gebruiken deze website altijd als uitgangspunt, heb je hier ook al opgekeken? Elke hond moet gevaccineerd zijn en ook de rabiës enting moet gegeven zijn. Daarnaast is een bloedtest nodig om aan te tonen dat de hond goed op de rabiës enting reageert. (Dit is vooral bij terugkomst in Europa belangrijk en kan best wat tijd in beslag nemen voordat je het resultaat terug ontvangt.)

      Wat ik gevonden krijg is het volgende:
      Pups krijgen hun eerste vaccinatie als ze zes weken oud zijn. Daarna moet je pup ingeënt worden als zij:
      acht á negen weken;
      12 á 13 weken;
      en één jaar oud is.

      Dus ik denk dat het slim is om je plannen met de dierenarts te overleggen en daar een passende aanpak bij maken. Succes!

  3. Alvast heel erg bedankt voor de info wat betreft jullie Ninja mee te nemen naar Marokko. Ook bedankt wat betreft het teruggaan naar de EU.

  4. Wat super fijn om zoveel informatie te vinden! Wij zijn momenteel met onze bus en trouwe viervoeter in Spanje. Omdat ons reis wat verandert hebben wij nu pas bedacht graag Marokko te willen bezoeken, maar hebben daardoor geen ongelimiteerde tijd om op de bloedtest te wachten. Hoe lang heeft dat uiteindelijk bij jullie geduurd? Mocht dit voor ons niet lukken gaan we toch maar geen risico's nemen en lekker door naar Portugal. Succes met de nieuwe bus!

    1. Hi! Top dat jullie iets aan onze info hebben. Wij hebben de bloedtest in NL laten doen en daar hebben we best wel lang op moeten wachten. Volgens mij twee maanden. Zou het inderdaad niet aanraden om zonder bloedtest de oversteek te maken, is het risico niet waard. Portugal is ook fantastisch! Dus daar gaan jullie je ook niet vervelen. Thanks, de nieuwe bus is inmiddels zo goed als af, we kunnen bijna weer de weg op 😀

  5. Hoi, wat inspirerend om dit alles te kunnen lezen en zien. Wil dat graag doen, heb jullie net ontdekt. Wij zijn al enige tijd aan het twijfelen of we wel naar Marokko durven. We hebben twee honden die we altijd meenemen op reis. We zullen met een camper reizen. Eigenlijk hebben we het laatste zetje nodig om naar Marokko te gaan. Ben met een surfer ( een van 60, ja echt dat kan), dat betekent dat ik veel met de honden alleen bij de bus zal zijn. Vraag me af hoe dat is. Ben dit gewend, maar dan wel in Europa.

    1. Ha Janine,

      Bedankt! Marokko is echt een aanrader, ook met honden. Het maakt het juist misschien wel makkelijker. De Marokkanen zijn super vriendelijk, zeker rondom de surfstranden verder van de grote steden vandaan. Als je een beetje Frans praat dan is het helemaal feest!
      De meeste Marokkanen zijn nog steeds bang/terughoudend voor honden dus mocht je in een situatie komen kan je ze altijd zo inzetten. Het maakt niet eens uit of ze groot of klein zijn. Verder zijn er in de buurt van de meeste toffe surfstranden trouwens ook campings, in Marokko moet je daar helaas iets vaker gebruik van maken. Het voordeel is dat ze niet duur zijn en je er minder wordt lastig gevallen door verkopers.

      Als eerste keer is het misschien slim om het noorden (Rif gebergte) te laten voor wat het is, daar kan toch niet gesurft worden ;). Dit deel wordt vaak als intens ervaren. Met onze camper reisroute denken we de ideale route voor een eerste keer te hebben uitgezet. Deze omvat ook de reisroute langs de beste surfspots van Marokko.

      Wij zouden zeggen, gewoon gaan. Je wilt daarna blijven terug komen 😉 Alvast een fijne reis en veel plezier tijdens de voorbereiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Nog meer over Marokko?

Check ons eBook Reizen in Marokko. Voor maar €15,- heb je het eBook Reizen in Marokko al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Marokko.

Bekijk het eBook
Reizen In Copyright © 2014-2024
cross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram