Hoe pak je je backpack in voor een jaar reizen?

Een jaar aan bagage zonder dat je je rug breekt

Geschreven door: Charlotte

Het lijkt misschien een onmogelijke opgave: het inpakken van je backpack voor een jaar reizen. Zeker als je het vergelijkt met een vakantie van een paar weken en de koffer die je dan misschien met je meezeult, is het moeilijk voor te stellen dat je met één backpack een jaar kan overleven. De belangrijkste tip geef ik je daarom nu alvast: pak in voor ongeveer twee weken, niet meer. In dit blog vertel ik je hoe ik met een backpack van 50 liter twee keer een jaar weg kon blijven.

Neem minder mee, in plaats van meer

Toen ik de eerste keer ging backpacken, had ik een koffer bij me die helemaal vol zat met spullen. Boeken voor vier maanden, een muggen-werende klamboe, een dikke slaapzak. De koffer werd al snel een blok aan mijn been, en uiteindelijk stuurde ik hem mee met een busmaatschappij zodat ik hem duizenden kilometers verderop kon ophalen. De koffer was verruild voor een kleine backpack, waar ik een stuk gelukkiger mee was. Je hebt misschien het gevoel dat je voor de hele periode moet inpakken, maar dat is simpelweg onmogelijk. Kleren kan je wassen, make-up heb je niet nodig tijdens het backpacken. Bovendien kan je vrijwel alles onderweg kopen als je het toch nodig blijkt te hebben, van wandelschoenen tot SD-kaartjes. Hetzelfde geldt voor toiletartikelen: ook aan de andere kant van de wereld hebben ze shampoo en tandpasta. Een voorraad voor maanden meenemen, is dan ook niet nodig.

Tip: travelling light betekent niet dat je geen souvenirs mag kopen onderweg. Stuur eens in de zoveel tijd een pakketje naar huis, eventueel ook met kleding of boeken die je niet meer nodig hebt. Dit scheelt je niet alleen gesleep, maar maakt de kans ook kleiner dat je waardevolle souvenirs gestolen worden, kwijtraken of kapotgaan. Pakketjes per boot versturen kost vaak niet veel, al zullen je spullen wel maanden onderweg zijn.

De basismiddelen

Het internet staat vol met paklijsten die je helpen met het inpakken van je backpack. Wat betreft kleding is het slim om zoveel mogelijk met laagjes te werken. Hoe kouder het wordt, hoe meer laagjes, in plaats van dikke fleecetruien mee te gaan slepen. Een paar goede thermokledingstukken doen de rest. Een ander handig item is een sarong, die kan dienen als strandlaken, gewoon laken of in noodgevallen als handdoek.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Picknicken in Melbourne
  anemptytextlline
 • Road trains in Australië
  anemptytextlline
 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • Het boerenleven in Australië
  anemptytextlline
 • Reisroutes Australie
  Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Kamperen bij de boer in de wei
  anemptytextlline
 • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
  anemptytextlline
 • Sydney CBD
  anemptytextlline
 • Opeens lopen er emoes op de weg
  anemptytextlline
 • australie klimaat en beste reis tijd
  Droogte in de Australische outback
  anemptytextlline