Slow travel, wat en waarom

Voor ons is reizen de tijd nemen, een land echt leren kennen

Met ons huis altijd bij ons staat niets in de weg om in alle rust door een land te reizen, slow travel is het motto. Wat dat precies inhoudt gaan we hier proberen uit te leggen. We doen meteen een poging om je ook te overtuigen van onze reiswijze. Want we doen dit uiteraard niet zonder reden, we zijn er van overtuigd dat je een langere tijd in een land moet zijn, verschillende gebieden moet hebben gezien om een goede indruk te krijgen. Je kan in alle landen van de wereld zijn geweest, maar als je enkel de hoofdstad hebt gezien weet je nog niets. Ga daarom, net als ons, op een grondige ontdekkingstocht en maak er geen sport van om zo veel mogelijk landen te zien, maar om landen zo goed mogelijk te leren kennen.

Slow travel: meerdere maanden per land

Een land echt leren kennen dus, wij doen dat door meerdere maanden aaneengesloten in een land te verblijven. Minimaal één maand, maar gemiddeld blijven we ongeveer tweeënhalve maand in een land hangen. Dan zijn we weer toe aan iets nieuws. In die maanden proberen we zo veel mogelijk uiteenlopende dingen te zien en doen. Alles eten wat er lokaal wordt gegeten maar nog belangrijker voor ons is duiken in al het natuurschoon en de historie wat een land te bieden heeft. Er wordt altijd makkelijk gepraat over Europa, maar de diversiteit is uniek. Zowel in cultuur als natuur, Europa is veel meer dan historische steden. Maar om deze natuur goed in je op te kunnen nemen of er echt van te kunnen genieten heb je tijd nodig. En dan nog, ook al nemen we de tijd we zien lang niet alles.

Gemiddeld 75km rijden per dag

Over het afgelopen anderhalf jaar gezien hebben we gemiddeld 75 kilometer per dag gereden. Het is zeker niet zo dat we elke dag rijden en lange stukken rijden we ook zelden. We slaan soms een land over, omdat we een andere bestemming hebben. Maar zodra we aankomen in een land dat we echt willen zien dan gaat de rem erop. Veel zien en doen en op zoveel mogelijk verschillende plekken overnachten. Het kan 20 kilometer verderop weer helemaal anders zijn. Door vaker te verplaatsen en minder kilometers per dag te maken krijg je meer mee van de minder duidelijke schoonheden van een land. Want zeg nou zelf alleen de hoogtepunten van een land zien zegt niets over het land zelf. Het is dan meer een attractiepark waarin je alle attracties afgaat.

Een land leren kennen en niet afstrepen

Voor ons is slow travel dan ook een land leren kennen in plaats van een land afstrepen. We komen regelmatig mensen tegen die van het afstrepen zijn, die zeggen dat ze Portugal gezien hebben als ze in Lissabon zijn geweest. Die niet meer naar Marokko hoeven omdat ze een paar dagen Marrakesh hebben bezocht of die in drie weken zoveel mogelijk landen willen aan doen. En dan vooral steden. Terwijl steden nooit een echte reflectie zijn van een land, of ook maar iets van landschappen en het verschil erin laten zien. Lissabon is schitterend, maar de glooiende heuvels van Alentejo geven je een hele andere indruk van Portugal, terwijl de kliffen en schitterende stranden van de Algarve weer heel anders zijn. In Marokko is er misschien nog wel meer diversiteit, met de woestijn het Atlasgebergte en de schitterende kustlijn. Dus heb je de tijd voor een rondreis en wil je een land grondig leren kennen, probeer dan eens slow travel! Wij denken dat het je gaat bevallen..


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *