De Algarve

Kenmerkende kustlijn, schoon zeewater en populaire vakantiebestemming

In het zuiden van Portugal is de populaire streek de Algarve gelegen. De naam vindt zijn oorsprong in het Arabisch, ‘al gharbe’. Voor duizenden vakantiegangers is deze streek in het hoogseizoen de plek voor ontspanning. De ingrediënten zon, strand en schoon zeewater zijn de perfecte combinatie, voeg daar nog een indrukwekkende kustlijn aan toe en het recept is compleet.
De kustlijn van de Algarve is 150 kilometer lang. De kenmerkende kalksteen rosten sieren de kleine baaitjes in het westen van de streek. Het zuidwestelijkste punt van Europa is ook in de Algarve te vinden. Doordat dit punt naar de zon toegewend ligt, heeft de Algarve 3000 zonuren per jaar en daardoor het hele jaar door een zeer mild klimaat. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt tussen de 22 en 30 graden en in de winter van 15 tot 20 graden. De winter in de Algarve is ook wel te vergelijken met onze lente, niet verkeerd toch?!

Naast de prachtige kust is ook het binnenland van de Algarve de moeite waard om te ontdekken. Bijvoorbeeld de route van Silves naar Loulé is perfect voor een roadtrip. In het voorjaar sieren bloeiende amandelbomen het landschap. Ook zijn de sporen van de Moorse tuinbouwkunst nog goed te zien. Het groene kleurenpalet wordt aangevuld met verleidelijk oranje en heldergeel. De sinaasappel- en citroenbomen zijn rijkelijk gevuld en doet het water in de mond lopen. Het binnenland is dunbevolkt en de kleine dorpjes, gelegen op groene heuvels omringd met grazende geiten, schapen en koeien, worden vaak bewoond door oude baasjes. Het is hier dat de rust en vredigheid zingt in je oren.

Hoogtepunten van de Algarve

Een kleine greep uit de hoogtepunten van de Algarve. Laat je inspireren maar ga ook vooral zelf op onderzoek uit. Er is zoveel moois te ontdekken in de Algarve, dat is haast niet op papier samen te vatten.

Praia da Marinha – is een uniek strand met waanzinnige kalksteen rots formaties. Je kijkt letterlijk je ogen uit naar de rotsen en met lekker weer is het op het strand heerlijk vertoeven. Let wel op want wanneer het vloed wordt is het strand nog maar beperkt bereikbaar.

Benagil – deze kleine baai is niet ver van Praia da Marinha te vinden. Het dorpje is bekend omdat vanaf hier de boottochten vertrekken naar grotten en privé stranden. De zeegrotten zijn ook vanaf boven (via een wandelling langs de kust) te bewonderen wanneer je geen boottocht wilt maken.

Cabo de São Vicente – het meest zuidwestelijkste punt van Europa. Op de kaap is ook Europa’s krachtigste vuurtoren gevestigd op 62 meter hoogte. De kliffen zijn machtig en een waanzinnig uitzicht over de Atlantische oceaan is hier te zien. Dit punt werd vroeger het ‘einde van de wereld’ genoemd en wanneer je op de kliffen staat snap je waarom.

Praia da Arrifana – waanzinnig strand aan de Atlantische Oceaan. Populaire spot voor surfers waar in de winter de gevorderde extreem hoge golven trotseren. Gaaf om een kijkje te nemen en je te verbazen over de schoonheid van de kustlijn alsook de kunsten van de surfers.

Aljezur – klein dorpje waar op de top van een rots de resten van het oude kasteel te zien zijn. Leuk om doorheen te wandelen en de oude Moorse invloeden te ontdekken. In de buurt van Aljezur zijn mooie stranden met hoge kliffen. Het wordt omringd door een nationaal park met duingebieden en kliffen. Het nabij gelegen strand Praia do Amoreira is ook zeker een bezoek waard.

Loulé – is een kleine marktplaats en vooral bekend om de carnavalsoptocht. Maar dit is ook al eeuwen het centrum van de mandenvlechters, zadelmakers en kopersmeders. Voor authentieke en kenmerkende producten moet je hier zijn.

Parque Natural da Ria Formosa – gelegen onder Faro. Het park bestaat uit een wadden- en duingebied, is 35 kilometer lang en 17.000 hectare groot. Talloze trekvogels overwinteren hier. Een ander beschermd gebied Reserva Natural de Sapal staat bekend om de flamingo’s die hier te spotten zijn. Het park ligt in het zoutwinningsgebied van Castro Marim, perfecte condities voor de flamingo’s.

Golfsurfen – kan ook in de Algarve. In de winter kan je hier zelfs extreem hoge (en gevaarlijke) golven vinden. In de zomer ultiem om in de zee een paar golven te pakken met een prachtig uitzicht op de kustlijn van de Algarve. Leer hier meer over surfen in Portugal.

Comments

 1. daniel monez
  september 24th

  zou graag iets huren in portugal,
  gn hoge prijs,ben gepensioneerd,
  kan ook u eigendom bewaken,klusjes doen,ben 72 jaar ,man nog gezond,

  • Dasja
   november 1st

   Hallo Daniel,

   Wat leuk dat je naar Portugal wilt met een camper. Wij zijn echter geen camperverhuurbedrijf, dus kunnen je hier niet verder bij helpen.
   Kijk eens bij World Wide Campers zij kunnen je vast verder helpen.

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *