Marrakesh, de stad die je altijd lastigvalt

Drie dagen brengen we door in Marrakesh, rustig is het hier nooit

Geschreven door: Lars

Begrijp ons niet verkeerd, Marrakesh is een heerlijke stad. Alle kleuren, geuren en mensen zijn overweldigend. Op je gemak door de straatjes slenteren is er alleen echt niet bij. Iedereen wil wat van je, soms met de beste bedoelingen maar vaak met een winstoogmerk. Of het nu verkopers zijn, mannen die als gids willen fungeren of vrouwen die je hand vol met henna willen smeren. Het ergste is dit op het bekendste plein van Marokko; Jemaa el-Fna. Gelukkig zijn er ook genoeg mensen die uit interesse, in jou of henzelf, een praatje maken. Neem dus vooral de tijd voor Marrakesh want zomaar onbeleefd doorlopen wordt niet altijd in dank afgenomen. Dit zijn onze hoogtepunten en tips voor Marrakesh.

Tip: Op de fiets wordt je veel minder vaak lastiggevallen dan wanneer je loopt. Alleen als je verbaasd om je heen aan het kijken bent welk steegje je nu weer in moet. Maar over het algemeen wordt dan vriendelijk de weggewezen. Dus heb je fietsen mee, gebruik ze dan! Er zijn ook een paar fietsverhuurders in de stad.

De markt waar niet onderhandeld wordt, maar toch weer wel

Het Ensemble Artisanal is een, door de overheid gesubsidieerde, markt waar ambachtslieden hun waar maken én verkopen. Onderhandelen is hier niet nodig want alles heeft een eerlijke vaste prijs. Het is dus de ideale plek om een beetje een idee te krijgen van wat ‰'normale‰' prijzen zijn voor unieke Marokkaanse producten. Gebruik het om een eerlijke prijs te betalen aan de ambachtslieden, of als uitgangspunt voordat je de souks in gaat. In de souks zijn de producten over het algemeen, na goed onderhandelwerk, goedkoper verkrijgbaar. Maar ook in het Ensemble Artisanal worden we verrast als de verkoper opeens zegt dat het ook nog wel iets goedkoper kan dan dat er op het prijskaartje staat. Dit is zeker niet het geval bij alle winkeltjes. Het mooiste is nog dat de verkopers je gewoon rustig laten kijken en vaak zelf nog druk bezig zijn met het maken van nieuwe producten. Een fijne plek in een stad die lijkt te zijn gemaakt om je lastig te vallen.

Kosten: Gratis
Extra opmerking: Het Ensemble Artisanal gaat tussen de middag meestal dicht van 13:00 uur tot 15:00 uur.
Mooi meegenomen: Je weet wat ongeveer de prijs is voor een product. Zo kan je in de souks goed onderhandelen en wordt je hopelijk minder makkelijk opgelicht.

Door Ben Yousses Madrasa wil je weer naar de uni

Het is even zoeken, maar als je het Ben Yousses Madrasa hebt gevonden vraag je je af waarom niet elke universiteit zo rijkelijk gedecoreerd is. Als hij nog dienstdeed als universiteit hadden we ons daar meteen ingeschreven voor een studie, het maakt niet uit welke.

Via een hal, met af en toe een inkijk naar de eerste verdieping, kom je uit bij twee keuzes; met de trap omhoog of de binnenplaats in. Je wilt beide doen, de volgorde maakt niet uit. Wij gingen eerst de tuin in, de muren zijn met mega detail versierd. Van de tegels die de eerste meter bedekken tot motieven in de muur die tot het hoogste puntje rijken. Dat afgewerkt met details in hout waar je alleen maar U tegen kunt zeggen. Helaas is het water in de fontein niet aanwezig maar dat verpeste de indruk niet. Aan het einde van de binnenplaats is een gebedsruimte welke zorgt voor kramp in je nek van het naar boven staren.

Eenmaal de trap naar boven genomen krijg je inzicht in waar de studenten verbleven, simpele kamertjes waarvan sommige het geluk hadden op de binnenplaats uit te kijken. Opmerkelijk genoeg vonden we geen overduidelijke klaslokalen. Een universiteit naar ons hart!

Kosten: 20 dirham per persoon (ongeveer €2,-).
Extra opmerking: het Ben Yousses Madrasa is (meestal) alleen in de ochtend te bezichtigen.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Binnenplaats van Ben Yousses Madrasa
  anemptytextlline
 • Dasja helemaal happy in de Ben Yousses Madrasa
  anemptytextlline
 • Het oog voor detail in de Saaidian Tombs is lijp
  anemptytextlline
 • Zo een uitzicht wil ik altijd wel
  anemptytextlline
 • surfen in marokko
  Een van de poorten van Marrakech
  anemptytextlline
 • Uitzicht over Marrakech vanaf het El Badi Palace
  anemptytextlline