Alentejo

Stap terug in de tijd en ervaar het platteland van Portugal

Portugal is de grootste kurkproducent ter wereld. In het heuvelachtige, kale landschap van Alentejo zullen de vele kurkeiken opvallen. Alentejo, dat letterlijk "voorbij de Tejo, de Taag" betekent, bestrijkt een derde van Portugal en is het dunbevolktste gebied. Wanneer je door deze streek trekt kom je langs lemen huisjes van de landarbeiders, steeneiken en uitgestrekte olijfboomgaarden. De streek drijft op veeteelt en teelt van hoofdzakelijk graan, olijven en kurk. De rust gecombineerd met uitgestrekte heuvellandschappen zijn idyllisch. Het lijkt alsof je terug in de tijd stapt, waar op het platteland hard gewerkt wordt met roestige en ouderwetse landbouwattributen. En de steden aanvoelen als een karakteristieke dorpjes met goed bewaarde overblijfselen uit vorige eeuwen.

Alentejo biedt variatie en is perfect voor een Portugal vakantie. De talrijke mogelijkheden die de streek te bieden heeft gaan gepaard met rust en het massatoerisme is hier bijna niet aanwezig. Eindeloos lange stranden, ongerepte natuur, georganiseerde jacht- en ruitervakanties op stijlvol ingerichte buitenverblijven en de mooiste pousadas van Portugal is nog maar een kleine greep uit het aanbod.

De Moorse invloeden zijn goed te spotten in Alentejo. Kleine en grote vestingen sieren het landschap die vaak gebouwd zijn op Romeinse fundamenten. In elke vesting vind je de niet te missen kerk die na de herovering door de Christenen demonstratief is neergezet.

Lees hieronder verder!
 • De pitoreske straatjes van Alentejo
  anemptytextlline
 • Citroenen plukken bij een ruïne
  anemptytextlline
 • Alentejo staat in bloei
  anemptytextlline
 • Alentejo barts van de ooievaars
  anemptytextlline
 • Een ruïne in Alentejo
  anemptytextlline
 • Een van de vele meren in Alentejo
  anemptytextlline
 • Pitoresk straatje in Elvas
  anemptytextlline
 • De ruige Alentejo kust
  anemptytextlline
 • Vervallen mijn bij Mina de São Domingos
  anemptytextlline
 • Ideal wildkamperen in Alentejo
  anemptytextlline
 • Het kasteel van Mertola
  anemptytextlline
 • Is de grond hier nou paars?
  anemptytextlline
 • Het mega aquaduct van Elvas
  anemptytextlline
 • Glooiende landschappen zo ver je kijkt
  anemptytextlline
 • Lars en Ninja in Elvas
  anemptytextlline
 • Mertola van een afstand
  anemptytextlline
 • Opeens een kapel vol schelpen
  anemptytextlline
 • Hallo Pauw
  anemptytextlline
 • Terug in de tijd in Mina de São Domingos
  anemptytextlline
 • Uitkijken over Elvas
  anemptytextlline

Start jouw Portugal rondreis!

Start jouw Portugal rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 12 maanden toeren door dit aangename Zuid-Europese land. We hebben alles over Portugal overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Portugese cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Portugal.

Bekijk het eBook; Reizen In Portugal
UG9ydHVnYWwgcmVpcyBlYm9vaw==

Hoogtepunten in Alentejo

Genoeg te ontdekken in Alentejo, pin je niet vast op deze hoogtepunten maar ga vooral ook op onderzoek uit. Zie dit als een kleine greep uit de variatie die Alentejo te bieden heeft voor jouw Portugal vakantie.

Evora - het knooppunt tussen Zuid- en Noord-Portugal, Spanje en Lissabon. Dit is de belangrijkste stad, met 50.000 inwoners, tussen de Taag en Algarve. De historische stadskern staat op de Unesco wereld erfgoedlijst. De Dianatempel stamt af uit het Romeinse tijdperk en is met haar 18 zuilen een must see, maar er zijn veel meer Romeinse sporen te ontdekken in Evora. Ook vind je hier de Chapel of Bones en ja het is zoals de naam doet vermoeden.

Mertola - ademt de middeleeuwen. Het ommuurde stadje is gebouwd op een uitstekende rots op het punt waar de Oeiras samenkomt met de Rio Guadiana. De torens boven op de heuvel zijn van veraf te spotten en de Igreja Matrizis de enige kerk in Portugal waar nog goed aan te zien is dat het een moskee is geweest.

Minas da São Domingos - ligt niet ver van Mertola. Het is hier dat je terug in de tijd stapt en naast de schitterende glooiende heuvels een oud mijngebied kan bezoeken. Het dorp is ontstaan doordat de mijnarbeiders een plek om te wonen nodig hadden. Verschillende wandelroutes vertrekken vanaf het dorpje. Zo ontdek je het platteland of het oude mijngebied.

Porto Covo - is een klein pittoresk vissersdorp aan de kust van Alentejo. Naast dat je hier perfect kunt vissen is het ook een uitermate geschikte badplaats.

Nationaal park - het kustgebied van Alentejo is een beschermd nationaal park. Prachtige duingebieden, hoge kliffen en uitgestrekte stranden zijn hier te vinden. Het park loopt helemaal door tot aan de Algarve.

Pego do altar - is een meer met een dam. Het is een perfecte plek om te relaxen, te zwemmen of voor een boottochtje. Er zit een klein restaurantje bij waar vlak bij de mogelijkheid is om gratis te douchen.

De N2 - is misschien wel de mooiste weg van Portugal en leent zich ideaal voor een roadtrip. In ieder geval het begin, de N2 start in de Algarve en voert door Alentejo naar boven. Vroeger was dit een hoofdweg om onder andere naar Lissabon te reizen. Nu zijn het voornamelijk locals die de weg gebruiken. En omdat Alentejo de dunbevolktste regio van Portugal is, heb je de weg vaak helemaal voor jezelf. Ameixial is een leuke pittoreske tussenstop, met enkele goede wandelingen om de omgeving nog beter te ontdekken.

Surfen - kan ook in de streek Alentejo. De stranden aan de Atlantische Oceaan lenen zich uitstekend voor het pakken van een paar goede golven. Ontdek meer over surfen in Portugal.

2 comments on “Alentejo”

 1. Hoi

  Wij 70+ gaan jaarlijks naar Portugal,
  Voor het mooie weer maar vooral voor de natuur, mensen en verrassende stadjes en dorpjes in het noorden, zuiden en ende laatste 3 jaar naar het platteland Alentejo. Mertola , Serpa, Beja Portel Moura, Elvas, Villa Vicora, Estromos
  Portalegre en alle plaatsjes er tussen met hun leuke plekjes waar ouderen zitten op de bankjes, Rust tevreden maar wij hebben het beter dan de ouderen daar.
  We gaan meestal in kleine hotels waar je tegen redelijke kosten goed kunt vertoeven we hebben nog geen slechte hotels bezocht. Vriendelijkheid, behulpzaam en toen we voor de tweede keer in Mertola kwamen kregen we een gratis update ze kenden ons nog van het vorige jaar.
  En lekker eten was in het begin moeilijk de taal maar met mijn vertaal app komen we steeds beter selecties van voeding tegen. En de obers vinden het prachtig als je komt met je smartphone en ze zien hoe je dit allemaal fiks en het eten is goed tot zeer goed tegen redelijke prijs met lekkere wijn.

  1. Hoi Hoi,

   Dank voor jullie reactie. Wat heerlijk dat jullie elk jaar naar Portugal gaan. Het platteland vinden wij ook erg mooi en bijzonder. Het is precies zoals jullie beschrijven, heerlijk rustig en soms lijkt het echt of de tijd heeft stilgestaan. Geniet van de gastvrijheid in Portugal en de mooie plaatsjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Bekijk het eBook
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram