Alentejo

Stap terug in de tijd en ervaar het platteland van Portugal

Portugal is de grootste kurkproducent ter wereld. In het heuvelachtige, kale landschap van Alentejo zullen de vele kurkeiken opvallen. Alentejo, dat letterlijk ‘voorbij de Tejo, de Taag’ betekent, bestrijkt een derde van Portugal en is het dunbevolktste gebied. Wanneer je door deze streek trekt kom je langs de lemen huisjes van de landarbeiders, steneneiken en uitgestrekte olijfboomgaarden. De streek drijft op veeteelt en teelt van hoofdzakelijk graan, olijven en kurk. De rust gecombineerd met uitgestrekte heuvellandschappen zijn idyllisch. Het lijkt alsof je terug in de tijd stapt, waar op het platteland hard gewerkt wordt met roestige en ouderwetse landbouwattributen en de steden aanvoelen als een karakteristieke dorpjes met goed bewaarde overblijfselen uit vorige eeuwen.

Alentejo biedt variatie en is perfect voor een Portugal vakantie. De talrijke mogelijkheden die de streek te bieden heeft gaat gepaard met rust en het massatoerisme is hier bijna niet aanwezig. Eindeloos lange stranden, ongerepte natuur, georganiseerde jacht- en ruitervakanties op stijlvol ingerichte buitenverblijven en de mooiste pousadasvan Portugal is nog maar een kleine greep uit het aanbod.

De Moorse invloeden zijn goed te spotten in Alentejo. Kleine en grote vestingen sieren het landschap die vaak gebouwd zijn op Romeinse fundamenten. In elke vesting vind je de niet te missen kerk die na de herovering door de Christenen demonstratief is neergezet.

Hoogtepunten in Alentejo

Genoeg te ontdekken in Alentejo, pin je niet vast op deze hoogtepunten maar ga vooral ook op onderzoek uit. Zie dit als een kleine greep uit de variatie die Alentejo te bieden heeft voor jouw Portugal vakantie.

Evora – het knooppunt tussen Zuid- en Noord-Portugal, Spanje en Lissabon. Dit is de belangrijkste stad, met 50.000 inwoners, tussen de Taag en Algarve. De historische stadskern staat op de Unesco wereld erfgoedlijst. De Dianatempel stamt af uit het Romeinse tijdperk en is met haar 18 zuilen een must see maar er zijn veel meer Romeinse sporen te ontdekken in Evora. Ook vind je hier de Chapel of Bones en ja het is zoals de naam doet vermoeden.

Mertola – ademt de middeleeuwen. Het ommuurde stadje is gebouwd op een uitstekende rots op het punt waar de Oeiras samenkomt met de Rio Guadiana. De torens boven op de heuvel zijn van veraf te spotten en de Igreja Matriz is de enige kerk in Portugal waar nog goed aan te zien is dat het een moskee is geweest.

Minas da São Domingos – ligt niet ver van Mertola. Het is hier dat je terug in de tijd stapt en naast de schitterende glooiende heuvels een oud mijn gebied kan bezoeken. Het dorp is ontstaan doordat de mijnarbeiders een plek om te wonen nodig hadden. Verschillende wandelroutes vertrekken vanaf het dorpje zo ontdek je het platteland of het oude mijngebied.

Porto Covo – is een klein pittoresk vissersdorp aan de kust van Alentejo. Naast dat je hier perfect kan vissen is het ook een uitermate geschikte badplaats.

Nationaal park – het kustgebied van Alentejo is een beschermd nationaal park. Prachtige duingebieden, hoge kliffen en uitgestrekte stranden zijn hier te vinden. Het park loopt helemaal tot aan de Algarve.

Pego do altar – is een meer met een dam. Het is een perfecte plek om te relaxen, te zwemmen of voor een boottochtje. Er zit een klein restaurantje bij waar vlakbij de mogelijkheid is om gratis te douche.

De N2 – is misschien wel de mooiste weg van Portugal en leent zich ideaal voor een roadtrip. In ieder geval het begin, de N2 begint in de Algarve en voert door Alentejo naar boven. Vroeger was dit een hoofdweg om onder andere naar Lissabon te reizen. Nu zijn het voornamelijk locals die de weg gebruiken. En aangezien Alentejo de dunbevolktste regio van Portugal is heb je de weg vaak helemaal voor jezelf. Ameixial is een leuke pittoreske tussenstop, met een aantal goede wandelingen om de omgeving nog beter te ontdekken.

Surfen – kan ook in de streek Alentejo. De stranden aan de Atlantische Oceaan lenen zich uitstekend voor het pakken van een paar goede golven. Ontdek meer over surfen in Portugal.