Zonnepaneel kopen in Portugal

Dat we dit niet eerder gedaan hebben..

Home » Europa » Portugal » Zonnepaneel kopen in Portugal

Steeds vaker merken we dat onze reisroute afhankelijk isΠvan het laden van de accu. Met als doel de laptops opladen. Of er moet stroom aanwezig zijn op een camperplek, wat vaak een betaalde plek betekent, of er moeten voldoende kilometers gemaakt worden om alles weer op te laden. En hetΠis toch zonde dat weΠmooie plekken links laten liggen of dat we niet langer dan drie dagen op een plek kunnen staan, omdat er daarna geen lichtje meer aan kan. De kogel is door de kerk, we gaan zonnepanelen kopen in Portugal.

Een geschikt bedrijf vinden

De beslissing om zonnepanelen te kopen is een makkelijke, de opvolging blijkt iets lastiger. Want waar koop je zonnepanelen in Portugal? Een zoektocht opΠhet internet leverde niet veel op. Portugezen zijn wat informatievoorziening op het internet nog niet zo ver als wij in Nederland. Toevallig raken we in een barretje aan de praat met een Noor op leeftijd. Na een tijdje over koetjes en kalfjes te hebben gesproken komt het gesprek op zonnepanelen. Hij heeft die van hem er ook in Portugal op laten leggen, en dat is Duits kwaliteitsspul. Met deze informatie kunnen we gericht zoeken; zonnepanelen in Aljezur. En ja hoor, zo komen we uit bij FF Solar.

Na verder onderzoek blijkt dat zonnepanelen populair zijn onder camperaars, op verschillende fora staan positieve ervaringen en ook op de parkeerplaats in Aljezur niets dan goede verhalen. De term vakman wordt vaak gebruikt.

 • Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • Santuário de Santa Luzia
  anemptytextlline
 • Afife bij zonsondergang <3
  anemptytextlline
 • Traditioneel mais drogen in Lindoso
  anemptytextlline
 • De ankers van Praia do Barril
  anemptytextlline
 • De daken van Evora
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Wildkamperen langs de kust
  anemptytextlline
 • Vuurtoren van Sagres
  anemptytextlline
 • Mooier dan dit wordt het niet
  anemptytextlline
 • Opeens een kapel vol schelpen
  anemptytextlline
 • Een van de vele stuwmeren in het Estrela NP
  anemptytextlline

Wij Reizen In Portugal

Portugal is één van de fijnste landen om in rond te reizen. Of het een korte vakantie is, of een complete rondreis. Niet gek dat wij er langer dan een jaar zijn blijven hangen. Gebruik onze ervaringen in jouw reisvoorbereiding en je haalt het maximale uit jouw bezoek aan Portugal. Van tips & tricks tot de mooiste plekjes om te chillen.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Het proces

Via de mail hebben we contact opgenomen. Eerst maar eens een offerte laten uitbrengen zodat er gekeken kan worden hoe de prijzen zich überhaupt verhouden tot die in Nederland. Binnen een dag zitten er drie offertes in de mail en maken we een afspraak om te kijken waar, hoe en wat. Al snel worden we naar de werkplaats geleid waar de monteur alles met ons doorspreekt. Hij stuurt aan op twee zonnepanelen onder het mom van ‘iedereen gebruikt altijd meer alsŒ ze denken dat ze oneindig stroom hebben‘. Maar omdat we nog steeds maar één accu van 100AH hebben, lijkt ons dat een overkill. We gaan voor één zonnepaneel van 150 watt. Dat moet voldoende zijn met het stroomverbruik; laptops, telefoons en licht. De koelkast draait op gas en een tv hebben we (gelukkig) niet. Dan volgt het volgende probleem, de lader.

Tip: De prijzen voor zonnepanelen liggen in Portugal lager dan in Nederland. Daarnaast is ook het uurloon aanzienlijk lager waardoor het een redelijke besparing kan zijn.

Er zijn twee soorten laders, de MPPT en de PWM laders. Om er niet te technisch op in te gaan, kort het verschil tussen de twee. Een MPPT-lader is duurder maar kan de accu beter (dieper) laden. De PWM-laders zijn goedkoper maar kunnen de accu niet laden tot zijn max. Over het algemeen kan hier wel een verschil van 30% inzitten. Met het oog op eventuele uitbreiding zijn we gegaan voor een MPPT-lader. Om zo de levensduur van de accu te verlengen en het maximale uit de zon te halen, maar ook omdat deze specifieke lader een eventueel tweede paneel kan ondersteunen.

Tip: Kijk niet alleen naar de prijs van de zonnepanelen. De laders (MPPT of PWM) zijn vaak even duur of zelfs duurder. Dit kan een vertekend beeld geven ten opzichte van de prijs om een zonnepaneel te laten installeren.

Een zonnepaneel op het dak

Nadat de prijzen zijn vergeleken met die in Nederland maken we een afspraak. Binnen twee uur ligt het paneel op het dak. Gelijmd. Dit voelt gek, maar ze doen het vaker dus het zal wel goed zijn. Alle kabels worden professioneel weggewerkt en in de camper is er niets meer van terug te zien. Ja, het controlepaneel dat aangeeft dat het paneel werkt! Na het plaatsen van het zonnepaneel mogen we voorzichtig een klein stukje terug rijden naar een parkeerplaats in Aljezur. Daar moet de lijm zeventien uur uitharden voordat we weer vol gas kunnen geven.

Op dit moment zijn we al meer dan een week niet van onze plek afgekomen, en stroom hebben we voldoende. Net na het plaatsen hoorden we nog van een andere partij die zonnepanelen plaatst. Een nog lager uurtarief maar zonder bonnetje of iets, zwart dus. Een busje komt naast rijden en plaatst de panelen. Wij zijn blij met FF Solar en raden ze dan ook zeker aan.

Tip: Een zonnepaneel op het dak heeft als voordeel dat er altijd wordt geladen als er zon of licht op het paneel schijnt. Dus ook als je geparkeerd staat bij de supermarkt bijvoorbeeld. Hoewel het paneel dan niet altijd optimaal staat, staat hij vaker in de zon dan een los paneel.

Zelf reizen in Portugal?

Ben je enthousiast geworden over Portugal en sta je klaar om dit land zelf te ontdekken? De onderstaande reisorganisaties bieden diverse toffe vakanties en rondreizen aan. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct. Start jouw Reisvirus!

Dasja
Dasja droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis

Wij Reizen In op Instagram