Over het algemeen is autorijden in Portugal niet anders dan in Nederland. Ja de wegen zijn wat minder goed onderhouden, hier en daar zitten gaten of is er niet zo een mooie vangrail geplaatst zoals wij die kennen. Veiligheid staat voorop dus belangrijk om van tevoren te weten hoe het autorijden in Portugal werkt. Vooral de elektronische tol is anders dan je misschien gewend bent van Franse of Spaanse tolwegen. We hebben enkele tips op een rijtje gezet zodat jij veilig en zonder zorgen met de auto of camper door Portugal kan rondrijden. Te beginnen met algemene regelgeving en de afwijkende verkeersregels in Portugal.
Doordat Nederland binnen de EU valt is ons Nederlands rijbewijs voldoende in Portugal en is een internationaal rijbewijs dus niet nodig om mee te nemen.
Tip: Wees alert op de weg en andere weggebruikers. Portugezen houden zich niet zo nauw aan het snelheidslimiet of vinden dat ze voorrang mogen pakken. Rijdt dus wat defensiever dan normaal.
Mocht je met de (huur)auto of (huur)camper stil komen te staan langs de weg stap dan niet zomaar uit. Het is verplicht om reflecterende hesjes bij je te hebben in het voertuig en deze moet je aandoen voordat je het voertuig verlaat. Een reflecterende driehoek wordt op enige afstand achter het voertuig geplaatst en de alarmlichten dien je aan te zetten. Zelf slepen in Portugal is niet toegestaan. Hier moet je een gespecialiseerd bergingsbedrijf voor laten komen. In Portugal is het verboden om zelf je auto of camper te repareren langs de openbare weg. Behalve als dit echt niet anders kan en het noodzakelijk is om het voertuig van de rijbaan te kunnen halen of als het een simpele reparatie is om je route weer te kunnen vervolgen.
Snelheidsborden zijn er in overvloed in Portugal. Je weet dus vaak precies hoe hard je ergens mag rijden. Mocht je de borden toch over het hoofd zien hou dan de volgende algemene snelheidsregels aan:
Tip: Ben je niet zo snel als de andere weggebruikers? Bijvoorbeeld omdat je met een trage(re) camper rijdt of omdat de wegen nou eenmaal zo mooi zijn dat je de tijd wilt hebben om het in je op te nemen. Laat andere weggebruikers dan af en toe passeren, vooral locals en vrachtverkeer waarderen dat enorm.
Niet zo snel op snelwegen omdat ze berg op gaan? Blijf dan op de rechterbaan en zet je alarmlichten aan zodat andere weggebruikers zien dat je minder snel rijdt.
Het rijden over de meeste snelwegen in Portugal is niet gratis. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven om de tol te vermijden. Zo zijn er in verschillende delen van Portugal (gratis) IC-wegen welke aanvoelen als snelwegen. In andere delen is het een eenbaansweg die dwars door dorpjes loopt. Dus wil je snel kilometers maken dan zijn tolwegen in veel gevallen niet te vermijden. Simpelweg omdat veel snelweg trajecten werken met tol. Deze trajecten worden op de (blauwe) verkeersborden aangegeven met “portagem”.
In Portugal kun je bij de tolpoortjes met cash of creditcard betalen. De Nederlandse bankpas werkt meestal niet. Als je een Tolbadge van de ANWB hebt, hoef je niet meer voor de slagbomen te stoppen en te betalen aan de automaat. Je kunt dan de Via Verde baan gebruiken, de tol wordt automatisch afgeschreven aan het einde van de maand.
Maar er zijn ook stukken waar alles elektronisch gebeurd, via een scanner boven de weg. Dit is dus anders dan de Via Verde baan waarmee je bij tolpoortjes niet hoeft te stoppen. Er zijn helemaal geen poortjes, slagbomen en betaalautomaat meer. Elektronische tolwegen staan duidelijk aangegeven met “Electronic toll only - Portagem electronica” in combinatie met de volgende borden.
Tolklassen in Portugal: Er zijn vier verschillende tolklassen op basis van hoogte en het aantal assen van het voertuig.
Klasse 1: Motoren, auto's of auto's met aanhanger met maximale hoogte van 1,10 meter.
Klasse 2: Tweeassige campers en personen- of bestelbusjes hoger dan 1,10 meter.
Klasse 3: Drieassige voertuigen of combinaties.
Klasse 4: Vier- of meerassige voertuigen of combinaties.