Autorijden in Portugal

Hobbels, kuilen en elektronische tol

Over het algemeen is autorijden in Portugal niet anders dan in Nederland. Ja de wegen zijn wat minder goed onderhouden, hier en daar zitten gaten of is er niet zo een mooie vangrail geplaatst zoals wij die kennen. Veiligheid staat voorop dus belangrijk om van tevoren te weten hoe het autorijden in Portugal werkt. Vooral de elektronische tol is anders dan je misschien gewend bent van Franse of Spaanse tolwegen. We hebben enkele tips op een rijtje gezet zodat jij veilig en zonder zorgen met de auto of camper door Portugal kan rondrijden. Te beginnen met algemene regelgeving en de afwijkende verkeersregels in Portugal.

Algemene regelgeving

 • In Portugal rij je aan de rechterkant van de weg en haal je aan de linkerkant in.
 • Het is verplicht als chauffeur en passagier(s) een gordel te dragen.
 • Kruip je met alcohol op achter het stuur dan wordt dat niet gewaardeerd. Er staan hoge boetes op wanneer het promillage in je bloed boven de 0,5 promille zit. Heb je korter dan drie jaar je rijbewijs dan geldt er een limiet van 0,2 promille.
 • Heb je drugs op dan is het verboden om auto te rijden.
 • Een mobiele telefoon mag je niet vasthouden achter het stuur. Wil je bellen dan dien je dit handsfree te doen maar let op; het gebruik van een koptelefoon of oortjes is niet toegestaan.

Rijbewijs

Doordat Nederland binnen de EU valt is ons Nederlands rijbewijs voldoende in Portugal en is een internationaal rijbewijs dus niet nodig om mee te nemen.

Tip: Wees alert op de weg en andere weggebruikers. Portugezen houden zich niet zo nauw aan het snelheidslimiet of vinden dat ze voorrang mogen pakken. Rijdt dus wat defensiever dan normaal.

Pech onderweg

Mocht je met de (huur)auto of (huur)camper stil komen te staan langs de weg stap dan niet zomaar uit. Het is verplicht om reflecterende hesjes bij je te hebben in het voertuig en deze moet je aandoen voordat je het voertuig verlaat. Een reflecterende driehoek wordt op enige afstand achter het voertuig geplaatst en de alarmlichten dien je aan te zetten. Zelf slepen in Portugal is niet toegestaan. Hier moet je een gespecialiseerd bergingsbedrijf voor laten komen. In Portugal is het verboden om zelf je auto of camper te repareren langs de openbare weg. Behalve als dit echt niet anders kan en het noodzakelijk is om het voertuig van de rijbaan te kunnen halen of als het een simpele reparatie is om je route weer te kunnen vervolgen.

Opvallende verkeersregels

 • Rotondes in Portugal werken net even iets anders. Portugal lijkt een enorme fan van rotondes met twee rijstroken en heeft hier specifieke verkeersregels voor. Zo is de buitenste (rechter) rijstrook enkel voor rechtsafslaand verkeer. Al het andere verkeer, dus ook als je rechtdoor gaat, moet links voorsorteren en de binnenste (linker) rijstrook nemen.
 • Rijden in de bergen zijn we in Nederland niet gewend. De belangrijkste regel is, stijgend verkeer heeft voorrang op dalend verkeer. Kijk bij smalle wegen goed vooruit om te kunnen anticiperen als je moet uitwijken voor tegenliggend verkeer.
 • Passeren op smalle wegen kan soms een uitdaging zijn. Wanneer twee voertuigen elkaar niet kunnen passeren is de vuistregel dat het voertuig dat zich het dichtst bij een uitwijkplaats begeeft hiernaar moet begeven. Zelfs als je achteruit moet rijden. Is de afstand gelijk voor beide voertuigen dan heeft het zwaarste voertuig voorrang.
 • Veel campers zijn breder dan 2 meter. Op smalle wegen moet je indien nodig stoppen om het passeren makkelijker te maken voor tegenliggend verkeer.
 • Alarmlichten moet je gebruiken op snelwegen om andere weggebruikers te waarschuwen bij het naderen van een file, plotseling afremmen of bij andere gevaren.

Snelheid

Snelheidsborden zijn er in overvloed in Portugal. Je weet dus vaak precies hoe hard je ergens mag rijden. Mocht je de borden toch over het hoofd zien hou dan de volgende algemene snelheidsregels aan:

 • 50 kilometer per uur in dorpen en steden;
 • 90 kilometer per uur op landelijke wegen;
 • 120 kilometer per uur op de snelwegen;

Tip: Ben je niet zo snel als de andere weggebruikers? Bijvoorbeeld omdat je met een trage(re) camper rijdt of omdat de wegen nou eenmaal zo mooi zijn dat je de tijd wilt hebben om het in je op te nemen. Laat andere weggebruikers dan af en toe passeren, vooral locals en vrachtverkeer waarderen dat enorm.
Niet zo snel op snelwegen omdat ze berg op gaan? Blijf dan op de rechterbaan en zet je alarmlichten aan zodat andere weggebruikers zien dat je minder snel rijdt.

Tol op de Portugese wegen

Het rijden over de meeste snelwegen in Portugal is niet gratis. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven om de tol te vermijden. Zo zijn er in verschillende delen van Portugal (gratis) IC-wegen welke aanvoelen als snelwegen. In andere delen is het een eenbaansweg die dwars door dorpjes loopt. Dus wil je snel kilometers maken dan zijn tolwegen in veel gevallen niet te vermijden. Simpelweg omdat veel snelweg trajecten werken met tol. Deze trajecten worden op de (blauwe) verkeersborden aangegeven met “portagem”.

In Portugal kun je bij de tolpoortjes met cash of creditcard betalen. De Nederlandse bankpas werkt meestal niet. Als je een Tolbadge van de ANWB hebt, hoef je niet meer voor de slagbomen te stoppen en te betalen aan de automaat. Je kunt dan de Via Verde baan gebruiken, de tol wordt automatisch afgeschreven aan het einde van de maand.

Maar er zijn ook stukken waar alles elektronisch gebeurd, via een scanner boven de weg. Dit is dus anders dan de Via Verde baan waarmee je bij tolpoortjes niet hoeft te stoppen. Er zijn helemaal geen poortjes, slagbomen en betaalautomaat meer. Elektronische tolwegen staan duidelijk aangegeven met Electronic toll only - Portagem electronica in combinatie met de volgende borden.

elektronische tolwegen portugal

Tolklassen in Portugal: Er zijn vier verschillende tolklassen op basis van hoogte en het aantal assen van het voertuig.
Klasse 1: Motoren, auto's of auto's met aanhanger met maximale hoogte van 1,10 meter.
Klasse 2: Tweeassige campers en personen- of bestelbusjes hoger dan 1,10 meter.
Klasse 3: Drieassige voertuigen of combinaties.
Klasse 4: Vier- of meerassige voertuigen of combinaties.

Lees hieronder verder!
 • De trap naar het Alcobaça klooster
  anemptytextlline
 • Onze wolf
  anemptytextlline
 • Een verscholen prive strand in de Algarve
  anemptytextlline
 • De platen van Baleal
  anemptytextlline
 • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
  anemptytextlline
 • camper huren portugal
  Wildkamperen in de Algarve
  anemptytextlline
 • Lief en schattig Obidos
  anemptytextlline
 • Vervallen treinloodsen
  anemptytextlline
 • Middeleeuws festival in Bragança
  anemptytextlline
 • Alleen die trap al
  anemptytextlline
 • Elke kapel beeld een verhaal uit
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Vrolijke grazers in Alentejo
  anemptytextlline
 • De mooiste roadtrip wegen van Portugal
  anemptytextlline
 • Citroenen plukken bij een ruïne
  anemptytextlline

Start jouw Portugal rondreis!

Start jouw Portugal rondreis of vakantie met behulp van onze ervaringen, opgedaan in ruim 12 maanden toeren door dit aangename Zuid-Europese land. We hebben alles over Portugal overzichtelijk voor je uitgewerkt in dit eBook. Van de Portugese cultuur tot niet te missen bezienswaardigheden, mooie reisroutes en handige tips & tricks. Kortom, alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van Portugal.

Bekijk het eBook; Reizen In Portugal
UG9ydHVnYWwgcmVpcyBlYm9vaw==

Elektronische tol

Er zijn toltrajecten in Portugal waar uitsluitend via elektronische tol betaald moet worden. Als je deze trajecten niet kunt ontwijken, wat niet altijd even gemakkelijk is, moet de auto geregistreerd worden om de elektronische tol te betalen. Bekijk in de onderstaande afbeelding het overzicht van Portugese tolwegen om te achterhalen of het noodzakelijk is om je auto of camper voor elektronische tol te registreren.

elektronische tolwegen in portugal

De elektronische tol kan je op de volgende drie manieren betalen:
1) Easy Toll, je koppelt voor 30 dagen je creditcard aan het kenteken. De tol wordt dan automatisch afgeschreven. Wil je jouw creditcard koppelen dan kan dat alleen bij terminals aan de grens:

 • A28 - servicestation Viana do Castelo
 • A24 - op 3,5 km van de grens Chaves/Verin
 • A25 - servicestation Alto Leomil (Vilar Formoso)
 • A22 - Vila Real de Santo António

Het activeren van Easy Toll kost €1,06. Bewaar het registratiebewijs van de betaalterminal zorgvuldig; het geldt als bewijs van betaling bij eventuele controle of foutieve registratie.

2) Toll Card, dit is een prepaidkaart die je koopt voor 5, 10, 20 of 40 euro. Dit bedrag wordt dan aan jouw kenteken gekoppeld en de tol wordt van dat krediet afgeschreven. Het mooie bij een tolkaart is dat het één jaar geldig is. Voor meer informatie kijk op Portugaltolls of Tollcard.

3) Toll Service, deze service is ideaal voor wanneer je een pitstop maakt in Portugal. Het ticket kost 20 euro en is geldig voor drie dagen. Bekijk alle informatie over deze optie op de website van Portugaltolls.

Extra opties: De eerdergenoemde ANWB Tolbadge werkt ook voor elektronische toltrajecten in Portugal. Deze wordt dan automatisch aan het einde van de maand afgeschreven. Maar het is ook mogelijk om in Portugal een Via Verde kastje te huren voor een maximale periode van 90 dagen. Ook dit kastje wordt gekoppeld aan je creditcard en kan bij Via Verde winkels of service stations aangeschaft worden. De kosten bedragen €6,- voor de eerste week, €1,50 voor elke daaropvolgende week met een borg van €27,50 (dit krijg je dus terug bij het inleveren van het kastje). Hier komen de gereden tolkosten uiteraard bovenop. Meer over het huren van een Via Verde Visitors kastje kan je in deze FAQ lezen.

Wij waren nogal dom bij het binnenrijden van Portugal en negeerde de borden over de elektronische tol. Achteraf hebben we nog een prepaid tolkaart aangeschaft. Na wat heen en weer gebel is het uiteindelijk gelukt om de datum van de prepaidkaart met een dag te vervroegen zodat de gereden tol gewoon van de prepaidkaart werd afgeschreven. Gelukkig maar want er staat een boete van rond de 100 euro op wanneer je geen krediet aan het kenteken hebt gekoppeld. En de boetes schijnen gewoon naar Nederland te worden opgestuurd..”

Geen tol betalen? Heb je tol gereden zonder het voertuig te registreren op een van de bovenstaande manieren, dan is het aan te raden om dit alsnog te doen. Boetes kunnen namelijk oplopen tot 10 keer het verschuldigde tolbedrag met een minimum van €25,-.

Tolwegen rijden met een huurauto

Ga je een camper of auto huren in Portugal dan werkt (elektronische) tol vaak net wat anders. Je kan dan namelijk ook achteraf betalen. Dit is alleen mogelijk voor auto’s met een Portugees kenteken. De tol kan binnen vijf dagen betaald worden in een payshop (vaak te vinden in tabakszaken en tankstations en te herkennen aan een duidelijk bordje “Payshop”), CTT-kantoor of via pagamentodeportagens.pt.

Let wel op: De totale verschuldigde tolkosten zijn pas vanaf de 2e werkdag na het passeren van het tolpoortje beschikbaar. En moet binnen vijf werkdagen worden voldaan.

In de Payshop geef je het (Portugese) kenteken door, er wordt vervolgens gekeken welke trajecten gereden zijn. Deze worden opgeteld en er wordt €0,25 per tolheffing aan administratiekosten gerekend met een maximum van €3,-.

Aangezien dit soms een lastig gedoe kan zijn is het waarschijnlijk makkelijker, als je de tolwegen niet kunt vermijden, om een tolbadge bij de huurauto te nemen. Zo wordt de tol via de autoverhuurder achteraf verrekend. De prijzen voor een dergelijke badge komen vaak overeen met die van de hierboven benoemde Via Verde Visitors; €6,- voor de eerste week, €1,50 voor elke daaropvolgende week met een borg van €27,50.

Voor de precieze toltrajecten, tariefklassen en nog meer informatie over Portugese tolwegen verwijzen we je graag door naar een van de volgende websites:

Tanken en brandstofprijzen

Het tanken in Portugal is geen probleem. Er zijn voldoende tankstations aanwezig. Al zijn er afgelegen delen (sommige Nationale Parken) waar je het liefst met een volle tank heen gaat. Over het algemeen zijn de tankstations open tussen 07:00 uur tot 22:00 uur. Maar er zijn ook voldoende 24-uurs servicestations. De namen van de brandstoffen zijn net even anders dan bij ons. Je komt ze als volgt tegen in Portugal:

Gasolina (95 of 98) Benzine (95 of 98)
Gasóleo Diesel
GPL of Gás líquido LPG

De liter prijzen liggen over het algemeen iets lager dan in Nederland maar beduidend hoger in vergelijking met Spanje. Dus rijd je zelf naar Portugal dan is het aan te raden om nog even snel in Spanje de tank vol te gooien.

Parkeren in Portugal

Het lijkt op sommige dagen of de Portugezen parkeren tot nationale sport hebben verheven. Ze vinden overal een plekje om de auto neer te zetten. Zeker in de zomermaanden is dat geen overbodige gave om te hebben. Het kan dan, zeker op piekmomenten zoals lunchtijd, enorm druk zijn. Deze drukte wordt op veel plekken gelukkig nog niet tegengegaan of uitgebuit met betaald parkeren. De meeste parkeerplaatsen in Portugal zijn gratis. Maar dat betekent soms wel dat het lastig is om nog een plekje te vinden. In veel gevallen is er altijd nog een parkeerplaats verderop, bijvoorbeeld aan de rand van de stad of een dorp.

Kijk niet gek op als de helft van een tweebaansweg opeens wordt gebruikt als parkeerstrook of dat iemand zijn auto vrolijk midden op de rotonde parkeert. Soms is de auto in het vak zetten nog te veel werk, en wachten ze liever op de weg. Houdt er dus rekening mee dat je geparkeerde of stilstaande auto’s op de gekste plekken tegen kunt komen.

Tip: Op pad met de camper of grote auto? Rijd niet zomaar elk dorpje in en wees voorzichtig met aanwijzingen van een navigatiesysteem. Soms worden straatjes opeens heel smal of zijn er laag overhangende balkons. Het is dan stukken veiliger om een parkeerplaats aan de rand van een dorp op te zoeken.

6 comments on “Autorijden in Portugal”

 1. Kun je me uitleggen hoe dat systeem werkt voor buitenlanders in Portugal. Wij hebben een bip en go, voor Frankrijk en Portugal. Werkt deze ook op de via Verde? Want als ik hierboven lees, is dit alleen bestemd voor Portugezen.
  Mvg. Aline

  1. Hai Aline,
   Laatst ook informatie over dit soort kastjes gevonden voor de tolwegen in meerdere landen. Volgens mij kun je in Portugal dan ook gewoon op de via Verde rijden. We hebben hier zelf geen ervaring mee. Misschien kun je het dubbel checken bij Bip en go? Zou je dit willen terugkoppelen aan ons? Dan kunnen we dit updaten in onze informatie om het zo compleet mogelijk te maken en te houden!

 2. Hoi Dasja,

  Leuk om jullie avonturen te lezen.
  Ik vertrek over twee weken voor een camperreis van ca 2 maand richting Portugal.
  De Tolbetaling in Portugal baard mij enigzins zorgen.
  Vraag: Als ik mijn creditcard verbindt met mijn kenteken bij de poort van Easytolls aan de grens dan kan ik gebruik maken van deze electronische tolweg (duidelij)maar hoe zit het dan bij de andere tolpoorten waar ik contant of met bankpas kan betalen. werkt hier die koppeling van kenteken en creditcard ook? wordt het op deze trajecten ook automatisch afgeschreven van mijn credit card?
  Of zijn dit twee gehele aparte tolbedrijven?

  Niet dat ik en contant betaal en dat er ook nog van mijn creditcard word afgeschreven dus dubbel betaal op de zeg maar normale ouderwetse tolweg.

  Hoor graag of je mij hier mee kan helpen.

  alvast mijn dank!

  Groetjes Gert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nog meer over Portugal?

Check ons eBook Reizen in Portugal. Voor maar €8,50 heb je het eBook Reizen in Portugal al in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en kom alles te weten over Portugal.

Bekijk het eBook
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram