Autorijden in Portugal

Hobbels, kuilen en elektronische tol

Over het algemeen is autorijden in Portugal niet anders dan in Nederland. Ja de wegen zijn wat minder goed onderhouden, hier en daar zitten gaten of is er niet zo een mooie vangrail geplaatst zoals wij die kennen. Veiligheid staat voorop dus belangrijk om van tevoren te weten hoe het autorijden in Portugal werkt. Vooral de elektronische tol is anders zoals je misschien gewend bent van Franse of Spaanse tolwegen. We hebben het een en ander aan tips op een rijtje gezet voor je.

Algemene regelgeving

In Portugal rijden ze net zoals hier aan de rechterkant van de weg. Het is verplicht als chauffeur en passagier een gordel te dragen. Met alcohol op achter het stuur wordt niet gewaardeerd. Er staan hoge boetes op wanneer het promillage in je bloed boven de 0.05% zit. Doordat wij onder de EU vallen is ons Nederlands rijbewijs voldoende in Portugal. Ook in Portugal is het verplicht om handsfree te bellen tijdens het autorijden.

Tip: Wees alert op de weg en andere weggebruikers. Portugezen houden zich niet zo nauw aan het snelheidslimiet of vinden dat ze voorrang mogen pakken.

Mocht je met de (huur)auto of (huur)camper stil komen te staan langs de weg stap dan niet zomaar uit. Het is namelijk verplicht om reflecterende hesjes bij je te hebben in het voertuig en deze moet je aan doen voordat het voertuig wordt verlaten. Een reflecterende driehoek wordt op enige afstand achter het voertuig geplaatst.

Snelheid

Snelheidsborden zijn er in overvloed in Portugal. Je weet dus vaak precies hoe hard je ergens mag rijden. Mocht je de borden toch over het hoofd zien hou dan de volgende algemene snelheidsregels aan:

  • 50 kilometer per uur in dorpen en steden;
  • 90 kilometer per uur op landelijke wegen;
  • 120 kilometer per uur op de snelwegen;
  • Maar als je niet langer dan een jaar in het bezit bent van je rijbewijs ligt de maximum snelheid op 90 kilometer per uur.

Tol op de Portugese wegen

Het rijden over de meeste snelwegen in Portugal is niet gratis. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven om de tol te vermijden. Maar wil je snel kilometers maken hou er dan rekening mee dat veel snelweg trajecten werken met tol. Tol is te betalen aan de poortjes cash of met creditcard. Maar er zijn ook stukken waar dit elektronisch gebeurd, via een scanner boven de weg. Je herkent deze wegen aan de borden hiernaast.

elektronische tolwegen portugal

Elektronische tol

Let op er zijn ook trajecten in Portugal waar uitsluitend via elektronische tol betaald moet worden. Deze tol kan je op drie manieren betalen:
1) Easy Toll, je koppelt voor 30 dagen je creditcard aan het kenteken. De tol wordt dan automatisch afgeschreven. Wil je jouw creditcard koppelen dan kan dat alleen bij terminals aan de grens:

  • A28 – servicestation Viana do Castelo
  • A24 – op 3,5 km van de grens Chaves/Verin
  • A25 – servicestation Alto Leomil (Vilar Formoso)
  • A22 – Vila Real de Santo António

2) Toll Card, dit is een prepaidkaart die je koopt voor 5, 10, 20 of 40 euro. Dit bedrag wordt dan aan jouw kenteken gekoppeld en de tol wordt van dat krediet afgeschreven. Het mooie bij een tolkaart is dat het één jaar geldig is. Voor meer informatie kijk op Portugaltolls of Tollcard.

3) Toll Service, deze service is ideaal voor wanneer je een pitstop maakt in Portugal. Het ticket kost 20 euro en is geldig voor drie dagen. Bekijk alle informatie over deze optie op de website van Portugaltolls.

Tip: Wij waren nogal dom bij het binnenrijden van Portugal. Achteraf hebben wij nog een prepaid tolkaart aangeschaft. Na wat heen en weer gebel is het uiteindelijk gelukt om de datum van de prepaidkaart met een dag te vervroegen zodat onze gereden tol gewoon van de prepaidkaart werd afgeschreven. Gelukkig maar want er staat een boete van rond de 100 euro op wanneer je geen krediet aan het kenteken hebt gekoppeld. En de boetes worden gewoon naar Nederland opgestuurd..

Voor de precieze toltrajecten, tol klassen en nog meer informatie over Portugese tol verwijzen we je graag door naar een van de volgende websites:
ANWB
Portugaltolls
Visitportugal

Tanken en brandstofprijzen

Het tanken in Portugal is geen probleem. Er zijn voldoende stations aanwezig. Over het algemeen zijn de tankstations open tussen 07:00 uur tot 22:00 uur. Maar er zijn ook voldoende 24 uursservice stations. De namen van de brandstoffen zijn net even anders dan bij ons. Zo heet benzine (95 of 98) gasolina, gasóleo staat voor diesel en LPG is te herkennen aan GPL of gás líquido. Het tanken in Portugal is heel niet vervelend want de prijzen liggen over het algemeen lager dan in Nederland.