Autorijden in Portugal

Hobbels, kuilen en elektronische tol

Home » Europa » Reizen in Portugal » Praktische informatie Portugal » Autorijden in Portugal

Over het algemeen is autorijden in Portugal niet anders dan in Nederland. Ja de wegen zijn wat minder goed onderhouden, hier en daar zitten gaten of is er niet zo een mooie vangrail geplaatst zoals wij die kennen. Veiligheid staat voorop dus belangrijk om van tevoren te weten hoe het autorijden in Portugal werkt. Vooral de elektronische tol is anders zoals je misschien gewend bent van Franse of Spaanse tolwegen. We hebben het een en ander aan tips op een rijtje gezet voor je.

Algemene regelgeving

In Portugal rijden ze net zoals hier aan de rechterkant van de weg. Het is verplicht als chauffeur en passagier een gordel te dragen. Met alcohol op achter het stuur wordt niet gewaardeerd. Er staan hoge boetes op wanneer het promillage in je bloed boven de 0.05% zit. Doordat wij onder de EU vallen is ons Nederlands rijbewijs voldoende in Portugal. Ook in Portugal is het verplicht om handsfree te bellen tijdens het autorijden.

Tip: Wees alert op de weg en andere weggebruikers. Portugezen houden zich niet zo nauw aan het snelheidslimiet of vinden dat ze voorrang mogen pakken.

Mocht je met de (huur)auto of (huur)camper stil komen te staan langs de weg stap dan niet zomaar uit. Het is namelijk verplicht om reflecterende hesjes bij je te hebben in het voertuig en deze moet je aan doen voordat het voertuig wordt verlaten. Een reflecterende driehoek wordt op enige afstand achter het voertuig geplaatst.

Snelheid

Snelheidsborden zijn er in overvloed in Portugal. Je weet dus vaak precies hoe hard je ergens mag rijden. Mocht je de borden toch over het hoofd zien hou dan de volgende algemene snelheidsregels aan:

 • 50 kilometer per uur in dorpen en steden;
 • 90 kilometer per uur op landelijke wegen;
 • 120 kilometer per uur op de snelwegen;
 • Maar als je niet langer dan een jaar in het bezit bent van je rijbewijs ligt de maximum snelheid op 90 kilometer per uur.

Tol op de Portugese wegen

Het rijden over de meeste snelwegen in Portugal is niet gratis. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven om de tol te vermijden. Maar wil je snel kilometers maken hou er dan rekening mee dat veel snelweg trajecten werken met tol. Tol is te betalen aan de poortjes cash of met creditcard. Maar er zijn ook stukken waar dit elektronisch gebeurd, via een scanner boven de weg. Je herkent deze wegen aan de borden hiernaast.

elektronische tolwegen portugal

 • De trap naar het Alcobaça klooster
  anemptytextlline
 • Onze wolf
  anemptytextlline
 • Een verscholen prive strand in de Algarve
  anemptytextlline
 • De platen van Baleal
  anemptytextlline
 • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
  anemptytextlline
 • Wildkamperen in de Algarve
  anemptytextlline
 • Lief en schattig Obidos
  anemptytextlline
 • Vervallen treinloodsen
  anemptytextlline
 • Middeleeuws festival in Bragança
  anemptytextlline
 • Alleen die trap al
  anemptytextlline
 • Elke kapel beeld een verhaal uit
  anemptytextlline
 • Het Portugese hooggebergte
  anemptytextlline
 • Vrolijke grazers in Alentejo
  anemptytextlline
 • De mooiste roadtrip wegen van Portugal
  anemptytextlline
 • Citroenen plukken bij een ruïne
  anemptytextlline

Wij Reizen In Portugal

Portugal is één van de fijnste landen om in rond te reizen. Of het een korte vakantie is, of een complete rondreis. Niet gek dat wij er langer dan een jaar zijn blijven hangen. Gebruik onze ervaringen in jouw reisvoorbereiding en je haalt het maximale uit jouw bezoek aan Portugal. Van tips & tricks tot de mooiste plekjes om te chillen.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Elektronische tol

Let op er zijn ook trajecten in Portugal waar uitsluitend via elektronische tol betaald moet worden. Deze tol kan je op drie manieren betalen: 1) Easy Toll, je koppelt voor 30 dagen je creditcard aan het kenteken. De tol wordt dan automatisch afgeschreven. Wil je jouw creditcard koppelen dan kan dat alleen bij terminals aan de grens:

 • A28 – servicestation Viana do Castelo
 • A24 – op 3,5 km van de grens Chaves/Verin
 • A25 – servicestation Alto Leomil (Vilar Formoso)
 • A22 – Vila Real de Santo António

2) Toll Card, dit is een prepaidkaart die je koopt voor 5, 10, 20 of 40 euro. Dit bedrag wordt dan aan jouw kenteken gekoppeld en de tol wordt van dat krediet afgeschreven. Het mooie bij een tolkaart is dat het één jaar geldig is. Voor meer informatie kijk op Portugaltolls of Tollcard.

3) Toll Service, deze service is ideaal voor wanneer je een pitstop maakt in Portugal. Het ticket kost 20 euro en is geldig voor drie dagen. Bekijk alle informatie over deze optie op de website van Portugaltolls.

Tip: Wij waren nogal dom bij het binnenrijden van Portugal. Achteraf hebben wij nog een prepaid tolkaart aangeschaft. Na wat heen en weer gebel is het uiteindelijk gelukt om de datum van de prepaidkaart met een dag te vervroegen zodat onze gereden tol gewoon van de prepaidkaart werd afgeschreven. Gelukkig maar want er staat een boete van rond de 100 euro op wanneer je geen krediet aan het kenteken hebt gekoppeld. En de boetes worden gewoon naar Nederland opgestuurd..

Voor de precieze toltrajecten, tol klassen en nog meer informatie over Portugese tol verwijzen we je graag door naar een van de volgende websites:

Tanken en brandstofprijzen

Het tanken in Portugal is geen probleem. Er zijn voldoende stations aanwezig. Over het algemeen zijn de tankstations open tussen 07:00 uur tot 22:00 uur. Maar er zijn ook voldoende 24 uursservice stations. De namen van de brandstoffen zijn net even anders dan bij ons. Zo heet benzine (95 of 98) gasolina, gasóleo staat voor diesel en LPG is te herkennen aan GPL of gás líquido. Het tanken in Portugal is heel niet vervelend want de prijzen liggen over het algemeen lager dan in Nederland.

Zelf reizen in Portugal?

Ben je enthousiast geworden over Portugal en sta je klaar om dit land zelf te ontdekken? De onderstaande reisorganisaties bieden diverse toffe vakanties en rondreizen aan. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct. Start jouw Reisvirus!

6 Reacties

 1. Avatar

  Kun je me uitleggen hoe dat systeem werkt voor buitenlanders in Portugal. Wij hebben een bip en go, voor Frankrijk en Portugal. Werkt deze ook op de via Verde? Want als ik hierboven lees, is dit alleen bestemd voor Portugezen.
  Mvg. Aline

  Antwoord
  • Dasja

   Hai Aline,
   Laatst ook informatie over dit soort kastjes gevonden voor de tolwegen in meerdere landen. Volgens mij kun je in Portugal dan ook gewoon op de via Verde rijden. We hebben hier zelf geen ervaring mee. Misschien kun je het dubbel checken bij Bip en go? Zou je dit willen terugkoppelen aan ons? Dan kunnen we dit updaten in onze informatie om het zo compleet mogelijk te maken en te houden!

   Antwoord
 2. Avatar

  Hoi Dasja,

  Leuk om jullie avonturen te lezen.
  Ik vertrek over twee weken voor een camperreis van ca 2 maand richting Portugal.
  De Tolbetaling in Portugal baard mij enigzins zorgen.
  Vraag: Als ik mijn creditcard verbindt met mijn kenteken bij de poort van Easytolls aan de grens dan kan ik gebruik maken van deze electronische tolweg (duidelij)maar hoe zit het dan bij de andere tolpoorten waar ik contant of met bankpas kan betalen. werkt hier die koppeling van kenteken en creditcard ook? wordt het op deze trajecten ook automatisch afgeschreven van mijn credit card?
  Of zijn dit twee gehele aparte tolbedrijven?

  Niet dat ik en contant betaal en dat er ook nog van mijn creditcard word afgeschreven dus dubbel betaal op de zeg maar normale ouderwetse tolweg.

  Hoor graag of je mij hier mee kan helpen.

  alvast mijn dank!

  Groetjes Gert.

  Antwoord
  • Lars

   Ha Gert,
   Heerlijk vooruitzicht, de winter ontlopen in Portugal. Je zorgen kunnen we gelukkig meteen voor je weg nemen! Je creditcard koppeling is enkel voor de elektronische tol. Op deze wegen hangen camera’s boven de weg welke je nummerbord vastleggen. Hier zijn geen poortjes o.i.d. De andere tolwegen hebben wel poortjes. Hier moet je ook gebruik van maken, hier is vaak ook een baan waar je zonder poortje kan door rijden (Via Verde, een groene vlak met een V). Dit is echter NIET hetzelfde als de elektronische tol. Via Verde maakt gebruik van een kastje in de auto en is niet verkrijgbaar voor buitenlanders (of niet interessant ivm aanschaf waarde). Hopelijk heb je hiermee een duidelijk antwoord en kan je zonder zorgen genieten van Portugal!

   Antwoord
 3. Avatar

  Of je huurt een via verde scannertje bij je huurwagen veel sneller en gemakkelijk je kan gewoon doorrijden aan de tol

  Antwoord
  • Dasja

   Ha Florine, Thanks voor deze goede tip 😀

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *