Overwinteren in Portugal

De winter doorbrengen in een graadje of 18, niet verkeerd toch?

Geschreven door: Lars

Ontsnappen aan de koude winter in Nederland en overwinteren in Portugal? Dat is allang niet meer alleen voor de gepensioneerde levensgenieters. Of je nu een vanlifer bent of een digital nomad er zijn voldoende opties om in Portugal een lekkere winter door te brengen. En dan vooral in het zuiden, ruim genomen het deel onder Lissabon. Benieuwd naar wat de temperaturen in de rest van Portugal doen, het hele jaar door? Check dan onze pagina, klimaat van Portugal.

In dit blog vertellen we je meer over wat je mag verwachten tijdens een winter in Portugal en of het wel de moeite waard is. Een tipje van de sluier geven we vast: 18 graden klinkt zo slecht niet toch?

Waar je het beste kunt overwinteren in Portugal

Ondanks dat heel Portugal ook in de winter mooi is (bijvoorbeeld de besneeuwde bergtoppen in het Estrella National Park) is er een groot verschil in temperatuur. Makkelijk gezegd is het noorden in de winter koud en het zuiden vanaf ongeveer Lissabon warmer. Misschien is dit iets te kort door de bocht, het binnenland is namelijk kouder dan de kustgebieden.

De meeste overwinteraars blijven daarom hangen in de Algarve. Het liefste langs de zuidkust. Simpelweg omdat het hier het warmste is en de minste neerslag valt. Gelukkig is er hier ook voldoende te zien en te ontdekken! Het enige nadeel voor de rondreizigers is dat je haast gedwongen wordt om rustig aan te doen, met ongeveer 300 kilometer zuidelijke kustlijn rij je er zo doorheen.

Hoe is de temperatuur in de winter?

Al eerder kort aangestipt, in het zuiden van Portugal loopt het kwik overdag redelijk snel op tot 18 graden. Gewoon lekker bruin worden in een t-shirtje. Helaas koelt het in de avond vaak flink af, niet dat de kachel de hele avond gestookt moet worden maar kijk niet gek op van een temperatuur rond de 10 graden Celsius. Dus zet de kaarsjes maar klaar om het gezellig te maken, want de avond valt al tussen 17:00 uur en 18:00 uur. Een ander nadeel is dat er in de winter meer neerslag valt. Het is zeker niet te vergelijken met de Nederlandse winters, maar ook in Portugal is het af en toe een dagje binnen zitten. Wat kleding betreft is het slim om naast de t-shirtjes ook warme truien, lange broeken en een (warme) regenjas mee te nemen.

Wat voor een activiteiten kun je ondernemen in de winter?

Door te overwinteren in Portugal pak je voor de bezienswaardigheden en activiteiten een groot voordeel mee. Geen massatoerisme! Het is in de winter relaxt en een stuk rustiger in Portugal. Zo proef je nog meer aan de cultuur en de dagelijkse gang van zaken. Er zijn zeker voldoende activiteiten te ondernemen en ook genoeg bezienswaardigheden die in de winter hun deuren openhouden.

Bezienswaardigheden

Op je gemak diverse paleizen in de stad Sintra ontdekken, een stedentrip ondernemen naar Lissabon of Porto om daar de nodige dosis cultuur op te snuiven. Er zijn veel bezienswaardigheden in Portugal te ontdekken. Om het makkelijker te maken hebben we een kaart gevuld met toffe spots. Bekijk die kaart en achterhaal wat jij wilt gaan bezoeken.

Wandelen of fietsen in de natuur

Portugal kent een gevarieerde natuur. Uitgestrekte stranden omgeven door hoge kliffen of duinen, nationale parken waar de tijd lijkt stil te staan, glooiende heuvellandschappen waar het oog zo ver kan kijken tot aan de horizon. Ook het zuiden heeft genoeg diversiteit in de flora en fauna. Trek de wandelschoenen aan of spring op de mountainbike en geniet van de rust.

Tip: via de app Wikiloc vind je supermakkelijk wandel- en fietsroutes bij jou in de buurt. De afstand, moeilijkheid en soms foto’s staan als informatie erbij zo weet je een beetje wat je kunt verwachten.

Watersporten in Portugal

Portugal is een surfland maar er zijn natuurlijk meer watersporten te ondernemen, ook in de winter. We hebben al een aantal fijne golfsurfspots voor je bij elkaar gezocht. Sowieso kun je in het najaar en de winter de kans pakken om de megagrote golven van Nazaré te aanschouwen. Kans dat er nog een paar big wave surfers in het water liggen ook.

Voor de kitesurfers onder ons: in de Algarve zijn een aantal fijne kite spots te vinden rondom Faro, Lagos en Sagres. Ondanks dat de zomerperiode de beste tijd is kun je in de winter ook prima kiten.

Niet alleen surfers halen hun hart op in Portugal ook kun je hier goed op de oceaan zeilen. Aan de westkust is de Atlantische oceaan wat ruiger dan het zuidelijke deel. Hou hier rekening mee. Even knallen met een laser, catamaran of J22? Vind een zeilboten verhuurbedrijf en vergeet niet de weersverwachting van tevoren te checken.

Golfen in de Algarve

Portugal heeft prachtige golfbanen. En de Algarve staat zelfs bekend als één van de meest aantrekkelijke regio’s in Europa om te golfen. De regio kent veel hoogwaardige golfbanen, meestal ontworpen door bekende golfarchitecten. Ook in de winter zijn de golfbanen open dus op zonnige dagen spendeer je makkelijk een aantal uren op de baan.

Roadtrippen

Grofweg genomen loopt er 300 kilometer kustlijn van Lissabon tot het uiterste zuidelijke puntje van Portugal Sagres. En die kustlijn is perfect voor een roadtrip. Als je gaat roadtrippen doorkruis je Altentejo wat een rustig en heerlijke streek is. Wil je vanaf Sagres verder de Algarve intrekken? Vergeet dan niet het pareltje Praia da Marinha te bezoeken, maar ook het achterland van de Algarve is het ontdekken waard. Wat ons betreft kun je hier eigenlijk de mist niet ingaan wat wegen betreft zolang je de tolwegen laat voor wat het is.

Een roadtrip maken maar nog geen voertuig? Huur een auto of huur een camper.

Tekst gaat hieronder verder!
 • beste reistijd portugal
  Met Ninja op Cabo da Roca
  anemptytextlline
 • reisroute noord portugal
  Santuário de Santa Luzia
  anemptytextlline
 • Afife bij zonsondergang <3
  anemptytextlline
 • Traditioneel mais drogen in Lindoso
  anemptytextlline
 • De ankers van Praia do Barril
  anemptytextlline
 • De daken van Evora