Klimaat Australië

Verantwoord op reis in een land waar de zon altijd schijnt

Denk je aan Australië, dan denk je al snel aan zonovergoten, hagelwitte stranden met azuurblauwe oceaan op de achtergrond. Of aan het hete centrum, waar het wereldberoemde Uluru opdoemt uit donkerrode woestijn. Australië is inderdaad zonnig en warm, maar kent in het noorden een regenseizoen en in het zuiden wordt het elk jaar weer winter. In Victoria en Nieuw-Zuid-Wales kun je zelfs skiën! Niet alle gebieden kunnen het hele jaar door bezocht worden, zo komen delen van het noorden onderwater te staan in het regenseizoen. Het grote voordeel van Australië is dan weer dat er altijd wel een regio te vinden is waar de zon schijnt: het land is simpelweg zo reusachtig dat je het kunt vergelijken met bijvoorbeeld Europa wat betreft klimaatverschillen. Op deze pagina vertellen we je meer over de klimaatverschillen binnen Australië en waar je het best in welke periode naartoe kunt gaan.

Van droogte tot overstromingen: extreem weer down-under

De wereldwijde opwarming van de aarde heeft ook Australië niet ongemoeid gelaten. Het weer wordt er steeds onvoorspelbaarder en kent grote extremen. In de Australische zomer (onze winter) zijn temperaturen van vijftig graden in de outback niet ongewoon. Het gat in de ozonlaag is er daarnaast erg groot: de uv-stralingen zijn nergens ter wereld zo hoog als in Australië. Onderschat de hitte niet: blijf zoveel mogelijk uit de zon en ga altijd op pad met genoeg water. Helaas komen er elk jaar weer toeristen om omdat ze onvoorbereid de outback intrekken. De droge en hete zomer is tevens het seizoen van bosbranden. In de meeste gebieden staan meters langs de weg waarop het actuele brandgevaar wordt aangegeven. Vanaf een bepaald niveau mag je geen vuurtjes meer maken, er staan fikse boetes op als je deze regel overtreed. In het noorden hebben ze met een tegenovergesteld probleem te maken: daar valt in dezelfde periode juist “world-record-breaking rain” en vechten de Australiërs tegen het water. Tijdens de zomer van 2010-2011 vielen 33 doden bij overstromingen in Queensland, waarbij een gebied zo groot als Frankrijk en Duitsland samen onderwater kwam te staan. Daarnaast kent Australië orkanen, cyclonen, sneeuwstormen, zandstormen en natuurlijk hittegolven. Redenen genoeg dus om je reis goed te plannen en rekening te houden met de krachten van de natuur.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Aboriginal art
    anemptytextlline
  • Oud huisje in verlaten dorp
    anemptytextlline
  • Kamperen bij een meertje
    anemptytextlline
  • Road trains in Australië
    anemptytextlline
  • Ozzie hippies
    anemptytextlline
  • Een 4WD is soms geen overbodige luxe
    anemptytextlline
  • Zo kun je dagen lang rondrijden in Australië
    anemptytextlline
  • Voordelen rooftoptent sterrenhemel
    anemptytextlline
  • Aussies in het weekend
    anemptytextlline
  • Bars in Perth
    anemptytextlline
  • Mooie kampvuurplek
    anemptytextlline
  • Sommige kampeerplekken hebben douches
    anemptytextlline
  • Het boerenleven in Australië
    anemptytextlline
  • zonder koelkast reizen
    Geen grappen in de outback tijdens zomer
    anemptytextlline
  • australie klimaat en beste reis tijd
    Droogte in de Australische outback
    anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Het weer in Australië: buiten de extremen

Het weer is gelukkig ook wel eens voorspelbaar down-under. De seizoenen zijn er omgekeerd aan Nederland: als het bij ons winter is, is het in Australië zomer en andersom. Dit geldt echter voornamelijk voor het zuiden van het land, het noorden kent bijvoorbeeld altijd een tropisch klimaat. Grof gezien kun je het land opdelen in de volgende klimaatzones:

  • Woestijnklimaat: in het droge binnenland. Overdag is het hier heet, ’s nachts kan het enorm afkoelen. Het regent er bijna nooit. In de zomer stijgt het kwik tot wel 50°C, in de winter is het overdag rond de 22°C.
  • Tropisch klimaat: in het noorden van het land, met een regenseizoen (november t/m april) en een droog seizoen (mei t/m september). Het klimaat is het hele jaar door warm en vochtig.
  • Gematigd klimaat: in het zuiden van het land, van Perth tot Sydney. Vergelijkbaar met het middellandse zeeklimaat: warme zomers en zachte winters.
  • Subtropisch klimaat: aan de kust van Queensland en West-Australië. Temperaturen liggen er het hele jaar tussen de 20 en 30°C.

Ook Tasmanië kent een gematigd klimaat, al wordt het er kouder dan op het Australische vasteland. Kort samengevat is het noorden van Australië altijd warm, evenals de outback, en kent het zuiden een meer Europees klimaat met hete zomers en koudere, donkere winters wanneer in sommige gebieden zelfs geskied kan worden.

De beste (en slechtste) reistijden per gebied

Ondanks de wisselende seizoenen in Australië, kan je er het hele jaar door wel ergens genieten van de zon. In de zomer (december t/m maart) is het weer op haar best in het zuiden, als de temperaturen daar beginnen af te nemen kun je langzaam naar het tropische noorden trekken of de outback gaan verkennen. Het midden van het land (van kust tot binnenland) bezoek je het best in het voorjaar (september t/m november) en najaar (maart t/m mei).

Toen wij in Australië waren, ontdekten we dat er vooral periodes bestaan waarin je bepaalde gebieden beter niet kunt bezoeken:

  • Het zuiden van het land vermijd je in de winter (mei t/m augustus), wanneer de temperaturen dalen en de dagen kort zijn. Tasmanië is nog kouder en bezoek je in de zomermaanden (het best in december of januari).
  • Het noorden van het land wordt op veel plekken onbegaanbaar tijdens het regenseizoen (Aussies noemen het “the wet”), dat loopt van ongeveer november t/m april.
  • De outback kan in de zomer worden bezocht, maar is dan beter te vermijden. Ga in het voorjaar of najaar, wanneer de temperaturen nog steeds hoog zijn maar niet ondraaglijk, en de temperaturen ’s nachts nog niet onder het vriespunt zakken.

Wat de perfecte reistijd per gebied is, ligt echter ook aan jou: in de Australische zomer is het in het zuiden bijvoorbeeld druk (en vaak duurder), idem dito voor het noorden in de winter. De Great Ocean Road zal een stuk frisser zijn in juni, maar je zult dan ook de hordes toeristen vermijden die er in de zomer zijn. En de watervallen zijn in het noorden tijdens het regenseizoen nóg spectaculairder. Ons belangrijkste advies is om in ieder geval weersextremen zoals overstromingen en enorme hitte in je achterhoofd te houden. Houd je hier rekening mee, dan kan je het hele jaar door genieten van al het moois dat Australië te bieden heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië
Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram