Kosten reizen in Australië

Inzicht in de kosten van een rondreis door Australië

Voor je op het vliegtuig stapt richting Australië, is het belangrijk om in grote lijnen je budget te bepalen. Veel reizigers gaan op weg met een werkvisum zodat ze ter plekke hun spaarvarken kunnen spekken. Op die manier kun je prima een jaar in Australië vertoeven zonder van tevoren bakken met geld te hoeven sparen in Nederland. Maar ook als je alleen komt om te reizen hoeft Australië niet onbetaalbaar te zijn. Zelf reisden we met twee personen met een maandbudget van 2.500,- AUD (tijdens onze reis gelijk aan ongeveer €1.600,-), waarmee we in 7,5 maand een groot deel van het land hebben kunnen zien.

Kosten voorbereiding reis

Je eerste dure aankoop wordt waarschijnlijk een vliegticket. Tickets naar Australië zijn niet goedkoop, maar je kunt de kosten lager houden als je flexibel bent. Zelf boekten we een enkeltje naar Perth voor €550,-. Ga voor een retourvlucht uit van €700,- tot €1.500,-, afhankelijk van de bestemming en periode.

Tip: als je genoeg tijd hebt is het de moeite waard om uit te zoeken of het goedkoper is om via Azië te vliegen en twee losse vluchten te boeken. Een enkeltje Bali hoeft bijvoorbeeld niet al te duur te zijn, en vanuit daar boek je weer een betaalbare vlucht naar Australië met een maatschappij als Jetstar.

Afhankelijk van je reisplannen zal je thuis ook al de kosten van een visum moeten betalen. Een Working Holiday Visa kost 440,- AUD, een toeristenvisum is gratis. Andere kosten zijn eventuele verzekeringen. Een (lang op reis) verzekering is sterk aan te raden en een eventuele annuleringsverzekering kan handig zijn. De kosten voor een (lang op reis) verzekering liggen tussen de €15,- en €40,- per maand afhankelijk van de reisduur en verzekeringsopties. Een annuleringsverzekering is afgesloten voor €30,- tot €45,-.

Kosten verblijf in Australië

Australië kun je zo duur maken als je wilt. Een avondje stappen in Sydney kost je waarschijnlijk evenveel als een week boodschappen als je gaat kamperen: your pick. Een van de eerste keuzes die je zult moeten maken, is hoe je het land gaat bereizen. Veel reizigers kiezen ervoor een eigen auto of camper te kopen, maar je kunt ook op safe spelen en een voertuig huren. Anders is er altijd nog de Greyhound of kun je ervoor kiezen je aan te sluiten bij andere reizigers die al een auto hebben.

 • Auto kopen: een auto heb je al vanaf 1.000,- AUD, een 4x4 begint bij 3.000,- AUD. Vergeet ook niet de bijkomende kosten, zoals de overschrijving op jouw naam, de rego die elke drie, zes of twaalf maanden moet worden verlengd en eventuele reparatiekosten.
 • Camper kopen: busjes of campers vind je vanaf 2.000 AUD.
 • Auto huren: 25,- tot 150,- AUD per dag, afhankelijk van type auto en huurperiode.
 • Camper huren: 70,- tot 250,- AUD per dag, afhankelijk van type camper en huurperiode.
 • Buspas: afhankelijk van je route en flexibiliteit, een pas van Cairns naar Melbourne kost 549,- AUD.
 • Openbaar vervoer: een bus-, tram- of metrokaartje kost gemiddeld 2,50 AUD. Een nachtbus van Sydney naar Melbourne kost ongeveer 120,- AUD.
 • Mobiele telefonie & data: kan vanaf 9,- AUD per maand, maar ga uit van 30,- AUD per maand voor een aantal GB’s internet en onbeperkt bellen en sms-en.
Lees hieronder verder!
 • Heerlijke kustlijn van Point Brown
  anemptytextlline
 • Kangaroos is Nationaal park Grampians
  anemptytextlline
 • Een 4WD is soms geen overbodige luxe
  anemptytextlline
 • Het strand is ook een prima weg
  anemptytextlline
 • Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Ook West-Australië heeft een mooie zonsondergang
  anemptytextlline
 • Ozzie hippies
  anemptytextlline
 • The Grampians National Park
  anemptytextlline
 • Great Ocean Road de mooiste route in Victoria
  anemptytextlline
 • Surfen in Margaret River Redgate Beach
  anemptytextlline
 • De skyline van Perth
  anemptytextlline
 • South Australia museum in Adelaide
  anemptytextlline
 • Zoek de natuur op in Stirling Range
  anemptytextlline
 • De skyline van Melbourne
  anemptytextlline
 • Avond show in Zuid-Australië
  anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

In een hostel betaal je 20,- tot 40,- AUD per nacht voor een bed in een dorm, een privékamer boek je vanaf 55,- AUD. De prijs van een hotelkamer begint ongeveer bij 80,- AUD per nacht. Airbnb kan een goed alternatief zijn voor dure hotels. Kamperen is een stuk goedkoper: op veel plekken kan je gratis slapen, op de luxere campings met voorzieningen als keuken en zwembad betaal je ongeveer 35,- AUD met twee personen. Op nationale park-campings betaal je meestal 6,- AUD p.p., de prijzen van particuliere campings zitten daar ergens tussenin.

Eten, drinken & extra’s

Hoewel je in eerste instantie waarschijnlijk schrikt van de prijzen in Australische horeca en supermarkten (vooral wat betreft alcohol), kun je in Australië voor ongeveer dezelfde prijzen eten als in Nederland. Als je zelf kookt ben je ongeveer 5,- tot 10,- AUD kwijt voor twee personen. Verwacht 15,- tot 25,- AUD kwijt te zijn aan een maaltijd in een restaurant. Een biertje kost rond de 9,- AUD.

Australië wordt een stuk prijziger als je veel activiteiten gaat doen. Voor een dagje snorkelen of duiken bij het Great Barrier Reef betaal je al gauw 150,- tot 300,- AUD, in drie dagen met een groep langs de Great Ocean Road kost je ongeveer 300,- AUD. Ook 4x4 tours naar bijvoorbeeld Fraser Island zijn prijzig, ga uit van minimaal 100,- AUD per persoon per dag.

Ons budget voor Australië

Zelf probeerden we voor 2.000,- AUD per maand te reizen, in de realiteit kwam dit meestal uit rond 2.500,- AUD voor twee personen. Dit waren voor ons alle kosten, dus inclusief onderhoud aan de auto, uiteten en drinken, telefoonkosten, openbaar vervoer in de steden, kleding etc. Als we puur naar benzine, overnachtingen en boodschappen kijken, waren we ongeveer 1.500,- AUD aan de westkust kwijt, en 2.000,- AUD kwijt aan de oostkust, waar alles iets duurder is.

 • Boodschappen: tussen de 10,- en 15,- AUD per dag.
 • Brandstof: met 33,- AUD per dag (1.000,- AUD per maand) veruit onze grootste kostenpost. Onze 4x4 was echter niet zuinig (ongeveer 1 op 6) en we hebben vaak in korte tijd veel kilometers gemaakt.
 • Overnachtingen: gemiddeld 17,- AUD per dag aan de oostkust, 7,50 AUD per dag aan de westkust.

Onze auto inclusief daktent en reparatie was de grootste uitgave van onze reis, maar hebben we voor het grootste gedeelte weer terugverdiend bij de verkoop. Hierdoor was het voor ons een erg goedkope manier om Australië rond te reizen, vooral omdat we vaak gratis konden kamperen. We hebben geen grote bedragen aan activiteiten of tours uitgegeven, maar gaven vaak wel meer uit aan horeca dan aan boodschappen in een maand. Laat je hoe dan ook niet afschrikken door de prijzen: als je je eigen voertuig hebt en niet elke ochtend een warme douche verwacht, kun je Australië makkelijk bereizen on a budget.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram