Kosten reizen in Australië

Inzicht in de kosten van een rondreis door Australië

Voor je op het vliegtuig stapt richting Australië, is het belangrijk om in grote lijnen je budget te bepalen. Veel reizigers gaan op weg met een werkvisum zodat ze ter plekke hun spaarvarken kunnen spekken. Op die manier kun je prima een jaar in Australië vertoeven zonder van tevoren bakken met geld te hoeven sparen in Nederland. Maar ook als je alleen komt om te reizen hoeft Australië niet onbetaalbaar te zijn. Zelf reisden we met twee personen met een maandbudget van 2.500,- AUD (tijdens onze reis gelijk aan ongeveer €1.600,-), waarmee we in 7,5 maand een groot deel van het land hebben kunnen zien.

Kosten voorbereiding reis

Je eerste dure aankoop wordt waarschijnlijk een vliegticket. Tickets naar Australië zijn niet goedkoop, maar je kunt de kosten lager houden als je flexibel bent. Zelf boekten we een enkeltje naar Perth voor €550,-. Ga voor een retourvlucht uit van €700,- tot €1.500,-, afhankelijk van de bestemming en periode.

Tip: als je genoeg tijd hebt is het de moeite waard om uit te zoeken of het goedkoper is om via Azië te vliegen en twee losse vluchten te boeken. Een enkeltje Bali hoeft bijvoorbeeld niet al te duur te zijn, en vanuit daar boek je weer een betaalbare vlucht naar Australië met een maatschappij als Jetstar.

Afhankelijk van je reisplannen zal je thuis ook al de kosten van een visum moeten betalen. Een Working Holiday Visa kost 440,- AUD, een toeristenvisum is gratis. Andere kosten zijn eventuele verzekeringen. Een (lang op reis) verzekering is sterk aan te raden en een eventuele annuleringsverzekering kan handig zijn. De kosten voor een (lang op reis) verzekering liggen tussen de €15,- en €40,- per maand afhankelijk van de reisduur en verzekeringsopties, zo zijn er speciale verzekeringen als je voor een Working Holiday naar Australië gaat. Een annuleringsverzekering is afgesloten voor €30,- tot €45,-. Lees je verder in over mogelijke reisverzekeringen of check direct het aanbod van JoHo.

Kosten verblijf in Australië

Australië kun je zo duur maken als je wilt. Een avondje stappen in Sydney kost je waarschijnlijk evenveel als een week boodschappen als je gaat kamperen: your pick. Een van de eerste keuzes die je zult moeten maken, is hoe je het land gaat bereizen. Veel reizigers kiezen ervoor een eigen auto of camper te kopen, maar je kunt ook op safe spelen en een voertuig huren. Anders is er altijd nog de Greyhound of kun je ervoor kiezen je aan te sluiten bij andere reizigers die al een auto hebben.

 • Auto kopen: een auto heb je al vanaf 1.000,- AUD, een 4x4 begint bij 3.000,- AUD. Vergeet ook niet de bijkomende kosten, zoals de overschrijving op jouw naam, de rego die elke drie, zes of twaalf maanden moet worden verlengd en eventuele reparatiekosten.
 • Camper kopen: busjes of campers vind je vanaf 2.000 AUD.
 • Auto huren: 25,- tot 150,- AUD per dag, afhankelijk van type auto en huurperiode.
 • Camper huren: 70,- tot 250,- AUD per dag, afhankelijk van type camper en huurperiode.
 • Buspas: afhankelijk van je route en flexibiliteit, een pas van Cairns naar Melbourne kost 549,- AUD.
 • Openbaar vervoer: een bus-, tram- of metrokaartje kost gemiddeld 2,50 AUD. Een nachtbus van Sydney naar Melbourne kost ongeveer 120,- AUD.
 • Mobiele telefonie & data: kan vanaf 9,- AUD per maand, maar ga uit van 30,- AUD per maand voor een aantal GB’s internet en onbeperkt bellen en sms-en.
Tekst gaat hieronder verder!
 • Great Ocean Road de mooiste route in Victoria
  anemptytextlline
 • De skyline van Melbourne
  anemptytextlline
 • Avond show in Zuid-Australië
  anemptytextlline
 • Ook West-Australië heeft een mooie zonsondergang
  anemptytextlline
 • Surfen in Margaret River Redgate Beach
  anemptytextlline
 • The Grampians National Park
  anemptytextlline
 • South Australia museum in Adelaide
  anemptytextlline
 • <