Australië is niet alleen een populaire reisbestemming, maar ook een prima plek om te werken. Jaarlijks vertrekken duizenden reizigers van over de hele wereld met een Working Holiday Visa (WHV) naar Australië om er geld te verdienen, mensen te ontmoeten en hun Engels te verbeteren. Maar voor je besluit het WHV aan te schaffen, wil je waarschijnlijk wat meer weten over werken in Australië. We hebben geprobeerd de belangrijkste vragen alvast voor je te beantwoorden.
Wat voor baantjes zijn er?
In principe mag je overal werken, maar over het algemeen komen de meeste reizigers in een van de volgende sectoren terecht:
- Horeca: ga aan de slag in een koffiebarretje in Melbourne, of juist in een pub middenin de outback, op een camping in de natuur of in een roadhouse langs een weg waar eens in het uur een auto langskomt. Werken in de horeca bied je de mogelijkheid om Australiërs te leren kennen en je Engels op te krikken, en tegelijkertijd het land te zien. Het werk betaalt goed, met meestal bonussen in het weekend en op feestdagen.
- Farm work: veel backpackers vinden werk als fruitplukker. Het voordeel van farm work is dat je je werkvisum kunt verlengen met een jaar als je minimaal 88 dagen op het land hebt gewerkt. Omdat er altijd wel ergens iets geplukt moet worden kom je als fruitplukker makkelijk aan werk, zolang je bereid bent de seizoenen achterna te reizen. Voor een echte outback ervaring zoek je een baantje als station hand op een cattle farm, enorme veeboerderijen van vaak honderdduizenden hectares. Het is ook mogelijk om te werken met paarden.
- Construction of mining jobs: als je serieus geld wilt verdienen en ervaring hebt, doe je er goed aan een baan te zoeken in de (mijn)bouw. Het werk staat erom bekend erg zwaar te zijn, maar de salarissen liggen vele malen hoger dan bij andere reizigersbaantjes.
- Au pair: als je het leuk vind om met kinderen te werken en een aantal maanden mee te draaien met een Australisch gezin, is dit een ideaal baantje. Het betaalt meestal iets minder goed, maar je krijgt er gratis eten en onderdak en een Aussie family voor in de plaats.
- Sales: er zijn ook reizigers die aan de slag gaan als verkoper, bijvoorbeeld bij een callcenter of als fondsenwerver voor goede doelen.
Let op: als je in de horeca aan de slag wilt, zal je meestal je RSA moeten halen. Dit is een certificaat dat je moet hebben om bijvoorbeeld alcohol te mogen schenken. Het halen van een RSA is niet moeilijk en kan meestal binnen een dag via een online cursus. Voor elke staat heb je weer een ander certificaat nodig. Kijk hier voor meer info.