Werken in Australië

Geld verdienen down under

Australië is niet alleen een populaire reisbestemming, maar ook een prima plek om te werken. Jaarlijks vertrekken duizenden reizigers van over de hele wereld met een Working Holiday Visa (WHV) naar Australië om er geld te verdienen, mensen te ontmoeten en hun Engels te verbeteren. Maar voor je besluit het WHV aan te schaffen, wil je waarschijnlijk wat meer weten over werken in Australië. We hebben geprobeerd de belangrijkste vragen alvast voor je te beantwoorden.

Wat voor baantjes zijn er?

In principe mag je overal werken, maar over het algemeen komen de meeste reizigers in een van de volgende sectoren terecht:

  • Horeca: ga aan de slag in een koffiebarretje in Melbourne, of juist in een pub middenin de outback, op een camping in de natuur of in een roadhouse langs een weg waar eens in het uur een auto langskomt. Werken in de horeca bied je de mogelijkheid om Australiërs te leren kennen en je Engels op te krikken, en tegelijkertijd het land te zien. Het werk betaalt goed, met meestal bonussen in het weekend en op feestdagen.
  • Farm work: veel backpackers vinden werk als fruitplukker. Het voordeel van farm work is dat je je werkvisum kunt verlengen met een jaar als je minimaal 88 dagen op het land hebt gewerkt. Omdat er altijd wel ergens iets geplukt moet worden kom je als fruitplukker makkelijk aan werk, zolang je bereid bent de seizoenen achterna te reizen. Voor een echte outback ervaring zoek je een baantje als station hand op een cattle farm, enorme veeboerderijen van vaak honderdduizenden hectares. Het is ook mogelijk om te werken met paarden.
  • Construction of mining jobs: als je serieus geld wilt verdienen en ervaring hebt, doe je er goed aan een baan te zoeken in de (mijn)bouw. Het werk staat erom bekend erg zwaar te zijn, maar de salarissen liggen vele malen hoger dan bij andere reizigersbaantjes.
  • Au pair: als je het leuk vind om met kinderen te werken en een aantal maanden mee te draaien met een Australisch gezin, is dit een ideaal baantje. Het betaalt meestal iets minder goed, maar je krijgt er gratis eten en onderdak en een Aussie family voor in de plaats.
  • Sales: er zijn ook reizigers die aan de slag gaan als verkoper, bijvoorbeeld bij een callcenter of als fondsenwerver voor goede doelen.

Let op: als je in de horeca aan de slag wilt, zal je meestal je RSA moeten halen. Dit is een certificaat dat je moet hebben om bijvoorbeeld alcohol te mogen schenken. Het halen van een RSA is niet moeilijk en kan meestal binnen een dag via een online cursus. Voor elke staat heb je weer een ander certificaat nodig. Kijk hier voor meer info.

Tekst gaat hieronder verder!
  • fruit plukken australie
    Appels plukken in Australië
    anemptytextlline
  • Het boerenleven in Australië
    anemptytextlline
  • werken australie wijngaard
    Op de wijngaard is altijd werk
    anemptytextlline
  • avocados plukken in australie
    Avocados plukken!
    anemptytextlline
  • werken op farm australie
    Aan het werk op de farm
    anemptytextlline
  • werken in een roadhouse australie
    Een Roadhouse leer je locals kennen
    anemptytextlline
  • Central market Adelaide
    anemptytextlline
  • wijngaard werken in australie
    In Australië werken op de wijngaard
    anemptytextlline
  • Heerlijke kustlijn van Point Brown
    anemptytextlline
  • werken op wijngaarden australie
    Zo veel wijngaarden
    anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Speciale verzekering voor werken in het buitenland

Een standaard reisverzekering volstaat helaas niet om ook tijdens je werkuren verzekerd te zijn. Ongelukken op het werk, of in het slechtste geval rechtsbijstand, worden dan vaak niet vergoed. De standaard reisverzekering is echt alleen voor hetgeen je op reis of vakantie doet. Werken valt daar, ook al werk je in Australië, niet onder. Ben je van plan je reis (groten)deels te bekostigen door te werken in Australië? Dan is het slim om in ieder geval voor deze periode een (extra) verzekering af te sluiten. Onze partner JoHo biedt bijvoorbeeld twee reisverzekeringen waarmee je zonder zorgen wel kan werken tijdens je (backpack)trip; de Special ISIS reisverzekering en de meer bekende Globetrotter reisverzekering. Maar ook bieden ze aparte verzekeringen aan voor werken in het buitenland of als digital nomad. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar de website van JoHo.

Hoe vind je werk in Australië?

Solliciteren gaat meestal iets anders in Australië dan in Nederland. Waar we in Nederland aan lange sollicitatieprocedures doen, zetten ze je in Australië meestal gewoon aan het werk. Zo zien ze vanzelf wat voor vlees ze in de kuip hebben. Wij hebben niet een keer ons CV hoeven laten zien in Australië, de belangrijkste vraag die in het telefoongesprek met onze nieuwe werkgevers werd gesteld was telkens weer: “when can you start?”. Werk zoeken kan op de volgende manieren:

  • Online: de zoektocht naar werk begint meestal online. Op Facebook is een enorm aanbod aan (besloten) groepen en pagina’s waar baantjes op worden gepost. Zo is er voor de meeste staten wel een groep waarin horeca en farm jobs geplaatst worden. Ook Gumtree is een goed startpunt voor je online zoektocht, de Australische marktplaats waar alles op wordt aangeboden, van banen tot auto’s. Een andere site die je kunt proberen is Seek.
  • Vraag rond bij boeren, locals, horeca of visitor centers: een leuke en effectieve manier is om gewoon bij boeren of lokale horeca naar binnen te lopen en te vragen of ze nog mensen nodig hebben. Ook het lokale visitor center is een goede plek om langs te gaan: ze weten meestal waar ze nog mensen zoeken of geven je zelfs een lijst mee met telefoonnummers van bedrijven in de buurt. De local pub is ook altijd het proberen waard – drink een biertje met de Australiërs en vertel ze vooral dat je op zoek bent naar werk.
  • Working hostels: op plekken waar veel farm work is, vind je vaak working hostels. Dit zijn hostels waar je per week voor je accommodatie betaalt en waar de meeste gasten aan het werk zijn. Omdat het hostel contact heeft met de lokale boeren kunnen ze je meestal helpen aan werk. Ook op sommige campings kunnen ze je helpen met het vinden van een baan.
  • Uitzendbureaus: er zijn een aantal uitzendbureaus die zich focussen op reizigers. Probeer Backpacker Job Board en The Jobshop. Ook zijn er vaak lokale uitzendbureaus (in bijvoorbeeld wijnregio’s) die je aan werk in een specifieke branche kunnen helpen. Voorbeelden zijn Down To Earth en Costa Group.
  • Sommige reisbureaus bieden tegen betaling bemiddeling aan voor werk. Daarnaast kun je ook via Nederlandse organisaties programma’s volgen waarbij je geholpen wordt met het vinden van werk.

Tip: Op Harvest Trail kun je per regio en periode zien waar ze fruit- en groenteplukkers nodig hebben.

Hoeveel verdien je in Australië?

Hoeveel je uiteindelijk verdient, hangt af van de branche waarin je werkt. Het minimumloon ligt in Australië een stuk hoger dan in Nederland, in de meeste sectoren tussen de $20 en $25 Australische dollar per uur. Je krijgt wekelijks uitbetaald. Op sommige plekken krijg je een vast salaris per week, vaak krijg je dan je accommodatie en eten gratis. Zo’n weeksalaris ligt meestal tussen de $300 en $800 dollar. Als reiziger betaal je 19% belasting in Australië.

Als je als fruitplukker werkt, zit het vaak net even anders met je salaris. Een deel van de boeren en uitzendbureaus betaalt geen award rate (vast uurloon), maar een piece rate, wat inhoudt dat je betaald krijgt per hoeveelheid werk dat je verricht. Zo kun je betaald krijgen per boompje of per kilo geplukt fruit.

Voor de minimumlonen per sector en rekentools waarmee je berekent wat je zou moeten verdienen, raadpleeg je de overheidssite Fair Work.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië
Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram