De Australische cultuur

Van hippies tot cowboys: ervaar de mix van culturen in the land down under

Australië staat voor veel mensen gelijk aan eindeloze stranden met de bijbehorende surfcultuur. Bij outback Australia stellen we ons vaak weer verweerde mannen met cowboyhoeden voor, die op hun paard richting de ondergaande zon vertrekken. Op deze pagina vertellen we je meer over de Australische cultuur en laten we zien dat het een beetje van allebei is: een beetje cowboy, een beetje surfdude, maar ook katholiek en een tikkeltje conservatief.

Inwoners

Australië is met 24 miljoen inwoners erg dunbevolkt, zeker als je je bedenkt dat het qua oppervlakte het op vijf na grootste land ter wereld is. Het grootste deel van de inwoners woont in en nabij de steden, grote delen van het binnenland zijn onbewoond. Hierdoor bestaan er enorme verschillen tussen stad en platteland: denk bijvoorbeeld aan het hippe Melbourne versus de cowboys die de cattle stations in de outback runnen. De eerste Britten vestigden zich er in 1770, waarna het land in eerste instantie vooral werd gebruikt als gevangeniskolonie. Op dat moment woonden er al ongeveer 60.000 jaar lang Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van het eiland. Er zijn nog steeds wel eens spanningen tussen de Aboriginals en de “nieuwe Australiërs”, bijvoorbeeld op Australia Day. Op deze nationale feestdag wordt gevierd dat de eerste Britse vloot Sydney bereikte. Aboriginals zien dit als de dag waarop hun land van ze werd afgepakt en zijn vanzelfsprekend minder in de feeststemming dan de westerse Australiërs.

Tip: wil je meer te weten komen over de oorspronkelijke bewoners van Australië? Vraag er dan naar bij tourist information centers. Vaak kunnen zij je meer vertellen over de oorspronkelijke Aboriginalcultuur in het gebied en je doorverwijzen naar lokale excursies of kunstexposities van Aboriginals.

Taal

Australië heeft geen officiële taal, maar het Engels wordt er in overweldigende meerderheid gesproken. Naast Engels wordt door migranten Mandarijn, Italiaans en Arabisch gesproken, een klein deel van de Aboriginals spreekt nog een inheemse taal (0,25% van de bevolking). Het Engels dat in Australië gesproken wordt is iets anders dan het Brits-Engels en het Amerikaans-Engels, en kan in het begin even wennen zijn. Ze zijn geneigd woorden af te korten (“barbecue” wordt “barbie”) en gebruiken veel slang. Ben niet verbaasd als ze binnen no time een kortere nickname voor je bedacht hebben.

Religie

Ongeveer een kwart van de bevolking is katholiek, 13,3% is aangesloten bij een Anglicaanse kerk. In 2013 gaf dertig procent aan niet bij een religie te zijn aangesloten. Als toerist zal je waarschijnlijk niet veel meekrijgen van religie. Australië is conservatiever dan Nederland, homo’s kunnen bijvoorbeeld pas sinds december 2017 met elkaar trouwen, na een referendum waarbij bijna veertig procent van de bevolking tegen stemde.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Lange lege wegen. Welkom in Australië
    anemptytextlline
  • Met een 4WD kom je op meer verlaten plekken
    anemptytextlline
  • Een must: McLaren Vale Winetasting
    anemptytextlline
  • Kamperen langs de weg
    anemptytextlline
  • sydney of melbourne
    Sydney Opera House
    anemptytextlline
  • De Queensland bush
    anemptytextlline
  • De ideale manier om het Noordelijke-Territorium te zien
    anemptytextlline
  • De Wallaman Falls in Queensland
    anemptytextlline
  • Opeens lopen er emoes op de weg
    anemptytextlline
  • Verse kokosnoten op Wonga Beach (QLD)
    anemptytextlline
  • camper huren in australie
    Yarri lake in Nieuw-Zuid-Wales
    anemptytextlline
  • Blue Mountains is een uitzicht paradijs
    anemptytextlline
  • Gave rotsformaties in Nitmiluk National Park
    anemptytextlline
  • Zwermen kaketoes in Zuid-Australië
    anemptytextlline
  • Central market Adelaide
    anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Gastvrijheid

Australiërs zijn niet verlegen. Van het meisje achter de kassa in de supermarkt tot de buurman op je kampeerplek, kijk niet verbaasd op als ze je als oude vrienden begroeten en vragen hoe je dag was. Als ergens een barbecue wordt aangestoken vindt niemand het gek als je je aansluit bij totale vreemden (neem wel je eigen stukje vlees mee). Australiërs bieden je snel een slaapplek aan bij hen thuis of vragen je mee voor een drankje. Kijk er niet raar van op als ze jaren later opeens bij jou op de stoep staan; voor de Aussies werkt het twee kanten op. Eén ding is zeker: vrienden maken down under is nooit moeilijk.

Lifestyle

Australiërs zijn echte levensgenieters. De sfeer is er relaxed, waar je ook komt. De Aussies werken hard, vooral in de outback, maar ze weten ook hoe belangrijk het is om na het werk een koud biertje open te trekken. Nationale sporten zijn cricket, Australian football, rugby en surfen. Ze leven veel buiten en zijn kampeerders in hart en nieren. Het lijkt alsof elke Aussie weet hoe je een kampvuur aankrijgt en hoe je een 4x4 met alle bijbehorende accessoires over onmogelijke wegen een strand op manoeuvreert voor de perfecte kampeerspot. Met hun avontuurlijke kwajongensachtige cultuur is het vaak niet moeilijk je voor te stellen dat het eiland ooit voornamelijk door gevangenen bewoond werd..

De Australiërs lijken soms pure karikaturen. Cowboys, hippies, surfers; ze zijn precies zoals je het je voorstelde. In de outback vind je cattle stations die door ruige boeren worden gerund, die vaak met hun honden op crossmotors en in helikopers hun cattle op enorme stukken land bij elkaar drijven. Rodeo leeft in dit soort gemeenschappen nog steeds, en veel outback dorpjes organiseren jaarlijks een rodeo-evenement. Daarnaast vind je aan de kust surfers met de typische zongebruinde surfer look, maar ook hippies die de jaren ’60 nog hebben meegemaakt en het blowen nog steeds niet zijn verleerd. Een aanrader is Nimbin, een hippiedorpje in Nieuw-Zuid-Wales waar in 1973 het Aquarius festival georganiseerd werd. Veel van de huidige bewoners hadden het er zo naar hun zin dat ze nooit meer zijn weggegaan, en het plaatsje trekt nog steeds nieuwe alternatievelingen en kunstenaars.

Eten en drinken

Vlees, vlees en nog eens vlees: als vegetariër ga je het lastig krijgen in Australië. De Aussies zijn verzot op barbecueën (je vind barbies niet alleen in hun achtertuin, maar ook in de meeste parken en op kampeerplekken, waar je ze gratis kunt gebruiken). Het zijn ook fanatieke vissers, dus verwacht met regelmaat vis op de barbecue. Typische Australische gerechten lijken op die van de Britse keuken, met meat pies, fish and chips en roast dinners. Door de nabijheid van Azië vind je er ook veel Aziatische restaurants. Typische Australische producten zijn Milo, chocoladepoeder dat ze overal opgooien of doorheen mixen, en Vegemite, een zoute spread voor op brood. Veel Australiërs verlaten het eiland niet zonder een extra potje in hun tas.

De Aussies zijn daarnaast bepaald niet vies van een drankje. Bier is het populairst, en microbrouwerijen zijn ook down under steeds meer in opkomst. Het land kent ook een levendige wijncultuur: in elke Australische staat wordt wijn geproduceerd. Het afgaan van wijngaarden om de nieuwste Chardonnays en Merlots te proeven is een populaire weekendbezigheid van menig Australiër. Daarnaast zijn ze gek op koffie: vaak wordt gezegd dat geen enkel volk zo snobistisch is wat betreft koffie als de Aussies. Ketens als Starbucks kunnen hier geen voet aan de grond krijgen, simpelweg omdat de Australische koffiezaakjes veel te goed zijn en goede barista’s verdienen er evenveel als bankiers.

Let op: Je hebt een visum nodig om Australië te mogen bezoeken, voor de meeste reizigers is dit het e-Visitor visum. Deze reistoestemming is 365 dagen geldig en geeft recht op een verblijf van maximaal 3 maanden per bezoek. De reistoestemming is ook gemakkelijk online aan te vragen via een visumbureau zoals visumbuitenland.nl. Hier kan je het e-Visitor visum online aanvragen via een Nederlandstalig aanvraagformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië
Reizen In Copyright © 2014-2024
cross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram