De Australische cultuur

Van hippies tot cowboys: ervaar de mix van culturen in the land down under

Australië staat voor veel mensen gelijk aan eindeloze stranden met de bijbehorende surfcultuur. Bij outback Australia stellen we ons vaak weer verweerde mannen met cowboyhoeden voor, die op hun paard richting de ondergaande zon vertrekken. Op deze pagina vertellen we je meer over de Australische cultuur en laten we zien dat het een beetje van allebei is: een beetje cowboy, een beetje surfdude, maar ook katholiek en een tikkeltje conservatief.

Inwoners

Australië is met 24 miljoen inwoners erg dunbevolkt, zeker als je je bedenkt dat het qua oppervlakte het op vijf na grootste land ter wereld is. Het grootste deel van de inwoners woont in en nabij de steden, grote delen van het binnenland zijn onbewoond. Hierdoor bestaan er enorme verschillen tussen stad en platteland: denk bijvoorbeeld aan het hippe Melbourne versus de cowboys die de cattle stations in de outback runnen. De eerste Britten vestigden zich er in 1770, waarna het land in eerste instantie vooral werd gebruikt als gevangeniskolonie. Op dat moment woonden er al ongeveer 60.000 jaar lang Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van het eiland. Er zijn nog steeds wel eens spanningen tussen de Aboriginals en de “nieuwe Australiërs”, bijvoorbeeld op Australia Day. Op deze nationale feestdag wordt gevierd dat de eerste Britse vloot Sydney bereikte. Aboriginals zien dit als de dag waarop hun land van ze werd afgepakt en zijn vanzelfsprekend minder in de feeststemming dan de westerse Australiërs.

Tip: wil je meer te weten komen over de oorspronkelijke bewoners van Australië? Vraag er dan naar bij tourist information centers. Vaak kunnen zij je meer vertellen over de oorspronkelijke Aboriginalcultuur in het gebied en je doorverwijzen naar lokale excursies of kunstexposities van Aboriginals.

Taal

Australië heeft geen officiële taal, maar het Engels wordt er in overweldigende meerderheid gesproken. Naast Engels wordt door migranten Mandarijn, Italiaans en Arabisch gesproken, een klein deel van de Aboriginals spreekt nog een inheemse taal (0,25% van de bevolking). Het Engels dat in Australië gesproken wordt is iets anders dan het Brits-Engels en het Amerikaans-Engels, en kan in het begin even wennen zijn. Ze zijn geneigd woorden af te korten (“barbecue” wordt “barbie”) en gebruiken veel slang. Ben niet verbaasd als ze binnen no time een kortere nickname voor je bedacht hebben.

Religie

Ongeveer een kwart van de bevolking is katholiek, 13,3% is aangesloten bij een Anglicaanse kerk. In 2013 gaf dertig procent aan niet bij een religie te zijn aangesloten. Als toerist zal je waarschijnlijk niet veel meekrijgen van religie. Australië is conservatiever dan Nederland, homo’s kunnen bijvoorbeeld pas sinds december 2017 met elkaar trouwen, na een referendum waarbij bijna veertig procent van de bevolking tegen stemde.

Tekst gaat hieronder verder!
 • De Queensland bush
  anemptytextlline
 • Kamperen langs de weg
  anemptytextlline
 • Zwermen kaketoes in Zuid-Australië
  anemptytextlline
 • Blue Mountains is een uitzicht paradijs
  anemptytextlline
 • sydney of melbourne
  Sydney Opera House
  anemptytextlline
 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • camper huren in australie
  Yarri lake in Nieuw-Zuid-Wales
  anemptytextlline
 • De ideale manier om het Noordelijke-Territorium te zien
  anemptytextlline