Werken in de outback van Australië

Onze ervaring in Emmdale roadhouse in Nieuw-Zuid-Wales

Geschreven door: Charlotte

Zoals veel reizigers zijn we tevens naar Australië gegaan om er te werken. Het grote aanbod, de vrijheid en de goede lonen lokten ook ons naar de andere kant van de wereld. In West-Australië werken we een aantal weken op wijngaarden en een appelboerderij. Eenmaal aan de andere kant van het land gaan we opnieuw op zoek naar werk, en besluiten we verder te kijken dan alleen farm work. Een advertentie op Gumtree brengt ons uiteindelijk naar Emmdale Roadhouse, middenin de outback van Nieuw-Zuid-Wales. Een roadhouse is een afgelegen tankstation met wat voorzieningen, in het geval van Emmdale een pub/restaurant en kampeerplek.

Where the hell are we?

Als we aangenomen worden als allround medewerkers, moeten we nog zo’n 850 kilometer rijden vanuit Sydney om er te komen. Na een paar dagen rijden komt een klein restaurantje in bohemien stijl als een oase tevoorschijn. Het is 160 kilometer geleden dat we voor het laatst een dorpje zagen. We worden verwelkomd door de huidige medewerkers, twee Engelse backpackers, en Virginia, de zestig-jaar oude eigenaresse met een groot hart. En zo begint ons avontuur in Emmdale, waar de zon overdag het laatste beetje groen uit de planten perst en de dag elke avond weer via fel blauw naar roze en oranje langzaam zal overgaan in een kraakheldere nachtlucht.

Truckies en cowboys

Onze werkzaamheden bestaan uit het bereiden van T-bone steaks zo groot als ons hoofd, koffie maken, schoonmaken en kletsen met klanten. Tussendoor wordt er af en toe getankt. Omdat er een slot op alle tankpistolen zit moet er altijd iemand mee naar buiten om het slotje eraf te halen en te kijken voor hoeveel er wordt getankt. Dit zorgt voor diepgaande klantinteractie. Soms met grey nomads, gepensioneerden die door het land trekken, soms met andere reizigers.

Dan weer met een ‘lokale’ boer (iedereen die binnen een straal van 150km woont) die er zijn 100-liter vaten komt vullen die achterop zijn pickup staan. Het zijn Australische karikaturen, met versleten cowboyhoeden, strakke spijkerbroeken (ook met 50 graden) en cowboylaarzen. Sommigen bezitten cattle stations groter dan de provincie Limburg, anderen zijn professioneel kangaroo shooter (die het eten van het vee weggrazen). Langzaam leren we ze kennen. Omdat er niets is in een straal van 150 kilometer, is Emmdale tevens hun lokale pub, restaurant en ontmoetingsplek.

Tekst gaat hieronder verder!
 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • fruit plukken australie
  Appels plukken in Australië
  anemptytextlline
 • Lijpe kliffen in Nullarbor
  anemptytextlline
 • werken australie wijngaard
  Op de wijngaard is altijd werk
  anemptytextlline
 • Heerlijke kust bij Busselton West-Australië