Werken in de outback van Australië

Onze ervaring in Emmdale roadhouse in Nieuw-Zuid-Wales

Geschreven door: Charlotte

Zoals veel reizigers zijn we tevens naar Australië gegaan om er te werken. Het grote aanbod, de vrijheid en de goede lonen lokten ook ons naar de andere kant van de wereld. In West-Australië werken we een aantal weken op wijngaarden en een appelboerderij. Eenmaal aan de andere kant van het land gaan we opnieuw op zoek naar werk, en besluiten we verder te kijken dan alleen farm work. Een advertentie op Gumtree brengt ons uiteindelijk naar Emmdale Roadhouse, middenin de outback van Nieuw-Zuid-Wales. Een roadhouse is een afgelegen tankstation met wat voorzieningen, in het geval van Emmdale een pub/restaurant en kampeerplek.

Where the hell are we?

Als we aangenomen worden als allround medewerkers, moeten we nog zo’n 850 kilometer rijden vanuit Sydney om er te komen. Na een paar dagen rijden komt een klein restaurantje in bohemien stijl als een oase tevoorschijn. Het is 160 kilometer geleden dat we voor het laatst een dorpje zagen. We worden verwelkomd door de huidige medewerkers, twee Engelse backpackers, en Virginia, de zestig-jaar oude eigenaresse met een groot hart. En zo begint ons avontuur in Emmdale, waar de zon overdag het laatste beetje groen uit de planten perst en de dag elke avond weer via fel blauw naar roze en oranje langzaam zal overgaan in een kraakheldere nachtlucht.

Truckies en cowboys

Onze werkzaamheden bestaan uit het bereiden van T-bone steaks zo groot als ons hoofd, koffie maken, schoonmaken en kletsen met klanten. Tussendoor wordt er af en toe getankt. Omdat er een slot op alle tankpistolen zit moet er altijd iemand mee naar buiten om het slotje eraf te halen en te kijken voor hoeveel er wordt getankt. Dit zorgt voor diepgaande klantinteractie. Soms met grey nomads, gepensioneerden die door het land trekken, soms met andere reizigers.

Dan weer met een ‘lokale’ boer (iedereen die binnen een straal van 150km woont) die er zijn 100-liter vaten komt vullen die achterop zijn pickup staan. Het zijn Australische karikaturen, met versleten cowboyhoeden, strakke spijkerbroeken (ook met 50 graden) en cowboylaarzen. Sommigen bezitten cattle stations groter dan de provincie Limburg, anderen zijn professioneel kangaroo shooter (die het eten van het vee weggrazen). Langzaam leren we ze kennen. Omdat er niets is in een straal van 150 kilometer, is Emmdale tevens hun lokale pub, restaurant en ontmoetingsplek.

Tekst gaat hieronder verder!
  • De Wallaman Falls in Queensland
    anemptytextlline
  • fruit plukken australie
    Appels plukken in Australië
    anemptytextlline
  • Lijpe kliffen in Nullarbor
    anemptytextlline
  • werken australie wijngaard
    Op de wijngaard is altijd werk
    anemptytextlline
  • Heerlijke kust bij Busselton West-Australië
    anemptytextlline
  • avocados plukken in australie
    Avocados plukken!
    anemptytextlline
  • werken in een roadhouse australie
    Een Roadhouse leer je locals kennen
    anemptytextlline
  • Zwermen kaketoes in Zuid-Australië
    anemptytextlline
  • werken op wijngaarden australie
    Zo veel wijngaarden
    anemptytextlline
  • camper huren in australie
    Yarri lake in Nieuw-Zuid-Wales
    anemptytextlline
  • wijngaard werken in australie
    In Australië werken op de wijngaard
    anemptytextlline
  • Flinders Ranges in Zuid-Australië
    anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Een bijzondere plek

Emmdale is een bijzondere plek. Een leven dat wij ons niet kunnen voorstellen in het volgebouwde Nederland is hier de normaalste zaak van de wereld. Het contrast kon niet groter zijn. Buren scheppen op als ze regen hebben gehad (een zeldzaamheid) en nabijgelegen rivieren staan al jaren droog. Als er iets kapot gaat is er meestal niemand die het kan komen maken, dus ben je al snel op jezelf en elkaar aangewezen. Je moet een dikke huid hebben om hier te overleven, waar eigenaresse Virginia het levende bewijs van is. Snoeihard maar ook bijzonder lief loopt ze meestal vloekend rond. Maar ze zet ook alles op alles om de lokale boeren, vaste truckies en reizigers die de outback onderschatten steeds weer te kunnen bieden waar ze voor kwamen.

Rugby en vallende sterren

Het leven is verder heerlijk voorspelbaar. Elke dag ziet er ongeveer hetzelfde uit, terwijl we de vaste truckies in hun enorme roadtrains en de lokale buschauffeur steeds beter leren kennen. De restjes groenten en fruit die overblijven voeren we trouw aan de kangoeroes. Na het schoonmaken wordt de dag afgesloten met een koud biertje, een partijtje rugby op de buiten-TV en interessante Emmdale verhalen. De hemel is gevuld met sterren tot aan de horizon, of we genieten van het licht van de volle maan op het rode zand – zo fel dat een zaklamp overbodige luxe wordt. Als we ’s avonds in slaap vallen weten we dat de volgende dag er weer hetzelfde uit zal zien, toch altijd net iets anders.

Emmdale is gek, anders en cliché Australisch op een manier waarop we dachten dat het niet meer zou bestaan, of nooit had bestaan. Na zeven weken elke dag werken in zinderende hitte gaat ons avontuur verder. Nog steeds denken we met warme gevoelens terug aan onze bijzondere tijd hier en raden we iedereen aan een tijdje in de outback te werken. Of het nou in een roadhouse of op een cattle station is, het zal gegarandeerd een authentieke Australische ervaring worden.

PS: bij Emmdale roadhouse zelf zoeken ze ook altijd reizigers die willen bijverdienen en tegelijkertijd onderdeel willen uitmaken van deze bijzondere plek. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op. Verder lezen over werken in Australië doe je hier.

Geschreven door:
Charlotte
is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram