Werken in de outback van Australië

Onze ervaring in Emmdale roadhouse in Nieuw-Zuid-Wales

Geschreven door: Charlotte

Zoals veel reizigers zijn we tevens naar Australië gegaan om er te werken. Het grote aanbod, de vrijheid en de goede lonen lokten ook ons naar de andere kant van de wereld. In West-Australië werken we een aantal weken op wijngaarden en een appelboerderij. Eenmaal aan de andere kant van het land gaan we opnieuw op zoek naar werk, en besluiten we verder te kijken dan alleen farm work. Een advertentie op Gumtree brengt ons uiteindelijk naar Emmdale Roadhouse, middenin de outback van Nieuw-Zuid-Wales. Een roadhouse is een afgelegen tankstation met wat voorzieningen, in het geval van Emmdale een pub/restaurant en kampeerplek.

Where the hell are we?

Als we aangenomen worden als allround medewerkers, moeten we nog zo’n 850 kilometer rijden vanuit Sydney om er te komen. Na een paar dagen rijden komt een klein restaurantje in bohemien stijl als een oase tevoorschijn. Het is 160 kilometer geleden dat we voor het laatst een dorpje zagen. We worden verwelkomd door de huidige medewerkers, twee Engelse backpackers, en Virginia, de zestig-jaar oude eigenaresse met een groot hart. En zo begint ons avontuur in Emmdale, waar de zon overdag het laatste beetje groen uit de planten perst en de dag elke avond weer via fel blauw naar roze en oranje langzaam zal overgaan in een kraakheldere nachtlucht.

Truckies en cowboys

Onze werkzaamheden bestaan uit het bereiden van T-bone steaks zo groot als ons hoofd, koffie maken, schoonmaken en kletsen met klanten. Tussendoor wordt er af en toe getankt. Omdat er een slot op alle tankpistolen zit moet er altijd iemand mee naar buiten om het slotje eraf te halen en te kijken voor hoeveel er wordt getankt. Dit zorgt voor diepgaande klantinteractie. Soms met grey nomads, gepensioneerden die door het land trekken, soms met andere reizigers.

Dan weer met een ‘lokale’ boer (iedereen die binnen een straal van 150km woont) die er zijn 100-liter vaten komt vullen die achterop zijn pickup staan. Het zijn Australische karikaturen, met versleten cowboyhoeden, strakke spijkerbroeken (ook met 50 graden) en cowboylaarzen. Sommigen bezitten cattle stations groter dan de provincie Limburg, anderen zijn professioneel kangaroo shooter (die het eten van het vee weggrazen). Langzaam leren we ze kennen. Omdat er niets is in een straal van 150 kilometer, is Emmdale tevens hun lokale pub, restaurant en ontmoetingsplek.

Lees hieronder verder!
 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • fruit plukken australie
  Appels plukken in Australië
  anemptytextlline
 • Lijpe kliffen in Nullarbor
  anemptytextlline
 • werken australie wijngaard
  Op de wijngaard is altijd werk
  anemptytextlline
 • Heerlijke kust bij Busselton West-Australië
  anemptytextlline
 • avocados plukken in australie
  Avocados plukken!
  anemptytextlline
 • werken in een roadhouse australie
  Een Roadhouse leer je locals kennen
  anemptytextlline
 • Zwermen kaketoes in Zuid-Australië
  anemptytextlline
 • werken op wijngaarden australie
  Zo veel wijngaarden
  anemptytextlline
 • camper huren in australie
  Yarri lake in Nieuw-Zuid-Wales
  anemptytextlline
 • wijngaard werken in australie
  In Australië werken op de wijngaard
  anemptytextlline
 • Flinders Ranges in Zuid-Australië
  anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Een bijzondere plek

Emmdale is een bijzondere plek. Een leven dat wij ons niet kunnen voorstellen in het volgebouwde Nederland is hier de normaalste zaak van de wereld. Het contrast kon niet groter zijn. Buren scheppen op als ze regen hebben gehad (een zeldzaamheid) en nabijgelegen rivieren staan al jaren droog. Als er iets kapot gaat is er meestal niemand die het kan komen maken, dus ben je al snel op jezelf en elkaar aangewezen. Je moet een dikke huid hebben om hier te overleven, waar eigenaresse Virginia het levende bewijs van is. Snoeihard maar ook bijzonder lief loopt ze meestal vloekend rond. Maar ze zet ook alles op alles om de lokale boeren, vaste truckies en reizigers die de outback onderschatten steeds weer te kunnen bieden waar ze voor kwamen.

Rugby en vallende sterren

Het leven is verder heerlijk voorspelbaar. Elke dag ziet er ongeveer hetzelfde uit, terwijl we de vaste truckies in hun enorme roadtrains en de lokale buschauffeur steeds beter leren kennen. De restjes groenten en fruit die overblijven voeren we trouw aan de kangoeroes. Na het schoonmaken wordt de dag afgesloten met een koud biertje, een partijtje rugby op de buiten-TV en interessante Emmdale verhalen. De hemel is gevuld met sterren tot aan de horizon, of we genieten van het licht van de volle maan op het rode zand – zo fel dat een zaklamp overbodige luxe wordt. Als we ’s avonds in slaap vallen weten we dat de volgende dag er weer hetzelfde uit zal zien, toch altijd net iets anders.

Emmdale is gek, anders en cliché Australisch op een manier waarop we dachten dat het niet meer zou bestaan, of nooit had bestaan. Na zeven weken elke dag werken in zinderende hitte gaat ons avontuur verder. Nog steeds denken we met warme gevoelens terug aan onze bijzondere tijd hier en raden we iedereen aan een tijdje in de outback te werken. Of het nou in een roadhouse of op een cattle station is, het zal gegarandeerd een authentieke Australische ervaring worden.

PS: bij Emmdale roadhouse zelf zoeken ze ook altijd reizigers die willen bijverdienen en tegelijkertijd onderdeel willen uitmaken van deze bijzondere plek. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op. Verder lezen over werken in Australië doe je hier.

2 comments on “Werken in de outback van Australië”

 1. Hallo Lars en Dasja.

  Wat een mooie blog, hij kwam al goed van pas om onze reis naar NZ voor te bereiden. Ik wou jullie route van het noord en Zuid eiland downloaden maar dit ging helaas niet. Ik kreeg een foutmelding ‍♀️ Ik weet niet of dit iets is wat jullie kunnen rechtzetten? Het lijkt me zeer handig deze bij de hand te heb ben.

  Groeten
  Jolien

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram