De bijzondere dieren van Australië

Van kangoeroes tot Tasmaanse duivels en de Kookaburra

Geschreven door: Charlotte

Denk je aan Australië, dan denk je aan kangoeroes. En aan lange, uitgestrekte wegen door de outback met gele bordjes langs de weg die je erop attenderen op te passen voor deze springende dieren. Er zijn een heleboel gevaarlijke dieren uniek voor Australië, maar gelukkig ook een heleboel gekke dieren die níet dodelijk zijn – al is het niet aan te raden ruzie te krijgen met een kangoeroe. In dit blog vertellen we je een beetje meer over kangoeroes en koala’s, maar bijvoorbeeld ook over de minder bekende Tasmaanse duivel en de emoe.

Skippy de Boskangoeroe

Uluru, de Sydney Opera House, de Twaalf Apostelen: allemaal staan ze symbool voor the land down under. Maar het grootste icoon van het land is waarschijnlijk de kangoeroe: het schattige buideldier dat buiten Australië alleen op Nieuw-Guinea voorkomt. De kangoeroe is het nationale troeteldier, en de meeste Aussies vinden de kangoeroes net zo leuk als de toeristen. Het vlees wordt dan ook lang niet zoveel gegeten als rund, ondanks de enorme hoeveelheden die in Australië rondspringen. Je hebt de meeste kans om ze in de schemering of ’s nachts te zien, wanneer ze actief worden. De beste periode is het voorjaar (tijdens de Nederlandse herfst), wanneer de kleine kangoeroes worden opgevoed door hun mamma’s.

Pas op: let goed op als je ’s avonds of ’s nachts de weg opgaat. Dan komen de kangoeroes namelijk ook tevoorschijn, en met hun lengte en gewicht (ze kunnen wel 80 kilo wegen) wil je ze niet voor je auto hebben. Helaas gebeuren er op die manier genoeg ongelukken down under.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Het boerenleven in Australië
    anemptytextlline
  • Reisroutes Australie
    Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
    anemptytextlline
  • Eagle Bay vineyard in West-Australië
    anemptytextlline
  • Sydney CBD
    anemptytextlline
  • australie klimaat en beste reis tijd
    Droogte in de Australische outback
    anemptytextlline
  • De Wallaman Falls in Queensland
    anemptytextlline
  • Picknicken in Melbourne
    anemptytextlline
  • Kamperen bij de boer in de wei
    anemptytextlline
  • Australie reisroutes
    Typische campspot nationaal park
    anemptytextlline
  • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
    anemptytextlline
  • Opeens lopen er emoes op de weg
    anemptytextlline
  • Road trains in Australië
    anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Koala’s

Weinig dieren zijn zo lui als de Koala: ze slapen 22 uur per dag en als ze wakker zijn, moet je ook niet al te veel actie verwachten. Ze leven van de bladeren van eucalyptusbomen, dit is dan ook de plek waar je de meeste kans hebt er eentje te spotten. Net als vriend Skippy is de koala een buideldier en komen ze alleen voor in Australië. Helaas zijn ze er wel een stuk beter in zich te verstoppen. Het aantal kangoeroes dat we zijn tegengekomen konden we op een gegeven moment niet meer tellen, maar in onze zeven maanden in Australië hebben we slechts één keer koala’s gezien.

Tip: maak je een roadtrip langs de Great Ocean Road, stop dan in Kennet River. Dit is een bekende plek om ze te spotten, en de kans dat je er hier eentje ziet is groot.

Struisvogels, maar dan anders

Zoals iedereen waren we groot fan van de kangoeroe, maar ook de Emoe heeft in Australië ons hart gestolen. Met een lengte van 1,5 tot 2 meter en een gewicht tot 60 kilo weet je niet wat je ziet als je er voor het eerst eentje tegen het lijf loopt. Meestal waren we onderweg door een of ander verlaten, onherbergzaam gebied als we opeens een groepje zagen rennen. Rennen ja, want ze leken meestal nogal in paniek te raken van onze auto. Met hun op en neer hupsende veren, grote poten en enorme nek een zien ze er eigenlijk niet uit, wat ze des te leuker maakt. Vooral de baby-emoes doen het goed, een soort uit de kluiten gewassen eenden die in een rijtje achter hun moeder aanrennen. Wij zagen er een heleboel in het gebied rondom Flinders Ranges in Zuid-Australië, maar ze komen door het gehele land voor.

Tasmaanse duivels, kaketoes, dingo’s en meer

De Tasmaanse duivel is net zo exotisch als zijn naam doet vermoeden: deze ‘buidelduivel’ komt namelijk alleen voor op Tasmanië. De vleesetende buideldieren zijn een stuk minder schattig dan kangoeroes en koala’s: ze jagen op dieren die groter zijn dan henzelf, waaronder op kleine kangoeroes.. Brr.

De lijst van mooie, enge, gekke en bijzondere dieren die uniek zijn voor Australië is eindeloos. Een van onze favorieten was de Kookaburra, een vogel die een geluid maakt dat ergens tussen een lach en het geschreeuw van een aap inzit. We genoten op lange zomeravonden van de enorme zwermen roze kaketoes die schreeuwend om ons heen vlogen, en stonden met open mond te kijken naar overvliegende grey-headed flying foxes. Deze vleermuizen hebben een vleugelspanwijdte tot wel één meter: je weet niet wat je ziet. Maar hier stopt het niet: vogelbekdieren, dingo’s, wombats: ontdek het zelf in the land down under.

Geschreven door:
Charlotte
is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Australië reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Australië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
cross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram