Crossing the Nullarbor: roadtrip klassieker

Iconische roadtrip - 1.200km door de outback

Geschreven door: Charlotte

Als je reis in West-Australië begint of als je vanuit het oosten richting Perth rijdt, ontkom je waarschijnlijk niet aan de beruchte Nullarbor. Deze verbindingsweg tussen west en oost loopt over het grootste platte gesteente ter wereld. Nullarbor komt van Nullus Arbor, Latijn voor “geen bomen”. 1.200 kilometer lang is er niets behalve rechte weg en af en toe een tankstation. Gehaat en geliefd door zowel reizigers als Australiërs, maar wat je er ook van vind, de Nullarbor is ongetwijfeld een Australische roadtrip klassieker. Zelf reden we hem van west naar oost.

Het grote niets van Nullabor

Geen bomen, niets gelogen. Voor ons begint de legendarische weg in Norseman, een verlaten dorpje in West-Australië. Het is januari, hartje zomer, en veertig graden. De Nullarbor is inderdaad plat. En recht: het langste stuk rechte weg van de aardbol ligt er (146,6km), net als het langste rechte stuk spoor op deze planeet (478km). Maar deze getallen lijken nog bescheiden: eigenlijk is de weg gewoon 1200km rechtdoor met af en toe een mini bochtje. Waarschijnlijk omdat de wegwerkers de avond van tevoren net een glaasje teveel hadden gedronken.

Leuk feitje: om de spoorlijn over de Nullarbor aan te leggen hebben de Britten ooit kamelen uit India en Afghanistan naar Australië gebracht, die ze daarna hebben vrijgelaten. Vandaag de dag zwerven er 100.000 rond in het gebied van de Nullarbor. Het zou dus zomaar kunnen dat je een kameel tegenkomt onderweg (al hebben wij ze helaas niet gespot).

Tekst gaat hieronder verder!
 • Australie reisroutes
  Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline
 • Eagle Bay vineyard in West-Australië
  anemptytextlline
 • Road trains in Australië
  anemptytextlline
 • Reisroutes Australie
  Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Picknicken in Melbourne
  anemptytextlline
 • Het boerenleven in Australië
  anemptytextlline
 • australie klimaat en beste reis tijd
  Droogte in de Australische outback
  anemptytextlline
 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline