Crossing the Nullarbor: roadtrip klassieker

Iconische roadtrip - 1.200km door de outback

Geschreven door: Charlotte

Als je reis in West-Australië begint of als je vanuit het oosten richting Perth rijdt, ontkom je waarschijnlijk niet aan de beruchte Nullarbor. Deze verbindingsweg tussen west en oost loopt over het grootste platte gesteente ter wereld. Nullarbor komt van Nullus Arbor, Latijn voor “geen bomen”. 1.200 kilometer lang is er niets behalve rechte weg en af en toe een tankstation. Gehaat en geliefd door zowel reizigers als Australiërs, maar wat je er ook van vind, de Nullarbor is ongetwijfeld een Australische roadtrip klassieker. Zelf reden we hem van west naar oost.

Het grote niets van Nullabor

Geen bomen, niets gelogen. Voor ons begint de legendarische weg in Norseman, een verlaten dorpje in West-Australië. Het is januari, hartje zomer, en veertig graden. De Nullarbor is inderdaad plat. En recht: het langste stuk rechte weg van de aardbol ligt er (146,6km), net als het langste rechte stuk spoor op deze planeet (478km). Maar deze getallen lijken nog bescheiden: eigenlijk is de weg gewoon 1200km rechtdoor met af en toe een mini bochtje. Waarschijnlijk omdat de wegwerkers de avond van tevoren net een glaasje teveel hadden gedronken.

Leuk feitje: om de spoorlijn over de Nullarbor aan te leggen hebben de Britten ooit kamelen uit India en Afghanistan naar Australië gebracht, die ze daarna hebben vrijgelaten. Vandaag de dag zwerven er 100.000 rond in het gebied van de Nullarbor. Het zou dus zomaar kunnen dat je een kameel tegenkomt onderweg (al hebben wij ze helaas niet gespot).

Tekst gaat hieronder verder!
 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • Het boerenleven in Australië
  anemptytextlline
 • Eagle Bay vineyard in West-Australië
  anemptytextlline
 • Sydney CBD
  anemptytextlline
 • Road trains in Australië
  anemptytextlline
 • Australie reisroutes
  Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline
 • Kamperen bij de boer in de wei
  anemptytextlline
 • australie klimaat en beste reis tijd
  Droogte in de Australische outback
  anemptytextlline
 • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
  anemptytextlline
 • Picknicken in Melbourne
  anemptytextlline
 • Reisroutes Australie
  Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Opeens lopen er emoes op de weg
  anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Fata morgana’s en baby emoes op de weg

De lange rechte stukken zorgen voor fascinerende fata morgana's op de weg. Waar dan eens een belachelijk grote motorhome uit tevoorschijn komt en dan weer een roadtrain waardoor we bijna de weg afwaaien. Zelfs drie verloren fietsers die zichzelf hebben wijsgemaakt dat het een overwinning is om deze weg over te steken. Het is niet te ontkennen dat het een uitzonderlijke prestatie is en dus moedigen we ze aan, nadat we hen een lift hebben aangeboden. Waar in het begin en op het einde wel wat bomen te vinden zijn is het grootste gedeelte inderdaad boomloos. Een paar struikjes zijn er wel. Vijf kangoeroes en een baby emoe. En af en toe een roadhouse waar je veel te dure benzine kunt tanken of in slecht onderhouden oude motels kunt slapen. Gelukkig hebben we een tent op het dak geschroefd dus slapen we telkens naast de weg, middenin de woestijn.

Tip: ben je een golfer? Dan zit je hier goed: de langste golfbaan van de wereld (1365km) ligt namelijk langs de Nullarbor. Stop je bij een roadhouse, dan is de kans aanzienlijk dat een van de achttien holes van de Nullarbor Links er ligt.

Niets te zien? Het mooie van Nullabor

Onderweg zijn we behoorlijk onder de indruk van het niets. De mensen die je onderweg tegenkomt delen diezelfde ervaring en zodra je een auto passeert groet je elkaar. De eerste tweehonderd kilometer met een hele hand, later met een opstekend vingertje. Om elkaar te laten weten dat je zal stoppen wanneer de ander langs de weg staat met pech.

In South Australia rijden we dichter langs de kust, wat betekent dat we af en toe een afslag naar rechts kunnen maken om de oceaan te aanschouwen. Tussen juni en oktober kun je hier migrerende walvissen spotten, wat een magisch gezicht moet zijn. Maar ook zonder walvissen zijn de uitzichten indrukwekkend. Het lijkt alsof die grote platte steen precies op deze plek doormidden is gebroken en tussen dit stuk en de andere helft zich een oceaan heeft genesteld. Een soort einde van de wereld idee. Wat het min of meer ook is, want als je het water in duikt en recht vooruit blijft zwemmen kom je uiteindelijk bij Antarctica uit. Geen aanrader. Met dezelfde goede moed waarmee we uit Norseman zijn vertrokken eindigen we ook weer in Ceduna, waar dit bijzonder stukje wereld zo ongeveer is afgelopen.

Geschreven door:
Charlotte
is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

Zelf reizen in Australië?

Enthousiast over Australië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo h