De mooiste watervallen van Australië

Van lieflijke watervalletjes tot klaterend natuurgeweld

Home » Oceanië » Australië » De mooiste watervallen van Australië

Niet het eerste waar je misschien aan denkt bij Australië, maar down under is zo reusachtig dat ook watervallen niet ontbreken aan de oneindige lijst natuurwonderen. Je vindt ze door het hele land, maar houd er rekening mee dat het in veel gevallen van het seizoen zal afhangen of je ze ook daadwerkelijk kunt aanschouwen. Vooral het tropische noorden staat bekend om haar watervallen, maar ook in het zuiden en westen kan je ze achterna reizen.

Northern Territory: van Litchfield tot Kakadu

Veel reizigers bezoeken Noord-Australië om haar vele watervallen: in de bekende nationale parken Kakadu en Litchfield alleen al ben je wel even bezig voor je ze allemaal gezien hebt. Kakadu is het bekendst en daarmee ook het drukst, maar zeer de moeite waard. De Jim Jim Falls en de Twin falls zijn beiden bijvoorbeeld schitterend.  In het nabijgelegen Litchfield vind je de Florence Falls (waar je ook kunt zwemmen), de Tolmer falls en de Wangi Falls (ook hier mag je een duik nemen).

Tip: veel plekken zijn niet (goed) bereikbaar zonder 4×4, zeker in het noorden van het land. Mocht je van plan zijn een groot deel van je reis in het noorden door te brengen, dan is de aanschaf van een four wheel drive zeker het overwegen waard.

Houd rekening met de seizoenen: de beste tijd om het gebied te bezoeken is de Australische winter, wanneer het in het zuiden van het land een stuk koeler is. Ideaal dus om te overwinteren als je een jaar down under doorbrengt. Van december tot maart/april zijn er veel overstromingen in het gebied, waardoor veel wegen zijn afgesloten en ook de nationale parken minder goed bereikbaar zijn. Beter is het om vanaf mei te gaan, wanneer de watervallen nog volop stromen.

Let op: hoe idyllisch die watervallen er ook uit zien, ga in en rondom Kakadu en Litchfield nooit zomaar het water in, in verband met de vele krokodillen in het gebied.

 • Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline
 • Eagle Bay vineyard in West-Australië
  anemptytextlline
 • Road trains in Australië
  anemptytextlline
 • Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
  anemptytextlline
 • Droogte in de Australische outback
  anemptytextlline
 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • Kamperen bij de boer in de wei
  anemptytextlline
 • Sydney CBD
  anemptytextlline
 • Opeens lopen er emoes op de weg
  anemptytextlline
 • Het boerenleven in Australië
  anemptytextlline
 • Picknicken in Melbourne
  anemptytextlline

Wij Reizen in Australië

Charlotte & Yoeri hebben zeven maanden door Australië getrokken, in een dikke 4WD auto met rooftop tent. Tijdens de rondreis hebben ze gewerkt op farms in de outback en in roadhouses. Ideale ervaringsdeskundige dus voor jouw Australië reisvoorbereiding.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Watervallen in Tropical Queensland

Bij de hoogste single drop waterval in Australië valt het water maar liefst van 268 meter hoog naar beneden: de Wallaman Falls, gelegen in Girringun National Park (Queensland), waren voor ons een zeer aangename verrassing. Het gebied om de watervallen heen is schitterend, en door de snel optrekkende waterdampen rondom de waterval heb je elke minuut een ander uitzicht. Het feit dat ze bekend zijn maar niet overspoeld door toeristen, maakt het een fijne plek om een nachtje (of twee) door te brengen. Het is even rijden vanuit de highway, maar laat je daar vooral niet door tegenhouden. In het nationale park bevindt zich een fijne camping, een aanrader om een nachtje door te brengen voordat je ’s ochtends de waterval gaat bekijken. Iets meer richting het noorden vind je daarnaast nog genoeg natuurgeweld rondom Cairns: de Josephine falls, de Barron falls en de Windin falls bijvoorbeeld.

Tip: een absolute aanrader om een paar nachten door te brengen in de buurt van Cairns, is Davies Creek national park. Je vindt hier niet alleen watervallen, maar ook een kampeergebied (Upper Davies Creek) dat we persoonlijk tot de fijnste en mooiste kampeerplekjes van Australië rekenen. Privacy middenin de natuur gegarandeerd. Een aanrader!

Zuid-oost Australië, Tasmanië en het Wilde Westen

Ook in de rest van het land zijn watervallen te vinden. Mocht je bijvoorbeeld tijd hebben om the main island te verlaten en Tasmanië te bezoeken, ga dan naar de hoge, spectaculaire Montezuma Falls of de meer elegante Russel Falls, waarschijnlijk de populairste waterval in Tasmanië.

Breng je een bezoekje aan the Grampians national park in Victoria, dan ontkom je er bijna niet aan om ook te gaan kijken naar de Mackenzie falls. Vrij toeristisch, maar daardoor niet minder mooi. In het westen van het land bezoek je de Serpentine falls in de buurt van Perth of het fantastisch mooie Karijini national park, waar de lieflijke watervallen surreëel mooie plaatjes opleveren.

Zelf reizen in Australië?

Ben je enthousiast geworden over Australië en ben je al begonnen je backpack in te pakken? De onderstaande reisorganisaties bieden diverse rondreizen aan of kunnen je helpen bij jouw backpack trip. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct. Start jouw Reisvirus!

Charlotte
Charlotte is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis