Tussenstop op de Faeröer eilanden? Doen!

Na drie dagen weten we het al zeker, de Faeröer eilanden zijn geweldig

De Faeröer eilanden zien we als een bonus, zonde om links te laten liggen maar veel verwachtingen hebben we er niet van. Daar komen we nu op terug. De Faeröer eilanden zijn een bestemming op zich en wij zijn maar wat blij dat we hebben gevraagd of we er een week konden verblijven in plaats van de drie dagen die gebruikelijk lijkt. Veel mensen waarmee we op de ferry zaten, zijn ondertussen weer op weg naar IJsland, een groot deel baalt dat hun tussenstop op de Faeröer eilanden niet langer heeft geduurd. Ons advies staat nu dan ook al vast, terwijl we nog een deel van de eilanden moeten verkennen; een tussenstop op de Faeröer eilanden? Doen!

Met de ferry naar de Faeröer eilanden

De meest logische manier om de Faeröer eilanden als tussenstop te doen is met de ferry. Er wordt namelijk niet direct op IJsland gevaren en je stopt er dus altijd voor minimaal zes uur. Met het vliegtuig is het ook mogelijk, maar er zijn weinig vliegvelden waarvandaan op de Faeröer eilanden wordt gevlogen.

De ferry, van Smyril Line, vertrekt vanuit het noordelijkste puntje van Denemarken, Hirtshals. Dit ligt op ongeveer 1.000 kilometer rijden vanuit Nederland. In tegenstelling tot onze normale manier van reizen knallen we er in anderhalve dag naar toe, terwijl we een heleboel moois links laten liggen. Zonde maar het is niet anders. Halverwege overnachten we aan een leuk meertje in Duitsland net onder de Deense grens om de volgende ochtend door te rijden tot in Denemarken waar we bij een boer op het veld staan op een paar kilometer van de haven. Na de overnachting rijden we begin van de middag de ferry op. Na een rustige overtocht komen we de volgende dag ’s avonds laat aan op de Faeröer eilanden. De ferrytocht was af en toe zelfs saai. Maar wel ideaal om eindelijk eens te schrijven over onze voorbereidingen op de rondreis.

Gruwelijke uitzichten, als de bewolking niet laag hangt

Het is 22:30 uur lokale tijd als de deuren van de ferry opengaan en de auto’s één voor één naar buiten rijden. Met een kleine gratis kaart van de eilanden hebben we geen idee welke kant op te gaan. Een andere camper volgend brengt ons naar de dichtstbijzijnde camping die vol leven is met mede ferry passagiers. Veel bekende gezichten en voordat we helemaal staan is het twaalf uur.

Opstaan met een lekker zonnetje zit er deze ochtend helaas niet in, het is bewolkt en mistig met een zicht van misschien 50 meter en soms minder. Daar sta je dan op je plekje met uitzicht op zee. Nog zonder een echt actieplan rijden we terug naar Tórshavn om het informatiecentrum te zoeken en het actieplan tot leven te wekken. Na vriendelijk op weg te zijn geholpen dwalen we wat rond in de straatjes van Tórshavn om daarna een weg door de mist te zoeken naar de bestemming van de dag: het eiland Vágar.

Onderweg worden we sporadisch getrakteerd op de schoonheid van de Faeröer eilanden. Maar we zien helaas meer niet dan wel. Omdat het zicht zo slecht is besluiten we niet naar één van de hoogtepunten door te rijden maar de tijd te nemen om onze tussenstop op de Faeröer eilanden goed te plannen en alle verkregen informatie in ons op te nemen. De gruwelijke uitzichten komen in de dagen die volgen, waarin het gelukkig niet meer zo bewolkt en mistig is.

Toch een groot nadeel op de Faeröer eilanden

De Faeröer eilanden zijn schitterend met uitzichten en landschappen die we niet veel vaker gezien hebben. Helaas is er ook een groot nadeel. Aangezien wij onze camper mee hebben en daarmee helemaal zelfvoorzienend zijn, hadden we gehoopt te kunnen besparen op campingkosten. Lekker wildkamperen zoals we dat ook in Frankrijk, Spanje en Portugal hebben gedaan. Maar dat is hier niet toegestaan. Overnachten mag alleen op campings. Dat deze campings op de faciliteiten na niet veel onderdoen van de gemiddelde parkeerplaats maakt niet uit. Nu is een camping niet direct een nadeel, maar de tarieven van de campings op de Faeröer eilanden wel. We betalen rond de €30,- per nacht, tel daar de dure boodschappen bij op en we komen al snel boven ons vastgestelde budget uit. Ach ja, we komen hier waarschijnlijk maar één keer dus we genieten ervan!


«

Comments

 1. Elice
  augustus 29th

  Hoi Dasja en Lars, Faraoe ziet er prachtig uit! Ik mis de informatie over de kosten voor de overtocht met en zonder camper. Verder ben ik benieuwd naar de overnachtingsmogelijkheden.

  • Dasja
   augustus 29th

   Hi Elice,

   Ja de Faeröer is prachtig! Ik denk dat het voor jullie met de bus ook een mooie bestemming is 😉

   Goede opmerking, we hebben een stukje over de kosten toegevoegd in het artikel Volgende bestemming: IJsland. De campings bestaan vaak uit accommodaties waar je, als je zonder camper of tent reist, ook een kamer of bed kan boeken. De faciliteiten zijn goed, openbare ruimte, keuken en warme douche. Reis je met camper of tent dan mag je ook gebruik maken van die faciliteiten. Voor een camper/tent overnachting betaal je rond de 13 euro per persoon. Wanneer je een bed wilt boeken dan ligt de prijs rond de 26 euro per bed.

   Mocht je meer willen weten, vraag maar raak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *