Tips & Tricks voor IJsland

Strenge regelgeving en handige weetjes

IJsland kent een aantal strenge regels omtrent producten en spullen invoeren. Maar het klimaat zorgt er ook voor dat je garderobe misschien uitgebreid moet worden met water- en winddichte kleding. We hebben de belangrijkste tips & tricks voor IJsland op een rijtje gezet.

Reisdocumenten

Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig om IJsland te bezoeken. Een geldig paspoort of identiteitskaart is voldoende. Ga je met eigen auto, motor of camper op vakantie naar IJsland? Zorg ervoor dat je een geldig rijbewijs, kentekenbewijs en verzekeringsbewijs van het voertuig meeneemt.

Bagage en kleding

Wanneer je met het vliegtuig naar IJsland vertrekt bekijk dan van tevoren hoeveel kilo bagage mee mag. Over het algemeen is dit 20 kilo ruimbagage en 10 kilo handbagage. Denk na over de kleding die je inpakt, zo is het niet aan te raden om alleen spijkerbroeken in de tas te stoppen. Het klimaat van IJsland is net even anders dan hier in Nederland. Neem dan ook voldoende water- en winddichte kleding mee. Ideaal is de zogenoemde laagjes techniek, bijvoorbeeld, thermo shirt, normaal shirt, fleece vest, jas. Zo kan er met het onvoorspelbare weer rekening gehouden worden door laagjes uit of aan te doen.
Het IJslandse landschap is prachtig maar kent ook een negatief puntje, schoenzolen slijten snel! Dus stevige berg- of wandelschoenen die steun bieden en ingelopen zijn mogen niet ontbreken. Ga je in de winterperiode naar IJsland? Dan is ons advies om ook warme snowboots, handschoenen, muts en sjaal mee te nemen.

Tip: Vergeet de badkleding niet. IJsland kent vele (buiten)zwembaden en natuurlijke warmwaterbronnen die het hele jaar open zijn. Een van de bekendste is de Blue Lagoon, maar er zijn ook zogenoemde hotpots te vinden waar een heel aantal gratis van zijn en in geweldige landschappen verscholen liggen.

Financieel

IJsland staat bekend om haar natuurschoon, maar helaas ook om de hoge prijzen. Doordat het een eiland is, moeten veel producten worden ingevoerd, wat resulteert in hogere prijzen dan in Nederland. Ook activiteiten en bustickets zijn duur.

In IJsland wordt betaald met de IJslandse kroon (ISK). Je kunt in IJsland overal pinnen, behalve op afgelegen plaatsen waar geen 4G-dekking is. Ook worden bijna overal creditcards (Visa en Mastercard) geaccepteerd. Geld wisselen doe je na aankomst op de luchthaven of op de ferry. Maar nog makkelijker is het om IJslandse kronen met je pinpas uit de pinautomaat te halen. Hou er wel rekening mee dat je bank een opslag kan rekenen omdat je een vreemde valuta opneemt of in een vreemde valuta betaalt. Meestal is dit een klein percentage van het opgenomen bedrag.

Tip: Doordat de prijzen in IJsland hoger liggen is het aan te raden om te zorgen voor voldoende budget. Verhoog bijvoorbeeld (voor de zekerheid) het bedrag van je creditcard. Hou je IJslandse Kronen over? Dit kan je in Nederland niet terug wisselen. Dit kan je wel voor vertrek op Keflavík Airport doen.

Veilig reizen in IJsland

Veilig reizen op IJsland is van groot belang, gezien de onvoorspelbare natuur en weersomstandigheden. Een waardevolle tip is om de app "SafeTravel - Iceland" te downloaden, die speciaal is ontworpen om reizigers te informeren over actuele veiligheidskwesties en waarschuwingen. Met deze app kun je op de hoogte blijven van mogelijke risico's, wegomstandigheden en weersveranderingen. Daarnaast biedt de app de mogelijkheid om je reisplannen te registreren, waardoor lokale hulpdiensten gemakkelijker hulp kunnen bieden in geval van nood. Het is een handige tool om jouw reis veilig en goed geïnformeerd te laten verlopen.

Zilver en elektriciteit

Handig, de IJslanders maken gebruik van hetzelfde voltage en dezelfde stopcontacten als wij. Dus geen gedoe met wereldstekkers en verloopstukken.

Fun fact: Het natuurgeweld van IJsland is zo sterk dat het ook heel Engeland kan voorzien van stroom. Helaas mist er nu alleen nog een draadje dat de energie vast kan houden om het naar Engeland te brengen.

De zwavelhoudende waterbronnen op IJsland kenmerken zich, naast de geur, door de uitwerking dat het kan hebben op zilver. Draag je zilveren sieraden en ga je het water in, kijk dan niet gek op als de sieraden verkleuren.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Herfst in IJsland
    anemptytextlline
  • Lars kijkt uit over Mývatn
    anemptytextlline
  • Ontelbare vulkanen bij Mývatn IJsland
    anemptytextlline
  • Episch noorderlicht Seyðisfjörður IJsland
    anemptytextlline
  • Oost-IJsland langs de ring road
    anemptytextlline
  • Wandeling bij Hvalnes Nature Reserve Beach
    anemptytextlline
  • golden circle route ijsland
    Gullfoss waterval golden circle IJsland
    anemptytextlline
  • Landschap Reykjanes Peninsula IJsland
    anemptytextlline
  • Svartifoss in het Skaftafell National Park
    anemptytextlline
  • Tektonische platen IJsland
    anemptytextlline
  • Uitzicht vanaf de brug bij Jökulsárlón Glacier Lagoon
    anemptytextlline
  • Dit haaienvlees blijft enkele maanden drogen
    anemptytextlline
  • Mooie landschappen in de Westfjorden van IJsland
    anemptytextlline
  • Mountainbiken in IJsland
    anemptytextlline
  • kamperen in ijsland
    Op de camping in IJsland
    anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Eten en drinken

IJsland kent strenge regels wat betreft het meebrengen van etenswaren en alcoholische dranken. Het maximumgewicht dat aan eten ingevoerd mag worden is tot 10 kilo per persoon met een waarde van maximaal ISK 25.000 (170 euro). Ben je van plan om zelf te koken? Neem dan in die tien kilo kruiden, gevriesdroogde groente en dergelijke mee. Macaroni en rijst zijn in IJsland makkelijk te verkrijgen, kruiden wordt een stuk lastiger.

Let op: onderstaande producten mogen niet ingevoerd worden:

  • Ongekookt vlees, gevogelte of vis
  • Niet-gesteriliseerde zuivelproducten of producten waarin dit is verwerkt
  • Boter
  • Eieren
  • Gedroogd en gerookt vlees

Kijk op skatturinn.is voor meer informatie over het invoeren van etenswaren.

Alcohol is extreem duur in IJsland, logisch dat je zelf wat meebrengt. Net zoals bij etenswaren zitten er regels verbonden aan het invoeren van alcohol. Ben je 20 jaar of ouder dan mag je één van de volgende combinaties belastingvrij invoeren:

  • 18 liter bier of;
  • 3 liter wijn en 6 liter bier of;
  • 1 liter sterkedrank en 6 liter bier of;
  • 3 liter wijn en 6 liter bier of;
  • 1 liter sterkedrank en 0,75 liter wijn en 3 liter bier.

Dranken met een alcoholpercentage van boven de 21% vallen binnen de categorie sterkedrank. Dranken met minder dan 21% alcohol valt onder de categorie wijn (m.u.v. bier).

Huisdieren

Bestaat jouw reisgezelschap ook uit een huisdier? Lees je dan goed in over de regelgeving van IJsland omtrent het invoeren van huisdieren. Er moet toestemming gegeven worden door het Ministerie van Landbouw. Op het moment dat de toestemming is gegeven moet jouw huisdier verplicht twee weken in quarantaine. Een hoop geregel en gedoe en wanneer je dan eindelijk met je huisdier in IJsland bent mogen bijvoorbeeld de honden bijna nergens komen. Je snapt het al wij hebben ervoor gekozen om Ninja voor zes weken onder te brengen bij Dasja haar ouders. Meer over huisdieren meenemen naar IJsland lees je hier.

Visgerei en Paardrijkleding

Het is ultiem om in alle rust te vissen of een geweldige paardrijtocht te maken in IJsland. Neem jij hiervoor eigen materialen mee zoals vishengels, paardrijkleding en –laarzen dan moeten deze materialen eerst ontsmet worden voordat het IJsland binnenkomt. Een bewijs van ontsmetting, afgegeven door veterinaire dienst, moet meegebracht worden. Het is ook mogelijk om tegen betaling bij aankomst op het vliegveld Keflavík de materialen te laten ontsmetten. Lees hier meer over de regelgeving voor het meenemen van visgerei en paardrijmaterialen.

Tijdsverschil

IJsland hanteert het hele jaar door Greenwich Mean Time (GMT), zonder zomertijd. Dit betekent dat het in IJsland 2 uur vroeger is in onze zomertijd en 1 uur vroeger in onze wintertijd.

Mobiel internet

Wij hebben ons verbaasd over de goede telefonie en 4G dekking op IJsland. Bijna overal heb je ontvangst, zelfs in afgelegen gebieden. IJsland valt onder de EU-regels voor roaming. Check voor de zekerheid nog even bij je provider of IJsland ook binnen je bundel valt. Tegenwoordig hebben alle hotels en restaurants gratis Wifi beschikbaar. Ga je voor langere tijd rondreizen en wil je zeker zijn van de beste dekking? Dan kun je een IJslandse data-kaart aanschaffen. Siminn heeft de beste dekking.

Hiken in IJsland

Grote kans dat je in IJsland gaat hiken. Want wanneer kun je anders door dit soort bijzondere en idolate landschappen wandelen? Je zult je geen moment vervevelen en je ogen uitkijken. Door heel IJsland zijn hike tochten uitgezet. Van enkele uren tot meerdere dagen, georganiseerd in groepsverband of zelfstandig. Zo hebben wij in het binnenland de Laugevegur trail gelopen een vier-daagse tocht waar je slaapt in hutten of in een tent bij de hut. Een aantal tips voor het hiken in IJsland:

  • Kleed je in veel lagen (met een thermische basis), zodat je laagjes uit kunt trekken wanneer je het te warm hebt, en weer aan kunt doen als je op winderige stukken bent.
  • Draag waterdichte, stevige enkel ondersteunende wandelschoenen.
  • Neem voldoende (warm) water en snacks mee.
  • Vergeet geen EHBO-set, kaart en kompas.
  • Neem een externe oplader mee voor je telefoon.

Een rivier door te voet

Moet je een rivier oversteken? Doe dit dan nooit blootvoets, er kunnen scherpe of gladde stenen liggen. Zorg voor een paar oude gympen of waterschoenen die je aan kunt doen tijdens het oversteken van een rivier. Geen extra paar schoenen mee? Ga dan op je sokken. Trek je langebroek uit, je weet immers niet hoe diep het is, en berg deze op in je tas.
Kies het breedste punt, hier is het vaak het ondiepst en loop schuin met de stroom mee naar de overkant. Zorg ervoor dat je borst- en heupriem van je rugzak los geklikt zijn. Als je valt dan kun je je rugzak makkelijk afwerpen en voorkom je dat je wordt meegesleurd. Zodra je de oversteek gaat maken zal de kou van het water je bevangen. Blijf goed ademhalen, concentreer je op een vast punt aan de overkant en zet kleine stapjes. Ga je niet haasten. Loop altijd tegen de stroom in, zo hou je meer controle over de kracht van de rivier en sta je stabieler.

In je eentje een rivier doorsteken is moeilijker dan met meerdere personen. Ben je alleen op een populaire route zoals de Laugevegur trail? Wacht dan even op andere hikers om samen de oversteek te maken.

Veilig aangekomen aan de overkant? Doe dan snel je natte schoenen uit en droog je voeten en benen af. Neem dus een handdoek mee.

Tip: Smeer je voeten in met vaseline voordat je het water doorgaat. Hierdoor gaan de poriën van je huid dicht. De vaseline laag helpt een klein beetje om de kou tegen te gaan.

IJslands een lastige taal

Op IJsland wordt IJslands gesproken. Een erg lastige taal met enkele specifieke letters die niet in het standaard alfabet voorkomen. Deze letters zijn:

  • Þ (thorn): Dit is de "th" klank zoals in "think."
  • Ð (eth): Dit is de "th" klank zoals in "this."
  • Æ (ae): Dit is een samengestelde klinker die ongeveer klinkt als de "ai" in "air."
  • Ö (o met umlaut): Dit is een klinker met een umlaut, vergelijkbaar met de "u" in het Duitse "fünf."

Gelukkig spreken bijna alle IJslanders Engels. Maar men vindt het wel leuk als je probeert een woordje IJslands te spreken. Een aantal nuttige woorden en zinnen:

  • Ja – Já
  • Nee – Nei
  • Bedankt – Takk
  • Ik begrijp het niet – Ég skil ekki
  • Ik spreek geen IJslandds – Ég tala ekki íslensku
  • Spreek je Engels? – Talar Þú ensku?
  • Tot ziens – Bless
  • Goedendag – Góðan daginn
  • Ik kom uit Nederland – Ég er frá Hollandi

Tax free shoppen

Wanneer je in IJsland een bepaald bedrag in één keer uitgeeft aan souvenirs bij dezelfde winkel (minimaal ISK 6.000 in 2018), kom je mogelijk in aanmerking om een aanzienlijk deel van de btw (vat) terug te krijgen bij het verlaten van IJsland. Winkels die deelnemen aan deze regeling zijn te herkennen aan een raamsticker met de tekst "Tax free shopping". Een belangrijke voorwaarde is dat de koper de gekochte goederen uit IJsland meeneemt. Bij de aankoop van de goederen ontvang je een cheque, die je volledig moet invullen en kunt inleveren bij het Refund Office in Reykjavik of op het vliegveld Keflavik.

12 comments on “Tips & Tricks voor IJsland”

    1. Dit is een beetje een grijs gebied, in principe zijn zuivel producten niet toegestaan. Maar inwoners van landen uit de EEA (dus ook Nederland en België) mogen wel levensmiddelen van dierlijke oorsprong meenemen voor persoonlijke consumptie (zie hier). Dus op basis daarvan zou je zeggen dat het wel mag. Zeker als het van gesteriliseerde melk is.

    1. Er mag per persoon drie kilo etenswaren met een waarde van maximaal ISK 25.000 (ongeveer 188 euro) ingevoerd worden. Als jullie enkel klaargemaakt stoofvlees meenemen dan mag dat dus drie kilo zijn. Neem je daarnaast nog ander etenswaar mee, dan mag het totaal uitkomen op 3 kilo per persoon.

    1. Er lijken geen beperkingen te zijn, ik krijg er in onze bronnen in ieder geval geen gevonden. Vraag dit voor de zekerheid nog na in IJsland zelf, bijvoorbeeld bij de instantie die de visvergunning afgeeft of als je gebruik maakt van een gids of georganiseerde tour.

  1. Ga in mei/ juni ‘n rondreis van 4 weken maken.
    Met ‘n camper en de smyrelline.
    Wil de ringweg rondrijden.
    Zijn er voldoende campings en is m’n fiets meenemen handig,
    Of heb ik daar niet zoveel aan?
    Mvg. A.Luijs

    1. Hai, A.Luijs
      Wat een fijn vooruitzicht om in mei/juni op IJsland rond te rijden. Wij willen ook graag weer terug!
      De ringweg is goed te doen in 4 weken waarmee je langs erg mooie punten komt. Als de fiets een mountainbike is dan kan het nog wel eens handig en leuk zijn om bijvoorbeeld paden in te fietsen die met de camper lastiger te rijden zijn. Wij hebben op IJsland niet veel gefietst om eerlijk te zijn. Campings zijn goed vertegenwoordigd. Slim (en voordeliger) is het dan om de campingcard aan te schaffen. Deze is verkrijgbaar op de ferry. Met de campingcard ben je dan wel gebonden aan de campings die aangesloten zijn, maar dat zijn er ook voldoende in elke regio. Op deze pagina vind je nog meer info over kamperen op IJsland en de campingcard.

      Veel plezier en geniet van het mooie IJsland!

  2. Ha Dasja, we gaan over twee weken naar Ijsland en omdat het leven daar best wel duur is, wilt mijn moeder voor ons wat vlees in de potten voorbereiden (ja, ik kom uit Polen :D) Kunnen wij dan rustig door de douane heen als deze potten 'ingekookt' worden?

    Groetjes,
    Zosia

    1. Ha Zosia, Tof dat je naar IJsland gaat. Stiekem een klein beetje jaloers, ik wil wel weer terug! 😉
      Wat lief dat je moeder wat eten mee wilt geven. Om heel eerlijk te zijn weet ik niet hoe het zit met ingekookt vlees. Misschien zou je alvast een tourist information centre kunnen contacten met deze vraag? Enjoy IJsland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland
Reizen In Copyright © 2014-2024
cross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram