Tips & Tricks voor IJsland

Strenge regelgeving en handige weetjes

IJsland kent enkele strenge regels omtrent producten en spullen invoeren. Maar het klimaat zorgt er ook voor dat je garderobe misschien uitgebreid moet worden met water- en winddichte kleding. We hebben de belangrijkste tips & tricks voor IJsland op een rijtje gezet.

Reisdocumenten

Nederlanders hebben geen visum nodig om IJsland te bezoeken. Een geldig paspoort of identiteitskaart is voldoende. Ga je met eigen auto, motor of camper op vakantie naar IJsland? Zorg ervoor dat je een geldig rijbewijs, kentekenbewijs en verzekeringsbewijs van het voertuig meeneemt.

Bagage en kleding

Wanneer je met het vliegtuig naar IJsland vertrekt bekijk dan van tevoren hoeveel kilo bagage mee mag. Over het algemeen is dit 23 kilo ruimbagage en 10 kilo handbagage. Denk na over de kleding die je inpakt, zo is het niet aan te raden om alleen spijkerbroeken in de tas te stoppen. Het klimaat van IJsland is net even anders dan hier in Nederland. Neem dan ook voldoende water- en winddichte kleding mee. Ideaal is de zogenoemde laagjes techniek, bijvoorbeeld, thermo shirt, normaal shirt, fleece vest, jas. Zo kan er met het onvoorspelbare weer rekening gehouden worden door laagjes uit of aan te doen.

Het IJslandse landschap is prachtig maar kent ook een negatief puntje, schoenzolen slijten snel! Dus stevige berg- of wandelschoenen die steun bieden en ingelopen zijn mogen niet ontbreken.

Tip: Vergeet de badkleding niet. IJsland kent vele (buiten)zwembaden en natuurlijke warmwaterbronnen die het hele jaar open zijn. Een van de bekendste is de Blue Lagoon.

Financieel

IJsland staat bekend om haar natuurschoon maar helaas ook om de hoge prijzen. Doordat het een eiland is moeten er veel producten ingevoerd worden. Hierdoor liggen de prijzen hoger dan hier in Nederland. Ook activiteiten en bus tickets zijn duur.

Er wordt in IJsland betaalt met de IJslandse kroon. Bij postkantoren en banken kan je geld wisselen of pinnen. Maar bijna overal wordt de creditcard (Visa en Mastercard) geaccepteerd.

Tip: Doordat de prijzen in IJsland hoger liggen is het aan te raden om te zorgen voor voldoende budget. Verhoog bijvoorbeeld (voor de zekerheid) het bedrag van de creditcard.

Zilver en elektriciteit

Handig, de IJslanders maken gebruik van hetzelfde voltage en dezelfde stopcontacten als wij. Dus geen gedoe met wereldstekkers en verloopstukken.

Fun fact: Het natuurgeweld van IJsland is zo sterk dat het ook heel Engeland kan voorzien van stroom. Helaas mist er nu alleen nog een draadje dat de energie vast kan houden om het naar Engeland te brengen.

De zwavelhoudende waterbronnen op IJsland kenmerken zich, naast de geur, door de uitwerking dat het kan hebben op zilver. Draag je zilveren sieraden en ga je het water in, kijk dan niet gek op als de sieraden verkleuren.

Lees hieronder verder!
 • Herfst in IJsland
  anemptytextlline
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Ontelbare vulkanen bij Mývatn IJsland
  anemptytextlline
 • Episch noorderlicht Seyðisfjörður IJsland
  anemptytextlline
 • Oost-IJsland langs de ring road
  anemptytextlline
 • Wandeling bij Hvalnes Nature Reserve Beach
  anemptytextlline
 • golden circle route ijsland
  Gullfoss waterval golden circle IJsland
  anemptytextlline
 • Landschap Reykjanes Peninsula IJsland
  anemptytextlline
 • Svartifoss in het Skaftafell National Park
  anemptytextlline
 • Tektonische platen IJsland
  anemptytextlline
 • Uitzicht vanaf de brug bij Jökulsárlón Glacier Lagoon
  anemptytextlline
 • Dit haaienvlees blijft enkele maanden drogen
  anemptytextlline
 • Mooie landschappen in de Westfjorden van IJsland
  anemptytextlline
 • Mountainbiken in IJsland
  anemptytextlline
 • kamperen in ijsland
  Op de camping in IJsland
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Eten en drinken

IJsland kent strenge regels wat betreft het meebrengen van etenswaren en alcoholische dranken. Het maximumgewicht dat aan eten ingevoerd mag worden is drie kilo per persoon met een waarde van maximaal ISK 25.000 (188 euro). Ben je van plan om zelf te koken? Neem dan in die drie kilo kruiden, gevriesdroogde groente en dergelijke mee. Macaroni en rijst zijn in IJsland makkelijk te verkrijgen, kruiden wordt een stuk lastiger.

Let op, onderstaande producten mogen niet ingevoerd worden:

 • Ongekookt vlees, gevogelte of vis
 • Niet-gesteriliseerde zuivelproducten of producten waarin dit is verwerkt
 • Boter
 • Eieren
 • Gedroogd en gerookt vlees

Kijk op tollur.is voor meer informatie over het invoeren van etenswaren.

Alcohol is extreem duur in IJsland, logisch dat je zelf wat meebrengt. Net zoals bij etenswaren zitten er regels verbonden aan het invoeren van alcohol. Ben je 20 jaar of ouder dan mag je één van de volgende combinaties belastingvrij invoeren:

 • 12 liter bier
 • 1,5 liter wijn en 9 liter bier
 • 1 liter sterkedrank en 9 liter bier
 • 3 liter wijn en 6 liter bier
 • 1 liter sterkedrank en 1 liter wijn en 6 liter bier

Dranken met een alcoholpercentage van boven de 21% vallen binnen de categorie sterkedrank. Dranken met minder dan 21% alcohol valt onder de categorie wijn (m.u.v. bier).

Huisdieren

Bestaat jouw reisgezelschap ook uit een huisdier? Lees je dan goed in over de regelgeving van IJsland omtrent het invoeren van huisdieren. Er moet toestemming gegeven worden door het ministerie van Landbouw. Op het moment dat de toestemming is gegeven moet jouw huisdier verplicht vier weken in quarantaine. Een hoop geregel en gedoe en wanneer je dan eindelijk met je huisdier in IJsland bent mogen bijvoorbeeld de honden bijna nergens komen. Je snapt het al wij hebben ervoor gekozen om Ninja voor zes weken onder te brengen bij Dasja haar ouders.

Visgerei en Paardrijkleding

Het is ultiem om in alle rust te vissen of een geweldige paardrijtocht te maken in IJsland. Neem jij hiervoor eigen materialen mee zoals vishengels, paardrijkleding en -laarzen dan moeten deze materialen eerst ontsmet worden voordat het in IJsland binnen komt. Een bewijs van ontsmetting, afgegeven door veterinaire dienst, moet meegebracht worden. Het is ook mogelijk om tegen betaling bij aankomst op het vliegveld Keflavík de materialen te laten ontsmetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram