Tips & Tricks voor IJsland

Strenge regelgeving en handige weetjes

IJsland kent enkele strenge regels omtrent producten en spullen invoeren. Maar het klimaat zorgt er ook voor dat je garderobe misschien uitgebreid moet worden met water- en winddichte kleding. We hebben de belangrijkste tips & tricks voor IJsland op een rijtje gezet.

Reisdocumenten

Nederlanders hebben geen visum nodig om IJsland te bezoeken. Een geldig paspoort of identiteitskaart is voldoende. Ga je met eigen auto, motor of camper op vakantie naar IJsland? Zorg ervoor dat je een geldig rijbewijs, kentekenbewijs en verzekeringsbewijs van het voertuig meeneemt.

Bagage en kleding

Wanneer je met het vliegtuig naar IJsland vertrekt bekijk dan van tevoren hoeveel kilo bagage mee mag. Over het algemeen is dit 23 kilo ruimbagage en 10 kilo handbagage. Denk na over de kleding die je inpakt, zo is het niet aan te raden om alleen spijkerbroeken in de tas te stoppen. Het klimaat van IJsland is net even anders dan hier in Nederland. Neem dan ook voldoende water- en winddichte kleding mee. Ideaal is de zogenoemde laagjes techniek, bijvoorbeeld, thermo shirt, normaal shirt, fleece vest, jas. Zo kan er met het onvoorspelbare weer rekening gehouden worden door laagjes uit of aan te doen.

Het IJslandse landschap is prachtig maar kent ook een negatief puntje, schoenzolen slijten snel! Dus stevige berg- of wandelschoenen die steun bieden en ingelopen zijn mogen niet ontbreken.

Tip: Vergeet de badkleding niet. IJsland kent vele (buiten)zwembaden en natuurlijke warmwaterbronnen die het hele jaar open zijn. Een van de bekendste is de Blue Lagoon.

Financieel

IJsland staat bekend om haar natuurschoon maar helaas ook om de hoge prijzen. Doordat het een eiland is moeten er veel producten ingevoerd worden. Hierdoor liggen de prijzen hoger dan hier in Nederland. Ook activiteiten en bus tickets zijn duur.

Er wordt in IJsland betaalt met de IJslandse kroon. Bij postkantoren en banken kan je geld wisselen of pinnen. Maar bijna overal wordt de creditcard (Visa en Mastercard) geaccepteerd.

Tip: Doordat de prijzen in IJsland hoger liggen is het aan te raden om te zorgen voor voldoende budget. Verhoog bijvoorbeeld (voor de zekerheid) het bedrag van de creditcard.

Zilver en elektriciteit

Handig, de IJslanders maken gebruik van hetzelfde voltage en dezelfde stopcontacten als wij. Dus geen gedoe met wereldstekkers en verloopstukken.

Fun fact: Het natuurgeweld van IJsland is zo sterk dat het ook heel Engeland kan voorzien van stroom. Helaas mist er nu alleen nog een draadje dat de energie vast kan houden om het naar Engeland te brengen.

De zwavelhoudende waterbronnen op IJsland kenmerken zich, naast de geur, door de uitwerking dat het kan hebben op zilver. Draag je zilveren sieraden en ga je het water in, kijk dan niet gek op als de sieraden verkleuren.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Herfst in IJsland
  anemptytextlline
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Ontelbare vulkanen bij Mývatn IJsland
  anemptytextlline
 • Episch noorderlicht Seyðisfjörður IJsland
  anemptytextlline
 • Oost-IJsland langs de ring road
  anemptytextlline
 • Wandeling bij Hvalnes Nature Reserve Beach
  anemptytextlline