Frankrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog

De grote oorlog, van 28 juli 1914 tot 11 november 1918

Frankrijk is twee keer het decor geweest van een wereldoorlog. Zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog hebben zich hier voor een groot deel afgespeeld. Een vakantie in Frankrijk is dan ook haast ondenkbaar zonder een glimp op te vangen van deze moeilijk voor te stellen geschiedenis. Om een beter beeld te krijgen op de impact die de oorlogen op het land hebben gehad, wordt hier de Eerste Wereldoorlog kort samengevat. Voor meer informatie wordt er doorgelinkt.

De Eerste Wereldoorlog in Frankrijk

De Eerste Wereldoorlog, ook wel bekend als de Grote Oorlog, duurde van 28 juli 1914 tot 11 november 1918. Het grootste deel van deze oorlog vond plaats in Europa, maar ook in Afrika, Azië‚ en het Midden-Oosten werd gevochten.

De directe aanleiding was de moord op aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk (28 juni 1914) door een Bosnisch-Servische nationalist. Frans Ferdinand was de troonopvolger van het toenmalige koninkrijk van Oostenrijk-Hongarije. Met de toenemende populariteit van het militarisme en het radicaal-nationalisme was de keuze voor militair ingrijpen snel gemaakt.

Europa was nog geen Unie zoals nu, het was een lappendeken van bondgenootschappen. Die snel werden ingeschakeld waardoor de grootmachten tegenover elkaar stonden. De geallieerden: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Rusland tegenover de centralen: Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, het Ottomaanse Rijk (Turkije) en Italië‚ (waarvan Italië‚ zich later aansluit bij de geallieerden). Veel landen beschikten in die tijd over kolonies waardoor de oorlog snel verspreid werd over de wereld. Op 28 juli 1914 valt Oostenrijk-Hongarije Servië‚binnen, kort daarop volgt een invasie van Duitsland in België‚, Luxemburg en Frankrijk (Nederland was neutraal tijdens deze oorlog). Meer over het verloop, bekijk hier de tijdlijn. De Duitsers komen tot Parijs waar de opmars een halt wordt toegeroepen. Tot 1917 graven beide kanten zich in met loopgraven. De Amerikanen schoten hun Franse bondgenoten te hulp toen de Duitsers middels een offensief verder wilden trekken. Uiteindelijk is het tot een staakt-het-vuren gekomen op 11 november 1918.

Tip: Er zijn veel boeken geschreven over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Wil je hier nog meer over weten? Bekijk dan hier welke boeken je interesse wekken.

Een opmerkelijk detail tijdens de Eerste Wereldoorlog is dat oorlogsvoering werd geromantiseerd, zowel de Duitsers als de Fransen zagen er niet tegenop. Hoewel de Duitsers over het sterkste landleger beschikten, trokken de Fransen enthousiast ten strijde. Het werd gezien als de grote zuiveraar, jongens veranderen in mannen en men wordt er beter, sterker, slimmer en meer volwassen van. Na het winnen van de oorlog zouden alle problemen vanzelf oplossen met gouden tijden als beloning.

Tekst gaat hieronder verder!
 • frankrijk tweede wereldoorlog
  Amerikaanse begraafplaats Normandië
  anemptytextlline
 • De zon gaat onder, Pointe de Penhir
  anemptytextlline
 • Ingang van de Kathedraal van Rouen
  anemptytextlline
 • Mammoet berg Étretat Frankrijk
  anemptytextlline
 • Le Mont-Saint-Michel
  anemptytextlline
 • Kenmerkend voor Place du Général-de-Gaulle
  anemptytextlline
 • Oneindige kliffen bij Fécamp
  anemptytextlline
 • Gezellige winkelstraatjes
  anemptytextlline
 • Op naar de Cirque de Gavernie
  anemptytextlline