Bourgogne-Franche-Comté

Een ondergewaardeerd pareltje

Vaak laten toeristen Bourgogne-Franche-Comté links liggen en dat is opmerkelijk. Hoewel het een rustig gebied is met een sterke focus op de agricultuur zijn er voldoende hoogtepunten, bezienswaardigheden en activiteiten te ondernemen. Wat te denken van een bezoek aan de meest prestigieuze en duurste wijnhuizen van Frankrijk. Het is in de Bourgogne, ten zuiden van Dijon, zelfs zo dat een aantal wijngaarden achter muren of hekken staan. Zo waardevol zijn de druiven die daar groeien. Populaire wijnen die hier worden geproduceerd zijn de Pinot Noir (rood) en Chardonnay (wit). Dat de druiven hier zo goed groeien is niet gek, de Bourgogne-Franche-Comté promoot zichzelf als uitvalbasis voor "groen toerisme". Als zomers zo goed als heel Frankrijk verdort, blijft deze regio groen dankzij zomerse stormen. Vooral het gebied langs de grens met Zwitserland lijkt niet aangetast te worden door de zomer. Ideaal voor een lekkere actieve vakantie!

Historie van Bourgogne-Franche-Comté

Bourgogne kent een rijke historie, zelfs zo rijk dat het hertogdom in de middeleeuwen concurreerde met het koninkrijk Frankrijk als het gaat om macht en aanzien. Bourgogne strekte zich toen uit over een groot deel van oost-Frankrijk en een deel van het huidige Zwitserland. Franche-Comté moest het hebben van zijn agricultuur maar heeft toch ook unieke steden gemaakt tot waar ze nu bekend om staan. Bijvoorbeeld Besançon, een historische stad genesteld onder zijn oude citadel in een lus gevormd door de rivier de Doubs. De stad wordt ook wel beschreven als verscholen parel die nog door het grote publiek ontdekt moet worden. Waar veel andere steden in Frankrijk in de loop der jaren het oude centrum zijn gaan moderniseren is het hier juist bewaard gebleven. De stad staat vol met schitterende oude gebouwen uit de tijd van de Franse renaissance. Besançon huisvest de oudste, en een van de beste, openbare kunstgalerijen in Frankrijk. Hier vind je onder andere werk van Rembrandt, Rubens, Fragonard, Courbet en vele andere. Door de collectie wordt het vaak liefkozend petit Louvre genoemd.

Lees hieronder verder!
 • Bezoek aan de Le Mont-Saint-Michel
  anemptytextlline
 • De eerste kliffen van Normandië
  anemptytextlline
 • Chateau Martainville, de tuin
  anemptytextlline
 • Zonsondergang Pointe de Penhir
  anemptytextlline
 • De daken van Carcassone
  anemptytextlline
 • Franse kliffen
  anemptytextlline
 • De Grand Place van Lille
  anemptytextlline
 • Normandië, de Amerikaanse begraafplaats
  anemptytextlline
 • De grot van de Rozenkransbasiliek Lourdes
  anemptytextlline
 • Olifanten klif Étretat Frankrijk
  anemptytextlline
 • Kunst in het straatbeeld van Lille
  anemptytextlline
 • Oude bunker in Frankrijk
  anemptytextlline
 • Bayeux war cemetery
  anemptytextlline
 • Zwemmen bij Pont du Gard
  anemptytextlline
 • Nationaal park Calanques
  anemptytextlline
 • Vuurtoren Bluff Nieuw-Zeeland
  De vuurtoren bij Bluff
  anemptytextlline

Wij Reizen In Frankrijk

Frankrijk is een populair vakantieland, waar je kunt blijven reizen. In de vier maanden die wij door Frankrijk reizen hebben we veel diversiteit gezien. Blijf niet hangen in het stereotype Frankrijk, maar ontdek het meer via onze tips & tricks. Haal alles uit jouw tijd in Frankrijk!

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hoogtepunten van Bourgogne-Franche-Comté

Besançon - is een goed bewaard gebleven historische stad met schitterende musea en historische gebouwen waarvan er een aantal op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

Loue vallei - is een diepe kloof van Ornaans naar de bron van de La Loue met imposante uitzichten en rotsformaties.

Koninklijke zoutziederij van Arc-et-Senans - een architectonisch hoogstandje uit de 18e eeuw van Claude-Nicolas Ledoux. Tegenwoordig staat deze oude zoutziederij op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Parc naturel régional du Haut-Jura - populair skigebied in de winter, en ideaal om te hiken, fietsen of wandelen in de zomer.

Les Hospices de Beaune - is een van de meest bijzondere historische monumenten in Frankrijk. Het middeleeuwse hospice, dat in gebruik bleef tot de 20e eeuw, is vandaag de dag een museum en kunstgalerie. En eigenaar van een van de beroemdste werken uit de middeleeuwse Vlaamse kunst, het alterpiece door Rogier van der Weyden.

Beaune en omgeving - staan in het teken van wijn. Hier vind je de bekendste wijngaarden van de Bourgogne. Bezoek wijnhuizen als Chateau du Clos Vougeot of het Château de Pommard. Vanaf Beaune gaat de wijnroute, Route des vins des Grands Crus.

Dijon - is de hoofdstad van de Bourgogne en de rijke historie is terug te zien in de straten van de stad. Het paleis van de hertog tot de niet te missen kathedraal.

Parc naturel régional du Morvan - een gebied vol natuurlijke schoonheid. De ideale bestemming voor natuurliefhebbers en goed te voet of per fiets te verkennen. Hoewel de hoogste berg maar 900 meter is, wordt het gezien als het dichtstbijzijnde berggebied van Parijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Frankrijk?

Enthousiast over Frankrijk en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Frankrijk reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Frankrijk
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram