Kamperen in Frankrijk

Van wildkamperen tot luxueus op de camping

Kamperen in Frankrijk is een populaire zomer activiteit. Er zijn genoeg redenen waarom kamperen in Frankrijk populair is. Zo is kamperen een goedkoop alternatief, maar misschien nog belangrijker: het is leuk! En met het Franse klimaat kan er vrij weinig mis gaan tijdens een kampeervakantie. Voordat je erop uit trekt is het goed om deze pagina te lezen, kamperen in Frankrijk kan namelijk op verschillende manieren. Hier staat alles over kamperen in een (huur-) tent of caravan. Op pad met een camper? Bekijk de pagina met de camper door Frankrijk.

Eigen tent of huren

De eerste vraag is de makkelijkste, breng je een eigen tent of caravan mee of wordt er iets gehuurd? Steeds meer campings in Frankrijk bieden huuropties aan, van compleet ingerichte tenten tot stacaravans en chalets. Ideaal als je geen rompslomp wilt hebben maar wel van de voordelen van een camping wilt genieten.

Keuze gemaakt? Kijk bij één van de volgende websites of er iets tussen zit voor jouw Frankrijk vakantie;

 • Landelijke campings met 5 tot 100 plekken.
 • Stacaravans of chalets, aanbod met meer dan 300 campings.
 • Glamping ga glamourus camping in een tent voorzien van alle luxe.

Type campings

Hoewel er meerdere type campings zijn in Frankrijk, zijn er basisvoorzieningen waarin alle campings voorzien. Dit zijn; douches, wc's en afwasvoorzieningen. Breed gezien kent Frankrijk drie typen campings die de invulling van de camping verklappen. Goed om de drie types te kennen omdat ze hiermee prijsgeven wat voor soort camping het is en wat voor een soort kampeerders ze ontvangen.

 • Type 1 - Loisirs: Op dit type camping is meer dan de helft van de staanplaatsen in gebruik door vast te verhuren accommodaties.
 • Type 2 - Tourisme: Hier is het verplicht dat meer dan de helft van de staanplaatsen beschikbaar zijn voor het opzetten van eigen accommodaties zoals tenten en caravans.
 • Type 3 - Aire naturelle: Dit zijn de traditionele campings waarop geen vast te verhuren accommodaties staan maar die volledig gericht zijn op kampeerders die zelf hun spullen meebrengen. Een Aire naturelle mag niet meer dan 30 staanplaatsen hebben.
Lees hieronder verder!
 • Bezoek aan de Le Mont-Saint-Michel
  anemptytextlline
 • De eerste kliffen van Normandië
  anemptytextlline
 • Chateau Martainville, de tuin
  anemptytextlline
 • Zonsondergang Pointe de Penhir
  anemptytextlline
 • De daken van Carcassone
  anemptytextlline
 • Franse kliffen
  anemptytextlline
 • De Grand Place van Lille
  anemptytextlline
 • Normandië, de Amerikaanse begraafplaats
  anemptytextlline
 • De grot van de Rozenkransbasiliek Lourdes
  anemptytextlline
 • Olifanten klif Étretat Frankrijk
  anemptytextlline
 • Kunst in het straatbeeld van Lille
  anemptytextlline
 • Oude bunker in Frankrijk
  anemptytextlline
 • Bayeux war cemetery
  anemptytextlline
 • Zwemmen bij Pont du Gard
  anemptytextlline
 • Nationaal park Calanques
  anemptytextlline
 • Vuurtoren Bluff Nieuw-Zeeland
  De vuurtoren bij Bluff
  anemptytextlline

Wij Reizen In Frankrijk

Frankrijk is een populair vakantieland, waar je kunt blijven reizen. In de vier maanden die wij door Frankrijk reizen hebben we veel diversiteit gezien. Blijf niet hangen in het stereotype Frankrijk, maar ontdek het meer via onze tips & tricks. Haal alles uit jouw tijd in Frankrijk!

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Naast de bovenstaande type campings kent Frankrijk ook een sterren classificering, zoals ook hotels die kennen. Deze sterren staan voor voorzieningen die je aantreft op een camping. Veel campings bieden naast de basisvoorzieningen nog veel meer aan.

Een ster

De kleinere campings waarvan er ongeveer 1500 in Frankrijk zijn
Beschikt over individuele douches (koud, maar veel ook warm), was- en afwasmogelijkheden, plekken van minimaal 90 m2. Prijzen zijn variabel en vanaf €8,- per nacht.

Twee sterren

De meest voorkomende camping, ongeveer 4000 in Frankrijk
Beschikt over alle faciliteiten van de Een sterren campings met daarbij warme douches, individuele washokjes en stopcontacten voor kleine elektrische apparaten. Prijzen zijn variabel en beginnen bij €15,- per nacht.

Drie sterren

Dit zijn de grotere campings, ongeveer 2000 in Frankrijk
Beschikt over alle faciliteiten van de Twee sterren camping maar daarnaast kennen deze campings 24/7 bewaking, betegelde wasvoorzieningen (douches, etc.), speelplaatsen, begroeiing tussen staanplaatsen en een (kleine) winkel op de camping of in de buurt. Prijzen in het hoogseizoen zijn vanaf €32,- voor vier personen per nacht.

Vier sterren

Grote campings voorzien van alle luxe, ongeveer 700 in Frankrijk
Beschikt over de faciliteiten van een drie sterren camping plus warm water in alle wasvoorzieningen, grotere staanplaatsen (100 m2), geasfalteerde wegen op de camping en spelletjesruimte (arcade). Prijzen verschillen afhankelijk van de locatie maar beginnen bij €40,- voor vier personen per nacht in het hoogseizoen.

Tip: Voor veel van de drie en vier sterren campings is het aan te raden om een reservering te maken, vooral in het hoogseizoen (juli en augustus). De campings op de beste locaties zitten snel vol.

Kamperen bij de boer: Camping à la ferme

Een hele andere manier van kamperen is weg van de commerciële campings en achteraf in alle rust bij de boer. Hiervoor zijn regels opgesteld (in de vorm van een label) zodat het duidelijk is wat er minimaal verwacht kan worden. Zo moet het een boerenbedrijf zijn en mogen er niet maar dan zes plekken zijn (al lijkt dit nog weleens met een korreltje zout te worden genomen). Ook toont het label aan dat de boerencamping voorziet in de basis campingvoorzieningen.

Wildkamperen, mag het wel of niet?

Heel duidelijk is het niet, maar het lijkt over het algemeen legaal. Wel kan het door lokale regelgeving verboden zijn. Langs de kust en in nationale parken is het middels de landelijke wet verboden om wild te kamperen. Er gelden enkele gedragsregels wat wildkamperen betreft, zo mag je niemand tot last zijn. Dit betekent dat de tent pas na zonsondergang mag worden opgezet en voor zonsopkomst moet worden opgebroken. Daarnaast dient het terrein achter gelaten te worden zoals het is aangetroffen en al het afval moet worden meegenomen.

Tip: Wildkamperen maar toch enkele faciliteiten gebruiken? Picknick areas zijn de ideale plek. Als de avond valt is er vaak niemand meer aanwezig en zijn alle faciliteiten bij de hand!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Frankrijk?

Enthousiast over Frankrijk en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Frankrijk reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Frankrijk
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram