Op geschiedenisles door Normandië #1

Van Arromanches tot Omaha Beach

Geschreven door: Lars

Frankrijk kent meerdere gezichten, we genieten van de landschappen en de zon maar er is iets waar we niet om heen kunnen: de oorlog. Twee jaar geleden hebben we ons, tijdens een stop rondom Lens, iets verder verdiept in de Eerste Wereldoorlog. In Normandië‚ gaan we op geschiedenisles over de Tweede Wereldoorlog. Dit is deel één van een tweeluik dat onze lessen beschrijft.

Problemen met de camper

Bij een echte Franse ciderboerderij midden in het D-Day gebied hebben we een rustig plekje gevonden in de appelboomgaard. Hier vertoeven we een paar dagen om opgestapeld werk weg te werken en ons in te lezen over de oorlog. Diezelfde avond kijken we de film The Longest Day die D-Day reconstrueert. Een goede geschiedenisles en een aanrader om te kijken voordat je Normandië bezoekt.

Niet lang na ons vertrek uit Nederland blijkt dat de huishoudaccu kuren vertoont. Het alarmlichtje brandt steeds binnen vijftien minuten. Na het doormeten en heen en weer bellen met Nederland komen we tot de conclusie dat er een nieuwe accu in moet. Stom, we zijn er vanuit gegaan dat de accu in topconditie zou verkeren. Met ons beste Frans (we spreken beide geen vloeiend Frans) moeten we op pad voor een nieuwe accu. Google helpt ons in de goede richting. Helaas blijkt de gevonden kampeerwinkel niet het juiste type accu te hebben staan. Gelukkig is het kampeerwinkel vrouwtje aardig en stuurt ons door naar een grote camperwinkel. En met succes.

Na het installeren van de nieuwe accu komen we die avond voor een volgend probleem te staan. De waterdruk is weg, maar de pomp staat toch hard zijn best te doen. Tien minuten en een halve watertank later vinden we het probleem. De boiler heeft een kraantje opengezet en al het water stroomt onder de camper weg. De volgende dag is Google wederom onze beste vriend en weten we het probleem vrij eenvoudig op te lossen.

Lees hieronder verder!
 • De Duitse begraafplaats, La Cambe, Normandië
  anemptytextlline
 • Bezoek aan de Le Mont-Saint-Michel
  anemptytextlline
 • Belangrijkste punt van Pointe du Hoc
  anemptytextlline
 • Blij in de sneeuw
  anemptytextlline
 • De drie lagen van Pont du Gard
  anemptytextlline
 • De zon gaat onder, Pointe de Penhir
  anemptytextlline