Op geschiedenisles door Normandië #1

Van Arromanches tot Omaha Beach

Geschreven door: Lars

Frankrijk kent meerdere gezichten, we genieten van de landschappen en de zon maar er is iets waar we niet om heen kunnen: de oorlog. Twee jaar geleden hebben we ons, tijdens een stop rondom Lens, iets verder verdiept in de Eerste Wereldoorlog. In Normandië‚ gaan we op geschiedenisles over de Tweede Wereldoorlog. Dit is deel één van een tweeluik dat onze lessen beschrijft.

Problemen met de camper

Bij een echte Franse ciderboerderij midden in het D-Day gebied hebben we een rustig plekje gevonden in de appelboomgaard. Hier vertoeven we een paar dagen om opgestapeld werk weg te werken en ons in te lezen over de oorlog. Diezelfde avond kijken we de film The Longest Day die D-Day reconstrueert. Een goede geschiedenisles en een aanrader om te kijken voordat je Normandië bezoekt.

Niet lang na ons vertrek uit Nederland blijkt dat de huishoudaccu kuren vertoont. Het alarmlichtje brandt steeds binnen vijftien minuten. Na het doormeten en heen en weer bellen met Nederland komen we tot de conclusie dat er een nieuwe accu in moet. Stom, we zijn er vanuit gegaan dat de accu in topconditie zou verkeren. Met ons beste Frans (we spreken beide geen vloeiend Frans) moeten we op pad voor een nieuwe accu. Google helpt ons in de goede richting. Helaas blijkt de gevonden kampeerwinkel niet het juiste type accu te hebben staan. Gelukkig is het kampeerwinkel vrouwtje aardig en stuurt ons door naar een grote camperwinkel. En met succes.

Na het installeren van de nieuwe accu komen we die avond voor een volgend probleem te staan. De waterdruk is weg, maar de pomp staat toch hard zijn best te doen. Tien minuten en een halve watertank later vinden we het probleem. De boiler heeft een kraantje opengezet en al het water stroomt onder de camper weg. De volgende dag is Google wederom onze beste vriend en weten we het probleem vrij eenvoudig op te lossen.

Lees hieronder verder!
 • De Duitse begraafplaats, La Cambe, Normandië
  anemptytextlline
 • Bezoek aan de Le Mont-Saint-Michel
  anemptytextlline
 • Belangrijkste punt van Pointe du Hoc
  anemptytextlline
 • Blij in de sneeuw
  anemptytextlline
 • De drie lagen van Pont du Gard
  anemptytextlline
 • De zon gaat onder, Pointe de Penhir
  anemptytextlline
 • Gezellige winkelstraatjes
  anemptytextlline
 • Kustlijn van noord-Frankrijk
  anemptytextlline
 • camper naar frankrijk
  Overnachten in Fécamp
  anemptytextlline
 • Oude bunker bij Pointe du Hoc
  anemptytextlline
 • Boottocht Calanques
  anemptytextlline
 • Pont du Gard Frankrijk
  anemptytextlline
 • Whangarei Heads vanaf de berg
  anemptytextlline

Wij Reizen In Frankrijk

Frankrijk is een populair vakantieland, waar je kunt blijven reizen. In de vier maanden die wij door Frankrijk reizen hebben we veel diversiteit gezien. Blijf niet hangen in het stereotype Frankrijk, maar ontdek het meer via onze tips & tricks. Haal alles uit jouw tijd in Frankrijk!

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

De geschiedenisles start: Arromanches

Op D-Day dienden vijf stranden als landingsplaats. Doordat we al enkele Engelse stranden hebben gezien gaan we nu niet alle stranden af. We haken in bij Arromanches. Hier is net na de landing een betonnen haven naar toe gesleept vanuit Engeland.

Sommige delen liggen nog voor de kust en zijn goed zichtbaar. Indrukwekkender is de 360 graden film. In een speciale zaal tonen negen schermen negentien minuten lang HD beelden van de landing en de 100 dagen daarna. Dat de film zich om je heen afspeelt maakt niet eens de meeste indruk, de beelden spreken voor zich. Door beide films hebben we voldoende verbeeldingsvermogen om een indruk te krijgen van alles wat we nog te zien krijgen.

Port de Bessin: liefelijk plaatsje, indrukwekkende geschiedenis

Niet ver van Arromanches ligt Port de Bessin, een klein havenstadje zoals de naam al weggeeft. Samen met Arromanches was dit net na de landing de belangrijkste haven van Frankrijk. Hier kwam al het materiaal aan land, maar nog belangrijker via deze haven werd alle brandstof aangevoerd. En dat was veel brandstof. Waar het in de eerste dagen nog via jerrycans ging, werd er tien dagen na de landing een pijplijn aangelegd van Engeland naar Frankrijk. 1000 ton per dag ging er door Port de Bessin. Dit kwam niet zomaar tot stand. Het monument boven op de kliffen is hier het bewijs van. De Duitsers hadden zich stevig ingegraven en een speciale eenheid had tijdens D-Day maar één taak: Port de Bessin veroveren om zo PLUTO (Pipe Line Under The Ocean) mogelijk te maken. Ondertussen is Port de Bessin weer teruggevallen in haar oude rol: een lieflijk klein vissersdorpje. Maar met een indrukwekkende geschiedenis.

Leuk feitje: In Port de Bessin is de scene van het casino in The Longest Day opgenomen.

Omaha Beach is het eindpunt van deze eerste dag vol met historische Tweede Wereldoorlog bezienswaardigheden. Omaha Beach is één van de stranden waar de Amerikanen aan land kwamen. Hier kenden ze de hevigste verliezen, de impact wordt in het tweede deel van de geschiedenisles beschreven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Frankrijk?

Enthousiast over Frankrijk en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Frankrijk reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over Frankrijk

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram